Prăjitură cu fragi sau zmeură și spumă de bezea, rețetă din caietul de comori al bunicii

I-am spus că am pus poza pe facebook și că m-ați bătut la cap și că vreau rețeta. Așa că a venit la mine, lângă calculator, și-a deschis caietul de comori cu rețete scrise de mână. Nu e ăla antic și de demult, căruia îi zburau foile pătate de zahăr ars, e unul mai nou, cu coperți de mătase și fir pe post de semn de carte. Îmi amintesc acum câțiva ani când și-a transcris rețetele, doar ea e gospodină ordonată și nu ne permitem niciunii să se piardă din comori.

Când să se așeze, își dă seama că și-a uitat ochelarii.

-Mă duc să ți-i aduc. Unde sunt?

-Nu, lasă, că mă descurc și fără.

Are 89 de ani și-a alergat prin curte toată ziua după un motociclist de un pic peste 2.

Aluatul:

  • 300g făină
  • 200g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 100g zahăr

Se amestecă astea bine toate, se frământă și se pune la rece.

Crema de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 150g zahăr
  • 2 linguri de făină sau amidon
  • 400ml lapte
  • 2 prafuri de vanilie

Se pune laptele pe foc cu vanilia. Separat se freacă gălbenușurile cu zahărul și cu amidonul sau făina. Se toarnă încet, câte un pic din laptele cald în compoziția de gălbenușuri (frecate bine, ați înțeles?) să se dizolve un pic și pe urmă se toarnă în laptele clocotit.

Bunica: -Dar cine face știe face sau nu știe?

*rollying eyes

La cremă se referă, că în lumea ei e de neconceput să nu știi face o cremă cel puțin la fel de bună cum îi iese ei aia proastă.

-E doar o cremă, nu e limba chineză.

(Asta era ea, ca să n-avem confuzii de cine ce-a zis.)

Continuăm. Se amestecă întruna până se îngroașe.

Tips and tricks, deși bunica nu le zice așa:

  1. În rețetă nu scrie, dar ea pune în aluat, cică e facultativ, dar foarte bine venit: 2-3 linguri de smântână, cel mai bine de pe laptele fiert. Ăla adevărat, de la vacă, nu din cutie.
  2. Și încă un secret la aluat: un vârf de amoniac dizolvat în puțin lapte rece. Asta se toarnă în compoziția de aluat.

După care vine momentul celor 7 albușuri. Care se bat cu 300g zahăr, de zici că-s niște mușchetari. Foarte bine, adică, până când se întăresc.

Gata compoziția.

Tava o puteți unge sau îmbrăca în hârtie de copt. O tavă normală dreptunghiulară, zice bunica, e evident că deja s-a prins că orice detaliu e important și să nu facă presupuneri despre noi.

Se întinde aluatul și se pune în tavă. Se bagă în cuptor și se coace, citez, nu de tot, dar cât să se întărească să poți pune crema.

Când e aluatul nu de tot rece, se toarnă crema rrrrece peste aluat, se pun fructele peste cremă și albușurile bătute spumă deasupra. Și se dă la cuptor.

Întrebare: -Cât la cuptor?

Răspuns: -Păi, depinde de cuptor. (LOL) Câte o jumătate de oră, trei sferturi de oră.

Întrebare: -La ce temperatură?

Răspuns: (dă din umeri)

-Io n-am cuptor din ăla. Io pun mâna (întinde mâna drepți, ca un căpitan) și știu.

Și bunica vă urează poftă bună!

Atenție, se taie rece. Iar înainte să plece mă întreabă dacă mi-a zis de cele trei linguri de smântână, neapărat strânsă de pe laptele fiert.

Are totuși 89 de ani, aleargă prin curte și citește fără ochelari. Zic că e destul de bine. Plus că face niște prăjituri demențiale, cele mai bune de pe pământ. Pandișpanul e demențial, l-aș recunoaște dintr-o mie. Iar spuma aia de bezea crocantă deasupra și moale la interior e ceva cum doar o bunică ar putea face. Deși vă puteți încerca norocul și voi.

-Mulțumesc, o să public dimineață. (îi spun destul de încântată de ce-a ieșit)

La care, bunica, din ușă:

-Să publici? Credeam că te apuci de copt!

haha

ahahahahhahahahahhahahahahahhahahahhahahahhaha

Articolul anterior

7 filme cu al doilea Război Mondial, inspirate din fapte reale

Articolul următor

Ba gusturile se discută: Concediul-aventură versus concediul-legumă (concurs)

22 Comentarii

  1. Gabriela

    Pai da! Asteptam poza si cu prajitura facuta de tine! 🙂

    0
  2. Elena

    Sa-ti traiasca bunicuta! Sa fie sanatoasa si la fel de agera si peste 10 ani! Si mai asteptam retete de la buni!

    0
  3. Maria I.

    Mulțumesc!!!!Caietul ăla e de păstrat sub cheie!!!😘⚘🌷Finalul e demențial!!😂😂🤣🤣🤣

    0
  4. Cristina

    Am ras. Mersi ❤️

    1+
  5. Veronica

    Multumim de reteta. E pusa la favorite:x

    1+
  6. Am râs tare, faină bunica!

    0
  7. Andreea

    Eh, eu as intreba cat de gros sa fie aluatul intins? Dupa parerea mea, cam jumatate de cm, dar ar fi bone de stiut 🙂 Sau de vazut intr o poza, ca estimam noi dupa ea 🙂

    0
  8. Gabriela F.

    Minunat !!! Felicitări ei nepoata fericita ce ești tu!!! La mine mami o sa fie așa pentru puiul meu…deși ea o să citească cu ochelari că îi are de la 4 ani 😅

    0
  9. Ana

    Pare complicat dar si bun 😋. Este exact genul de prajitura care imi place. Am ras la final :)).

    0
  10. Roxana

    Super bunica!! M-am amuzat cand am citit! Va si vad pe amandoua!😍
    Suna bine retata! As incerca…am o singura problema… va trebui sa mananc toata tava! Ai mei nu-s cu dulciurile..

    0
  11. Violeta

    Delicios…….pe cand si reteta de sushi??

    0
  12. Zina

    De-abia astept sa fac prajitura! M-as apuca chiar acum dar are copilul febra si nu apuc sa merg la cumpărături si-atatea ouă nu am in casa 😊. A….Si crema de vanilie e rețeta pe care o făceam si eu cand eram acasă ( la mama)! Iti trimit poza când fac prajitura sa i-o arăți bunicii tale 🧐

    0
  13. mihaela

    Pare foarte complicata. Nop, nu as avea nicio sansa. Dar pare interesant caietul acela, poate gasesti ceva mai usor.

    0
  14. Nu am zmeura. Cirese sunt bune?
    Dar am lapte de tzara ca numai asta bem, fiert, si ii strang 2 3 linguri de smantana.

    In rest, pt temp va zic eu din experientza ca 150gr ajunge.
    (Am mai facut fiecare din parti dar separat, nu am facut niciodata asa etajat).

    Altfel te rog sa iei un tel cu mod de inregistrare stil reportofon, si din cand in cand sa o rogi sa explice cate o reteta, nu pt tine ci pentru o prietena 😍

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 181 queries in 0.519 s