19 lucruri pe care nu le știai despre dinții copilului tău

Se întâmplă adesea să primesc întrebări, poze și să mi se ceară diverse păreri legate de dinții copiilor dumneavoastră. Așa că, am zis că ar fi util de adunat niște informații într-un singur loc, pentru toată lumea 🙂 O să vă fie de folos.

1. Trebuie să îl speli pe dinți înainte să aibă dinți.

Adică, să cureți și gingiile cu un tifon moale sau dispozitive speciale pentru asta. Am scris mai multe despre periuțele de dinți pe care le-am folosit pentru băiatul meu aici.

2. Copilul nu are ”strungăreață”.

Dinții de lapte au spații între ei. Nu înseamnă că va purta musai aparat dentar când mai crește. Imaginează-ți că pe fix același spațiu va trebui să aibă loc dinții permanenți, care sunt mult mai mari ca dimensiuni. Excepție: dacă spațiul este mare și frenul buzei atașat, întreabă un dentist sau medic de familie sau pediatru dacă trebuie tăiat. Protocolul în Anglia nu era să se taie acest fren, ci să fie lăsat și operat abia când copilul e adolescent, înainte de a-i pune aparat ortodontic, dacă îi cauzează spațieri. De obicei, un fren atașat determină spațiere. Părerea mea: L-aș tăia cât e mic pruncul, poate îl salvează și de aparat dentar.

3. Dacă dinții de lapte sunt pătați sau demineralizați, cei permanenți nu neapărat vor avea aceeași problemă.

Însă, din experiența mea, aceste demineralizări sunt adesea o scuză pentru cariile scăpate de sub control, iar părinții spun destul de ușor ”așa au ieșit”. Dinții nu cresc cu tartru pe ei, nici cu carii. Despre demineralizările ca diagnostic separat, cele care nu sunt carii încă am scris deja, pentru că sunt tot mai mulți copilași cu această problemă. Însă aceste defecte nu se moștenesc neapărat de către dinții permanenți. Dar obiceiurile proaste, da.

4. Caria de biberon nu e cauzată de alăptat

(De asta îi și zice DE BIBERON). În poziție corectă, mamelonul  e în contact cu palatul, nu cu dinții -că altfel n-ar mai alăpta nici o femeie după erupția primilor incisivi. Laptele matern ajunge direct în faringe, contactul cu dinții e minim. Contrar mitului, alăptatul nu provoacă deloc carii, ba protejează împotriva lor. Mai mult, un studiu realizat pe populație thailandeză arată că alăptatul prelungit nu este asociat cu risc crescut de carie (sursa). Pe alte populații, nu am găsit studii, doar presupuneri. Cercetătorii spun că e nevoie să mai studiem problema. Biberonul e altceva, la fel formula laptelui praf, care împreună sunt o gazdă bună pentru bacterii să facă sex nebun în gura copilului nostru. Dinții se cariază din cauza alimentației proaste și lipsei unei igiene corecte. Ceea ce mă duce la următorul punct.

5. Până pe la 7-8 ani, spălăm NOI copilul pe dinți.

Învățăm care este tehnica cea corectă (am explicat aici) și aplicăm. Normal că îl lăsăm și pe el să țină periuță în mână, însă nu ne lăsăm în nădejdea acestui periaj. Nu e eficient, e doar pentru împăcat ego-ul copilului și liniștit conștiința părintelui.

6. Dinții apar în ritmul lor

Nu ne panicăm dacă pruncul are 12 luni și doar 2 dinți în gură. O să-i crească și ceilalți și oricum nu avem ce să le facem să îi grăbim. Am scris de ce nu ies dinții de lapte odată și de ce nu ies dinții permanenți.

7. Primul dinte = prima vizită la stomatolog.

Nu că i-ar face mare lucru, însă e important ca asta să-i intre în obicei copilului, să i se pară ceva normal, să se obișnuiască cu mediul de acolo. Și părintelui să-i intre în obicei să-l ducă pe copil 😉 Poate nu îi faceți neapărat o programare specială, dar îl puteți lua cu dumneavoastră, atâta timp cât vă mai însoțește un adult, care poate supraveghea copilul cât stați pe scaun. După 3 ani, pot începe fluorizările, după apariția primilor molari permanenți- eventual sigilările.

8. Atenție, primii dinți permanenți apar în jur de 6 ani!

În spatele ultimului rând de măsele de lapte. Aceste măsele noi NU sunt de lapte și nu mai cad. Trebuie avut mare grijă la periaj, să nu le ocolim. Eu mereu le spuneam pacienților mei că astea le vor rămâne toată viața în gură. Wishful thinking 🙂

9. Ață dentară la copil?

Teoretic, dacă dinții se ating între ei, da. Practic, cel mai important e să nu traumatizăm copilul, să nu îl forțăm și spălatul pe dinți să fie o plăcere. Tudor chiuie când vede că pun mâna pe pasta de dinți, dar asta e datorită faptului că l-am spălat pe dinți dinainte de a ști el să chiuie ca lumea. Părerea mea personală: folosiți ața dentară, dacă e cooperant copilul, dar nu faceți mare caz din ea.

10. Periuță electrică înainte de 3 ani?

Dacă o acceptă copilul, nu e nici o problemă. Ba eu cred că există șanse mari ca spălatul pe dinți să i se pară mai distractiv așa. Știu că producătorii recomandă periuțele electrice doar peste 3 ani, am scris un articol detaliat pe subiect.

11. Dinții de lapte sunt importanți pentru mai multe lucruri.

De asta, nu e chiar ”nici o problemă” dacă trebuie scoși înainte de vreme. Ei ajută copilul să învețe să mestece și să vorbească, cum să-și miște limba în gură. Fără dinți de lapte, e foarte greu să înveți să pronunți anumite sunete mai târziu. Plus, mestecatul devine mai greoi și deficitar, alimentele nemestecate sunt digerate mai prost și nu se absorb bine. Și ultimul lucru, dar nu cel mai puțin important: dinții de lapte au rol de menținători de spațiu. Pregătesc locul unde vor crește cei permanenți. Dacă lipsește dintele de lapte, vecinii săi tind să migreze în locul lor, închizând spațiul, iar permanentul mai erupe și el pe unde poate.

12. Caramelele sunt cel mai nociv aliment pentru dinți.

Fiindcă sunt și pline de zahăr și foarte lipicioase. Intră printre dinți, se curăță greu, iar pelicula lipicioasă pe care o lasă e ca un magnet pentru și mai multe bacterii.

13. Dulciuri? Mai bine o dată și mult, decât puțin și des.

Asta e regula de aur din punct de vedere al dinților. Fiindcă pentru ei contează mai puțin cât de mare e gogoașa, ci cât de des vine în contact cu ei. De asta, recomand părinților să ofere dulciuri o dată pe săptămână pe săturate, nu o pătrățică de ciocolată în fiecare zi. Și copiii mă iubesc pentru asta 😉

14. Și saliva curăță dinții.

Este unul dintre rolurile ei, acela de a spăla mecanic dinții de zahăr și bacterii. Ceea ce nu înseamnă că e suficient și că nu mai e nevoie să ne spălăm pe dinți. Doamna Salivă are nevoie de o periuță de ajutor.

15. Nu există premolari de lapte.

Acești dinți apar doar în dentiția definitivă, pe locul molarilor de lapte. Ca adult, omul va avea nu numai dinți mai mari, dar și mai mulți ca număr.

16. Dacă dinții de lapte sunt strâmbi, cei permanenți pot fi drepți

Vorba vine, drepți (colegii mei stomatologi să închidă ochii și să-și astupe urechile la auzul acestui limbaj de lemn). Nu e cazul să ne îngrijorăm dacă incisivii ies puțin rotați sau în alte poziții. Lucrurile sunt mereu schimbătoare în gura unui copil, deci nu prea avem ce-i face. Exceptând malocluziile severe, unde trebuie intervenit cu aparat funcțional de la vârste mici. În general, nu îmi fac griji nici pentru incisivii inferiori permanenți (dinții din mijloc, de jos) care ies un pic strâmbi. Ăștia sunt foarte inteligenți și adesea știu singuri să vină în poziția care trebuie. Dacă nu, sărim cu sârmele pe ei. (Gata, am încheiat cu lemnul, puteți deschide ochii)

17. Laptele poate salva dinții, dar nu cum arată la televizor.

Aportul de calciu din lapte e nesemnificativ, doar reclama e bună. Însă, dacă, Doamne ferește, se întâmplă un accident și copilul își rupe un dinte, merită luat rapid, pus într-un pahar cu lapte rece (dintele, nu copilul) și dus de urgență la stomatolog. Sunt șanse de a putea reimplanta/refolosi dintele.

18. Suptul degetului sau a suzetei e acceptabil până la …

…2-3 ani. Am scris un întreg articol pe subiect, unde am discutat cu un ortodont ce e mai nociv, degetul sau suzeta.

19. Scrâșnitul din dinți

Este întâlnit deja la bebeluși și e mai frecvent decât ați crede. Există două teorii: 1. copilul stresat (trebuie găsite cauzele și înlăturate: anxietatea de separare, schimbarea școlii, certuri în familie, înțărcare, frustrare etc), 2. dinții fiind în erupție, ocluzia nu e încă stabilită, e o dinamică întreagă gura bebelușului/copilului, iar maxilarele se caută unul pe altul, până ajung poziție.

imagini via Shutterstock, copii dinți de lapte

Articolul anterior

Alături de tine, viața mea s-a schimbat în bine (P)

Articolul următor

Poftim, copile, artă la farfurie! (p)

116 Comentarii

 1. Claudia

  La al meu copil ( 2 ani si 1 luna) de cand i au aparut incisivii laterali superiori i au fost demineralizati si nu au crescut mai deloc. Este inca alaptat si incerc sa l spal cat pot de des pe dinti dar sper sa nu i Afecteze pe cei permanenti
  Pupici

  • Imi pare rau, dar sa stii ca nu sunt obligatoriu afefectati cei permanenti

   • Daniela

    Bună ziua, fetita mea împlinește 7 ani în august și încă nu ia căzut nici un dinte, acuma i-a ieșit în spatele la incisivi centrali de jos dintele permanent dar nu ii mișcă cel de lapte. Medicul stomatolog mi-a zis ca nu ii nici o pro lema. Ce este de facut?

  • Alex

   Buna. Am o fetiță de 1,si 2 luni, primii dinti au ieșit la 4 luni, dar acum incep sa se mănânce dintii din fata si merem cand mananca nu rupe cu cei din fata ,rupe doar cu măselele,.puteți să-mi spuneti ce problema ar fi? Mulțumesc

 2. mihaela

  De ceva vreme vroiam sa iti scriu. Copila mea are primul dintisor. Yeeee.

  • Uraaa! Sa il speli bine, da? 🙂

   • mihaela

    Ma voi stradui.

     • Cristina

      Buna. Am un baietel de 1 an si sapte luni care are doar incisivii centrali de sus si de jos si un incisiv lateral de sus. Mai nou, mi se pare ca ii iese un premolar de jos. Primii dinti au apărut la 1 an si o saptamana. Deci in 7 luni cam 5 dinti. Mi se pare anormal sa iasa premolarii inainte de incisivii laterali si canini. Analiza de sange arata ca calcul e in norma. Mi-e frică să nu fie vorba de vreo anomalie. Ce părere aveți?

     • Stați liniștită, nu e nicio anomalie. Și, oricum, nu aveți ce să îi faceți. Plus, nu există premolari în dentiția de lapte.

    • Olga

     Bună…spune-ti-mi va rog …fetita mea de 2 ani si 6 luni nu -i iese lateralii de sus…ies doar caninii…se pare ca nu au loc unde sa iasa lateralii…am fost la 2 specialiști diferiți si mi -a zis sa nu mi fac griji dar eu totusi am o frica …intrebarea e dacă la căderea lor se va schimba creșterea sau este cazul sa ma alarme si sa caut un specialist bun sa ma adresez din nou…mersi anticipat.

     • Buna ziua, va dati seama ca, daca doi specialisti v-au dat deja o parere, cum as putea eu, pe internet,fara sa vad copilul, spune ceva mai corect decat ei?

      Imi pare rau ca nu va pot ajuta.

   • Alexandra

    Buna fetita mea are 4 ani si i se misca un dinte din fata cel de lapte si ma tot gandesc o sa ai creasca cel permanent stiu ca la 7 ani le cad dinti de lapte copiilor iar daca dintele o sa ai creasca acum cel permanent si ceilanti dinti cand o sa ai creasca permanent mai tarziu cand o sa ai schimbe o sa fiie la fel de mare dintele din fata

  • Nicoleta

   Buna seara! Va rog sa.mi răspundeți daca se poate
   ..fetita mea are 7 ani,di unul din dinți fin fata sus nu a ieșit…este căzut de cateva luni bune😔iar ce ma sperie este ca in ultima vreme sa umflat gingia…si nu stiu de ce nu ii iese dintele. Credeti ca este posibil sa o taie acolo pt a putea ieși dintele?ce sa fac sa mai astept sau sa merg cu ea la dentist urgent?menționez că celălalt a cazut dupa el…di este ieșit aproape jumate.

 3. Alexandra Ticle

  Ma bucur ca ai scris acest articol, este foarte util. La noi spalatul pe dinti e o placere de obicei, acum e chin pentru ca ii ies 2 dintisori si 2 maselute, sper sa treaca repede. Cand va avea Tudor toata dantura de lapte vei opta pentru sigilarea lor? Noi ne gandim la acest aspect, stomatologul nostru este pro sigilare, dar eu inca mai studiez problema. Spor la scris si la mamicit

  • Lasa, veti trece peste eruptia asta si veti continua obiceiul. Sa nu o chinui pana atunci 😉 nu stiu ce voi face cand va creste, cred ca voi analiza atunci situatia. Eu nu mi-am sigilat dintii mei, deci nu stiu ce sa zic.

  • Cami

   Spuneti-mi si mie un lucru.Am un baietel de 6 ani care la varsta de 3 ani a cazut in dintisorii de sus centrali si s-au slabit oarecum,se miscau f rau dar mai apoi s-au intarit cat de cat.In jurul varstei de 5 ani si jumatate s-au schimbat cei de jos ,au crescut cei permanenti apoi au inceput sa se miste iar cei de sus si il deranjau la mancat asa ca i-am extras.Dar surpriza ca sunt deja cateva luni si nici urma de cei permanenti.Ce sa fac in acest caz.Ca sa nu mai zic ca in seara asta nu stiu cum a cazut ca iar s-a lovit la un incisiv lateral de sus de langa cei 2 lipsa.I a curs putin sange i-am dat Algin dar faza e ca acum se misca si acela.Simt ca mor si cedez nervos,sper sa nu cada si acesta!!o sa.merg luni la stomatolog dar pana luni nu stiu ce sa fac

 4. Miru, care e treaba cu sigilarea dintilor? Si de la ce varsta e ok? Sau mai bine zis are sens sa o facem? Ajuta sau incurca?

  • O sa scriu un articol si despre asta. Sigilatea se face mai ales pe permanenti, deci dupa 6 ani. Cred ca ajuta daca ai un copil cu risc crescut de carie.

   • Silvia

    Buna seara !am fetita de 4 ani și jumătate,primii dintisori (incisivi de jos )nu i au ieșit deloc .acolo a rămas loc gol.restul dintisorilor sunt impecabili.ce credeți ca are,s ar putea interveni in vreun fel?

 5. Tanase Cristina

  Cand am nascut fetiță, doamna doctor neonatolog mi-a spus ca fetita are strungareata si m-a intrebat daca am pe cineva in familie cu strungareata…si o am pe mama. Las copilul asa…este ok? Am mai discutat cu diversi medici stomatologi mi au spus sa o las asa, sa astept sa mai cresca. Precizez ca acum fetita are 1a1l. Multumesc frumos!

  • Cum, s-a nascut fetita cu dinti? Nu inteleg.
   Daca s-a nascut cu fren atasat, bravo ca a observat neonatologul! Da, poate fi ereditar si merge taiat foarte usor la nou-nascut.

 6. Andreea

  Apropo de frenuri labiale…
  Amândoi prunci ai mei s-au născut cu ditamai frenuri labiale superioare, groase și rigide.
  La cel mare am băgat de seamă abia la 1 an (nu ca nu l-aș fi observat, dar nu i-am dat importanta) și am înțeles atunci că el era cauza distantarii incisivilor centrali superiori. L-am tăiat atunci și acum, la 2 ani și jumătate i s-au apropiat dar sunt strâmbi. Am înțeles că totuși e mai ok asa pentru ca cei permanenti au sansa sa stea în pozitie corecta.
  Al doilea băiețel ,6 luni, încă n-are dinti. Sta sa erupa primul incisiv inferior. Dar trebuie sa actionez rapid cu tăiatul frenului de sus (bine ca mi-ai amintit!) ca sa nu avem aceleași probleme la incisivii superiori.

  Cat despre spalatul pe dinti… Nu ma înțeleg deloc cu cel mare să îl spăl eu. Vrea singur, mereu singur, zilnic avem zeci de negocieri sa ma lase și pe mine sa îi periez și eu dintii. Ponturi?

  • Da, frenul ala ar trebui vazut de un dentist. Ponturi pentru negociere nu am, iti dai seama ca nu exista o reteta. Perseverenta…

 7. Aoleu! Aoleu! Asta cu sa ii spalam noi pe dinti ma ucide. :))) A mea a avut o perioada de vreo 2 luni (erupeau caninii) in care nici macar ea nu a vrut sa bage periuta in gura. Nimic. Deloc.
  Apoi i-am luat si o carte cu animale care se spala pe dinti, a inventat tat-su un suntep pentru asta (cashi cashi) si a inceput sa fie mai bine. Acum se spala chiar de doua ori pe zi, cand ma vede pe mine, dar ea. Doar ea. Ii aratam sa bage pana in fundul gurii, sa frece bine, schimbam periutele des… Daca incerc eu iese cu razboi. Am incercat si periuta electrica. O cere uneori si cu aia ni se pare ca da mai bine.
  Sper sa ajungem la un moment dat sa ne lase sa o curatam cum trebuie.
  In schimb, adora ata dentara. O foloseste zilnic. :)))

 8. Cate informatii pretioase, multumiri!
  Eu nu prea inteleg dinamica…sau nici nu stiu cum sa ii zic, copilului asta mic (6,5 ani) i-au cazut dintii din mijloc, jos, acum 1 an (aproximativ), i-au crescut altii si…altceva nu s-a mai intamplat, n-a mai cazut nimic d-atunci. Ciudate sunt caile dintilor 🙂

  • Lasa, ca ii vor iesi lui. Tu crezi ca dintii se schimba cand vrei tu sau cand vor ei? 🙂

  • Andreea

   Vreau sa stiu si eu ceva fetita mea are 1 an si 8 luni si trebuie sa i scot dinti de lapte partea de sus pt ca sunt cariate si farmate de la beberon si dulciuri se poate inampla ceva

 9. copilashatena

  Cum adica frenul buzei atasat?
  Daca dintii de lapte sint (foarte) departati pot sa apara dificultati de pronuntie?

  • Adica scurt, foarte scurt. Sunt grade diferite de atasament, uneori poate merge pana pe cealalta parte a gingiei. In functie de cat de mare e spatiul, pot aparea dificultati de pronuntie.

   • copilashatena

    Se poate interveni la dentitia de lapte in cazul in care apar dificultati de vorbire? Sau trebuie asteptat pina la dentitia permanenta?

    • Nu se intervine in nici un fel sau nu stiu la ce te referi- estetic? Nici vorba, fiindca ai bloca toata dinamica dintilor. Trebuie asteptat pana apar dintii permanenti, insa un ortodont sau orice dentist care vede copilul iti poate spune daca e cazul de intervenit mai repede sau nu. Ca depinde.

 10. Diana

  Baietelul meu de 3 ani si jumatate are ocluzie( este vizibila de vreo 2 ani). Si-a supt degetelul pana la 3 ani, apoi l-am dezvatat. Ce putem face acum? Sau e musai sa asteptam pana apar permanentii?

  • Nu inteleg, ce fel de ocluzie? Toti oamenii au ocluzie 🙂

   • Diana

    Scuze, protruzie.

    • ok, poate ar fi bine să o vadă totuși un dentist. Există aparate funcționale, care se pun la copii în stadii intermediare, tocmai pentru a nu lăsa oasele să crească fără control. Eu nu sunt specialist, deci nu te pot ajuta cu prea multe. E oricum greu să-ți dai cu părerea din povești. Ai dus-o la medic?

 11. Pediatrul ne-a zis ca cea mai buna sursa de calciu este in parmezan si ca nu e nicio problema daca nu bea lapte. Si ca f. mult calciu are si pestele cu oase (traditionalele chiftele de peste, de care am uitat, si pe care o sa le mai fac candva.. 😀 😀 ). Asta pt parintii romani anxiosi ca incepe copilul sa rareasca cu laptele.

  In rest, mie mi se pare prea devreme dus copilull a 5 luni la dentist, nici nu statea in fundulet. Periuta insa i-am dat mai intai ca joaca, ca ros, ca obisnuinta.

  Inca o chestie ce a functionat magic la noi, cand era fata mica: ma spala ea pe dinti pe mine, si eu pe ea. Ok, mai interveneam eu la mine o data, mai tarziu. Apoi cea electrica si i-am dat si o oglinda: se spala singura si isi admira ea daac sunt curati, isi da cu unghia sa vada ca nu mai e niciun depozit pe dinti.

 12. Catalina

  Ce bine era daca citeam articolul asta acum cateva luni. Bebelina mea de 1 an jumatate are incisivii de sus demineralizati (unul are si o carie), asta desi e alaptata, nu a mancat niciodată dulciuri, nu prea a mancat nimic de fapt. Am încercat sa o spăl zilnic pe dinti, acum o spăl si de 3 ori, dar e un chin. I-am aplicat si Tooth Mousse, la recomandarea pedodontului, dar cred ca e alergica la el. Oare ce se mai poate face ceva sa salvam dințișorii?

  • Nu prea multe, din pacate. Poti doar avea grija sa nu se deterioreze. Vezi ca exista un grup de facebook pe acest subiect. Poate te ajuta.

  • buna ziua
   baietelul meu de 1 an si 9 luni a cazut si si-a rupt un dintisor din fata sus (un coltisor sarit) si practic de cand s-a intamplat, de ieri seara mai exact, sunt panicata si nu stiu cum sa procedez. Am pus coltisorul intr-un pahar cu lapte insa nu stiu cum sa procedez. Partea dintisorului cazuta este ascutita si il deranjeaza deoarece observ ca tot pune limba si e atent la dinte. De mers la dentist,cred ca e prea mic, nu stiu cum sa procedez si sa bu mai imi impun si mie o stare de neliniste. Gingia nu a suferit traume sau dintele decat coltisorul sarit/rupt asa cum am mentionat. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

 13. Doina

  Le-am luat la toti 3 periute electrice si pot sa spun ca e vizibil mai bine ca la periajul manual. Nu ii spal eu, doar ii supraveghez, cel mare are 11 ani, restul 8 si 5. Dar sint f diferiti in sensul ca la cel mare dintii au cazut ca la carte ( m am informat la dentist☺) dar la fetita de 8 ani au cazut 4 dinti deodata aproape si astia pe la 5 ani jumate, doi au rasarit repede, dar cei doi de sus un an au stat pina sa apara. Ortodonta mi a spus ca noua generatie de copii a cam dat manualele peste cap, tu stii mai bine din ce ai mai intilnit!

 14. Arb fi trebuit sa citesc asta in urma cu cinci ani. Uimitor cat de lipsiti de informatii suntem! Multumesc pentru efortul de a pune laolata aceste sfaturi!

  • A fost o placere 🙂 as pitea vorbi despre dinti pana maine!

  • Ancuta

   Buna băiețelul meu are 1 an și 6 luni și are doar 6 dinti .4 sus și 2 jos și au început sa se strice dar nu vad sa ii mai iasă alti ar trebuie sa ma duc cu el la dentist ??

   • Salut. Ar trebui să te duci la dentist cu el, da. De la apariția primului dințișor.

    Legat de erupție, nu te îngrijora, vor ieși ceilalți precis. Dar caută un dentist neapărat.

 15. oana

  Chiar azi am fost la dentist, si mi-a zis sa-i periez eu dintii chiar si cu forta (ca e mai bine decat sa aiba gauri..). Eu nu as vrea sa urasca spalatul pe dinti si de-aia nu vreau sa-l fortez, deci pana acum l-am lasat pe el cu periuta, iar apoi eu doar cand accepta.. (cam 80% din dati). Sa mai insist oare?

  • oana

   Ah si inca ceva: dentista nu mi s-a parut ca s-a uitat ca lumea in gura… doar i-a ridicat putin buzele si gata. Mi-a mai zis ca cei 4 dinti din spate sunt gata sa iese si atat… nu trebuia sa se uite mai bine? Am citit mai sus ca deja la un an jumate un copilas are o carie…

   • Oana, nu prea are la ce sa se uite mai bine, daca e totul ok :)) era ingrijorator sa se uite 5 min pana sa isi dea seama

  • 80% e ok. In cele 20% cand nu te lasa, poti incerca alte strategii. Cred ca vei reusi. Forta nu e buna.

 16. Esty

  Am găsit câteva lucruri interesante în articol, însă mi se pare exagerat ca de la primul dinte sa se înceapă cu spălatul pe dinți, ce sa mai zic înainte de primii dinți.
  Și mai exagerat mi se pare vizita la stomatolog, încă de la primii dinți :)).
  De la 5 luni, când au ieșit primii, sa încep sa îl spăl pe dinți? Îmi este imposibil sa îi pun degetul în gură cu acel gel de calmare în erupție, ce sa mai zic de spălat dinți la vârsta asta!

  Întâmplător a pășit bebe împreună cu noi în cabinetul stomatologic și deși avea 7 dinți, nimănui nu i s-a părut normal sa aibă parte și bebe de o consultație! Nici măcar stomatologul nostru, care este foarte bun și ne este și prieten!
  Și încă ceva, soțul este tehnician dentar și cunoaște foarte mulți dentiști! Nu zice ușor de un stomatolog ca este cu adevărat bun.

 17. Diana

  Eu l-am spalat pe dinti de la 5 luni, nu avea dinti, dar cand ma lasa cu degetar din silicon, cand nu un prosopel curat, coltul udat in apa f rece, i-l dadeam sa-l molfaie, calma si durerile de dinti
  Cu toate astea, spalatul pe dinti a fost un cosmar pana acum vreo 2 luni, deci pana la 6 ani. A incetat sa opuna rezistenta abia dupa ce l-au traumatizat :)) l-au tinut cu forta ca sa-l bage sub anestezie generala, tine minte si nu mai vrea sa ajunga acolo :))
  nu stiu, some people have all the luck, noi le-am facut pe toate ok si tot cu dintii scosi si narcoza de 2 ori a ajuns. ..

 18. Silvia

  Ma bucur ca aud un stomatolog spunand ca nu laptele matern cauzeaza carii. Sunt foarte multe mamici cu pitici care au dinti demineralizati si carora stomatologii le spun ca e din cauza laptelui matern. Se pune o presinue foarte mare pe mame sa intarce, lucru care nu e benefic pentru nimeni. Voinicul meu are 3 dintisori demineralizati si cu cariute si imi pare rau ca nu am inceput mai devreme spaltul, ca exercitiu macar, pt ca acum la 1 an jumatate, avem scandal la fiecare periaj. Multumesc pt. informatii!

 19. Maria

  Baietelul meu ae 6 ani si 3 luni si i se misca caninii inferiori.
  Am fost la stomatolog, pentru ca are o carie pe unul dintre ei si ne-a spus ca putem sa scoatem caninul, deoarece nu are rost sa il plombam caci el va cadea oricum.
  E ok?
  Nu este prea devreme?

 20. Valentina

  Buna…
  Am un bebe mai mare de 16luni.Are 8 dintisori si o maseluta.O frumusete…
  Miercuri dimineata am observat ca ii iesise un coltisor din a doua maseluta.Am incercat sa o ating,dar…cam greu cu bagatul a ceva in gura cand copilul e autodiversificat.ma uit in gura ei mai mult cand face cate un tantrum.
  Joi seara am observat ca maseluta arata ciudat.ca o foaie…ca o petala de floare mototolita.nici nu pot descrie exact.dar nu m-a lasat sa vad bine si am sperat ca mi s-a parut .se trezise pe la 3noapte ca sa se joace pe intuneric.am sperat ca mi s-a parut.vineri seara am reusit sa-i deschid gurita si mai era un coltisor foarte alb.L-am atins usor si s-a lipit de deget precum albusul de ou.azi nici urma de maseluta😨 dar gingia nu imi place cum arata.se vede ca a fost ceva si nu mai e.
  M-am panicat.Abia ma abtin sa nu apelez la google.Dar imaginatie am destula gen:maseluta compromisa dar daca i le afecteaza si pe restul?
  Eu mi-am scos ultima masea de lapte pe la 28de ani.Stiu ca asta se cam mosteneste.dar nu vad nici o legatura.
  Aproape ca nu imi vine sa MA cred.Azi abia asteptam sa planga sa ma mai uit.Dar nu mai e nimic acolo inafara de gingiuta “sparta”.
  Imi poti explica te rog ce se intampla pana ajung Luni la medic?Macar sa nu imi fac griji degeaba.Sau…sa imi fac…
  Multumesc!

 21. Gabriela F

  No bun. Sunt speriata. Am citit articolele despre dinți de cel puțin 3 ori pt că la mine in gura a fost urat și nu vreau sa fie și la bebe…deci avem 9 luni jumate și nici un dinte…dar….a mușcat traumatizant dintr.o margine …adică el a pus gura eu l.am luat de acolo…el a strâns…apoi a sangerat iar urmarea sau nu știu ce e de fapt…pe arcada superioara avem un vârf de incisiv care nu stiu daca a aparut din cauza traumei sau incepe erupția in al mod… Oare?

  • Dacă cineva se întreba cum să facă să îi iasă dinții mai repede copilului, să vorbească cu tine :))) tehnica Gabriela F :)) Nu , măi, stai liniștită, nu e panică. E foarte bine. Indiferent care ar fi motivul, să trăiască dințișorul! :)))

   • Gabriela F

    Hi hi hi… Credeam că s.a descoperit tot în medicină….iar eu nu mai am ce face doar sa învăț rezultate 😅mulțumesc . M.am liniștit din toate punctele de vedere. Chiar multumescccccc

 22. Cosmina

  Baiatul meu are 8 ani , i_au cazut 4 dinti de sus , cei din mijloc si vecinii.
  Nu au cazut toti 4 o data,
  Insa cresc foarte greu…au trecut 2 luni dar abia se vad…

 23. Flori

  Buna Miruna! Chiar daca acest articol este mai vechi, te rog sa ma ajuti cu o informatie, un sfat.

  Bebe 10l are 8 dinti, saliveaza f mult si roade tot. E posibil sa mai iasa cv? Pediatra ne-a spus ca e putin probabil ca maselele sa erupa inainte de 1 an.

  Deasemenea, bebe are dintii de sus cu pete galbene. De cand i-au dat dintii la 5l l-am spalat cu degetarul si pasta nanodent, acum am trecut la periuta normala de copil, in speranta ca o sa curete mai bine. Ce putem face?

  Multumesc

  Ps: urmeaza si vizita la stomatolog.

  • Salut, e posibil sa mai iasa sau sa fie niste miscari in interiorul osului care “mananca” mai tare decat eruptia propriu-zisa.

   In rest, urgent la dentist. Petele acelea maronii pot fi demineralizari care incep sa se carieze. E foarte important periajul, in special cel de seara.
   Poti pune si niste mousse cu calciu pe ei, dar e bine sa te sfatuiasca dentistul mai intai. Succes! Tine-ma la curent.

 24. Claudia Macovei

  Cate informatii utile,pentru mine au venit la momentul potrivit (ti-am mai scris eu
  o data ca imi citesti gandurile si apoi raspunzi)! Bebe (9 luni) are 4 dintisori sus, 2 jos si da semne ca ii mai ies in curand inca 2 jos. Am inceput sa il spalam pe dintisori si se distreaza tare cand facem asta :). Daca mai poti scrie articole pe tema aceasta ne-ar fi de mare ajutor! As avea si o intrebare: de la ce varsta se poate folosi pasta de dinti la bebe? Am citit informatii contradictorii pe tema aceasta 😓 Multumesc mult!

  • Ce mă bucur 🙂 Ăsta e un articol mai vechi, dar la fel de actual. Legat de pasta de dinți, poți folosi deja la bebe. E foarte bine că îl spălați deja pe dinți. Important e să folosiți o pastă de dinți fără fluor până învață să scuipe. Asta se întâmplă în jurul vârstei de 3 ani. Spor la periaj!

 25. Lorraine

  Iuhuuu,in sfarsit cineva ma linisteste cu alaptatul! L-am dus la pedodont pentru control de rutina la 1 an si 2 luni parca, si mi-a spus ca neaparat sa-i curat dintii, fie si cu un tifon umed, dupa ce il alaptez noaptea. Ca să nu stea laptele pe dinti mult timp. Am incercat de câteva ori, desi adoarme doar la sân, deci nu e ca si cum pot sa-i umblu prin gura cum vreau eu. O data s-a trezit si a plâns ( valeu, stomatologul asta oare stie cat de greu se adorm copiii?), o data a inclestat dintii de n-am putut face nimic, alta data m-a muscat asa tare ca mi-au dat lacrimile… 😥 Asa ca m-am lăsat de sportul asta. Il spal ziua si mai ales seara bine, noaptea il las sa doarmă linistit. Si tinem pumnii strânsi sa ramana dintii tot asa frumusei ca până acum.
  Legat de pastă, aici (US) si pediatrul si dentistul recomanda cu fluor, dar cantitate foarte mica, care se presupune ca nu ii afecteaza dacă e înghițită.
  Singurul lucru unde au fost toți de acord, si cei de aici, si cei din tara, a fost ca la fren nu vor umbla inainte de 5-6 ani, ca sa nu-l traumatizeze mersul la dentist si sa coopereze. La vorbit nu-i pare sa-l deranjeze, asa ca ne conformam.

  • Asa era si in Uk protocolul cu frenul, deci stai linistita. Dar, daca vezi ca sunt probleme la vorbit, du-te inapoi.
   Legat de spalatul ala noaptea, cred ca e suficient daca il speli de 2 ori, dimineata si seara. Desi pediatrul are dreptate. Teoretic, trebuie dupa fiecare supt…

 26. Anca

  Miruna, demineralizarea e cauzată numai de igiena dentară sau și de alimentație? Are vreo legătură cu mineralele? Dacă e stupidă întrebarea, I am sorry 😁Mulțumesc!

 27. Loredana

  Buna,si eu sunt ingrijorata. Bebelina mea are 1 an si 2 luni si nici un dintisor. Doctora a zis de acum 2 luni ca are dubla eruptie dentara,dar nu a aparut nici un dintisor. Calciu a luat pana acum de 4 ori,deja sunt ingrijorata. A mai patit cineva asa?

  • Ai răbdare, vor ieși. Oricum, nu ai cum să grăbești procesul.

  • Cosmina

   Buna, băiatul meu are un 1 an și o săptămână și nu are niciun dinte și sunt îngrijorată are gingia alba de vreo 3 luni dar inca nu ia ieșit niciun dinte

 28. Buna!
  Copilului meu ii ies incisivii centrali superiori si incisivii laterali superiori in acelasi timp.. E normal?

 29. Diana

  Buns seara, as avea nevoie de un sfat deoarece sunt ingrijorata cu privire la incisivii crescuti pe jumatate ai baietelului meu de 6 ani care sunt demineralizati, cu pete albe..cei de lapte nu au avut aceasta problema…pana acum am fost de mai multe ori la dentist cu cariute la dintii de lapte… exista vreo solutie pt remineralizarea acestora ..? Multumesc mult pt raspuns!

  • Diana, pasta de dinti cu fluor, sa nu clateasca dupa ce se spala pe dinti, exista un touthmousse care se aplica fix ca o crema si se lasa. Apoi, dieta si igiena ffff riguroase. Exista un grup special pe fb, cauta dupa “displazie si demineralizare de smalt”. Sunt informatii bune. Nu stiu daca tot ce zic mamicile acolo e dovedit stiintific, dar, daca ar fi copilul meu, as incerca orice nu ii face rau.

   E important ca demineralizarile sa nu devina carii. Succes!

 30. Laura

  Bună seara!
  Băiețelul meu de 3,7 ani săptămâna trecută în timp ce se juca s a lovit la gură și astăzi am observat că unul dintre cei doi incisivi frontali este puțin deplasat și se mișcă.
  Va trebui scos?
  Fiind dinte de lapte se mai poate face ceva?Ce soluții ar mai fi?
  Mă gândesc că până i se vor schimba toți dințișorii de lapte va trebui sa stea știrb….
  Va mulțumesc frumos!

 31. Andreea Moaca

  Buna ziua! Fetita mea are 7 ani si 6 luni si nu ia cazut niciun dinte! Am fost la stomatolog unde ne.a recomandat radiografie! Am facut.o si am descoperit ca nu are toti mugurii permanenti,oare fetita mea nu o sa aiba dinti la fel ca noi toti?

  • Salut, cu singuranță o să aibă dinți, dacă spuneți că nu îi are pe toți. E o diferență. Sunt anumiți dinți care lipsesc în mod frecvent de pe arcadă din diverse motive. poate nu au loc, de exemplu. Oricum, nu aveți ce să faceți până nu îi cad dinții de lapte și îi apar cei permanenți. Sau se mai poate întâmpla să rămâne un dinte de lapte pe arcadă mult și bine, în cazul în care cel permanent lipsește.
   Sănătate.

 32. Alexandra

  Buna Miruna,
  Am citit acum articolul tau si il gasesc foarte util. Am insa o problema si nu stiu exact cat de grava este. Am un baietel de 1 an si aproape 3 luni. El are deja 4 dinti sus, 4 jos, si cate o masea in fiecare parte sus si jos (adica 4 – cele de sus nu au iesit complet). Maselele nu i-au aparut de multa vreme. Insa, am observat in seara asta ca la maseaua de jos din partea dreapta (care cred ca e iesita complet) are in apropiere de gingie un punct mai inchis la culoare (un maro as zice). Este de dimensiunea varvului unei scobitoare… deci foarte mic. Insa pe mine m-a speriat imediat.
  Mentionez ca il periez… fara pasta, e drept. De mancat nu mananca alimente cu zahar, nu ii dau sucuri de niciun fel etc.
  Poate fi vorba deja de o carie? Si daca da, exista ceva care sa stopeze evolutia?
  Multumesc frumos!
  O seara buna!

  • Salut,
   poate fi vorba de o demineralizare dacă e o pată mai maronie. Dacă e mai neagră, poate fi o colorație dată de o bacterie, ceva foarte frecvent și deloc periculos. Poți afla care-i diferența frecând cu unghia ta. Dacă se duce, e bacterie și e mai bine, dacă nu se duce sau dacă simți vreo denivelare, s-ar putea să fie demineralizare și carie. Din păcate, sper să fi fost doar o firimitură de pâine rămasă acolo sau ceva. Felicitări că o speli pe dinți! E foarte bine și fără pastă.
   Să te întorci să-mi zici ce ai descoperit.

   • Alexandra

    Am incercat si nu pare sa se duca 🙁 In cazul asta ce pot sa fac?

    • Mergi la un dentist. Daca e demineralizare, prea multe nu poti sa faci. Igiena stricta si demineralizare… vezi ca e un grup care asa se numeste pe fb… mai scrie-mi daca se confirma.

 33. Alin

  Bună ziua! Fetitei mele de 11 luni i-au crescut în partea de sus stânga un incisiv central și unul lateral. În partea dreaptă sus încă nu a crescut nici unul. Oare e normal? Incisivii din partea dreaptă nu o să aibă aceeași evoluție cu partea stânga. E o cauza de ingrijorare ?

  • Nu e cel mai frecvent sa se intample asa, dar nu e o cauza de ingrijorare inca. S totusi bine sa o duceti la dentist ca sa se obisnuiasca. Dar nu are ce sa-infaca in acest moment. Asteptati linistiti, sunt mari sanse ca or sa-i iasa. Sanatate.

 34. Alin

  Mulțumesc mult!

 35. Giulia

  Am o intrebare… daca caninul meu, a crescut sus, el va creste pana jos? Intrebarea asta ma chinue de mult timp..😭

  • Nu prea inteleg..

  • Ramona

   Bună! Am o fetita de 1 an si o luna. De la 7 luni, au început dintisorii sa iasă, incisivi centrali jos, apoi incisivii laterali sus ( arata ca o vampirita). După cam o luna au crescut si centealii superiori. Cei de jos, lateralii, nu vor sa iasă, parca unul dădea semne acum vreo luna. Mi se părea ca îl simt la atingere, dar e tot acolo în gingie. Acum, de o săptămână o chinuie o maseluta de sus, care deja se vede .Ok, înțeleg ca nu e o ordine, dar…chiar asa haos sa fie la micuța mea în gurita :))? Am un var la umf- tehnica dentara, care ma omoară cu grijile pe care mi le provoacă, referitor la ordinea asta, care zice el ca nu e ok.

 36. ema

  Buna ziua!
  Fetita mea in varsta de 4 ani are niste gauri mici in dinti, aspectul este al unor pori dilatati, (stiu ca nu au dintii pori 🙂 ). Daca nu se spala o zi pe dinti acestia se acopera cu o mazga galbuie. Imi amintesc ca de cand au iesit, au iesit cu o dunga maro pe ei. o singura data a primit antibiotic, sumetrolin. doctorul a zis ca este in regula. nu inteleg ce este. multumesc frumos

 37. Cosmina

  Buna, băiatul meu are un 1 an și o săptămână și nu are niciun dinte și sunt îngrijorată are gingia alba de vreo 3 luni dar inca nu ia ieșit niciun dinte

 38. Doina

  Buna serata, as fi vrut sa stiu daca este normal la bebelus de 7 luni sa iasa primul dinte incisiv de sus? Ma Cam preocupa nu am mai auzit stiam ca primii dintisori iese jos, si asa multe traditii si superstitii se aud ca mii si frica.

 39. Doina

  Mersi mult

 40. Eduard

  Buna ziua, avem o fetiță de 6 ani si primul dinte care i-a iesit este mai galben decât cei de lapte, se va mai albi, aproape a crescut de tot. Care ar putea fi problema.
  Acum urmează să ii cada si al doilea.
  Va multumesc!

 41. Ela

  Buna,
  Dar ce facem cand bebe la 8 luni are 8 dinti si alti molari/premolari deja inflamati? Sa imi fac griji? Merci!

 42. Glodean Adriana

  Buna,am si eu o fetita de 5 ani. Pana la varsta de 2 ani dintisorii din fata au fost perfecti albi si curati si drepti ca si toata dantura de alfel,dar pe la 2 ani am obs niste pete am fst la N doctori si mi au spus ca nu are ce s ai fac . Cert este ca in mai putin de 5 luni s au macinat primii 4 dinti de sus. Dar s au macinat pana in gingie. Practic nu mai are dintisorii de sus si caninii sunt cioturi…ce pot sa mai fac?? Cand am vazut petele am fst la doctori cu ea si mi au zos ca oricum sunt de lapte si vor cadea ,apoi a facut abces la unul din dintisorii de sus si i la scos. Facuse punga cu ouroi…3 ani am umblat incontinuu pe la denstisti si nu au avut ce sa faca frica mea cea mai mare este…ce se va intampla cu dintii definitivi?? Mai ales acela pe care l a scos cum va crestel ???.. repet dintii fetitei au fst perfecti albi poat atatsa poza cum erau si cum sunt acum.🤦‍♂️😔😔😔

 43. Anna

  Buna ziua, fetita mea la 4ani și 10 luni ia căzut primul dinte incisiv central de jos la câteva săptămâni si al doilea a căzut, i-au ieșit permanenții acum ma așteptăm sa cada de sus însă nu, se mișcă incisivul lateral tot se jos, acum are 5 ani ai 3 luni.

 44. Ciont Alys

  Buna ziua. La fetita mea de 5 ani jumate au început sa i se îngălbenească dințișorii de lapte. Care ar putea fi cauza? Multumesc frumos. Menționez ca pana nu demult i-a avut foarte albi. Un dintre dintisori i-a picat Acu 2-3 zile. Ar trebui sa m-a îngrijorez pt îngălbenită lor? Multumesc

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 373 queries in 0.665 s