Supă cremă de ciuperci, rețeta simplă cu 3 ingrediente și delicioasă de mai ceri o porție

Știți acea supă cremă de ciuperci de la restaurant, despre care te întrebi oare cum se face? În timp ce te lingi pe buze și îți e rușine să mai ceri? I-am găsit rețeta, după multe încercări.

Secretul oricărui masterchef care nu bagă prafuri și își hrănește copiii cu ea:

Ca să fie o supă cremă de ciuperci gustoasă, rețeta e cât mai simplă. Fără morcovi, țelină, cartofi și gătită într-un anumit fel.

Stați să vă zic.

Fac supă cremă de ciuperci de ceva timp. Băiatul meu cel mare e fan ciuperci și supa și asta e combinația ideală. Iese cremă, se face rapid, rețeta e simplă, bucătăria nu e un dezastru după. Mănâncă și cel mic. De rupe.

Supa cremă de ciuperci se potrivește și la diversificare. Pentru bebelușii sub 1 an, nu puneți sare (decât la final, pentru ceilalți).

Am încercat multe rețete de supă cremă de ciuperci până să ajung aici. Concluzia e că niciuna n-avea gustul de la restaurant, aroma aia de ciuperci.

Explicația poate fi că ei folosesc ceva prafuri de ciuperci și nu exclud deloc. Știți de ce? Fiindcă mie îmi ies dintr-un kg de ciuperci cam 4 porții. Atât. De câte ori am făcut supă cremă de ciuperci, niciodată n-a rămas pentru a doua zi.

Un alt secret la supa asta, dacă vrei gust de ciuperci și nu de morcovi sau țelină, e să nu pui morcovi sau țelină. Doar ciuperci. Nici cartofi. Merge o ceapă și/sau usturoi.

Căci morcovul, țelina, am văzut rețete inclusiv cu ardei gras (!) taie gustul de ciuperci.

Ori facem supă de ciuperci, ori ghiveci de legume.

Sau am mai văzut rețeta pentru supă cremă de ciuperci cu bază de supă de legume.

Oricum nu înțeleg o rețetă de supă care presupune să faci altă supă mai întâi. E o glumă, da? :))

Ingrediente:

  • 1kg ciuperci champinions
  • o ceapă sau sau 4 căței de usturoi (sau ambele, și mai bine; merge și ceapă verde sau usturoi verde, dacă aveți)
  • 400ml smântână de gătit

Sare, piper, ulei de măsline, 50g unt (dar nu e obligatoriu)

opțional: mărar

Nu știu cum e pe la voi, dar la noi ciupercile nu se spală. Se decojesc. Urăsc această operațiune. Mai ales că, la final, unghiile mele arată de zici că am fost la săpat.

Am refăcut și această tradiție.

Șoc și groază: am spălat ciupercile, nu le-am curățat.

Preparare, varianta scurtă:

  • călești usturoiul și ceapa în puțin ulei, unt și sare
  • pui ciupercile la rumenit
  • adaugi apă
  • fiert
  • blender
  • smântâna de gătit

gata 🙂

Dar, dacă sunteți la fel de talentate la gătit ca mine, veți avea nevoie de varianta de ”dezvoltați ideile principale”

Am făcut această rețetă de supă cremă de ciuperci la Multicooker Crockpot Espress, la gătire sub presiune. Doar fiindcă am vrut să văd dacă se păstrează aroma diferit. Căutam acea aromă de la restaurant.

Am avut dreptate. A ieșit mai bună supa cremă. Mai aromată. Fără prafuri. Rețeta simplă. Poftiți aici.

O puteți pregăti și fără să aveți multicooker. Folosiți pur și simplu o tigaie în care să trageți ciupercile și o oală sub presiune obișnuite. O să murdăriți mai multe vase, dar nu văd de ce n-ar ieși.

Dacă vreți multicooker ca al meu, vedeți că avem codul miruna10 care vă aduce 10% reducere. E valabil până la final de februarie 2021.

Acest articol nu e parte din proiectul cu Crockpot. Doar că am multicooker-ul și îl folosesc grupa mare. Iar dv puteți beneficia de reducere, dacă vă vin idei.

Cum am făcut supa cremă de ciuperci

Până am curățat legumele, am dat drumul aparatului pe funcția brown/saute.

Am călit un pic ceapa și usturoiul tocate într-un strop de ulei de măsline, sare și unt.

Am tăiat trei ciuperci felii subțiri și le-am prăjit bine. Le-am luat deoparte pentru decorul final.

Apoi am spălat bine pe doamnele ciuperci, le-am lăsat cu codițe și le-am tăiat în două sau în trei. Urma să le blenduiesc oricum, deci n-are sens să le fi tocat. Erau ciuperci mari, că de erau din cele pitice, nu mă mai oboseam.

Le-am sotat și pe ele până s-au rumenit și au scăzut puțin. Da, așa bucățoase, grosiere, butucănoase și pline.

Am adăugat 300ml de apă, am pus capacul și am dat pe funcția SOUP, gătire sub presiune, 15 minute.

După asta, am scos ciupercile și le-am blenduit. Din păcate, nu am păstrat zeama lor și mi-a părut rău. Ar fi fost fain de adăugat ulterior, supa a ieșit foarte cremă.

În vasul multicooker-ului, am mai pus un strop de ulei, jumătate de linguriță de sare și am călit usturoiul verde (cam două fire).

Paranteză: soțul meu a cumpărat usturoiul cezând că e ceapă verde, dar a fost o decizie excelentă să-l folosesc așa.

Am turnat ciupercile blenduite înapoi în vasul aparatului și am pus pe funcția BROWN/SAUTE. Am adăugat smântâna lichidă, am potrivit de sare și piper.

Pusă în castroane, nu uitați de ciupercile pentru decor

și, pentru cine dorește, mărar cu generozitate.

Gata, poftă bună! 🙂

Supa a ieșit cremoasă și pufoasă, suficient de consistentă să te sature și nu destul de grea încât să nu mai poți o porție. Ai simțit gustul de ciuperci, nu de prafuri. Usturoiul verde a fost ca o licărire de prospețime, iar mărarul i-a dat un fel de pișcățime care mi-a mers la inimă. Mai ales că știam că-i naturală.

Victor a mâncat un castron singur-singurel, iar Tudor a cerut a doua strachină. Deci copiii au mâncat bine, ceea ce vă dorim și dumneavoastră.

 

Articolul anterior

Mamelor, pipi sau duș singure-n baie nu e răsfăț personal

Articolul următor

Președintele și prim-ministrul Estoniei, arătați-le poza fetițelor voastre. Modelele lor pot arăta și așa

12 Comentarii

  1. Ana

    Ce fel de smantana lichida
    folosesti? Eu gasesc numai smantana lichida pt frisca.

  2. Ildi

    La fel o fac si eu dar adaug un pic de nucsoara.
    Ii da un gust aparte, mai intens.

  3. Ina

    E delicioasa, acum am terminat de mancat . Multumim de reteta, Miruna ! 🤗

    • Ce ma bucur, sa va fie de bine! Nici nu imi imaginam ca o sa faca cineva o reteta combinata de mine 🙏🏻🤷‍♀️🙈

  4. Ana

    Depinde de gusturi!
    Eu mult timp am făcut-o simplă, doar din ciuperci și ocazional cu smântână de gătit( ocazional pt că de obicei o fac în post, iar smântâna vegetală de gătit nu mă încântă). Mergea, se mânca așa-și-așa. După ce am început s-o fac și cu cartofi, jos pălăria! E mult mai fină și mai cremoasă, o mâncăm toți, de la mici la mari, cu maaaare plăcere!

  5. Esmeralda

    Sarumana pt masa! Facut saptamana trecuta, noi adultii am mancat-o pe nerasuflate, cei mici s au fandosit…pierderea lor :-)))

  6. Livia

    Am facut și eu Cremesuppe cu mai puțin Sahne excelent. Acum caut rețeta de Prăjituri de la bunica ta și nu mai știu pe unde sint. Livia

  7. Gabi C

    Am făcut azi supa asta. A ieșit buna.
    Nu ma așteptam sa fie asa buna.
    Fiarta în oala obișnuita.
    Gata într-o ora. Nici n-am avut smântână pentru gătit, am improvizat cu lapte și 2 oua bătute.
    E prima rețetă de supa crema de ciuperci care chiar ma încântă.
    Mulțumesc.

  8. Andreea

    Eu nu spăl ciupercile (absorb apa ca un burete) și nici nu le curăț; tai capătul codiței și șterg ușor ciupercile cu un prosopel sau o periuță fină; și eu spălam ciupercile și le curățam, la început de aventură în bucătărie și pierdeam la timp/energie… până m-am lămurit că poate fi muult mai simplu.

Leave a Reply

© 2007-2021 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 164 queries in 0.429 s