Am avut mulți pacienți care veneau cu copiii lor să întrebe de ce nu i-au ieșit dinții permanenți lui Georgică, fiindcă cei de lapte i-au căzut acum un an.
Nu e ceva nemaipomenit, dinții permanenți ies cam când vor iei, nu când vor părinții ori dentiștii copiilor.
Am avut pacienți care veneau cu copiii lor să întrebe de ce nu i-au căzut dinții de lapte încă, fiindcă toți copiii din clasă sunt știrbi și Georgică vrea și el să fie.
Asta e ceva nemaipomenit să vrei să fii știrb, deși atunci când ai 7 ani și toți colegii tăi sunt sâsâiți temporar, parcă ai vrea și tu să fii, măcar în poze 🙂 Ce nu e de făcut aici: nu e de scos dinți temporari doar fiindcă vrea copilul ori maică-sa ori colegul de bancă. E important să explicăm pacienților, părinților, colegilor, dentiștilor că dinții de lapte și cei permanenți au un ritm al lor și că e bine să îl respectăm. Dinții de lapte se scot atunci când decide dentistul, când sunt foarte mobili oricum și deranjează pacientul, în niciun caz din motive estetice.
Și ca să n-o mai lungesc, poftiți câteva motive pentru care dinții permanenți erup mai târziu:
- Nu au unde – uneori spațiul lăsat de dintele de lapte nu e suficient pentru cel permanent sau pur și simplu poziția sa nu îi permite. (Exemplu: canin in cerul gurii, poți să nici nu știi că-l ai acolo) Dentistul vă poate sfătui cel mai bine în cazul acesta.
- Sexul copilului – studiile arată că băieții au o întârziere de erupție dentară de 6 luni față de fete
- Părinții – se pare că partea genetică poate influența destul de mult modelul erupției.
- Înălțimea copilului – studiile arată că la cei mai înalți, dinții ies mai devreme decât la cei scunzi
- Greutatea copilului – există date statistice care indică faptul că la celor supraponderali le ies dinții mai repede (deci, dacă aveți un copil micuț și slăbuț, nu vă așteptați să îi iasă dinții permanenți primul din clasă)
Apoi, mai sunt unele cazuri speciale de dinți care nu vor erupe niciodată (sau foarte greu) fără ajutor, care sunt în interiorul osului. Aici va fi precis nevoie de o radiografie și un consult ortodontic pentru a ști ce e de făcut.
Sau există cazuri de anodonții, unde dintele permanent pur și simplu nu există. Asta nu e neapărat o problemă, mai ales atunci când osul maxilar nu e suficient de mult dezvoltat încât să aibă loc și acest dinte. Ceea ce ne arată cât de inteligentă este natura și cât de minunați suntem noi cu dinții noștri din gură.
foto Shutterstock
o femeie
1. nicioata. Un premolar la mine nu a vrut sa iasa. Implant acum, pt ca cel de lapte a cedat la 20.
2. dar la fiica mea, ca iau iesit mai repede, ce zici?
Miruna
1. Nu stim exact ce cauzeaza dintii de lapte sa cada si ca cei permanenti sa erupa. Sunt diverse teorii.
2. Uneori dintii de adulti pot iesi cat cei de lapte sunt inca pe arcada. E frecvent cazul incisivilor inferiori. Nimic nu e exclus in dentitia asta mixta…
Andra Gabriela
M-ai liniștit efectiv! Ce citesc pe google mă sperie pur și simplu…
Însă nu îmi rămâne decât să mă liniștesc și să aștept! Băiatul meu are această întârziere de creștere a dinților! I-au căzut 4 dinți de sus de vreo cateva luni…și tot așteptăm și nu apare nimeni!
Dar acum am înțeles de ce!
Love ya! Toate cele bune!
Madalina
Buna ziua, fetitei mele de 5 ani si jumatate i-au cazut incisivii centrali de jos la interval de 2 saptamani, acum se misca al treilea…mi se pare ingrijorator, mai ales ca nu se intrezareste nimic in gingie 🙁 urmeaza o vizita la ortodont, dar pana atunci stau cu emotii. Este normal totusi sa cada atat de repede unul dupa altul? Multumesc!
Miruna
Da, bineinteles. Nu stiu de ce ti se pare ingrijorator…
Madalina
Pff, cred ca e mai mare pt mine socul, 3 dinti intr-un concediu :))) aveam impresia ca dureaza muult pana cad dintii de lapte…multumesc de raspuns, m-am mai linistit 😉
Diana
Buna ziua. Fetita mea are 6 ani si 8 luni si inca nu i-a cazut nici un dintisor de lapte. Este vreo problema?Intr-adevar, este micuta si slabuta.
Miruna
Nu îți face griji, îi vor cădea și crește alții în loc. Asigur-o, dacă își face griji, că nu e la toată lumea la fel. Și că va veni un moment când va aprecia ”tinerețea” asta 😉
Luiza
Fiul meu face 8 ani peste 4 luni. I-au cazut incisivii centrali de jos acum vreo 3 luni cred, iar de atunci nicio miscare. O ruda e in aceeasi situatie cu o fetita cu 3 luni mai mare iar medicul ei de familie i-a recomandat un complex de vitamine pentru ca “dintii nu ies din cauza carentei de calciu”. Nici noi nu le-am dat copiilor vitamina d si nici calciu… ce e drept nu le-am facut nici analize…asa ca intreb: are vitamina d si calciul ceva de zis in povestea asta? Dintii de lapte au scapat nevatamati de carii… asa ca am asteptat in tacere aparitia lor pana la aceasta “noutate” sa zic asa…
Mariana
Salut , băiatul de 7 ani a pierdut centralul superior de vreo câteva luni. Este înalt, nu este supraponderal și loc este cat pentru un camion. Am făcut radiografie și dintele este acolo. Zona pare ușor umflată, dacă îl apăs zice ca îl doare
Miruna
așteptați, va ieși 🙂