Periuța electrică la copiii sub 3 ani, un pericol real sau inventat?

Periuța electrică la copii sub 3 ani, un pericol real sau inventat miruna ioani

Periuța electrică are, la cele mai multe brand-uri, indicație de la producător că este recomandată pentru copii peste 3 ani. Să însemne asta că e interzistă celor sub 3 ani? Nu se dau mai multe explicații, așa că am încercat să le găsesc eu.

Sunt dentist din 2011, mamă din 2016, spăl dinți mari de vreo treijde ani, dinți mici de vreo 3. La facultate ne-au zis că periuța electrică de dinți e un produs de marketing și că studiile independente (adică nu cele comandate de producător) arată că nu există nicio diferență între un periaj efectuat cu o periuță electrică și una manuală. Să ținem cont de faptul că asta era sigur înainte de 2011 și că tehnologia a avansat mult între timp, dar pe mine m-au convins. Mă spălam pe dinți cu religiozitate, de două ori pe zi, ca la carte.

Am renunțat la periuța manuală și am trecut la cea electrică mult după ce am început să profesez, atunci când un reprezentant de la Oral B nu mă putea convinge să recomand periuța electrică pacienților mei. Eram în UK și aveam principii 🙂 Așa că, mi-a făcut cadou o periuță. Am început să o folosesc și mi-a plăcut foarte mult senzația de dinți curați. Nu neapărat periajul, pentru că, la început, simți că îți vibrează toți creierii în cap. Dar m-am obișnuit. Și mi-am dat seama că studiul respectiv o fi fost făcut ca un studiu serios, adică a comparat două periaje cu aceeași tehnică, durată și frecvență, diferența fiind doar de periuță: electrică sau manuală. Doar că, în realitate, lucrurile nu se întâmplă așa.

E cam diferența între a avea o bicicletă de cameră și a te urca pe ea. În viața de zi cu zi, în fiecare dimineață și seară, când oamenii sunt grăbiți și obosiți, puțini au răbdare să se spele pe dinți!

2 minute sunt foarte mult timp atunci când te speli pe dinți

Majoritatea nici nu cunoaște o tehnică bună pentru asta, deci am cam comparat mere cu pere și am concluzionat că e destul de greu totuși să facem un studiu comparativ care să fie serios și să nu aibă variabile din astea.

Adică, până și mie, care mă spălam corect pe dinți și timp îndelungat, mi-a plăcut periuța electrică, pentru că mi s-a părut că face niște mișcări în plus față de mine. Ca să nu mai spun de faptul că mă cronometrează la secundă, să nu mă mai bazez că aș ști număra 2 minute. Adevărul e că, de când o am, mă străduiesc să nu periez peste 4 minute. Că ce-i prea mult nu-i sănătos.

Are și senzor de presiune, deci chiar mă ajută tehnologia. Între timp, am schimbat-o pe un Sonicare de la Philips, care, pe lângă Oral B, mi se pare finuță ca un stiletto lângă un bocanc. Îmi place și să o recomand pentru că are doar capete clasice (cele rotunde sunt pentru situații speciale, aparat ortodontic etc) și e mai ușor de explicat pacientului ce să cumpere. Oricum, observ că, în România, piața e mai cucerită de Philips decât de Oral B. În UK, era invers. Reprezentantul Oral B venea la noi la cabinet de două ori pe an, ne spunea cam aceleași lucruri, doar împachetate în power point-uri diferite și ne făcea cinste cu pizza caldă, deci toată lumea câștiga.

*Vă mai atenționez doar că e un mit că periuța electrică de dinți e pentru oamenii leneși. Nu e așa. Tot trebuie să te ducă cineva la baie, să îți pună pasta pe periuță. Vești proaste: să stai acolo ca momâia 2 minute e fix degeaba! Și periuța electrică trebuie cel puțin plimbată peste toți dinții, pe toate părțile, iar dacă mă întrebi pe mine, să o ții doar pe dinți nu e suficient. Regula de roșu la alb se păstrează.

Periuța de dinți electrică, sub 3 ani: RISCURI

  • La întrebarea dacă îi putem oferi o periuță electrică unui copil sub 3 ani, răspunsul nu este foarte simplu. Producătorul nu recomandă, ca să nu intre în belele. Asta nu înseamnă că periuța electrică este interzisă copiilor sub trei ani, doar pentru că ei o recomandă celor mai mari. Înseamnă că nu există suficiente dovezi să arate că un copil sub 3 ani este în siguranță să folosească una. Eu i-am cumpărat fiului meu pe la 1 an și jumătate, cred, una de la Oral B. Era perioada în care ne străduiam să găsim o variantă bună de spălat pe dinți cât mai eficient, mai ales că el începuse să muște pe periuță, ceea ce îmi îngreuna periajul. Așa că, mă gândisem că, în perioada aia scurtă pe care o prinde periuța în gura lui înainte de a o mușca, să apuce să perieze cât mai mult. Epic fail, pentru că el tot așa mesteca periuța și capetele costau acum mult mai mult să le schimbi, decât toată periuța manuală. Deci am renunțat.
  • Cealaltă parte a răspunsului e că toate periuțele electrice generează un câmp electromagnetic de frecvență joasă. Acest câmp electromagnetic e generat de orice electrocasnic, periuțele având avantajul că sunt totuși folosite rar și puțin (câteva minute pe zi). Cu toate astea, concluziile studiilor nu sunt foarte clare, cele mai multe spun că ”mai e nevoie de cercetare”. Pe de altă parte, studii independente mai actuale –Cochrane Review 2014-(de care profesorii mei probabil nu știau în facultate, ca să nu zicem că ne-au predat după manuale din 1900 toamna) arată ”dovezi moderate” că periuțele electrice sunt mai eficiente decât cele manuale (parte din explicație e că cele manuale nu sunt folosite corect, timp destul etc). Deci e complicat.
  • Faza e că aceste câmpuri pot induce modificări la nivel celular. La copii, diviziunea celulară e foarte rapidă, deci nu vrem să ne asumăm riscuri când vine vorba de vreo modificare, să nu fie preluată și replicată. (Nici noi, nici producătorii care recomandă copiilor peste 3 ani.) Aici putem vorbi de modificări nasoale, din câte citesc. Pe de altă parte, nu numai periuțele de dinți electrice formează aceste câmpuri electromagnetice de frecvență joasă, ci toate electrocasnicele. Iar periuțele funcționează puțin, doar că unii cercetători spuneau că sunt totuși ținute prea aproape de zona cap-gât.
  • Puteți vedea aici măsurătorile pe Sonicare și Oral B.
  • Pe cancer.org găsiți explicații pe larg despre ce înseamnă aceste câmpuri. Pun câteva print screen-uri:

ELF (Extremely low frequency)  radiație cu frecvență extrem de joasă, care este la marginea inferioară a spectrului electromagnetic și e un tip de radiație non-ionizantă.

Concluzia, pe scurt:

Câmpurile ELF magnetice sunt clasificate de către IARC (International Agency for Research on Cancer) drept ”posibil carcinogenice pentru oameni”, iar câmpurile ELF electrice drept ”neclasificabile conform cu potențialul carcinogenic la oameni”.

În 1999, NIEHS (National Institute of Evvironmental Health Sciences) descrie dovezile științifice, sugerând că expunerea la ELF presupune un risc ”redus” asupra sănătății, dar notează că nu poate fi recunoscut în întregime ca fiind ”sigur”, considerând că este un ”posibil” factor cauzator de cancer pentru oameni.

Pe românește, e îmbârligată treaba rău de tot, nimeni nu știe adevărul, dar ceva-ceva acolo tot e.

Informația asta nu e luată de pe site-uri cu teoria conspirației și cum guvernele vor să ne omoare și brand-urile să se îmbogățească de pe urma noastră. Că, de intrați pe site-uri din astea, vă luați cu mâinile de cap. Am încercat să ofer o perspectivă cât mai clară și obiectivă asupra datelor pe care le avem în prezent. Date, care nu ne spun mare lucru, de fapt.

Pe de altă parte, citiți ce zice acest logoped (sau cum se traduce speech language pathologist):

Ca logoped, tratez adesea copiii cu tulburări orale motorii, de hrănire și integrare senzorială. Pentru acești copii, încurajez aparținătorii/părinții să utilizeze periuța de dinți electrică pentru a promova conștientizarea / dezvoltarea senzorială orală și pentru a oferi o stimulare intensă sistemului lor nervos central.

Copiii aceștia își doresc, de obicei, o stimulare senzorială și se bucură foarte mult atât de periuța de dinți electrică, cât și de alte jucării cu vibrații orale, cu motor. Prima jucărie de acest fel este adesea periuța de dinți electrică, pe care copiii mici o pot tolera fără a fi înghițită sau respinsă.

Folosesc vibratoare în gura copiilor cu mult înainte de a le ieși dinții, deci nu există limite de vârstă.

La copiii foarte mici, de obicei încep să le prezint vibrațiile prin atingerea mânerului pe picior sau braț câte puțin, după care îndepărtez. Traseul continuă de pe braț, pe obraz, ”mângâind” copilul cu dispozitivul pentru scurt timp. Când copilul nu prezintă respingere, prelungesc atingerea și îl las pe el să apuce și să exploreze dispozitivul în mod independent. Așa se antrenează să plaseze dispozitivul în gură și în jurul ei, după cum este necesar.

O periuță de dinți electrică are mult mai mult de oferit copiilor mici decât dinți curați și susțin utilizarea ei chiar și pentru copii foarte mici.

-Marie Hendrix, logoped din Georgia, cu peste 30 de ani experiență

(sursa)

În aceste condiții, nu vă pot sfătui să vă spălați bebelușii pe dinți cu o periuță electrică. Important e să îi spălați totuși cumva. Nu îi stresați cu asta, cel mai important e să vă vadă pe voi că vă spălați cu bucurie pe dinți, să fie fun și pentru ei. Acum se formează obieciuri pe viață, de asta tot insist. Nu înseamnă că, în ziua în care au împlinit 3 ani, pac, trecem la periuță electrică. Vedeți și voi cum merge treaba și cum vă descurcați.

Regula e să îi spele un adult până pe la 8 ani. Nu e lipsă de încredere, e pur și simplu ca să ne asigurăm că periajul e efectuat corect. După care, îi putem lăsa și pe ei să se plimbe cu periuțe prin gură, nu strică deloc. Despre pastele de dinți pentru copii și pastele de dinți pentru bebeluși am mai vorbit: cu fluor sau fără fluor. Puteți citi și despre ce periuță de dinți alegem pentru bebeluș.

*Periuțele electrice pentru copii nu sunt nici pentru părinții leneși

Revenind, periuța electrică (eu cred) chiar e superfolositoare când speli copilul pe dinți și e greu să-l ții nemișcat 3 minute, să faci tu periajul corect. E greu și la tine-n gură, după cum spuneam. Așa că, periuța electrică îți crește eficiența pe unitate de timp, la copil. Asta e părerea mea.
Contraindicații nu sunt, ci doar recomandări. Trebuie avută mare grijă să nu rănim gingiile copilului, fiindcă periuțele electrice sunt destul de agresive. Și să nu speriem copilul, evident.
Pe de altă parte, am văzut copii care folosesc periuțe electrice și le țin tot timpul în același loc, fără să le plimbe peste toți dinții, peste toate suprafețele.
De asta, periajul trebuie supravegheat până hăt-târziu și chiar efectuat de părinte, ca să fii sigur că se întâmplă corect, chiar și atunci când copilul are cele mai bune intenții. Deci, periuțele electrice pentru copii nu sunt nici pentru părinții leneși.

În speranța c-am lămurit-o și pe asta, spor la frecat 🙂
foto Shutterstock

Articolul anterior

Cu taxiul, după ce-au interzis Uber

Articolul următor

Azi e dubla zi de sarbatoare, dar sa nu ne culcam intr-o ureche, lupta asta e inca la inceput

15 Comentarii

  1. Maria I.

    Fetele mele (4ani jumate si 2 ani jumate) au primit cate o periuta electrica,care le vorbeste :)) :)).L-a inceput s-au spalat cu entuziasm amandoua,apoi cea mica s-a saturat de vibratii si nu a mai vrut sa vada periuta.Cea mare foloseste periuta fara nicio problema!In concluzie,periuta electrica nu e chiar asa de cool pt copiii sub 3 ani.

    • Nici nu stiu… nici daca vorbeste? Ce mai stie face? :))

      • Maria I.

        Indica ce parte a dintilor trebuie spalata si la sfarsit felicita copilul : “yuhuuuhuhuu, good job”.E de la Colgate.Dureaza fix 2 minute.

        • Andreea B.

          M-ai făcut tare curioasă! Îmi poți spune te rog cum se numește modelul? Nu îl găsesc nicăieri!

  2. Andreea

    Bună ziua! Am o rugăminte, fetita mea de 1 an și 6 luni are dinții centrali și în incisivii laterali de sus demineralizati chiar tociti. Va rog ce pot sa fac? Pot sa folosesc periuta electrica fiind asa mica ( problema este ca nu prea sta la periat este horror când tr spălată) și pot sa folosesc fluorul fiind asa mica?

    • Da, sigur. O cantitate foarte mica de fluor, 500ppm e safe. Britanicii asa recomanda pt toti. Sanatate.

    • Adina

      Seara buna,
      Una bucata Ingerasa de 1a3 l, am observat tartru pe interior la cei doi dinti de sus, ea avand 4 in total. Se poate efectua la o varsta atat de mica detratajul? Noi folosim periuta clasica, dar se pare ca nu e suficient :(.

  3. Alina

    buna .eu sunt fan periuta electrica de 11 ani ..atat de mult ca fetei mele i.am luat.o pe la 3 ani si a fost un succes …e destul de simpla treaba ..copii intotdeauna vor sa faca ca mami ..repasarea dintisorilor de catre un adult e must ..eu folosesc scuza de rigoare “pot sa controlez?”si aproape mereu e un da raspunsul …. bebe 2 mai dificil doar se joaca la spalat .nu ma lasa sa o periez si ne.am ales cu o carie micuta . am fost la dentist inca din perioada pe cand era doar o pata pe creste .dentista a spus ca cel mai probabil e doar o pata ..doar ca temerile mele s.au adeverit si acolo s.a format o carie micuta …. rugamintea mea este daca ai putea sa imi explici si si areti pasi de urmat in a trata o carie la un copil de 3 ani ..noi locuim in Ro .multumesc

    • Super, Alina. Cariile se tratează întotdeauna la medicul dentist. Ce poți face acasă e să le previi. Deja faci o parte importantă: igiena dinților. Să ai grijă la dietă și la aportul de vit D la copii. Multă sănătate!

  4. Fetele mele nu sunt mari fane ale spalatului pe dinți, deși ne-au văzut dintotdeauna periindu-ne dinții. Le-am cumpărat periuțe in forma de U, cu niște forme simpatice, căci periuța electrica nu voiau sa o folosească, iar cu cea clasica voiau mereu sa se spele ele, nu sa le perii eu dinții, așa ca am facut un compromis. Isi perie dinții acum dimineață si seara si macar sunt mai curați decat inainte de a avea “jucăriile”. 😊
    Fetițele au 3 ani si 8 luni, respectiv 9 ani si 7 luni.

  5. Carmen

    Buna, Miruna! Am cautat in articolele vechi informatii despre ingrijirea primilor dintisori, insa nu am reusit sa gasesc informatii cu privire la cand si cum incepem sa facem periajul la bebelus. Am un baietel de 8 luni si nu stiu cum ar trebui sa procedez. Am vazut ca exista un fel de degetare pt periajul gingiilor; sunt ok? Pot folosi si pasta de dinti?

  6. Raluca

    Bun seara, bebe are 11 luni si 8 dintisori, dar nu sta la periajul cu periuta degetar si nici nu cea clasica speciala de bebe.De o luna folosesc o periuta de dinti pentru copii Oral B, si e foarte receptiv, dar nici nu as vrea sa ii fac rau, dar daca il spal cu cea normala nu as vrea sa fie speriat si cu timpul sa ii fie groaza de actul spalatului pe dinti…as dori sa imi dati un sfat daca e ok sa folosesc in continuare pe cea electrica….am tot cautat infirmatii dar prea putune , iar o explicatie a unui stomatolog a fost ca bebeii pana la 2 ani nu au fibrele parodontale dezvoltate deloc si nu e recomandat…asta insemnand ca ii poate agresa dintele, provoca sensibilitate, nu stiu???…multumesc!

    • salut, nu sunt studii pe copiii mai mici, deci îți dai seama că nu pot recomanda peste ghidurile oficiale. Ce pot spune însă e că poți alege răul mai mic dintre a nu spăla copilul pe dinți deloc și periuța electrică oral B. Dacă ești îngrijorată legat de aceste ligamente parodontale, poți folosi periuța electrică fără să o pornești. Dacă o pornești, e important să nu apeși pe dinți cu ea. Eu aș folosi-o.

  7. Madalina

    Buna! Am o fetita de 1,8 luni.De cand am inceput cu periajul dintilor,niciodata ,dar niciodata nu a stat la periat .O periez foarte greu ,strange buzele,musca periuta.Si plange ,dar efectiv,nu pot sa nu o spal.Nu stiu cum sa procedez,am impresia ca nu voi reusi niciodată,daramite sa fie ceva placut pentru ea.Heeelp!

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 163 queries in 0.615 s