I-am putea spune prăjitura de pandemie, că am mâncat cam la 3 zile. Problema principală la prăjitura asta cu cremă galbenă e că nu ține. Adică, mănânci o tavă întreagă odată.
Asta e prăjitura mea preferată, pe care o face mama de când eram mică. E mai bună și decât cea mai bună înghețată. Nu am poze din timpul facerii ei, pentru că atunci când mama o face, eu dorm, iar asta nu pentru că aș dormi prea mult, ci pentru că se trezește ea prea de dimineață.
Pentru blat: 8 ouă
300g zahăr
2 linguri de făină
3 linguri rase de cacao Schmidt neapărat, zice mama
Pentru cremă:
5 ouă
130g zahpr
1 praf de vanilie
200g unt (ori Oldenburger ori Bio Butter organic; merge orice unt, dar se simte diferența, vă zic.)
!Scoateți-l din frigider din timp, ca să fie moale.
Preparare blat:
Se separă ouăle: albușuri de gălbenușuri. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, până devine cremos-spumos. Apoi se bat albușurile cu un vârf de sare. În crema de gălbenușuri se adaugă cacaoa cernută (e foarte important, că se înglobează mai bine), apoi făina și albușurile, pe rând. Le înglobăm prin mișcări verticale, de sus în joc, nu le amestecăm.
Compoziția se toarnă într-o tavă, pe hârtie de copt. Se introduce în cuptorul preîncălzit, la 200de grade. Când introducem tava în cuptor, setăm temperatura pe 180 grade. Nu pe ventilație, pe normal. Lăsăm 30-35 de minute.
În funcție de cuptor, după 15 -20 de minute, se poate pune pe ventilație.
Se lasă blatul la răcit în tavă.
Gata blatul.
Prepearare cremă:
Se prepară când blatul este rece. Nu te apuci să faci crema înainte. Strici feng shui-ul. Se înmoaie blatul, se facă păpălașcă.
Se freacă untul până devine cremos, apoi ouăle întregi împreună cu zahărul și vanilia se bat în bain-marie până ajung la consistența unui aluat de clătite mai moale. Să se îngroașă puțin. Apoi se răcește într-un vas cu apă rece, amestecând mereu.
Această cremă se adaugă în unt în mod progresiv și se încorporează pentru a nu se tăia.
Se unge blatul cu crema de ou și deasupra se rade puțină ciocolată neagră pe răzătoare mică, pentru aspect. Se dă la frigider, dar e delicioasă și proaspătă, ca o budincă. Știm, pentru că s-a întâmplat să nu putem aștepta 🙂
Vă dorim poftă bună și așteptăm impresiile de după.
Elena
Eu ce ma fac acum? Copilul doarme la san, sotul e obosit de la serviciu si nu cred ca are timp sa faca prajituri la 9 seara. Daca imi iese herpes de pofta, va las mesaj sa va simtiti vinovata!😜😂 Maine o curtez pe mama! Poate o sa-i fie mila si-mi face si mie!
Miruna
Cea mai buna decizie!
O femeie
maine mergem la ferma, am scris pe lista: oua de gaina bine alergata, unt din ala proaspat si gustos pe care nu il pun in lada frigorifica sa ajunga moale pana acasa, faina proaspat macinata. Scotch pt gura mea, fata langa mine ca prinde ea din zbor, din cocutza mica a devenit o domnisoara stie sa faca salate si sa sparga ouale separat si sa tina blenderul in mana.
Sarutmana mamei tale 🙂 .
Miruna
Daaa, neaparat cu oua de casa!
Timea
Prajitura cu multe oua, e demențiala 😻😻 sper sa nu o mâncăm toată în seara asta 😅
Mirona
Duamna, știu unde stai. Cam gata cu carantina. Așa că pune scotch și pe ușă. 😂
Că pe mine m-o pierdut Miruna la procesul de preparare. Nu frec atâta la ele nici de mă rogi frumos. 🤪
Oana
Pfuai, asta lipsea :)). Dupa prajitura cu spuma de albusuri a bunicii, aceasta vine perfect, intuiesc ca e minunata. Ce bine v-a mers din punctul asta de vedere la Sibiu, Miruna!
Miruna
Poti sa stii. A fost un vis de pandemie.
Costelusa
Mulțumesc, Miruna! Nu am îndrăznit să-ți cer rețeta, dar am simțit că într-o zi o vei scrie! ❤
Arată super și sunt sigură că este delicioasă.
Mulțumesc mult!
Am copiat-o, am botezat-o: se numește “Prăjitură Miruna” ❤
Zina7
Vai…..deci nu-ti mai citesc articolele la ora 23 😖. Tre sa o fac neapărat …
Miruna
sper că nu la ora asta :))
Elena Marculeecu
Imi puteti spune ce dimensiune are tava ca este important si acest lucru
Si daca este corecta reteta numai cu 2 lunguri de faina la 8 oua?
Multumesc
Miruna
O măsor mâine și revin. E o tavă mare de prăjitură
Ana
Foarte buna prăjitură, dar din cauza vaniliei păstaie a ieșit crema ceva mai maronie. In loc de zahăr am folosit green sugar.
Ili
Chiar ca iti vine sa mananci toata tava odata. E divina prajitura.
Florina
300 gr zahar doar in blat?!Exagerat de mult!Eu intotdeauna pun zahar mai putin decat scrie in orice reteta.Daca e mult prea dulce,nu se mai simt celelalte arome(sa nu mai punem la calcul,ca nici nu-i sanatos).In rest e ok,poza de prezentare nu-mi place,cu marginea de blat ridicata-n sus si cu un bol murdar de crema in fundal…
Miruna
Acum am văzut comentariul tău, Florina. Sincer, nu știu de ce te-ai mai obosit. După câte că nimic nu ți-a plăcut de aici, ai mai și pierdut timp cu scrisul.
Poza e o poză normală, făcută de un om normal pe o masă normală, la finalul unui prânz normal. Nu sunt revista ELLE să-mi machiez fotomodelele, să le îmbrac și aranjez. Înțelegi? Sunt un om care se bucură de o prăjitură.
Iar bolul din fundal e un bol cu salată, iar mai în spate se văd mâinile mamei care scoate prăjitură din tavă. Daaaaa, mai multă prăjitură, că-i bună tare!
Ecaterina
Imi place foarte mult reteta ca pe langa ca e gustoasa e si fara praf de copt sau bicarbonat cum sunt mai toate retele pe internet.In printa zaharului si eu pun mai putin adica modific chiar si retetele mamei mele daca mi se par prea dulci.Dar la blat acolo nu umblu , respect reteta pentru ca s-ar putea sa nu creasca .Eu de obicei la crema mai scad zaharul si se compenseaza ,un blat mai dulce cu o crema mai putin dulce.Asa gandesc eu , fiecare are felul lui de a privi lucrurile .Mult succes in continuare.