Demineralizarea dinților la copii – câteva sfaturi în afară de clasicul ”oprește alăptarea!”

Demineralizarea dinților la copii - câteva sfaturi în afară de clasicul oprește alăptarea miruna ioani

Demineralizarea dinților la copii e o chestie atât de frecventă, încât îmi scriu mame disperate și dezorientate de câteva ori pe săptămână. (Aici cred că e momentul să spun că sunt dentist.) La fel, pe grupuri, apar mesaje de la părinți care nu știu ce să facă, dentiștii le dau soluții puține și radicale, informația e foarte puțină pe acest subiect. De exemplu:

Am un băiețel de 1 an și 4 luni, căruia i-au apărut niște pete pe dinți și unul dintre ei s-a rupt. Am fost la dentist și a zis că e de la alăptare, să opresc alăptarea imediat. Nu sunt foarte convinsă că e singura soluție. Un dentist pro-alăptare știți?

Sau

Am o fetiță de 2 ani căreia i-a ieșit un dinte negru în gură. În scurt timp i s-a tocit cu totul, acum e până la gingie. Dentistul a zis că e de la alăptare și că, pentru că e așa mică și nu stă la tratament, trebuie să îi lucreze sub anestezie generală. Ajutor, nu e prea mult pentru un copil atât de mic?

Demineralizarea este prima fază a unei carii dentare. E atunci când smalțul începe să piardă din minerale, ceea ce îl face mult mai susceptibil la caria aia maro sau neagră, pe care o știm ca o gaură în dinte. Problema la dinții de lapte e că smalțul e oricum mai subțire și dinții sunt mai mici, copiii se lasă mai greu spălați, așa că factorii de risc sunt mai mari și dinții se deteriorează mai rapid.

Demineralizarea poate fi, de fapt, o displazie de smalț, care e un defect de structură al smalțului. Părerea mea e că nu prea contează aici diagnosticul diferențial, pașii care urmează fiind cam aceiași. Ce contează însă e să facem diferența între o simplă carie și demineralizare/displazie de smalț, pentru că ultima afectează de obicei mai mulți dinți.

În primul rând, când cineva îmi scrie că a observat aceste pete pe dinții copilului, îl/o felicit pentru faptul că se preocupă de dinții copilului. Mulți părinți nu îi observă decât când se întâmplă ceva radical și ireversibil. Chestii de genul ”dintele a ieșit cariat” sau ”a ieșit cu tartru pe el” nu există. Există că nu îl observă nimeni până nu se rade din rădăcină, până nu doare și până nu începe să arate copilul ca-n filmele cu vampiri știrbi. Pentru că, dacă nu te preocupi să îl speli pe dinți, nu vezi chestiile astea. Deci felicitări. Lucrurile nu sunt pierdute, e bine să știm cu ce avem de-a face, ca să știm cu ce ne luptăm.

În al doilea rând, cer o poză. Pentru că în puține orașe de la noi există medici dentiști specializați pe copii, mulți dentiști văd puțini copii și atunci e normal să fie mai puțin informați. Caria de biberon și demineralizarea sunt un fel de surori vitrege. Seamănă, dar nu răsar. Deci un stomatolog pedodont ar ajuta mult în diagnosticare.

Din principiu, demineralizarea dentară nu e ceva care se vindecă, dar e ceva care se poate opri din evoluție. Și asta e foarte important, pentru că puștii nu au nevoie de dinții de lapte forever, dar sunt foarte importanți pentru ei câțiva ani. Și ”câțiva ani” mai putem trage de ei să îi ținem în gură.

Cum se poate trata demineralizarea dentară?

  1. Deși nu e tratamentul propriu-zis, dinții se pot șlefui și acoperi cu coroane de înveliș, sub anestezie generală. Da, e o idee mult mai bună decât punctul 2.
  2. Se mai poate trata cu ignoranță. În cazul ăsta, dinții se macină până la rădăcină și copilul arată ca-n filmele de groază, toți râd de el și adio încredere în sine de la vârste fragede! Știm cu toții cum taxează copiii genul ăsta de faze. Sau se macină până la rădăcină și încep să se infecteze. Ceea ce sigur duce la extracții multiple, la care, dacă nu cooperează copilul, tot la anestezie generală ajunge, pentru că să-l lași cu infecțiile-n craniu e o idee și mai proastă.

Acum, sper că v-am speriat suficient de mult încât să vă lipiți următoarele sfaturi pe oglinda de la baie și să le rostiți ca pe Tatăl Nostru înainte de culcare.

3. Înainte de a recurge la măsuri drastice, aș mai încerca niște chestii care ar putea sau nu funcționa, care sunt mai grele decât să dai niște mii de euro pe anestezie generală și niște coronițe cu care te rezolvă dentistul într-o după-masă. Dacă ar fi copilul meu, aș încerca orice. Orice nu i-ar face rău, desigur.

Mă refer la câțiva pași pe care i-am formulat sub formă de sfaturi pentru mamele care mi-au scris și le voi reda aici, pe scurt.

    1. Igiena dentară. Să fie sfântă. Fără excepții. De două ori pe zi, un periaj corect, efectuat de părinte cu bucurie, timp suficient. Nu obligați copilul, nu faceți circ, jucați-vă mult și perseverați, veți reuși. VEȚI REUȘI.
    2. Dieta strictă. Fără dulciuri, fără sucuri acidulate, fără patiserie, fără covrigei, fără lapte îndulcit cu nimic. Și fără bunici care fac excepții. Nu mă interesează bunicii și excepțiile când copilul e pe cale să-și piardă dinții. Dacă nu-i faceți să plângă când le explicați noua dietă, înseamnă că n-au înțeles pericolul cu adevărat.
    3. Verificați nivelul vitaminei D. Știu că modern e să nu mai dai suplimente alimentare preventiv, dar vitamina D e o altă poveste. Există studii recente care leagă nivelul scăzut de vitamina D cu diabetul la copii, deci grijă mare. Eu am văzut niște sechele de rahitism în facultate, de am rămas speriată o viață. Îi fac lui Tudor profilaxia rahitismului și vă recomand să faceți analiza copilului dumneavoastră.
    4. Există un grup de suport pentru părinți despre displazie de smalț și demineralizare. Acum, veți citi aici multe cazuri și mărturii ale unor părinți. Sincer, nu îmi explic neapărat științific fenomenele prin care acționează anumite chestii pentru care ei ar jura în genunchi (uleiul de nu-știu-ce palmier, de exemplu) sau dieta cu supă de oase, dar nici nu cred că toți oamenii ăia de acolo sunt nebuni. Plus, dacă ar fi copilul meu, aș încerca orice care nu îi face rău.
    5. Aplicați o cremă remineralizantă pe dinți, GC Tooth Mousse. Se găsește doar online, cred. De exemplu, aici. Asta nu înlocuiește pasta de dinți.
    6. Dacă dentistul recomandă, puteți începe să folosiți pastă de dinți cu puțin fluor.
    7. Verificăți dacă doarme cu gura deschisă, pentru că ăsta e un factor de risc în apariția cariei. În somn, dinții se usucă, saliva nu acționează cu rolul ei protector și se cariază mai repede. Merită investigat.
    8. Și nu în ultimul rând, găsiți un dentist care să aibă experiență pe partea asta, care să poată urmări cazul și evalua în timp. E important să știi dacă și când trebuie intervenit.

Cum rămâne cu alăptarea și demineralizarea?

Păi, cum să rămână. Atunci când toți pașii de mai sus sunt bifați, puteți lua în considerare înțărcarea. Dar, până tu nu speli copilul pe dinți, îi dai covrigei cu miere și bunicii îl răsfață cu ciocolată de 3 ori pe zi, să nu-l mai alăptezi mi se pare o idee proastă. Am scris un articol întreg și bine documentat despre alăptarea prelungită și carii.

O idee bună ar fi să faci o poză acum și să monitorizezi în timp. Mai faci o poză peste 3 luni și compari: au evoluat demineralizările? Arată diferit? Mai bine, mai mari? Pozele nu mint, memoria noastră ne poate păcăli.

Un copil de 1 an și 4 luni care e încă alăptat nu cred că mănâncă ouă Kinder de dimineața până seara. Cred că nu prea mănâncă multe oricum. Însă cea mai mare ciudă îmi e când îmi mai scrie câte o mamă, vin eu cu lista de sfaturi, iar ea îmi spune așa: îl spăl pe dinți eu, că mă lasă, de mâncat nu mănâncă prostii, că abia mănâncă altceva în afară de sân, vitamina D îi dau dintotdeauna. 🙁

Ce vreau să spun e că există și asemenea cazuri. Și da, mă oftic. De asta am scris că pașii de mai sus sunt doar niște opțiuni, niște soluții care ar putea funcționa sau nu. De asta, e nevoie de un medic care să urmărească și să sfătuiască individual, dar un medic cu informațiile la zi, care să nu se sperie de alăptat ca de bau-bau. Însă nu condamn nici colegii, pentru că tot ce am învățat despre alăptat în facultate a fost nimic.

Când vă iese ceva sau când nu știți încotro, scrieți-mi dacă vă ajută sau dacă pot să vă ajut. O mamă mi-a zis ieri că e foarte recunoscătoare că a primit măcar niște sfaturi concrete și altele decât ”oprește-te din alăptat”.

Vă doresc succes, pentru că știu că nu o să fie ușor, dar sunt și alți părinți care au reușit, așa că veți putea și voi. Cu bucurie să vă spălați și să îi spălați pe dinți și să țineți minte că sunt probleme de sănătate mult mai grave decât atât. Bucurie și curaj!

Image by Jenny Friedrichs from Pixabay

Articolul anterior

3 ani de România

Articolul următor

Niciun copil nu o să vină să-ți spună: ”Scuze, mamă, sunt sigur că faceți ceva important, dar mă simt singur și am nevoie de atenție”

97 Comentarii

  1. Dana

    Buna! Multe mamici au rezolvat aceasta problema a demineralizarii dintilor cu un produs pe cat de simplu pe atat de binefacator pentru organism: Plasma Quinton.

    • Am auzit de el, am citit, dar nu inteleg exact cum functioneaza. Vad ca este “pentru imunitate”. Dar na, orice functioneaza e binevenit.
      Doar sa nu cadem in capcana ca dam o pastila si ne culcam nespalati pe dinti.

      • Dana

        Evident ca nu trebuie sa renuntam la igiena.

        • Anca

          Băiețelul meu nu mananca dulciuri deloc. Nici fainoase, doar paine cu maia ocazional. Nu a supt bibiron niciodată, nu doarme cu gura deschisă, e alaptat, zi, noapte si bea doar apa, spalat pe dinti si are 4 dintisori din fata care is praf la 1 an si 7 luni. 🙁

          • Adriana

            🤦🏻‍♀️ Cu cat citesc mai multe pe subiectul acesta, observ ca nu e o raritate demineralizarea dintilor la bebei … la baiatul meu a inceput de la 10 luni la un dinte care iesise la 8 luni. Acum are 1 an si 10 luni si am obosit sa merg la diferiti dentisti pt a incerca sa gasesc ceva sa stopez asta! Mereu am zis, nu pot sa refac dintii, ok, dar ceva, orice ca sa se opreasca sa nu-i afecteze si ceilalti dinti. Mi s-a recomandat si mie intarcarea … totusi, laptele matern care este o binecuvantare de la Dumnezeu, poate strica in felul acesta dintii unui copil? Am sa incerc GC Tooth mousse, ca asa am ajuns si pe acest forum si restul nu mai tine de mine, am facut tot ce se poate face …la 1 an si 10 luni are 1 dinte macinat, unul foarte cariat si unul care nu inteleg cum a facut gaura langa gingie, imi pot baga unghia acolo 🤦🏻‍♀️ Si inca unul incepe sa se demineralizeze. Ma doare sufletul de cate ori ma uit in gura lui pentru ca vad cat de tare si repede se agraveaza si nu pot face nimic 🤦🏻‍♀️

        • Alina Tatiana

          Chiar acum am venit de la pedodont. La 5 ani e pe cale sa își piardă o maseluta din cauza demineralizarii. 😔. Nu știu, în afara de igiena dentara și sa I scot definitiv dulciurile, cum sa mai procedez. Da mi niște ,Miruna🤗😌

        • Mariana

          Salut. Fetita mea are un an imediat,si i s au demineralizat incisivii de pe stanga sus,ambii,plus i s au si tocit putin,iar cei care ii ies acuma pe dreapta,dau semne de demineralizare si ei. Am fost la un pedodont,care ne a spus sa ,,oprim hranirea cu lapte praf noaptea,,. Pentru periaj folosim pasta Biorepair. Am citit despre Tooth Moose ca ar fi bun,dar parerile sunt impartite in ceea ce tine de varsta copilului. Imi puteti spune daca putem sa folosim la un bebe de un an? Si cat de des trebuie folosit? Sau alt tratament pe care i l am putea aplica? Multumesc

      • Petronela Grapina

        Buna,noi folosim Plasma Quinton de doua luni la recomandarea pediatrului ,sunt niște fiole ce ajuta remineralizarea organismului.Problemele noastre dentare au apărut ca urmare a unei anemii și ulterior un rotavirus ce a accentuat .Desi am fost la dentist ,am bifat toate cele de mai sus din articol,acesta considera ca situația nu e gravă pt a impune intervenție și ca mai putem amâna pana spre 3-4 ani (acum are 1 ani și 4 luni) desigur Menținând ingiena riguroasa și control alimentar.Problema mea e ca deși dentistul a zis ca cel mai probabil nu îl dor ,copilul nu musca din nimic ,evita zona centrală unde sunt cei 4 incisivi cu probleme și nici nu ma lasă sa îl perii (e cu plâns dar îl cam forțez).Credeti totuși ca e o anumită durere,și dacă da cum ar trebui procedat .Multuemsc !

        • Gaby

          Buna ! Am si eu o prob asemănătoare cu băiatelul meu de un an si 5 luni !! Am fost cu el la dentist ,locuim in Olanda , ni s a spus sa nu ii mai dau mult sân noaptea si sa il spăl pe dintisori ,(nu sta deloc ) Cum e situatia cu copilașul dumneavoastră acum ?

        • Cristina

          Vor începe sa arate ca niște vampiri de care râd toți. E trist ca va exprimați așa, este situația fetitei mele și știți ce!? Doar adulții o întreabă unde ii sunt dinții sau îi spun vampirasul, copiii nu au absolut nici o problema. Noi am început cu absolut toate regulile despre care ați scris încă de la prima pata pe dintisori. Acum are 4 ani, toți incisivii superiori sunt măcinați până la gingie, deși am pierdut sirul vizitelor la stomatolog, la unii dintre cei mai buni, plombele nu mai țin, din cauza asta face abcese frecvente, aprox o data la 2 sapt mergem la stomatolog, verificam, curățam ce e de curățat, plombam ce a mai căzut de la maselute, pentru ca și acolo sunt probleme. Din fericire, incisivii inferiori și caninii sunt încă în stare buna și am reușit sa stabilizam și vreo două maselute. Într-un final, mai mulți medici stomatologi au spus ca ar fi ereditar, cunosc copilul de mic, îi știu alimentația și atenția pentru igiena dentară și este singura concluzie la care ajung. Însă medici ca dvs, pentru a speria alți părinți, folosiți cuvinte ca vampir și lipsa de interes a părinților, de aici susoteli in spatele meu în parc ca nu îmi spăl copilul pe dinți și îl mai dau și exemplu copiilor lor “vezi fetița aia, arată că un vampir pentru că nu se spala pe dinți” e trist, numai eu știu câte nopți am petrecut cu mâna în gura copilului pentru a-i curăța bine gingiutele, încă dinainte de a avea dinți, sau pentru a o da cu GC tooth mousse, de chinul copilului, al nostru sau efortul financiar, nici nu mai discut. Deci vedeți, sunt situații în care ceea se se vede, nu este și ceea ce pare.

      • Mihaela

        Bună ziua. Am un băiețel de 2 ani și 9 luni. Undeva in jurul vârstei de 2 ani și jumătate, am observat pete albe pe 4 dințișorii de sus. Am fost la un dentis și mi-a recomandat să folosesc pt periaj GC TOOTH MOUSSE și să revenim la un control când băiețelul face 3 ani jumate. Întrebarea mea este : să folosesc și altă pastă de dinți in paralel sau să îl spăl doar cu cea recomandată de dentist? Vreau să mai specific ca unul dintre dinți are o mică adâncitură formată..și au apărut și ceva pete crem-maroniu deschis. Mulțumesc

      • Alexandra

        Buna ziua ! Am o fetita de un an si o luna acum ii ies dintișorii azi unu maine unu si tot ada , dar am observat ca la un un incisiv lateral este pata alba si parca sarit din dintisor . Iar astazi cand a plans si a tinut gura larg deschisa in spate la o masea care nu are decat varfurile iesite are aceeleasi simtome . Am intrebat doar pediatru si acesta m-a trimis la dentist . Dar mi se pare prea mica sa o duc de acum la dentist . Ce ma sfatuiti?

    • Monica

      Buna seara! Nu stiu cum, dar al meu a reusit sa isi ciobeasca 2 dinti (centrali sus) un pic. Nu imi explic nici cand, nici cum. E oare o problema de smalt? Ce putem face? Multumesc mult! Articolele sunt minunate!

  2. Rox

    Mulțumesc mult pentru sfaturi! La 20 de luni inca nu accepta spalatul pe dinti, cand ma vede cu periuta fuge. Incerc cat pot sa ma tin de o rutina. Eu am dantura tare proasta si nu as vrea sa treaca si el prin asta. Ooof.. 🙁

    • Incearca jocuri noi. Gaseste ceva care sa functioneze pt voi. Nu te lasa!

    • Camelia urzica

      Bună ziua! Îmi cer scuze, va deranjez și eu cu o întrebare. De date ori trebuie aplicat tooth mousse? Spălatul oe dinti de doua ori pe zi se face cu pasta de dinți normala după care se aplica tooth mousse? Mulțumesc mult!

    • Iulia P

      Buna! Cat de tare consumul de dulciuri acționează negativ asupra demineralizarii dinților? Adică, daca spălăm dintii dupa mâncare are acelasi efect negativ? Interfereaza cumva in merabolizarea vitamine D sau ceva de genul? Adica daca ii fac de exemplu turta dulce de casa, fara zahar, cu o lingura de miere in aluat, e tot interzis????

      • Salut, nu e ideal. Si mierea e tot un zahar, chiar daca de o provenienta mai sanatoasaz
        Na. Si fructele au zahar, daca e sa fim foarte stricti.
        Acum, daca nu ii faci des turta dulce in casa si il speli pe dinti, e mai bine decat sa cumperi din comert.

        Dar ca sa raspund la intrebare, orice zahar actioneaza mult mai rau pe niste dinti demnieralizati decat pe unii mineralizati. Pentru ca ii ataca, iar ei se apara mai slab. E ca si cand ai spune daca frigul te afecteaza cand esti in slapi. Da, o sa ingheti mai repede.

        • Elena Luiza

          Eu sunt studenta la MD in anul 5. Doamne, cu cati copilasi am lucrat si cati dintre ei au venit in ultimul moment, iar asta numai pentru ca in anuntul cu consultatii si tratamentele pe care le fac mentionam cuvantul “gratuit”. De altfel, am avut si cazuri in care mamicile apelau la mine si la doctorul supraveghetor, numai din simplul motiv ca ati medici stomatologi le spuneau ca oricum sunt dinti de lapte si vor cadea, nu are sens sa chinuie copilul cu niste plombe. Alte cazuri in care foloseau Tooth Mousse in locul pastei de dinti. Alte cazuri in care nu insistau cu periajul. Problema mea cea mai mare a fost cu dulciurile, si anume, copilul nu se naste cu nevoia de ciocolata, ci parintele il “mituia”. O adaugare la toata lista dvs, ar fi ca, daca totusi copilul mananca dulciuri, sa evite pe cat posibil pe cele lipicioase si foarte tari (caramele/acadele) si sa bea multa apa dupa consumul lor. Nu e ideal, nu e ce ne dorim, dar macar sa minimalizam pe cat se poate efectul negativ al lor.
          Superb articol. Dar cred ca daca se reuseste constientizarea, un semn de exclamatie asupra preventiei si faptul ca dintii temporari nu sunt doar niste dinti in miniatura, ci vin si ei cu propriile lor “cerinte”, atunci demineralizarea si cariile aferente se vor reduce drastic.
          Ma bucur, insa, ca faceti asta in mediul online si cat mai multe mamici au ocazia sa intrebe un specialist. Orice e mai bun decat neglijenta. Seara faina!

    • Petronela

      1 pastila vigantoletten de 1000 pe zi + igiena dentara corecta + macar seara la culcare cu degetul badijonat cu tifon stersi dintisorii cu ulei de cocos, precum si numaidecat sub buza superioara deasupra dintisorilor. Acolo se stopeaza foarte multe aciditati care actioneaza pe timpul noptii negativ asupra dintisorilor. Asa am stopat o evolutie care era galopanta. Nu si au revenit dintii insa s au oprit intr un stadiu. Fetita avea 1 an cand au inceput problemele din cauza unei infectii urinare asociata cu febra, anumite carente si antibiotic, evolutia era foarte rapida direct de langa gingie. Medicii dentisti nu mi au dat mari sperante. Eu sper sa ajungem cu dintisorii pana la varsta la care se schimba.

  3. Simona

    De cand asteptam articolul asta!
    Mie dentistul mi-a zis ca nu are ce ii face, sa ii dau multivitamine ca alta solutie nu este(nici macar de anestezie nu mi-a zis). Sincer, imi e cam frica de anestezie la varste asa de mici dar daca nu reusim sa stopam demineralizarea o sa ma gandesc serios sa trecem la pasul asta.
    Multumesc mult pentru sfaturi! 💕 😘

    • Simona, la clinicile specializate pt copii se pot face aceste proceduri. In Bucuresti si Sibiu, la dent estet kids, de ex.

      • Andreea

        Și in Timișoara. Înainte să se deschidă în Sibiu, noi la ei am apelat, din păcate am ajuns acolo și am fost unul dintre cazurile în care: igiena orala era sfânta, nu mânca dulciuri și alte prostii, îi dădeam vitamina D, dar tot a ajuns la demineralizare.
        Am verificat nivelul vitaminei D, din proprie inițiativă și avea carenta. La fel și eu, tatăl insuficiență, bunicii toți insuficiență sau carenta. Just saying: verificați-vă nivelul vitaminei D

    • Simona

      Buna ziua! Am si eu un băiețel de 1an si 5 luni. Avem probleme cu demineralizare la dintisori de sus … Avem grija sa il spalam pe dințisori, dulce mananca foarte puțin spre deloc…. Unde as putea sa va trimit o poza? Pentru un sfat, părere, daca nu deranjez? Mulțumesc!

      • salut, îmi poți trimite pe facebook. Însă, cel mai bine ar fi să-l duci la un dentist cât mai rapid.

        • Simona

          Bună! Noi suntem din orașul Hârlău, județul Iasi. Am fost aici la dentist, insa nu a putut sa ma ajute cu nimic, doar cu recomandarea sa merg in Iași la dentis. 😒😒😒 Am sa incerc si la alt cabinet /dentist… Mulțumesc

          • Nicoleta

            Salut, Simona. Noi suntem din Iasi, fetița de 1,10 luni acum are probleme cu demineralizarea și ea. A început de pe la 1 an. Am mers imediat cum am observat petele albe la medicul pedodont, noi ca și protocol avem: periaj de doua ori pe zi, tooth mousse gel seara la culcare, dar înainte ii șterg dințișorii cu șervețele cu xilitol parca se cheamă substanța, in Ianuarie i s-au acoperit dințișorii afectați cu un adeziv deoarce demineralizarea continua… fetița nu are carente, singurul lucru e ca doarme cu gura deschisă.

  4. Elena

    Și eu am respectat toți pașii și când am fost la stomatolog cu ea mi-a recomandat acelasi tratament cu GC Mousse. A venit fff greu, cred că într-o lună (am repetat comanda de 3x), dar în mai puțin de 2 săptămâni am văzut că dințișorii sunt mai albi și fără pete. Super produs. Și nouă ne-a zis dr că sunt multe cauze și că nu ar putea sa îmi spuna exact de la ce.

  5. Ana-Maria

    Bună seara
    Citesc de ceva timp blogul și de multe ori m-am regăsit în cele scrise iar de data mă gândesc că poate ajuta și experiența prin care am trecut noi. In urma unei varicele urmată de o pneumonie interstițială cu internare am observat că dinții fetiței incep sa devina maronii la rădăcina. Am luat netul la citit și am descoperit că este destul de întâlnit fenomenul după o boala ca varicela. Am întrebat și doctora pediatra care ne-a povestit despre existența unui gel (posibil cel din articol) dar mie mi-a fost teama sa mai expun copilul mulțimii in plin sezon de gripa așa că nu am ajuns la dentist. In schimb am administrat vitamina D fara măcar să știu cât ajuta. Momentan fetița are dințișorii albi dar urmează și întâlnirea cu dentistul pediatru.Multa sănătate tuturor.

    • Probabil s-a intamplat totul intr-un timp destul de scurt, nu stiu daca ar fi avut timp vit d sa se “vada”. Am dreptate?

      • Ana-Maria

        Nu inteleg foarte bine intrebarea, fetita are dintii foarte albi si cel mai bine se vedea in soare. La radacina dintii din fata cei care au aparut primii incepusera sa isi schimbe culoarea. E posibil sa fi fost si ceva depuneri? Ea coopereaza la spalatul pe dinti si noi am insistat ceva mai mult pe zona afectata in ultima vreme . fetita are trei ani si 4 luni.

        • Da, exact. Asta cred că e mai degrabă plauzibil. Ce voiam să spun e că efectele administrării de vit D nu s-ar vedea într-o săptămână, să zic. Adică, nu știu, dar mă îndoiesc că ar avea efect atât de rapid, știi?
          Dar e super că te-ai uitat în lumini diferite, ești foarte tare! 🙂

          • Teodora Spiridon

            Buna, de la ce varsta ati folosit GC Moussr? As vrea sa il aplic si eu baietelului meu, insa nu am gasit pe prospect limita de varsta. Multumesc frumos

          • Câți ani are băiețelul tău? Nu cred că este vreo limită inferioară pentru acest produs, dar nu știu cu precizie.

  6. Alina

    Oare o periuta electrica ar ajuta mai mult pentru un periaj corect? Stiu ca periutele electrice sunt recomandate incepand cu varsta de 3 ani, dar oare pentru un copil de 2 ani si 5 luni nu este ok? Tot incerc sa imi dau seama daca recomandarea “peste 3 ani” este facuta daca manevreaza copilul periuta sau parintele? Sau sunt alte considerente?

  7. Elena

    Pe noi ne-a ajutat pozitia asta din video, la spalatul pe dinti. https://youtu.be/eOhLI_UkpXk S-a obisnuit repede si nu s-a mai impotrivit, ba chiar vine singur si se intinde jos. Acum nu este nevoie sa-l mai tin de maini.
    Pare brutal, da, stiu…dar cand nu reusesti sa speli corect copilul, imi pare o varianta buna. Eu nu reusesc sa vad si sa curat bine dintisorii, cand sta in picioare sau fundulet. Asa, culcat, vad dintisorii foarte bine, ii pot tine buza si falca si am acces peste tot. Folosesc periuta electrica Sonicare for kids, de pe la 2 ani, cu mentiunea ca periuta normala o foloseste baietelul cand exerseaza spalatul. Este super cea electrica, curata mult mai bine si ajunge unde nu ajungeam cu cea normala. Tooth mousse folosim si noi (atentie la cei cu aplv- noi am asteptat sa scapam de alergie intai) si pasta de dinti Biorepair junior. Am gasit un medic care a reusit sa plombeze provizoriu cativa dinti si permanent 2 maselute, sustinator in alaptat. Iuhuu! Multumim pentru articole!

    • Așa îl spăl și eu pe Tudor: culcat 🙂

    • rox

      O doamne. Pare brutal intr-adevar, dar ce-i drept si eu il tin de brate si ii tin capul fixat, numai ca in pozitie de sezut pe piciorul meu si il spal frecandu-i dintii cu un tifon ud, si de plans tot plange. Cu periuta nu am atata control cat am cu degetul. Sper sa putem trece la nivelul urmator in viitorul apropiat.

  8. fiica mea cu demineralizare si smaltz sarit/rupt bucati. La 3 ani a primit anestezie generala si 10 plombe – asa a decis medicul in strainatate, in 2011.
    Am o gramada de intrebari (pt ca vad ca scrii diferit de medicul nostru curent, medic la un spital renumit din europa de vest) asa ca multumesc pt ce scrii si as vrea niste raspunsuri si argumente:

    1. de ce nu ai scris in articol de scenariul plombarii? nu se practica in romania sau nu mai e la ‘moda’ (scuze, nu stiu alte cuvinte – ideea e ca recomandarile medicale se schimba)
    2. nu ai zis nimic de fluor. Este sau nu este un ajutor?
    3. din ce am inteles demineralizarea e cauzata de carente de minerale, nu de vitamine. De ce atunci aud pareri gen suplimente ‘minerale’ si vitamina D?
    4. ai niste studii cu exact ce valori de carente de vitamina D prin analize de sange pot duce la deteriorari? Nu de alta dar eu la copil am facut analize de sange si nu a iesit niciodata cu lipsa de vit D, limite normale de calciu si de magneziu – (nu dau de capul meu aiurea niciun supliment, nu de alta dar citesc rapoarte americane cu internari cu mii de cazuri de intoxicari cu…vitamina D pe an, iar la sectiunea cu intoxicarile cu Vitamina A am ramas impresionata de simptomalogie)
    5. daca sufera de demineralizare dentara, sunt si alte zone ale corpului fara minerale? care?
    6. cum ajutam copiii ce dorm cu gura deschisa? (de scris pt mine, fiica mea, si celelalte 30% persoane alergice cu nasul vestnic infundat)
    7. se pot mineraliza doar din exterior, la nivel de saltz?
    8. dr curent a ridicat si problema fainoaselor care nu se curata corect de pe dinti – in opozitie fiind legumele crude. Plus ca ftalatii reduc din absorbtia intestinala a unor minerale. Tu ce ai citit despre?

    Si sigur mai am X intrebari, dar imi aduc aminte maine, ma duc sa ma culc :))). Ti pup, multumesc inca o data de tema abordata, am trait multi ani cu invinovatirea ca nu am reusit sa am grija de dintii copilului, desi copilul impecabil de sanatos (nicio raceala de la 2 ani)

    • Nu am timp sa raspund aucm la toate .

      1 pt ca plombele dureaza mult sa fie puse, imposibil sa bagi turbina in gura unui copil de 2 ani, si stau putin pe dinte. Sar usor de pe dintii demineralizati, unde si smaltul sanatos de care se prinde plomba se poate macina ulterior

      2. Fluorul e bun, dar eu nu l-as da unui copil de 1 an.

      3. Calciul e un mineral si vit D e un precursor al calciului, pe scurt. Dintii demineralizati pierd calciu.

    • Cristina

      Eu sunt una din mamicile a cărui copil sta la spălat, nu mănânca prostii, abia mănâncă masa de prânz si san la greu Si totusi i se demineralizeaza dintisorii! Locuim in germania iar singura soluție a fost un gel care in cantitate mare poate fii toxic! Analizele i au ieșit bune, vitamina D luată la timp ! Care ar fii soluția? A avut si o dermatita atopica si a fost pe regim! Cum il mai pot ajuta? Un regim l ar ajuta? Multumesc

  9. Raluca

    Doamne, ce-mi place cum scrii. “Seamana, dar nu rasar” hihihihi, asta-i de pe la noi, din Ardeal. 🙂

  10. Catalina

    Si noi ne confruntam cu problema asta. Mergem chiar la Dent Estet 4 Kids. Nu am vrut anestezie generala, asa ca luam masurile mentionate de tine mai sus. Pe mine m-a ofticat maxim faptul ca nu ii dadeam copilului dulciuri deloc si m-am trezit cu dinti demineralizati. I-am facut recent analize si intr-adevar are si o lipsa de vitamina D. Sper sa ne ajute asta.

    • O sa ajute precis!

      • Catalina

        In alta ordine de idei felicitari pentru articol si multumim. Din pacate am tot auzit de stomatologi care le spun parintilor ca nu merita tratati dintii de lapte, insa nu reapare problema o data cu dintii definitiv daca nu sunt tratati cei de lapte?

        • Depinde de problemă. Însă e o eroare. Dinții de lapte se repară, nu se ignoră, pentru că problemele pot da dureri, infecții. Alte belele.

  11. Roxana

    A venit la fix articolul tău, Miruna. Recent am observat niște pete albe pe dintii fetiței (2 ani și 2 luni) și am început sa ma îngrijorez. Am vorbit cu Stomatologul meu și mi-a zis sa o aduc la el sa o vada. Însă, pana ajung, sfaturile tale sunt binevenite.

  12. Zavoianu Alina

    Buna! Baietelul meu de 9 luni are pete albe pe incisivii superiori, am fost la pediatru si la stomatolog. Mai urmeaza o programare la alt stomatolog. As fi vrut sa va trimit o poza, sa imi spuneti si parerea dvs. Daca se poate, va rog sa imi spuneti cum sa procedez.Multumesc!

    • Sigur, vă trimit acum un email.

      • Lali

        Buna,fetita mea in varsta de 8 luni are incisivii de sus care i-au iesit la 7 luni acum ca se vad ii are patati galben,ce inseamna asta?e normal sa-i fi crescut asa? Te rog sa ma lamuresti daca poti

        • Salut, poate îmi trimiți o poză. Dar petele acelea gălbui pot fi semn de demineralizare într-adevăr. Ar fi o idee bună să o duci la dentist. NU are ce să îi facă acum, e prea mică, doar să îți confirme acest diagnostic.

  13. Ioana

    Buna!
    Ma ajuti sa inteleg, te rog, de la ce varsta e recomandat sa ii fac toaleta bucala, periaj?

  14. Cris

    sunt obsedata putin de partea asta cu dintii, mai ales ca eu nu am o mostenire genetica buna.
    Fii-mea la 4 ani spala bine la ei, si apoi ne lasa si pe noi, a fost de la inceput interesata si cooperanta 🙂 Am mers in fiecare an la dentist, ca sa ne vada pe noi la controlul de rutina, ca sa se obisnuiasca cu vizitele preventive si chiar a avut si detartraj. Fii-miu de aproape 2 ani… linge periuta aia cat timp are pasta pe ea si apoi mai cere. dar nu sta la spalat. cu forta facem si asta, ma simteam vinovata ca il chinui, dar si vinovata cand renunt si il las in pace.
    Si avem 2 cunostinte ai caror copii de pe la 2 ani li s-au demineralizat dintii… si m-a speriat asta.

    • Nu il lua cu forta. Fa un joc, o bucurie. Acum setezi fundamentul anilor care urmeaza. Daca nu se spala pe dinti cu bucurie, nu se va spala singur.

      • Cris

        offf multumesc! cantam, avem cantecelul “this is the way we brush our teeth” si spalam si papusile pe dinti, si dinozaurii lui (stiu, suna ca la nebuni), il intreb daca vrea, vine primul la baie. dar de acolo se rupe filmul 🙂
        Faci o treaba minunata cu astfel de articole!

  15. Daiana Maria

    Buna! N-as vrea sa va rapesc prea mult timp,decat pentru a va cere o parere. Fetita mea,Eva ,are 2 ani si 5 luni. De dinainte de sarbatorile de iarna am observat ca unul dintre incisivii centrali superiori a inceput sa isi schimbe culoarea in gri. Sotul meu a spus ca mi se pare mie…dar acum,dupa cateva luni,acel dinte s-a innegrit tot mai tare si a devenit usor de remarcat faptul ca acolo chiar s-a intamplat ceva. O singura data imi amintesc sa se fi lovit putin cu gura de ceva(tapiteria scaunului ),vara trecuta,cand s-a impiedicat si a cazut,dar nu am luat foarte in serios “lovitura” pentru ca nu a dat vreun semn…fetita nu parea foarte afectata,dupa 2 minute parca nici nu se intamplase. Am luat in considerare ca ar putea fi asta cauza,dar nu stim. Tot planuim sa mergem la un control. Credeti ca ar fi cazul? Multumesc anticipat!

    P.S:tin sa mentionez faptul ca igiena dentara este foarte importanta pentru noi si avem grija de acest aspect inca de cand Eva era la o varsta frageda,chiar din primele luni de la aparitia dintisorilor.

  16. dia

    La noi de când ia tablete cu fluor tot a doua zi( mai mult de 6 luni, cam 8 cred) nu mai are nici o carie noua.. vai cât m-am stresat.. de spălat îl spălam ca la carte, dulciuri putine dar încă alăptat noaptea…a fost însă o experiența f pozitivă( experiențe de fapt) obturarea așa ca mergem cu plăcere înapoi. Se urca in scaun râzând😁

  17. Carla

    Eu personal am avut probleme cu demineralizarea dintilor si am dezvoltat o obsesie pentru dintii copiilor mei. Cu cea mare nu am avut probleme, juniorul este predispus la tartru (stii ceva despre asta, Miruna, mi s-a spus ca unii sunt pur si simplu predispusi la tartru in ciuda igienei orale).
    I-am facut de curand o dozare a vitaminei D, a avut o carenta serioasa (copilul a stat mult la soare dar cu crema cu factor 50 …) si pe langa vitamina D i s-au prescris extract din muguri de brad si pestisori gumati de la Möllers, ambele ajuta si in cazul dentitiei.

    Foarte utila postarea, multumesc, Miruna!

  18. Loredana

    Bună. Eu îl spăl cu Biorepair kids.Are 1 an si 6 luni,4 dinti jos si 2 sus.Momentan nu avem probleme.Locuim in Buzău si aici nu avem pedodont din păcate. Oare ii pot da cu GC Tooth Mousse preventiv?Nu mănâncă si nu bea prostii dar nici nu renunta la suzeta si biberon. Vitamina D ii dau zilnic la recomandarea pediatrului (Baby Guard DHA).Mostenirea genetică dentară este una negativă.

  19. Asa.
    Alte intrebari, evident (nu te supara, intreb pe toti medicii chestii din astea :D, ca orice mama “patita” ce vrea sa repare copchilul si pasionata de sa inteleaga de ce vecinii naibii nu s-au imbolnavit diloc, si de la doctor invatzat ceva, chiar daca sunt pareri oarecum diferite):
    -cat de important e genetica
    -dantura definitiva poate fi afectata de dintii de lapte stricati?
    -dr dentist al copilei a optat sa ii plombeze toti dintii (sub anestezie generala), dar cine nu face nimic, ce risc are?
    -ce analize de sange recomanzi pacientilor cu probleme?
    -cum ajutam copilul sa scape de scartaitul de dinti (i se rupeau bucati de dinti in conditiile astea, plomba tzinea ca era temeinic pusa dar juma din masea s-a rupt )

  20. Anca Dumitru

    Buna, bebelina mea are 1 anisor, 4 dinti sus si 2 jos. Nu am observat probleme la dintisori, o spal pe dinti de 2 ori pe zi. Totusi avem o problema, de cateva saptamani scrasneste din dinti. Acum o face aproape tot timpul. Afecteaza cu ceva asta? Si cum o pot dezvata fiind asa mica?

  21. Ioana

    Buna seara!am un baietel de 5 ani care cam de 1 an a inceput sa aiba carii,desi il spal eu pe dinți si nu se omoara cu dulciurile.trei carii i-au fost plombate fara probleme pentru ca nu l-au durut dar are inca una si nu a vrut sa stea la stomatolog nicicum pentru ca il doare.asa ca am plecat acasa,dr spunandu-mi ca ar trebui anestezie eventual inhalosedare.dvs cum procedati in astfel de cazuri?m-am interesat si am aflat ca unii copii chiar dupa anestezie nu agreeaza procedura chiar dacă nu e durere iar inhalosedarea mi se pare riscanta

  22. Roxana

    Buna! Și noi ne confruntam cu aceasi problema din păcate . Dr mi-a recomandat 3 luni de plasma quinton. Știi ceva despre acest supliment? Merci

  23. Ramona Cru

    Buna seara! Am 2 intrebari:
    – ce înseamnă periaj corect la copii? Fetita mea are 1 an si 5 luni. O spalam pe dinti/ gingii de la 5 luni. A fost o perioada cand nu a mai acceptat sa o spalam pe dinti si am introdus pasta de dinți pt bebelusi. Dar tehnica nu stiu cat e de buna…
    – cum se face profilaxia rahitismului? Noi ii dam vitamona D cu fluor de la nastere. O perioada a fost fara fluor, am revenit la cea cu fluor. Au fost zile cand am uitat sa ii dau, ca in seara asta si ma simt vinovata. Cand ar trebuie sa ii fac o profilaxie a rahitismului ca sa stim daca suntem pe drumul bun? Exista semne atunci cand un copil asa mic sufera de rahitism?
    Multumesc mult!

    • Salut, ramona,

      Tehnica de periaj e aceeasi ca la adult. Regula e de la rosu la alb.

      Daca uiti sa ii dai vit d intr-o zi, nu e probl. Nu dai doza dubla urmatoarea zi, ci pur si simplu continuati normal.

      Da, exista semne de rahitism: rebord costal evazat, burtica mare, tipica, ca o gaura in piept, in stern. Un medic de familie sau pediatru vede imediat.

      • Ungurean

        Buna am un baietel de 4 ani si avem problama asta cu demineralizarea ditisorilor am fost la mai multi stomatologi si neau spus ca nu are ce sai faca sa asteptam sa iasa a doua dantura sunt foarte ingrijorata unul dintre incisivi a ajuns la gingie si urmeaza si ceilalți nu mai stiu ce e de facut!multumesc pentru sfaturile de mai sus.

        • Maria M.

          Bună seara! GC Tooth Mousse se poate folosi si la varsta de 10 ani pentru a intari smaltul dintilor si a prevenii cariile dentare?
          V-as fi recunoscatoare daca imi puteti raspunde!
          Va multumesc!

          • Salut, sigur ca da. Sa faceti si fuorizari, sa foloseasca o pasta cu fluor si sa nu clateasca.
            Sanatate!

  24. Stanciu Anca

    Buna ziua, am o fetita de 8 ani care pe dintii permanenti dun fata sus are acele pete albe,am fost la dentist ,mia zis sa fac analize pentru flor , am facut analize totul ok,mia recomandat o pasta de dinti cu flor si crema gc tooth,am un an de zile de cand tin tratamentul,am mai fost la control mia zis sa continui cu pasta de dinti cu flor,problema e ca petele nu dispar,urmeaza sa merg la un alt control dar sincer nu stiu ce sa mai fac, ma dispera petele alea

  25. Adrian

    Si sotia si eu in copilarie am avut mari probleme cu dintii de lapte. Baiatul mare acum are 4ani a avut o carie la 2 ani intre dintii din fata, tratata, nu mai are nimic. Cel mic de la 1 an, cum au iesit dintii de lapte observat ca sunt putin demineralizati si in max o saptamana s-a spart smaltul. Pur si simplu cand am apasat cu unghia plesnea. Cei 4dinti din fata sunt la radacina cu smaltul sarit si s-a format un sant. Este alaptat, il spal pe dinti, nu mananca dulciuri… Se mai poate face ceva? Exista un tratament(plomba)? Ms mult!

  26. Luiza

    Buna,

    Baiatul meu de 1 an si 10 luni are pe 2 dintisori cateva pete albe, mici cat un ac de gamalie. Ce reprezinta acele pete? Mentionez ca nu este alaptat.

  27. Madalina

    Până la ‘bau-baul’ de anestezie generală mulțumesc Doamne ca s-a inventat anestezia cu gaz ilarant, (Meopa in Fr ) sper și îmi doresc din suflet sa fie folosit și in Ro in cât mai multe Cabinete dentare și mai ales pt copii, căci e Magic! Asta pt tratare. Iar spălatul pe Dinți regulat și vizita anuală la dentist ar trebui respectate cu sfințenie pt Prevenție ;).

  28. Ramona

    Din pacate exista demineralizarea timpurie. Fetitei mele i au aparut dintii de jos la 4 luni jumatate si cei de sus la 6 luni, iar cei de sus au iesit fara bucati de smalt pe ei. Mi am dat seama ca este o problema si am inceput sa caut pe internet si la diversi medici dentisti. Pana am dat pe grupul de pe facebook si asa i am atribuit si numele problemei. La 1 an jumatate am fost nevoita sa i fac operatie sub anestezie generala pe tru ca i se tocisera cei 4 dinti de sus, maselele erau intr o stare groaznica , iar mititica incepuse sa nu mai accepte mancarea. Mentionez ca nu a primit zahar pana la varsta de 3 ani.

  29. Emilia dimitru

    Buna ziua am o fetița de 2 ani ai 2 luni și Dinți centrali sau demineralizat am fost cu ia la medic mi-a zis ca nu are ce sa ai facă ca e copil e posibil așa ceva. Locuiesc in Londra și am fost la cabinet special de copii mi-a zis ca ai cum as fii nebuna ca am dus copilu cu problema asta. Va rog mult de tot ce as putea face nu vreau sa își piardă Dinți de la 2 ani

  30. Emilia dumitru

    E posibil sa ai sigileze Dinți. Doctori de aici sunt extrem de delăsători mi-a zic ca ori cum ai cad da dar copilu pana la 7 ani sta știrb 😭😭😭

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 321 queries in 0.521 s