Top 10 cărți pentru copii, învățate pe de rost, care mi-au scos peri albi și mi s-a uscat limba de la cât le-am citit

cărți copii top

O prietenă care locuiește în Germania m-a rugat să fac o listă cu cărți iubite de băiețelul meu (în limba română). Vrea să le comande pentru băiatul ei, ca să se împrietenească micuțul și cu partea românească din ADN-ul său 🙂

M-am gândit să și public această listă. Poate o să mai fie de folos cuiva.

Topul e aleator. Nu există locul 1 sau 10, căci au fost cărți iubite de-a lungul vremii, în momente diferite.

Le-am ales strict din memorie, după criterul ”cărți pentru copii, care mi-au scos peri albi și mi-au lăsat gura uscată de cât le-am citit”

Voi scrie în paranteză și vârsta, pe cât îmi amintesc. Să fie măcar orientativ.

Frumoasa și Bestia (4 ani)

cărți copii top

A fost cartea din starea de urgență. O știam pe de rost amândoi. O analizam, puneam întrebări, mereu mai descopeream încă ceva. Apoi am comandat DVD-ul și câteva personaje de jucărie. Refăceam scene întregi din carte și din film și, culmea, nu s-a săturat nici după ce a văzut filmul. E o scenă care nu îi place în lupta cu Gaston, pentru că bestia are o față furioasă, care îl sperie și mereu sărim peste acea pagină.

E de la editura Litera, o carte mai groasă decât de obicei, cu multe detalii și emoții foarte bine surprinse. O găsiți aici.

Mașini 1 (3 ani)

cărți copii top

Înainte de a vedea filmul Cars, Tudor a citit cartea. I-a plăcut mult televonela pe patru roți. După care ne-am extins, am cumpărat o carte-glosar, care prezintă fiecare mașină în parte, ca o fișă de personaj. Aceea nu prea i-a plăcut. Peri albi, gură uscată. Fulger e în scrisoarea moșului și anul acesta de Crăciun.

Tot de la editura Litera, o găsiți aici.

Pupo și Miți în oraș (3 ani)

cărți copii top

Pupo e un cățelus alb, cu pete colorate, foarte simplu și simpatic. Miți e prietena lui, pisica. Aceste animale locuiesc la ferma lui Nea Gulie, printre alte animale. Cartea e scrisă de un autor român, Mirabela Les, care ne-a și sunat într-o zi, când coletul cu cartea nou apărută de Crăciun s-a pierdut sau ceva (nu mai țin minte exact decât că Tudor efectiv mă înnebunea: e miercuri, a venit, ai zis că vine, de ce n-a venit).

E o colecție întreagă de cărți educative cu Pupo, dintre care lui Tudor i-a plăcut cea din care nu a învățat nici să numere, nici să fe curajos, dar a fost cu aventură și cu pisici 🙂

Cartea are coperți cartonate, iar ilustrațiile sunt un vis. De la editura Okart, o puteți comanda aici.

Unde a dispărut Pișpirel (3 ani)

Educație sexuală, la 3 ani. Nu e niciodată prea devreme să începi discuția asta. Așa că nu aștepta până e prea târziu.

Pișpirel e un spermatozoid al domnului Brown, care se pregătește de marele concurs. Premiul este ovulul doamnei Brown. Am mai scris despre cartea aceasta aici, puteți vedea și câteva pagini din interior.

Nu are coperți cartonate, e o carte suubțirică, pe care ar fi bine s-o citească fiecare părinte copilului său. De la editura Humanitas, o puteți comanda aici.

Copacul strâmb (3,5 ani)

O fetiță cu părul ca niște pufuleți plânge și e tristă fiindcă râd copiii de ea. Începe o discuție cu un copac strâmb, care îi arată avantajele de a fi deosebit. Îi spune povestea vieții lui, iar finalul e fabulos. O poveste care îți face bine s-o citești indiferent câți ani ai avea. Ilustrațiile sunt minunate.

De la editura Nemira, o puteți comanda aici.

Sora cea mică (3 ani)

A fost o carte foarte iubită și cerută înainte de a se naște fratele mai mic. E vorba de o fetița care crește în umbra surorii mai mari. Se răzbună la un moment dat, apoi îi pare rău și ceva se întâmplă minunat dintre cele două surori. Ilustrațiile sunt realiste și drăgălașe. Am observat că lui Tudor nu îi plac cubismele și arta abstractă în cărțile pentru copii, ci să semene cu realitatea pe care o vede el.

Tot de la editura Nemira, o puteți comanda aici.

Nu lăsa porumbelul la volan (3 ani)

Șoferul unui autobuz pleacă două minute de la volan și te lasă pe tine să ai grijă de mașină. Te atenționează însă: nu lăsa porumbelul la volan. Doar că porumbelul tot insistă, haihaihaihai, iar tu (și copilul) trebuie să rezistați. Cine-a mai văzut un porumbel să conducă un autobuz?! :))) E foarte haios, că porumbelul face inclusiv un tantrum, se dă cu capul de pereți, dar copilul își menține poziția fermă: NU.

A fost o carte grozavă în perioada în care am început să setăm limite. Înainte de fratello cel mic. După fratello, porumbelul a preluat conducerea și vuia cu suta la oră uneori. Fix prin creierii mei.

O carte iubită și distractivă, mi-a dat o ancoră pe care o foloseam în momentele tensionate, ca argument. De la editura Arthur, o puteți găsi aici.

Un mieluț la cină (3-4 ani)

E o carte înduioșătoare pentru părinți și comică tare pentru copii. Probabil singura carte la care Tudor râde în hohote de fiecare dată când o citim. E cu un lup flămând, care se trezește la ușă cu un mieluț amărât și înghețat, pe care vrea să și-l facă friptură. Tot amână momentul, pentru că ”nu poate mânca nici măcar el carne congelată” și alte argumente din astea simpatice. E un umor savuros în text, o să vă placă.

Coperți cartonate, de la editura Cartemma, descoperită de noi recent, ar fi mers și mai devreme. O găsiți aici.

Cum l-a păcălit Tura Vura pe Tashu (3-4 ani)

Seria de cărți Zurli a fost foarte iubită de Tudor, pentru că nu avea acces la youtube, dar cunoștea muzica Găștii și fusese la spectacole. Pe mine youtube mă enervează că bagă reclame și dă dependență. Intri pentru un clip de 2 minute și te trezești, la final, că au trecut două ore. (Prima parte cu reclamele, ai crede că o poți rezolva cu abonament premium. Ei bine, cred că intru în a doua lună în care sunt taxată 52,99 lei, dar reclame îmi apar câte două, de fiecare dată.)

Pentru noi, a fost grozav când au început să apară cărțile Zurli! Dintre toate, cea cu răpirea lui Tashu a avut cel mai mare succes. E vorba de Tura Vura care îl păcălește pe Tashu să o urmeze, apoi îl închide într-o pivniță acasă la ea. A fost și în perioada concediilor de anul trecut, când am început noi discuția ”nu pleci cu străinii”. Am citit cartea asta de mi s-a uscat limba, dragă Mirela Retegan 🙂

Toate cărțile Zurli au coperți cartonate, le găsiți la chioșcurile de ziare sau aici.

Tot ce știu eu despre caca (2,5 ani)

Dintre toate cărțile despre caca (și avem câteva), aceasta e marea câștigătoare! Nu e o poveste în sine, dar îți arată că toată lumea face caca: și mama, și tata, și bunica, și bunicul, etc. Și albinele, și gândacul, și hipopotamul. E simpatic scrisă, ilustrațiile sunt brici, v-o recomand mai ales dacă aveți nevoie să vă împrieteniți cu caca. Ajută în cazul constipației căreia nu îi dați de cap, ca să nu zic de fund.

Are coperți cartonate, e de la editura Univers și o găsiți aici.

Și un bonus de sezon, hitul desăvârșit al Crăciunului din casă de la noi:

Totul despre Crăciun

Nu-mi vine să cred că e redusă acum la 20lei; eu am dat vreo 90 de lei în Carrefour acum 2 ani!  Dar a meritat, nu-mi pare rău deloc. E cartea cea mai iubită de Crăciun. Am făcut-o cadou și altor copii. A avut același mare succes.

E povestea moșului, cu ilustrații magice, fix moaca aia a adevăratului Moș Crăciun. Tudor știe că tot ce este prin oraș, prin alte poze și ilustrații, sunt moși costumați. Doar acesta e adevăratul.

Și arată din atelierul lui, cum primește și citește scrisorile, cum împachetează cadourile, zboară în jurul lumii, cum intră pe horn, descarcă sacul lângă brad. Ne distrăm că are șosete rupte și burta mare, e foarte simpatic acest moș Crăciun. Plus că, în carte, sunt tot felul de chestii interactive (de exemplu, un horn prin care te uiți). Tudor iubește această carte!

E un format mare și gros, de la editura Crisan, o găsiți aici.

Bonus 2, sezonul grădiniță:

Fram merge la grădiniță

adaptarea la grădiniță miruna ioani

A fost o carte aproape terapeutică, am citit-o mult în perioada adaptării la grădiniță. Apoi, am împrumutat-o unui prieten care a început și el grădinița. Succes repetat. Ilustrațiile sunt frumoase, iar cartea e groasă și are două povești. Am scris despre ea aici. O puteți comanda aici.

Cu ce cărți am început

Cu cele din seria Usborne, fără text și cu ilustrații normale la cap. Adică, foarte asemănătoare cu realitatea. Nu le mai țin minte numele, oricum sunt distruse deja. Însă erau cu familia care merge la bunici, zboară în vacanță, merge prin aeroport, la dentist, etc. Nu erau cu o poveste în care să se întâmple ceva palpitant, ci doar niște imagini colorate, despre care eu îi vorbeam.

De citit-citit, am început pe la 2,5 ani. Atunci a avut răbdare și l-a prins cititul serios.

Și pentru că așa am văzut prin revistele cu pretenții, că are și autorul articolului dreptul la o recomandare, deși precis o știți, dați-mi voie. Prima carte pentru copii scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc:

Te iubesc orice-ai face

Tot din categoria ”o carte pe care orice părinte ar fi bine să i-o citească fiului sau fiicei sale”. E despre o fetiță care face diverse năzbâtii, iar mama o iartă de fiecare dată. E scrisă cu multă duioșie, iar ilustrațiile sunt un deliciu. Cartea mea preferată din tot ce a publicat Ioana.

Are coperți cartonate, de la editura DPH, o găsiți aici.

Dacă nu știți ce să alegeți din tonele de cărți pentru copii, poate v-a ajutat să vă spun care au avut cel mai mare succes la copilul meu. Ok, acum e rândul dv să-mi spuneți. Ce cărți pentru copii știți pe de rost, care v-au scos peri albi și vi s-a uscat limba de la cât ați citit?

foto Pixabay

Articolul anterior

Dacă vrei să țină minte toată viața cadoul tău, nu contează cât costă, ci povestea în care îl împachetezi (p)

Articolul următor

Tu ești izvorul -despre grupul de comunicare non-violentă, câteva femei și o călătorie

23 Comentarii

 1. Dan

  Frumos, multumim.

 2. Andreea

  Toate cartile cu Ema si Eric scrise de Ioana. Ba, de fapt, ne lipsesc doua, iar fata cea mare ( 3a4l) imi arata mereu pe coperta ca pe “asta si asta” nu le avem :)).
  Adevarul gol golut;
  Tortul de clatite, cu Petson si Findus;
  Motocicleta lui Mihnea, plus celelalte din serie;
  Fram la gradinita, luata dupa ce am citit la tine pe blog despre ea. Doamne, cartea asta era citita zilnic de 3-4 ori, in perioada de acomodare la gradi.
  Fram in lumea emotiilor;
  Pe tine ce te face fericit?;
  Pe tine ce te face sa razi?;
  Doar țiți ramane mica;
  Seria cu ursuletul bruno.
  Toate au fost si sunt inca citite intens.
  Am doua fete mici, amandoua ar sta fara incetare sa le citesc. Cea mica face luna asta 2 ani, iar de cateva luni sta absorbita sa ii citesc. O fetita pe o parte, o fetita pe cealalta parte, si teancul de carti langa noi.
  Asa momente faine te asteapta 🤗

 3. Valentina

  Multumim frumos pentru recomandari! Le aveam deja pe lista pe unele dintre ele, dar sunt bine venite si celelalte. Preferatele baietelului meu(2ani) sunt “Noapte buna, noapte buna, santier sub clar de luna”( o carte usoara, in rime, despre cum adorm utilajele care lucreaza pe santier – am citit o si de cate 20 ori repetat!), si “Cum a devenit Hipo politicos” (la fel, citita pe repeat pana mi se usca gura) , dar si cartile din seria “Prietena mea Conni”

 4. andrada

  toata seria cu Mog. le savureaza la maxim! Mog la veterinar , Mog si vulpile ; Mog, pisica uituca sunt in top :)) le stim amandoi pe derost; si colectia usborne cu Poppy si Sam in engleza si traduse de mine apoi. are 2,9 ani. Bobita si Buburuza sunt atractive iar.

  • Anny

   Salut Miruna, pentru noi au fost și încă sunt cărțile lui Alec Blenche, seria Erus (Erus în Valea răbdării, Valea generozității, Valea Recunoștinței, Valea iubirii, Insula Zburicornilor, Pac și Mac). Nu am crezut vreodată, ca pot exista cărți atât de frumoase. A fost un OAU mare după fiecare carte 🙂 superbe.

  • Ioana

   Vai, da, Mog!!! Am cedat nervos dupa citit orice cu Mog timp de 5 luni intregi, la amiaza si seara. Am pasat cititul lui tati si n-a mai fost asa interesant, dar pe Mog mi-e frica si sa o fac cadou, cine stie ce dependenta mai creaza in alte case :))))

 5. Oana-Maria

  Cotoi cu palarioi si Cotoi cu palarioi se intoarce. Le-am citit prima data la 2.5 ani, sunt inca in top si la 4 ani si 2 luni.

  Seria Pettson si Findus. M-am tinut tare sa nu comand cea mai recenta aparitie, are 136 de pagini!!! Sunt 7 carti in total (fara aceasta ultima), a 8-a e pentru copii micuti (1.5-2 ani), cu Iacob le-am inceput pe la 2 ani si 7 luni. Inutil sa spun ca le-am citit singura pana sa i le dau pe toate. Nu am gasit inca o varianta ok de desene (bine, nici nu stie ca exista desene, asa ca shh!), ce am vazut pe youtube erau titrate cu niste voci cam neplacute si pareau mai violente decat in varianta tiparita.

  Seria Pippa si Pelle (de la 1 an pana la 3, cand le-am dat mai departe)

  Hoinari prin anotimpuri. Sunt evergreen, le-a redescoperit de curand.

  Seria cu soriceii exploratori (Lindberg, Armstrong, Edison). De la 3 ani, am citit cel putin una in fiecare f***ing day in aceasta vara pandemica. Mos Craciun ii va aduce si ultima aparuta, Einstein, desi e clar pt copii mai mari de 4 ani. Vom vedea, am zis macar sa am concediu sa am timp sa i-o citesc.

  Doctorul Aumadoare. Doctorul DeSoto. Bobita si buburuza (stiu pe de rost desenele, doar audio, ca inca nu il prea las la ecrane, are si Brainbox cu ei).

  Seria cu Winnie de la Egmont, luate de la biblioteca. Le-am imprumutat deja de cel putin 5 ori pe fiecare. 🙈

  Scoala ursilor si Pozna lui Jackie. Tot de la biblioteca, traiasca!

  Tu esti mamica mea? Foarte simpatica, a prins la 2-3 ani.

  Mos Craciun si Hai-hui prin univers, ale lui Mauri Kunnas.

  Sunt multe, noi am imprumutat de oriunde am putut (schimb de carti, biblioteca metropolitana, Bookster, Booklover), are si cumparate. Am inceput cu carti cu poze la 9 luni, atunci nu le-a mai rontait. Cititul reprezinta momentul nostru de conectare. A fost o perioada in care il alaptam si ma punea sa ii citesc (avea spre 2 ani), credeam ca mi-am semnat sentinta la moarte si ca nu il voi intarca in veci. Dar acum cartile sunt un soi de lapte de mama si sper sa ne tina povestea cat mai mult.

  PS: Citeste si cu tati, la el e cu mai multa drama si spectacol.

  PSS: Nu ti-e somn, ursuletule? – iarasi o carte f iubita.

  Ma voi opri aici, ca maine e luni si trebuie sa dormim cu totii 😉

  • Ana-Maria

   Buna! Este un film cu Pettson si Findus pe Netflix .
   Nu l-am văzut, deci nu am feedback 🙂

   • Oana-Maria

    Hey, multumesc, ma interesez poate ii fac o surpriza de Craciun ca tot nu stiu ce sa ii iau, iar raspunsul lui este la fel, “nu stiu”

  • Seria Coni
   Seria Ema si Eric
   Povestile de iarna scrise de Kate Westerlund
   A fost odata…Povestile terapeutice de la Editura Litera mi s-a cerut sa citesc una chiar azi noapte la ora 2.
   Cea mica mai adoarme la povestea de seara, apoi se trezeste noaptea si ma cauta sa continui povestea. O distractie pe cinste!

 6. Daniela

  Multumim! I-am citit si copilului si pe cateva dintre ele le vrea de la mosu’. Legat de Fulgerica pe care l-am citit si noi de ni s-a uscat limba, vezi Miruna ca este o colectie intreaga de la Disney. Mosul a venit anul trecut cu ea 🙂 iar printre carti se afla si In cautarea lui Dory, Vayana, Mic dejun cu Mickey, Minnie si compania, Zootropolis si altele. Pupici

 7. Nicoleta

  Poftă de povești, nu mai știu exact numele autoarei (o să mă duc să o caut) de la Librăria Copilul Verde. Era topit după dinozaurul Fintifliușcă cel pofticios și după Măzui Măzărui. Suspectez că de pe atunci copilul meu cel mofturos a început să mănânce, că acum ii dau cu porția 🙈. Poveștile au și CD și sunt interpretate genial de niște actori.

 8. Madalina

  Acum am descoperit articolul si toate recomandarile suplimentare de la cititorii mari si mici 🤍 multumesc, abia astept sa mi se usuce si mie limba de la citit ☺️

 9. Yvonne Santa

  La Matei i-au placut foarte mult 2 carti ale Uraniei Cremene ” Poveste cortului mare si negru” si “Nucul” parca erau titlurile.

 10. Iulia

  Puneti pe lista si cartile Luciei Muntean. Sunt superbe! Povestea vitaminelor, Pot reusi, Jocul de-a matematica, etc…

 11. maria

  Cele trei carti cu Chiț & Ronț (doi soricei-baieti care trec prin diverse aventuri). Le-am citit de zeci de ori :)).
  Acestea sunt:
  – Chiț & Ronț si Luna-de-branza cea fermecata,
  – Chiț & Ronț si un naufragiu cu peripetii,
  – Chiț & Ronț – Temerarii clatitelor.
  Aici poti vedea daca-ti place (filmuletul contine lecturarea primei carti de catre un domn care stie sa citeasca fain, cu intonatie):
  https://www.youtube.com/watch?v=73T3qLxQPkw

 12. Ecarulan

  Aventurile pisicii coada-coada – citita cel putin 4 ani. Refuz sa o mai citesc, fac o pauza pana o descopera si copilul cel mic. Cartea mi se pare foarte simpatica, dar, ce e prea mult, strica 🙂
  Aventurile lui habarnam. O citesc de mai putin timp, a fost si cartea mea preferata in copilarie, rezist mai bine.
  Amandoi copiii il plac pe Eric din cartile Printesei Urbane si tot citim povestile amuzante cu el.
  Dar este o carte care imi provoaca frisoane – o reactie fizica de repulsie sau ceva asemanator – Aventurile prietenilor din padure de Lucia Muntean. Am citit-o de cateva ori pe la 2-3 ani si am ascuns-o pentru imi crea un discomfort fizic. Nu stiu de ce, nu inteleg fenomenul, foarte ciudat.

  • Ramona

   Interesant, ma recunosc. Fetitei mele ii place cartea asta (si altele scrise de aceeasi autoare) dar mie nu. Cred ca vine din modul de a scrie al doamnei, mai invechit (imi cer scuze pentru cei care sunt fani), cu multe diminutive si “povete”. Eu continui sa le citesc pentru ca le cere, dar ce-i drept nu mi-ar lipsi daca s-ar..rataci.

   • Ecarulan

    Ce bine ca nu sunt singura 🙂
    Avem 5 carti scrise de Lucia Muntean, doar pe aceasta a trebuit sa o ascund. Nici celelalte nu sunt cea mai usoara lectura pentru mine, desi povestile au mesaj bun, desenele sunt frumoase, rimele sunt reusite. Copiii nu le cer prea des, asa ca trebuie sa le citesc foarte rar.
    Dar cartea cu Aventurile prietenilor din padure n-as fi putut sa o mai citesc nici macar o data in plus. 🙂

 13. Ramona

  Buna Miruna, multumesc pentru recomandari. Cititul este si activitatea nostra preferata impreuna. Am plasat o comanda cu vreo 5 din ele, “Tot ce stiu despre Caca” era oricum si pe lista noastra 🙂
  “Te iubesc orice ai face” a fost prima carte iubita si citita si rupta (in sensul bun) si lipita si recitita. La 1 an si 10 luni cand se lovea zicea: “Au au! Ca Ema”. Asta a fost cartea pe care am lasat-o educatoarei la gradi in primele zile, i-a citit-o si a ajutat la acomodare.

  Alte succese remarcabile (fetita, 3 ani) – cele mai multe dupa 2 ani:
  – O casa mai mica decat o cutie – foarte amuzanta si in versuri, toate traducerile de Florin Bican sunt delicioase;
  – Cei sapte papa lapte – a cerut-o vreo luna in fiecare zi;
  – Superiepure – prima carte pe care a stiut-o pe de rost. Zice ca pe aceasta stie si ea sa o citeasca;
  – Vreau sa te vad mai repede – o poveste scurta, simetrica si simpla despre cum o fetita vrea sa o vada pe bunica ei si bunica vrea sa o vada pe nepotica si amandoua pleaca in acelasi timp una spre alta;
  – Anotimpurile – de fiecare data mai gasim ceva nou de povestit din cartile astea;
  – Mic dejun cu familia soricel, ii place sa ii recunoasca pe soricei si sa le urmareasca aventura de pregatire a mesei impreuna;
  – doua carti cu ursuletul Martin: Mami, de ce sunt cand prea mare, cand prea mic? (Superba, cred ca ajunge intr-un fel frumos mesajul la copii ca e in regula sa fii prea mic ca sa faci ceva sau prea mare ca sa faci altceva, si ca e perfect cum esti si poti face multe lucruri oricum); Mami, ma mai iubesti daca? (Mesaj asemanator cu cel din cartea Ioanei);
  – Ghici cat de mult te iubesc;
  – Mog si Craciunul, Mog si bebelusul;
  – Pietrele lui Aston si Cadourile lui Aston – foarte duioase;
  – Nasturel;
  – Fetita si balonul;
  – Uite ce a iesit din nou; (e fan iepurasi)
  – Hei, stai putin! – o carte mica si cu foarte putine cuvinte pentru copii mici mici, ei ii place si acum;
  – Muna si iepurasul de pe luna.
  Ma opresc aici deocamdata. Nu stiu cat de tare se potrivesc pentru baietei care nu sunt pasionati de iepurasi 🙂 dar merita incercat.
  Imbratisari!

 14. Elena

  De-as avea un nas verde

  Cel mai bun dintre toți

  Cel mai minunat dar

  Darul tau prețios

  Ești al meu

  Toate de Max Lucado
  Este o colecție pentru copii mai mari , dar nu numai, este pentru oricine, mai puțin pentru copii mici si foarte mici.

  Pe fetița noastră a ajutat-o in momentul in care a ajuns la școală și nu reușea să se vadă pe sine, când se compara cu unii copii, când voia sa fie ca alti copii, când voia să faca totul prefect si nu reușea. E adevarat ca asta ni se întâmplă și nouă adulților însă copii traiesc aceste emoții la alta intensitate, si e bine să le recunoască si sa le internalizeze corect ca astfel in viitor sa nu aibă prea mari prejudicii.

  Sunt carti despre sensul vieții si valorile ei, despre faptul că greșim și ca atunci nu e sfârșitul lumii.

  Cel mai mult i-au plăcut De-as avea un nas verde si Esti prețios

Leave a Reply

© 2007-2021 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 183 queries in 0.198 s