Drumul cu un baby on board

shutterstock_281647532

Scriu aceste rânduri după un drum de 7 ceasuri cu mașina, care ar fi trebuit să dureze 4. Cu un bebeluș la bord, ceea ce poți parcurge și cu ochii închiși devine imprevizibil, ce mai, o adevărată aventură. După fiecare experiență am învățat câte ceva, de aveam impresia că la următorul drum va fi și mai ușor, și mai rapid, și mai și.

  • Bebe de 3 săptămâni, primul drum cu mașina- o oră, în UK. Știam că trebuie să ajung la destinație la oră cam fixă, am început pregătirile cu vreo 3 înainte: îmbrăcat mama, alăptat bebe, îmbrăcat bebe, alăptat din nou, schimbat bebe. Încă un pic de alăptat, că doar nu -oi lăsa copilul să plângă. Deja eram în semi-întârziere și îmi dădeam seama că-i cam fix pe fix. Când era cu căciula pusă, deja legate centurile scaunului de mașina, pîrrrț, fleoșc. Dă-i și dezbracă-l, jos caciula, jos tot, schimbă scutecul, că doar nu vei lăsa copilul să șadă în caca proaspăt și călduț. Bun, reîmbrăcat, încăciulat, asigurat, când să ieșim pe ușă, pîîîîîîîrț-fleoșc! Morala: niciodată nu schimba copilul în secunda imediat următoare unui pîrț/scaun. Sunt șanse mari să fie cu continuare…

  • Bebe de 4 săptămâni, primul drum cu avionul. O oră și ceva cu mașina până la aeroport, drumul ăla a fost cu niște mega peripeții, vă povestesc cu altă ocazie. Pentru partea cu mașina, m-am documentat și pregătit temeinic cu 80ml de lapte muls, îmbiberonat proaspăt. Atenție! NU țineți copilul la sân în mașină, în mers. Am citit tot felul de povești pe forumuri, cum mamele alăptează în timp ce mașina merge, cu el în brațe sau chiar aplecate peste scaunul de mașină. E foarte periculos! Mai bine tragi pe dreapta, scoți copilul din scaun, îl pui la sân. Da, pierzi niște timp, dar nu se poate compara o oră pierdută cu, Doamne ferește, o viață pierdută. Un bebeluș poate zbura prin geam de nici nu-l mai găsești. Nici aplecatul peste scaunul lui nu e o idee bună. Imaginați-vă, în cazul unui impact,  copilul e protejat în scaun, dar vine peste el o grămadă de carne și oase de vreo 60-70kg. De asta nu îl protejează nici o centură pe lume! Eu am refuzat și să mă urc într-un taxi cu Tudor fără scaun, deși ploua torențial și noi ne întorceam din parc cu căruciorul. (Am calculat rapid riscurile: o eventuală răceală sau o eventuală mână/coastă/mandibulă ruptă? Am ales-o pe prima… dar după vreo 2 minute, am sunat-o pe mama să vină după noi cu mașina și scaunul copilului.) Sunt tot felul de nebuni pe șoselele de România, nu merită să ne asumăm nici un fel de risc când vine vorba de siguranța copilului. Ba mai mult, e și ilegal. Din februarie 2015, legea românească a fost adaptată la cea europeană, ca să oblige părinții să-și protejeze copiii. Noul regulament spune că minorii care au sub 135 de cm înălțime să fie puși fie într-un scaun special, fie pe o pernă înălțătoare fixată pe bancheta din spate și neapărat cu centura legată. Părinții care nu respectă legea riscă o amendă de 400 lei. Vedeți știrea aici.                                        
  •  Am plecat cu el proaspăt îndestulat, pe drum, în mașină, a ”degustat” doar laptele preț de 20 ml, restul l-a primit în aeroport, ca să nu arunc biberonul… erau la limită cele 4 ore în care se păstrează laptele la temperatura dorită în geanta aia izolatoare, așa că i l-am dat. În avion a dormit tot timpul și a supt. Am făcut o escală scurtă, fix cât am avut timp să-i schimb scutecul. Și gata. Morala: Cel mai bine-i cu avionul!
  • Bebe de 7 săptămâni, drum cu mașina – 2 ore. Făcut în vreo 4 la dus, 2 la întors, că ne-a ieșit mai bine. Tot așa, pornit cu el sătul. După vreo oră de mers, am oprit la o toaletă, că-și cerea și mă-sa copilului niște drepturi, sau na, vezica ei (lactația nu e singura consecință a consumului crescut de lichide în lăuzie 😉 ). Copilul era liniștit în scaun, dormea buștean, dar eu ce m-am gândit, că i-o fi foame. Și că, ce-ar fi să-i dau eu niște țîță, doar așa, preventiv. Să nu plângă mai încolo. Mboon, am trezit copilul, a mâncat puțin, dar nu grozav, doar îi era somn. El voia să doarmă, eu voiam să mănânce. Că, să doarmă putea și singur și în mers. Deci puțin supt, apoi schimbat. Care schimbat s-a complicat, fiindcă s-au întâmplat niște chestii în direct, de acum trebuie să schimbăm și mașina :)) Apoi i s-a făcut din nou foame, deja iar voia mă-sa la wc înainte de a porni la loc. Știți, așa preventiv. 2 ore, în total, petrecute într-o parcare infectă de pe ceea ce cu mândrie numim gluma de A2. Morala: Când copilul e liniștit, îl lași în pace.

13219636_10153415591665806_2133122662_n

  • Bebe de 10 săptămâni, drum cu mașina – 4ore. Făcute în 7, deși de data asta nu a greșit nimeni, doar tată-său copilului, care și-a pus prima zi de lucru fix după Paști. Când toată lumea se întorcea în București și a fost îngrozitor drumul. Morala: Mai ușor cu munca, doar suntem în România 🙂
  • Bebe de 12 săptămâni, același drum de 4 ore, făcut tot cu mașina, în sens invers. În tot 7 ore. Morala: Ne cumpărăm avion!

 

p.s. Vă rog, dați mai departe informația conform căreia e periculos și ilegal alăptatul în mașină. E important ca lumea să afle și să priceapă de ce. Amenda e 400 lei.

Imagine 1 via shutterstock, baby on board

Imagine 2, arhiva personală

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

 

Articolul anterior

Naşterea naturală, vaginală, cezariană?

Articolul următor

Oboseala tinerei mămici

12 Comentarii

  1. Ina

    Noi-David aveam reflux asa ca sa vezi distractie, sa pleci cu copilul mai mult nemancat cu masina, ca dadea afara tot.

  2. dia

    Ne-am întors si noi acum din prima călătorie cu bebe de 5 saptamâni. Drumul era cam de 5 ore, l-am făcut in 6 ore jumate. Mâncat înainte, dormit primele 3 ore fara probleme, pe urma mâncat din nou, dormit si ajuns la destinație dupa inca 3 ore. Am stat 4 nopți si a fost prima data cand am acumulat si eu 7 ore jumate de somn pe noapte:)) o fi fost de la aerul proaspăt. Deja am planificat o călătorie de 10 nopți pentru iulie.

  3. Noi am plecat cu Silvia când avea 2 luni și jumătate în Thassos dar am împărțit drumul în două și am dormit o noapte în Bulgaria. Copila a dormit tot timpul, când i se făcea foame opream într-o parcare și maică-sa îi dădea să sugă ( eu sunt bunica 🙂 ). N-am avut niciun stres. Acum e mai mare (are 11 luni) și a început să se plictisească la drum lung, deci cu cât bebe e mai mic, cu atât e mai simplu.

  4. Dincolo de amuzamentul situatiilor sunt sinste sfaturi extrem de utile. Asta cu lasat copilul in pace tot trebuie repetata, dar asa preventiv ma mananca sa vad ce face copilul si uit. Si uite cum incepe distractia… Si parca aud, daca nu il lasi in pace!

  5. Andreea B

    Eu respect o regula de aur: never wake a sleeping baby. Poate sa doarma oricât de mult, nu il ating pana nu se trezește singur. 🙂

  6. dia

    Asta cu lăsatul in pace al copilului care doarme e sfant pentru mine:))

  7. Pfoai, nici eu ca adult nu suport sa stau nemancata la drum lung, d-apai un om mic care creste cu viteza luminii si are atata nevoie de laptele mamei?
    Deci nu cred ca merge cu lasa-l sa planga si nici nu cred ca ar trebui sa mearga cu altceva decat pauza de alaptat. Ca pleci mai rar la drum lung dupa ce apare bebe e un fapt cunoscut, anticipat si asumat. La fel ar trebui sa fie si faptul ca drumurile, rare, vor fi mai lungi si cu mai multe pauze.

    • Se poate lua un biberon eventual pentru drum. Acum, depinde si de cum e scoica. L a noastra, de ex, nu e recomandat sa tii copilul mai mult de 2 ore. Deci oricum trebuie o pauza..

  8. E bine de stiut chiar si de catre cei care inca nu au bebe (adica eu!). Am foarte multe cunostinte cu copiii maricei care nu au avut niciodata scaun special. Stii cum e: prost sa fii, noroc sa ai!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 156 queries in 0.288 s