E un mesaj pe care îl primesc des de la mame disperate, așa că aș vrea să le liniștesc un pic, să le spun când e cazul să ia măsuri și cam ce pot face pentru asta.
Ca regulă generală, dacă până la 15-18 luni, copilul nu are niciun dinte ieșit, ar trebui investigat. Regula cu mersul la dentist: duceți copilul la control de la apariția primului dinte, dar ce te faci când acesta întârzie să apară?
Tot ce trebuie să știți e că dinții ies în ritmul lor și că nu prea aveți ce le face pentru a influența chestia asta. Nimeni nu vă poate spune când îi vor ieși primii dinți copilului (dentistul nu e Mama Omida), asta se vede eventual pe o radiografie și nu e cazul să-i facem radiografie unui bebeluș ca să aflăm o informație care oricum nu ne ajută la nimic.
- Primii dinți apar, de obicei, între 4 și 15 luni. La cei mai mulți copii, dinții erup în perechi: primii doi centrali de jos, apoi primii doi centrali de sus, apoi perechea de laterali superiori.
- Dacă erupția nu respectă regula din manual, nu e o problemă. Cifrele astea nu sunt bătute în cuie și ne roagă să le tratăm ca atare. Fiecare copil are ritmul său și oricum nu putem influența asta.
- Dacă erupția primului dinte nu a avut loc până la 18 luni, copilul trebuie să fie dus la un dentist pentru evaluare.
- Copiilor prematuri și cu greutate mică la naștere le pot ieși dinții de lapte mai târziu și cu defecte de smalț, ceea ce vine la pachet cu un risc crescut de carie.
- Erupția este, de obicei, simetrică (dinții inferiori înainte de partea superioară) după următorul model: incisivi centrali, incisivi laterali, primii molari, canini, al doilea molar. Exfolierea (căderea) urmează adesea un model similar.
- O formulă utilă să ținem minte momentul erupției primare este regula 7 + 4. La vârsta de 7 luni, copiii ar trebui să aibă primii dinți; la 11 luni (4 luni mai tarziu), ar trebui sa aibă 4 dinți. La 15 luni (4 luni mai târziu), ar trebui să aibă 8 dinți; la 19 luni, ar trebui să aibă 12 dinți; la 23 luni, ei ar trebui să aibă 16 dinți; și la 27 de luni, ei ar trebui să aibă 20 de dinți.
- Uneori, dinții nu vor respecta acest program și această ordine ”normală” de erupție, ceea ce nu trebuie să ne îngrijoreze deloc.
sursa: Ghidul Pediatric pentru Sănătate Orală la Copii (Academia Americană de Pediatrie)
Și ca mămicile să nu se îngrijoreze mai mult decât e cazul, iată un extras dintr-un articol publicat în Jurnalul American de Ortodonție și Ortopedie Dentifacială, în 2013:
CONCLUZII
Variația erupției normale a dinților se întâlnește în mod obișnuit, dar abateri semnificative de la normele stabilite
ar trebui să alerteze medicul pentru a investiga în continuare
sănătatea și dezvoltarea pacientului. Întârzierea
erupției dentare ar putea fi semn al unei boli sistemice sau un indicator al anumitor modificări fiziologice de complex
craniofacial.
De ce unor copii le ies dinții de lapte mai târziu?
Cauzele pot fi genetice (acest nume generic dat de cercetători atunci când nu știu exact cu punct și virgulă ce se întâmplă. glumesc.) Ce înseamnă asta: partea de ereditate. Dacă părinților le-au ieșit dinții mai târziu, asta se poate moșteni la copil.
Și genetic mai înseamnă diverse sindroame, de exemplu amelogeneza imperfectă (defecte de smalț), odontodisplazia regională, agenezia dentară sau Down.
Altă cauză poate fi când copilul e născut prematur sau cu greutate scăzută. La prematuri, putem socoti și perioada de gestație pe care ei au pierdut-o practic din start ca timp.
Pregătesc un articol și pe tema soră cu asta: De ce uneori nu le cad copiilor dinții de lapte la timp și nu le erup dinții permanenți.
Până una-alta, mămici, nu aveți voie să vă îngrijorați cu adevărat înainte de 18 luni, bine?
foto Shutterstock
883
Ce la fix a venit acest articol. Mersi! 🙂
Petruta
Subscriu!😄
Elena P
Multumesc. De abia astept continuarea 🙂 Te.ai gandit sa faci rezi pe pedodontie?(concurenta cred ca e mare si materia stufoasa)
Miruna
Nu mai fac eu niciun rezi. Am invatat destul 😜
Alina Pata
La fix acest articol! Fetita mea are aproape 16 luni (maine 🙂) si abia saptamana trecuta a iesit primul dinte (central jos dreapta), asta desi de la 9 luni imi tot spunea pediatra ei ca ma pot astepta oricand sa iasa. Foarte dificila aceasta asteptare.
Miruna
Cred! Bine ca a iesit.
Alexandra T
19 luni jumate si niciun dinte. Gingia e inflamata tare sus si jos de ceva timp, stomatologul si pediatra ne-au zis ca vor iesi dar faptul ca si mie mi-au iesit tarziu (15 luni) joaca un rol important. I-am dat si calciu si vit d. Asteptam si iar asteptam.
Miruna
Cred ca si eu la fel as face. Care ar fi alternativa? Sedare pentru radiografie. Poate ca nu.
oana
cu dinții de lapte n-am avut probleme, dar aștept articolul despre trecerea la dentiția definitivă ca să știu dacă sunt oficial paranoică sau nu 🙂
Miruna
O să ți-l dedic în întregime 🙂
Cristina
Multumesc!
Cand i-am zis pediatrei pe la 9 luni ca incep sa ma ingrijorez ca nu ii ies dintii mi-a taiat-o scurt “nu intra copilul dumneavoastra in manualele de pediatrie ca primul copil fara dinti. Or sa ii apara oricand pana la 1 an jumate”. Am asteptat pana la 10 luni dintii… si au iesit 6 deodata :-))
Miruna
Super! 🙂
Ana
Eu așteptam să-i iasă ultimele 4. Acum erup toți deodată la 32 luni. Când avea 2 ani, l-am înțărcat și după aceea am tot așteptat să-i iasă. Nu bea niciun fel de lapte, adică înafară de apă nimic nu bea (gustă și nu-i trebuie) mă tot gândesc dacă nu cumva are vreo legătură înțărcare cu dinții.
Miruna
Nu prea are.
bunica cu bundita
Mamici,nu uiati ,toate cifrele si tabelele sunt orientative!!! Sunt copii care merg mai tarziu,sau mai devreme ,vorbesc atunci cand sunt ei pregatiti sa inceapa sa articuleze cuvinte,folosesc olita la timpul lor,nu la al nostru .
Miruna
Asta e bun titlu de articolz
Cris
La locul de joaca vorbeam cu un tatic care spunea ca baietelul lui s-a nascut cu 1 dinte. Desi exista si “prea devreme”. Puiului meu mic i-au iesit dupa 1 an si 2 luni, dar si cand au inceput sa iasa, ca popcornul :)))
Miruna
Da, se poate, dar e rar.
Nicoleta
Buna! Te rog, poti sa imi raspunzi la o intrebare? Imi alaptez bebelusa de 7 luni si mi s a fracturat ff tare o masea. Medicul imi recomanda implant? Chiar e ok in timpul alaptarii? Cand ma gandesc la tratamente, parca imi vine sa aman problema… cum ar trebui procedat? Iti multumesc.
Miruna
Sa iti traiasca bebelusa, felicitari multe pentru alaptat!!!
Si imi pare rau tare pentru masea.
Exista anestezii compatibile cu alaptarea, nu ar trebui sa fie nicio problema in acest sens.
Medicul tau ce zice?
Nicoleta
Multumesc! Medicul spune sa facem o extractie si apoi implant…
Daniela
Bună,fetita mea de 1an și 8luni are lipsa i cisivii laterali de jos,are primii molari..par s iasă caninii,dar incisivii lat d jos nu.. sfat?
Miruna
așteaptă, nu ai ce să faci diferit. Îi vor ieși
Rodiq
Pe mine nu m-ai lamurit. La ce doctor ar trebui sa mergem cand dintii de lapte intarzie sa apara? Pediatrul nu ne-a putut ajuta, iar la 19luni am intrebat un chirurg si mi-a raspuns ca lasam natura sa isi spuna cuvantul. Din fericire primul dinte a iesit la cateva zile apoi. Acum la 25luni are cam 10 dinti, niciosansa sa mai iasa 10 in urmatoarele 2luni.