Cea mai frumoasă poveste despre cum vin copiii pe lume este adevărul. Două cărți care m-au ajutat să-i explic băiatului meu că bebelușii nu vin cu barza (p)

cum vin copiii pe lume barza miruna ioani

În clasa a doua, am întrebat-o pe bunica mea ce înseamnă s3x oral. Citisem un articol despre scandalul Bill Clinton-Monica Lewinsky. Bunica s-a făcut verde, a luat loc și mi-a explicat. 

În clasa a treia, colegii mi-au zis că prezervativul e un chilot de tablă. Mi s-a părut taaaaare dubios, așa că am întrebat-o pe mama. Care s-a făcut verde numai la gândul, ce prostii învață copiii la școală.

În clasa a noua, cealaltă bunică m-a pus să-i promit că nu mă apuc niciodată de fumat și că mă mărit virgină. Când a auzit tata așa ceva, și-a lipit spatele de soba din cameră și mi-a zis relaxat: Cum te măriți e fix treaba ta.

Nu m-am ferit niciodată de cuvinte și nici, de adevăr. Pentru că asta am văzut la mama mea și la tatăl meu. Și, dacă tot analizăm familial, nici bunicile nu prea se sfiau :p

Am fost crescută cu curajul de a pune întrebări. Știam că cel mai periculos e să nu le pui. Că primul om care-mi spune adevărul e mama mea. ”Poți verifica orice cu mine”, îmi zicea. Mi-a răspuns inclusiv la ”Și tu și tati ați făcut …chestia aia scârboasă?” cu un DA atât de firesc, încât ziceai că vorbim de vremea din China. 

”Oamenii se pupă cu limba?”

 ”Eu n-o să fac niciodată așa ceva!”

Astea sunt lucruri normale, dragii mei. Exact așa cum îi învățăm pe copiii noștri, fără să roșim, de la cele mai fragede vârste: ochi, gură, nas, urechi, de ce nu i-am învăța și penis, vagin? Și mai presus de CE îi învățăm (că e foarte posibil să nu le știm nici noi pe toate) e ATITUDINEA cu care le abordăm. E complicat să explici un plămân, un ficat? Atunci de ce ar fi complicat de explicat un uter, un ovar. 

Am avut o prietenă în facultate, care mi-a zis că ea, dacă va avea copii, nu le va spune despre chestii din astea: ciclu, făcut dragoste, sarcină. Că asta-i treaba fiecăruia să afle descurcându-se cumva. Nu aveam copii pe vremea aia și am rugat-o să se mai gândească un pic. Că, deși ei nu i-a spus nimeni adevărul, poate rupe lanțul minciunilor în ceea ce privește cine suntem și de unde venim. Că, dincolo de datele pe care le poate furniza astfel, date pe care copilul le poate găsi în orice carte sau pe internet, așa se clădește încrederea între tine și copil. Și e o zonă fundamentală, am credința că de acolo începe o relație onestă între cei doi. Văd mulți părinți care pretind adevărul de la cei mici ai lor, dar ei nu sunt capabili să-l ofere mai întâi. 

Știu însă că pentru aceștia nu e ușor să vorbească despre lucruri care nu s-au vorbit cu ei. Dar mai știu și că sunt mulți care își doresc să aducă adevărul în relația cu copiii lor, să rupă lanțul minciunilor și să-l înlocuiască cu onestitate și încredere. Știu precis că sunt foarte mulți părinți care vor să rostească vorbele potrivite fără să se fâstâcească, dar cumva ele se împotmolesc în gât. Și, în loc să scoată o explicație simplă, tot ce pot spune e ”întreabă-l pe tata” sau ”du-te la maică-ta, că precis știe ea”. Sau poate n-au imaginația necesară pentru a pune în cuvinte simple procese complicate. De asta vă povestesc cum am făcut noi, ce instrumente am folosit eu, lucruri pe care le puteți face sau folosi, care să vă ajute și să vă dea idei. Pe mama nu v-o pot trimite pachet, dar sunt alte lucruri care pot fi împrumutate.

Aș vrea să aveți convingerea că intențiile mele, când scriu, sunt cele mai bune, pentru că știu și văd cum pot fi copiii cu care se vorbește deschis lucruri așa cum ele vin. E un exercițiu. Nu mai așteptați niciun moment. Începeți de azi. 

 • Când ne-am hotărât să avem încă un copil, Tudor a fost primul care a aflat. În rest, nici n-am mai spus la nimeni.
 • Când am aflat că sunt însărcinată, el a știut cu câteva secunde înaintea tatălui său. Nu m-am gândit nicio clipă ”how to break the news”, când să-i dau vestea, ce să-i spun, cum să-l fac să înțeleagă. Pur și simplu, când am știut eu, a știut și el. Cum era să țin așa o bucurie ascunsă de el???
 • Când m-a întrebat cum se nasc copiii, i-am explicat că unii vin printre picioare, unde se deschide o gaură, sau prin burtă, pe care o taie doctorul. 
 • Când făceam exerciții cu balonul, pentru a evita ruptura perineală, i-am povestit despre drumul bebelușului printre picioare. Și că am nevoie de intimitate și liniște. I-am spus ce înseamnă initimitate, limite și respect. I-am povestit despre menstruație. Atât cât am simțit eu că e dispus să asculte. Uneori l-am întrebat: ”vrei să îți povestesc mai multe?” S-a întâmplat să răspundă da sau ba. Am respectat asta de fiecare dată. El știe cel mai bine când e pregătit să audă și cât e dispus să înțeleagă. Probabil, într-o zi, îi voi povesti cum se pune un prezervativ.

Bine-bine, știm că pe bebeluși nu îi aduce barza, că ei vin din burta mamei. Dar cum ajung acolo? Iată o întrebare încuietoare pentru mulți dintre noi. 

Cartea care m-a ajutat să răspund: ”Unde a dispărut Pișpirel?”. Pișpirel e un spermatozoid simpatic, foarte bun la înot. Casa lui e în scrotul domnului Brown, împreună cu mulți alți pișpirei. Acolo au mall, bancă, școli, sală de cinema și de sport. El câștigă concursul de înot, al cărui premiu cel mare este ovului doamnei Brown. 

Cartea e foarte simplu ilustrată, are acțiune și umor, plus adevărul pe care toți copiii îl caută și de care mulți părinți se tem. 

Eu am cumpărat-o când Tudor avea 2 ani și jumătate, a fost un pic prea devreme atunci, că nu l-a prins imediat. În jur de 3 ani am reluat-o și a fost fascinat. E capabil să spună povestea reproducerii umane perfect, așa cum a înțeles-o la vârsta lui. 


În această carte, Pișpirel se transformă în bebeluș destul de repede, adică într-o pagină și ceva. E corect din punct de vedere al faptelor, însă un copil mai mare poate pune alte întrebări. Mai ales un copil cu o mamă gravidă sigur pune multe întrebări. Ceea ce ne duce la cea de-a doua carte, următorul nivel.

Când eram eu gravidă, lui Tudor îi plăcea la nebunie să aflăm chestii despre bebeluș: cât de mare e? Când îi cresc urechile? Nasul, gura, ochii? Când începe să audă? Acum vede? Cum arată la 5,6,7 luni? L-am luat cu mine la toate ecografiile. La unele am fost chiar numai noi doi. I-am explicat: acolo e inimioara, piciorușele, năsucul. Nu știu câtă anatomie a priceput, dar știu sigur că a înțeles ceva ce toți copiii pricep: că mama nu se ferește de el.

Am găsit încă o carte care ne-a ajutat să înțelegem acest proces. Ea se numește ”9 luni. Un ghid al sarcinii pe luni pentru toată familia”. E următorul nivel, după Pișpirel. Amândouă fac parte din colecția Humanitas Junior. Vi le recomand din tot sufletul, or să vă ajute mult, or să vă deschidă uși spre mintea copilului. Chiar îndrăznesc să spun că sunt două cărți pe care orice părinte ar trebui să le citească puiului său.

”9 luni” are altă configurație decât Pișpirel. Urmărește sarcina pe luni și îți spune ce se întâmplă în fiecare etapă: o ilustrație cu bebelușul, partea de ”știați că”, apoi compară dimensiunea lui cu câte o legumă sau fruct și vorbește despre cum se simte mama. Practic, cititorul parcurge drumul de la o singură celulă, la un bebeluș adevărat. Iar cei care doresc și mai multe informații le găsesc la finalul cărții. 

Bebelușul acesta e băiat și i se spune, pe parcurs ”el”, dar puteți înlocui liniștiți cu ”ea”, dacă doriți.

Împreună cu Tudor, vă prezentăm cartea ”9 luni” într-un video scurt. Am vrut doar să vedeți o dovadă despre cum vorbește un copil mic, la fel de relaxat, despre spermatozoizi și iarnă. Vreau să urmăriți cât îi place, că-mi cere să-i mai citesc, e atent când greșesc (unde spun 4 luni, deși eram la 5 luni) și verifică să nu sar pagina cumva.

Vă asigur că merită investiția. E un început minunat pentru adulții care nu-și găsesc vorbele când au de explicat cuvinte simple. Și de construit cele mai importante relații: acelea cu copiii lor.

Cartea cu Pișpirel costă 25 lei și o puteți comanda de aici, ”9 luni” costă 42 lei și o puteți comanda de aici.

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay 

Articolul anterior

Părinții spun lucruri trăsnite

Articolul următor

Un zâmbet e fericirea de sub nasul tău

44 Comentarii

 1. rox

  Vaaaai ce dragalas e Tudor!
  Cred ca ma bag si eu sa comand cartea cu Pispirel desi mai avem pana ii putem explica concepte de astea…

 2. Bunica cu bundita

  O carte despre ADEVĂR .. poate cea mai importantă informație pe care o dai copilului tău !Este punctul de plecare al unei relații curate și care îți clădește in suflețelul acela mic ,locul de nezdruncinat al încrederii !

  • Andreea

   Ok. Chiar e super util articolul. Am citit si comentariile, dar cum explici unui baiat de 4 ani cum ajunge pispirel in corpul femeii? Aici m-am blocat rau….

   • A intrebat el? Ca al meu nu a intrebat inca, desi eu l-am intrebat daca doreste sa stie. S-a luat cu altele…
    Iar daca ar intreba, ii voi explica fix asa cum e adevarul: ca atunci cand femeia si barbatul se iubesc, penisul se duce in vaginul femeii si livreaza pispireii ca un furtunas. Daca vrea detalii, ii pot da si mai multe. Ideea nu e ce intreaba ei, ci cum raspundem
    Noi.

    Daca te-ar intreba cum ajung fecalele in anus, te-ai fastaci? Aerul in plamani? Sangele in vene? 🙂

    • Andreea

     Sincer, inca nu i-am citit cartea. M-a intrebat cu alta ocazie cum se formeaza bebelusii si i-am spus ca o celula de la mami se uneste cu o celula de la tati si incepe bebele sa creasca in burtica. Bineinteles ca m-a intrebat cum ajunge celula de la tati si i-am zis ca atunci cand mami si tati se pupa in intimitate se intampla magia.

     Multumesc mult pt raspuns. Educatia mea sexuala nu a fost una deschisa cu mama si voiam sa fie diferit cu copiii mei si sa stie de la mine ce si cum.

     Toate cele bune!

     • Îmi dau seama că sunt niște pași care vin cu provocări pentru tine și că ești dispusă să le faci față.

      Povestea că mami și tati se pupă și se întâmplă magia e o minciună prin omisiune. Nu e tocmai adevărat, pupatul nu e necesar pentru obținerea unei sarcini 🙂 cred că e mai ușor dacă nu zici mami și tati, ci tanti și nenea sau femeia și bărbatul. :)))) e mai ușor pentru toată lumea.

      Eu țin minte că m-am simțit trădată când am realizat că mama și tata fac treaba asta… :)))

      o să reușești, te ajută copilul. Încă o întrebare ca asta și ți-ai dat doctoratul 🙂

 3. Roxana

  Si noi am vorbit despre tot si despre toate cam tot de pe la 3 ani si se vad roadele.. acum la 11 ani vorbim despre absolut orice( ultimul subiect a fost despre vibratoare,lichid seminal si altele). Si da, este foarte adevarat ca trebuie sa vorbim ca si cand am vorbi despre vreme. Are incredere absoluta in ceea ce ii spun si stie ca spun 100%adevarul. A fost extrem de surprinsa sa vada ca exista fete carora le-a venit menstruatia si nu stiau ce inseamna. Cand mi-a povestit am crezut eu ca ni e adevarat in ziua se astazi, cand sunt atatea metode.
  Ea a descoperit cand avea ea vreo 8 ani “Tot ce mama nu mi-a spus”,pe care a devorat-o in librarie, eu uitandu-ma la altceva. Va dati seama ca dupa ce am plecat spre casa mi-a pus 1000 de intrebari la care am raspuns exact..
  Ea e destul de uimita pentru ca la scoala copiii stiu franturi de adevar, desi sunt maricei.. dar nu vorbeste. I-a sugerat unei colege sa aiba o discutie cu mama ei pentru ca nu e ok sa afle din alta parte. Acum m-ai pus pe ganduri.. poate chiar sunt copii carora parintii nu le vorbesc, desi e un subiect poate mai important decat altele.
  A citit si ea Pispirel si 9 luni, iar acum studiaza atlasul de anatomie😊.

  • Multumesc pt pont, stiu cui voi face cadou cartea despre care ai zis. Desi mi se pare un titlu trist… tot ce mama nu mi-a spus 🙁

  • d

   Ok, vreau si eu sa aflu ce ai avut de zis despre vibratoare 😀

   • Roxana

    La intrebarea “e adevarat ca fetele pot folosi vibratoare?”, i-am raspuns ca stiu de existenta lor, ca eu nu am folosit niciodata, ca nu am vazut niciodata unul,dar ca e posibil ca anumite persoane sa foloseasca. Ideea este ca oricat de oripilata sunt de subiecte,trebuie sa ma gandesc la un raspuns care sa fie adevarat. I-am explicat ca sunt un soi de jucarii sexuale care se comercializeaza in magazine specializte in care nu am intrat niciodata.

   • Asta cu virbratoare mi se pare deja prea mult. Adica, mi se pare ca unii parinti o dau in extrema cealalta. Inainte nu se spunea nimic, acum se spun prea multe …

    • Roxana

     Sa stii ca si eu am crezut la fel,dar nu stiti ce le bubuie mintea copiilor de clasa a V a. Ia sa vedem cand unul dintre colegi apare cu unul la scoala. Mai bine sa stie despre ce e vorba decat sa creada ca e vreo prajitura..
     Si eu am avut multe socuri,dar mi-am dat seama ca poate fi grav. Sunt foarte curiosi . Am inteles ca sunt baieti care urmaresc deja filmulete xxx. Si oare cine greseste aici? Nu cumva noi,parintii? Mai bine sa afle singuri,ca sunt baieti!!

     • Cred ca si bunica-mii i s-o fi parut intrebarea despre s3x oral prea mult 🤯
      Intrebarea e cine stabileste ce e ok si ce e prea mult de discutat. Daca vrei o relatie deschisa cu copilul, il lasi pe el sa decida ce subiecte si cand.
      My 2 cents.

    • Iulia

     Foarte gresita parerea. Din moment ce copilul intreaba, nu vad unde este problema. Nu se exagereaza deloc si nici nu mi se pare o extrema. In ziua de azi subiectul sex si variatiuni pe aceeasi tema sunt peste tot, inclusiv pe youtube pe site-uri unde caut desene animate. Si inca ceva, iti garantez ca daca ai avea o fata, ai vrea sa stie cu ce se mananca fiecare subiect, nu sa cada de proasta cand da cu ochii de ceva legat de subiect, oricare ar fi ala, sau sa o fraiereasca unul sau altul…

 4. Geanina

  Superb articol! Ai atins subiecte tabu aici.
  Si noua ne plac mult cartile despre care ai scris. Pe Pispirel l-am cumparat de cand era E bebe mic; am vrut sa o fac cadou si altor copii, dar sotul mi-a zis sa ma mai gandesc 🤣ca multi parinti sunt prea pudici sa citeasca asa ceva copiilor.

  Eu recomand si ‘Bebelusul’ de la Minienciclopedii Larouse pt copilasii mai mici de 3 ani.
  Iar pt parintii pudici (si adultii pudici fara copii) care nu au avut parte de asemenea discutii in copilarie si adolescenta recomand Esther Perel 🤪 (in orice forma – carti, podcasts, youtube, TedTalks).

  Pupici piticilor!

 5. Ana

  Buna!
  Cum i-ai explicat modul in care a castigat Pispirel premiul din interiorul doamnei?
  Copilul meu e foarte curios.. o sa ceara sa.i arat.. 😛

  • Cum adica, cum a castigat? E explicat in carte. Iti arata cum se antreneaza pentru concurs, ca nu e foarte bun la mate, dar e grozav la inot. Apoi, in ziua concursului, e primul care ajunge la ovul.
   E ca in orice concurs. Te antrenezi, cel mai bun castiga. I-am explicat doar ca, de fiecare data, e alt Pispirel. De ex, el si fratele lui au fost pispirei diferiti.

   Alte intrebari nu a mai pus 🙂

   *singura chestie gresita e ca scrie ca premiul e oul doamnei Brown, cand, de fapt, e ovulul.

 6. De ce ar trebui sa stie la 3 ani despre sex, penis si alte chestii de genul asta? Nu spun ca sunt impotriva discutiilor sau ca mi se par tabu, dar eu cred ca la varste atat de fragede nu prea isi au rostul. La 3 ani ei nu isi incep viata sexuala si nu stiu cu ce i-ar ajuta sa stie de lichid seminal, sepermatozoizi, ovul sau cum fac parintii sex … Asa cum am spus si mai sus, am impresia ca in ziua de astazi se exagereaza foarte tare, ca parintii au cazut in cealalta extrema. Mi se nu mi se pare ca sunt mai “cool” sau mai “opend mind” cei care vorbesc lucruri de genul asta cu prichindeii lor, pentru ca sunt de parere ca exista timp pentru toate, iar la 3-4 ani nu e deloc varsta potrivita. As aborda astfel de subiecte la alte varste.

 7. Roxana

  La noi este vorba de 11 ani. Iar la 3 -4 ani, i-am spus ca nu a adus-o barza. Nu am intrat in detalii la 4 ani. Dar cand ai al doilea copil,cred ca trebuie sa explici de ce creste burta.. trebuie spus doar cand intreaba. Nu am discutat niciodata din senin. E clar ca avem ale subiecte, dar cand m-a intrebat nu m-am facut ca ploua.. despre asta e vorba
  Mie mama mi-a spus ca femeile insarcinate mancau multa fasole, de aceea nu suportam sa mananc fasole, nu care cumva sa imi creasca burta mare!

  • Pai daca intreaba de ce ai burta mare poti spune ca urmeaza s avina un fratior sau o surioara, nu neaparat sa explici cum parintii au facut sex si asa a rezultat un alt copil. Eu asa as proceda daca ar avea o varsta frageda. Detalii i-as oferi cand ar fi mai mare si as considera ca astfel de informatii chiar l-ar putea ajuta.

   • Ecarulan

    Cred ca depinde de fiecare copil cand pune si intrebarea urmatoare. Poate cei mai multi nu intreaba la 4 ani, dar imi inchipui ca pot sa fie.
    La noi in familie, la 3-4 ani copilul cel mare a fost multumit cu ‘in burta creste un bebe’, dar la 5 a intrebat pe unde iese bebe si cum ajunge un bebe in burta.

 8. Aria

  Ma bucur sa vad asemenea carti, iar pe undeva ma intristez teribil in acelasi timp. Am crescut intr-o familie unde nu puteai pune intrebari despre nimic. Cand mi-a venit ciclul prima data, instinctul mi-a spus ca ar fi bine sa ascund asta si m-am chinuit cateva luni cu bucati de sugativa pentru cerneala (no joke) pana cand am cedat si i-am spus mamei, care m-a luat fizic de o mana certandu-ma ca sunt cam mica pentru asta si n-are ea chef de asa ceva azi. Aveam 12 ani. Mi-a pus niste absorbante in brate si mi-a ordonat sa nu care care cumva sa ma plang vreodata de dureri etc. ca sa nu auda taica-miu sau frate-miu. Pana cand am plecat din casa la 18 ani a trebuit sa ma furisez de cate ori aveam nevoie sa schimb absorbantul, sa fiu in alerta sa nu fie cineva in drumul meu sa ma prinda cu el in mana. Despre sex am aflat de la colegi sau de prin reviste imprumutate. Cireasa de pe tort – mama era doctor. Asa ca nu pot decat sa aplaud cand vad parinti pentru care subiecte complet normale nu sunt tabu.

  • Roxana

   Trist, intr-adevar! Mama mea e un inger de femeie,are toate calitatile, dar nu am vorbit niciodata cu ea nimic. Acum cand ma vede pe mine cum abordez imi spune ca nu ar fi putut niciodata sa imi spuna asa ceva.
   Eu am aflat totul de la un var mai mare cu 8 ani. Mi-a spus”stai aici si invata! Sa nu fii proasta !”. El m-a invatat tot ce trebuie sa stiu despre baieti si nu numai. Tocmai intrasem la liceu in 1990 si trebuia sa stiu cate ceva.

  • Gianina

   Wow! Un doctor care sa procedeze asa???? Dureros!

 9. Madalina

  ce frumos articolul! cum se pot aborda simplu si deschis toate temele. Cartile foarte faine, mi le notez mental pentru cand va fi sa fie.
  iar sa-l aud pe Tudor e <3

 10. verisoara mea preda educatie sexuala in scoli. Cum fondurile de la stat s-au terminat, merge gratuit. De curand au chemat-o niste invatatoare pt ca la orase varsta pubertatii a scazut. Mi-a dat prezentarile ei si mi s-au parut de bun simt: vorbeste de ovare, de vagin, de igiena, si sunt doar pt fete (eu mama de fata).
  Daca vreun parinte e depasit de situatie si nu stie de unde sa o apuce, o carte ajuta colosal de mult.
  Eu am discutat cu copila de la fiecare intrebare venita. Nu mi-a fost usor dar singura situatie unde nu am stiut decat sa evit a fost la partea cu durerile menstruale.

  • Ce te-a intrebat? De ce te doare burta? Pentru ca muschiul se chinuie sa dea afara ceea ce a fost candva ovului. Impreuna cu el vin niste mucozitati si toate sunt impinse afara prin efortul musculaturii din zona. Poate apare si o mica inflamatie si na. Nu e ceva fabulos la asta.

 11. Steluta

  Eu am dat peste cartea cu Pișpirel in librarie acum 1 si ceva inainte sa raman insarcinata si mi s-a parut foarte faina ❤️ Sunt de parere ca cei mici trebuie sa inteleaga cum sunt lucrurile inca de la inceput. Cumva ii si responsabilizezi pe parcurs. Mie mama mi-a zis ca m-a adus barza 😐 si am descoperit multe lucruri singura si nu a fost mereu fain.

  • Cred ca multor fete le-au zis parintii povestea cu barza. Noi avem o alta carte, in care se spune ca bebelusii vin cu barza si i-am explicat lui Tudor ce-i cu asta. Nu a inteles: de ce zic unii ca vine barza, daca nu e adevarat? Pe asta nu am mai stiut-o explica.

 12. Robo

  acum vreo juma’ de an, eram cu ei in masina cand ala micu a zis ceva de genul: ok, am inteles ca se unesc celule de la mascul si de la femela, dar cum anume ajung celulele alea de la mascul in femela??

  le-am zis ca trebuie ca cei 2 sa faca sex, ca nu eram pregatit cu un raspuns si mi-era lene sa caut nushce metafora.

  ma asteptam sa zica “ce e aia sex?”, dar a zis “a, ca leii aia de la televizor” si asta a fost tot.

  aparent, tot eu sunt ala care le-am spus si ca leii “aia” fac sex, atunci cand au intrebat “ce fac leii aia”, cine mai stie cand.

  problem solved.

  • Noroc cu televizorul, deci :))) pornoșaguri pentru cei mici.

  • Robo

   Nu doar de la tv, au vazut de multe ori si gandaci acuplati prin parc iar tatal lor nu a gasit altceva mai bun sa le raspunda decat tot ca fac sex / fac pui. La fel si cu pestii din acvariu, am avut vreo 2 ani o pereche de scalari care depuneau saptamanal.

   De altfel ma si mir ca a retinut de la tv, ne uitam intr-o vreme cate 10 min cand i se usca parul cu foehn-ul, ca altfel nu suporta.

 13. Claudia Andronic

  Ma intereseaza explicatia la intrebarea CUM ajunge “pispirel” de la dl Browne la ovulul d-nei Browne!!! Asta e din punctul meu de vedere cea grea intrebare (de raspuns ).

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 214 queries in 0.184 s