Oricine mananca vrea reteta. Fara exceptie. E pufos, e ca un piscot matasos. Deasupra i se face o crusta crocanta aproape ca o bezea. As putea manca unul intreg odata fara sa ma fortez vreun pic.
Puteti adauga coji de portocale sau un strop de vanilie, dar mai bine nu, ca mie nu-mi place si pe blogul meu n-aveti voie altceva. :p
Asadar, iata ingredientele:
180-200 gr de faina
O jum praf de copt
300g zahar (dar merge chiar un strop mai mult, dupa parerea mea. Bunica zice ca zaharul nu mai e la fel de dulce cum era)
7 oua
14 linguri de ulei, dar citez: “io nu pun decat 12”
”Intai le cantarim pe toate, ca sa nu uit.”
Separat albusurile, separat galbenusurile
”Punem cuptorul la incalzit, pe 180 gr, dar nu chiar”
Un pic de sare in albusuri
Incepem sa batem spuma. Intai, doar albusurile, apoi pe rand si incet, adaugam zaharul.
La spuma, intotdeauna zahar cristal, nu pudra. Ca pudra nu il lasa sa se ridice.
A turnat uleiul intr-o cescuta. La sfarsitul celor 12 linguri, a mai pus o jumatate. De ce, am intrebat-o.
-Asa trebuie.
🙄
Turnam uleiul peste galbenusuri incet, ca la maioneza. Dam cu mixerul pana se ingroasa.
Si acum urmeaza magia:
Torni cate o lingura- doua si amesteci cu grija, sa nu strici spuma. Sa ramana aerata.
-Da’ conteaza ce faina?
-Pai sigur ca da, conteaza. Sa fie de aia buna.
😂
Dupa care il torni in forme, in care ai pus hartie de copt:
Dupa vreo 20 de minute, cand il vezi ca se coloreaza si creste, ii pui o foaie de copt in cap.
Dupa alte 5 minute, l-a scos cu grija si l-a verificat cum verifici un copil daca doarme. A scos o andrea pe care a infipt-o in inima checului, dupa care a sters andreaua intre doua degete si a dat verdictul: mai trebuie.
Nu ma intrebati cum a facut sau de unde a luat bagheta magica. Cred ca-i de pe vremea mea. Si atunci facea checuri la fel de bune.
Dupa inca o vreme, gen 5 minute, s-a pozitionat ca un james bond facator de checuri, in fata cuptorului, a deschis usa si asta a fost.
Neaparat sa se raceasca in tava. Il tot scotea in hartie si se uita, zice ca trebuie sa fie colorat si fundul. Daca e alb, nu e facut.
Cam atat. Sa faceti si s-o pomeniti pe bunica mea, Geli.
Anamaria
💛💛💛 ce frumos ai povestit!
Manu
Mulțumim pt rețeta!
Abia astept sa o incerc!
Andreea P
E clar! Maine ma apuc de treaba, eu, nepriceputa sefa in ale deserturilor. Da’ asa pofta mare mi-ai facut ( plus maimuticii din burtica), incat e musai sa fac maine!
P.S. multumeste-i bunicii ca imparte cu noi minunatiile astea
Cristina
Imi place reteta dar si mai mult bunica. Mi se face dor de bunica mea, Maitza
Cristina
Praful de copt?
Elena
Mulțumesc mult pentru reteta.
Georgi
Aceeași rețetă o am si eu de la soacra mea.
Elenap
De cand caut reteta pentru un asemenea chec, cu siguranta le voi incerca! Multumesc Miruna! Sanatate si Doamne ajuta-ne sa trecem cu bine peste toate!
Maria
Minunat! Așa iese și al mamei, cu crusta aia delicioasa și crocantă deasupra. Fac azi! 😘
Silvana
Ce frumos! Am luat si eu reteta de la voi acum vreo 20 de ani (oops, ce a trecut timpul). De chec si de spuma de capsuni, cele mai bune.
Miruna
Doamne-ajută să mai treacă timpul încă de câteva ori 20, să facem schimb de rețete de checuri și de unsori pentru genunchi, când ne vor durea de la legănat strănepoți. 🙂
Silvana
Asa asa 🙂
Diana
Spuma de capsuni? Wow! Trebuie un post separati
Ecarulan
Cu mai putin zahar ramane oare gustos? 🙂 Cand citesc retetele de prajituri, incerc sa scap de 100-200 g de zahar. Doar ca uneori rezultatul nu mai e gustos 😀
Natalia
Sănătate multă bunicii! Eu care nu sunt o mare gospodina și asta e asa eufemistic, hi hi… Am reușit! Nu am pretenția ca ar fi ieșit cea mai buna variantă, dar a ieșit delicios. De ex. eu nu m-am prins ca trebuia pus în doua tăvi… Mno… Si a dat pe afară un pic, semn ca s-a umflat nene… Si ce s-a umflat încă! E delicios! Sarumana buni și sa ne mai dai rețete bune de încercat!
Vio
Tocmai am făcut cel mai bun chec pe care l-am gustat pana acum. Multumesc pentru rețeta! Multa sănătate bunicii si întregii familii!
Cellia
Minunat checul, l-am facut azi. Multumim pt reteta! 😊
Asteptam si reteta de prajitura cu crema galbena 😉
Miruna
Vine vine!
Timi
Am facut azi aceasta reteta, e foarte gustos checul! 🙂 Am pus numai 210g zahar, data viitoare voi pune numai 150g. Folosesc zahar Margaritar, care e mai dulce decat altele. De asemenea, am pus portocale confiate facute acasa si stafide aurii. Ambele au zahar, asa ca am adaptat reteta dupa gustul nostru.
Recomand cu incredere, intr-adevar e greu sa te opresti din mancat. Merge brici cu lapte. Multumesc pentru reteta! 🙂
Miruna
uau, să vă fie de bine!
mihaela
Magic a fost, toata lumea mi a cerut reteta , traiasca bunica Geli 🙂
Roxana
Draga mea, sa va dea Dumnezeu sanatate! Atat am pomenit-o pe bunica Geli, si in gand si cu voce tare, ca trebuia sa o fac si in scris. Atat am facut si refacut reteta asta, cu tot zaharul, cu jumatate, cu si fara foaie deasupra, blat de tort, briose cu si fara fructe, tot geniala!
Anka
Cel mai bun chec ever! De ce am asteptat atat sa il incerc! Minunat
Sa traiasca bunica Geli sa va incante simturile si papilele gustativec
Miruna
mulțumesc! mă bucur că vă place
Monica
Cel mai bun chec ,mâncat vreodată !
Monica
Buna seara!Decand am descoperit retata,numai așa fac chec!Cel mai bun din lume❤️❤️❤️❤️❤️!
alina
Stii ceva? O sa-l fac maine. Sa o suni pe bunica ta si sa-i spui ca inca mai fac oamenii reteta ei 😘
Alina
Chec din asta face si soacra’mea, doar ca ea pune un pahar de faina si tot un pahar de zahar. Acelasi pahar. Diferenta e de doar 50g. :)) si pune mai putin ulei si cu un ou mai putin. Dar iese fix cum l-ai descris. Pufos in interior, crusta aia aurie crocanta, unul intreg deodata as manca! Ia ca n-am mai facut de mult. Cred ca fac maine. Sarbatorim reinceperea scolii, gata cu trezitul dupa 10 cu totii. :))
Sanatate multa bunicii si imbratisari! Stiu ca-i greu…
Ap
O intrebare: ce funcție ați folosit la coacere și pe ce șină stau tăvile? Din ce vad în cuptor, ar fi prima șină de jos. Mulțumesc frumos!
Miruna
Nu stiu sa zic mai mult decat vezi