Cum pot scăpa de contractul cu banca de celule stem, dacă m-am răzgândit?

După articolul despre afacerea băncilor private de celule stem (care a bătut toate recordurile mele dintotdeauna la afișări, like-uri și share-uri, care a schimbat vieți și câteva perechi de pantofi -sper eu- pentru toate acele mame care au decis sa redirecționeze bugetul familiei), am primit foarte multe mesaje. De fapt, încă primesc.

La scurt timp după publicarea lui, am fost invitată într-o emisiune TV să vorbesc despre subiect.

A mai urmat un val de mesaje.

Cea mai frecventă întrebare vine de la femei care urmează să nască, așa că m-am gândit să pun răspunsul aici și rezultatul avut după ce una dintre ele a și pus asta în practică:

 Cum pot rezilia acest contract? Nu mai vreau să recoltez nimic, mă simt păcălită, m-am răzgândit.

Răspuns: În contractul pe care îl ai, există clauze de reziliere. Citește-le, acestea pot diferi de la o bancă la alta. Cel mai adesea însă, sunt două situații

 1. Dacă te-ai răzgândit înainte de recoltarea propriu-zisă, poți rezilia contractul în schimbul unei sume, de exemplu 1200 lei, dar aceasta poate varia. O portiță de scăpare ca să nu decartezi nici un leu în plus este să nu poată fi efectuată recoltarea, caz în care cele mai multe bănci nu mai taxează deloc (vezi contractul). Ce ar fi de făcut? Medicul să declare că, din motive independente, prelevarea de celule stem nu a putut avea loc. Vă spuneam că știu pe cineva care a născut cu un ginecolog tare drăguț, care a ajutat-o și nu a mai plătit nimic. Puteți încerca, eu cred că medicul nu vă refuză, poate nici dacă are contract cu banca.
 2. Nu mai vrei să plătești taxa de depozitare. În acest caz, informezi banca de decizia ta și tot în funcție de contract, poți decide tu sau banca ce se va întâmpla cu acele celule stem (vor fi distruse, donate unei bănci publice sau pentru cercetare?).

Sper să fie de ajutor cuiva, dați o înghețată bună.

foto via Shutterstock, bărbat refuzând să semneze document

Articolul anterior

Uite cine dansează, cum s-a văzut din platou

Articolul următor

Cum m-am vindecat de dermatită atopică, mărturia unui copil devenit adult (P)

27 Comentarii

 1. I-am trimis și eu surorii mele postarea, că ea s-a lăsat atrasă de oferte. Eu…din nou…oaia neagră a familiei, dar ce pantofi am însă :)))))!

 2. Eu tocmai ama flat ca pentru unul dintre copii n-am mai platit de cativa ani buni depozitare, pentru ca ei n-au trimis facturi, iar eu m-am bucurat ca am o factura mica (care se pare ca nu era pentru amandoi), so…nici nu stiu ce sa fac acum, am cativa ani de platit din urma

 3. Știi câtă carne ai în frigider de la domnii cu celulele, nu?
  Tu să fii sănătoasă.
  Mă bucur că se demontează mituri.

 4. Eu te admir pentru curajul cu care scrii/ai scris despre subiectul asta. Ma bucur ca cineva pune punctul pe “i” ca prea agresive si cu fabulatii in discurs sunt bancile de celule stem.

 5. dia

  Ce interesant! Deci peste ocean se practica. Unul din colegii mei hematologi mi-a recomandat înainte sa se nască băiețelul nostru. Pe urma am discutat cu medicul meu de familie care mi-a urmărit sarcina si a recomandat la fel. Sotul tipei e patolog-hematolog si la cateva luni dupa nașterea bebe-ului nostru a înființat o clinica la spitalul la care lucrez pentru cord blood, dar tarife mult mai mici decat la privat… aceleași principii insa.. tipul e f recunoscut pentru munca lui in domeniul pato-hematologiei.. deci aici se practica… what am I missing?

  • oana

   tu vorbesti de banci publice, unde celulele se doneaza. noi vorbim de banci private, unde stocarea se face contra cost, si in caz de probleme nu poti folosi celulele cuiva compatibil, ci doar celulele copilului tau. ceea ce in 95% din cazuri nu este posibil.

 6. dia

  Acuma noi am terminat de plătit, deci faptul e consumat? E prima data cand vad articolul asta, nu am mai intrat de mult si nu am știut de toată tevatura asta.. insa vad periodic progrese mari in domeniul in care lucrez… se investește atâta in cercetare încât chiar nu știm cum o sa arate viitorul in 5-10 ani.. am știut de la început ca e șansa f mica sa apelam la celulele respective, nu ne-a facut nimeni promisiuni ca ar vindeca si alte afecțiuni decat pe cele ff rare. Dar, din nou, cercetarea e enorma in domeniul respectiv. Si eu clar as lua acceasi decizia si acum sa stocat sângele respectiv.. ca medic zic, nu ca părinte…

  • Pai vezi, daca nu ai mai intrat de mult timp? Ai inceput munca? Stii care e faza, daca tu ai stiut din start cat de mici subt sansele, e altceva. Nu te simti mintita.dar gandeste-te la familia fetitei diagnosticata cu leucemia care era pe locul doi trecuta ca boli care se pot trata. Ce teapa!

   • dia

    Asta asa e, speranțele false nu se iartă…Munca am reînceput-o din vara trecută?

 7. dia

  Part-time asa cum e frumos si sănătos?

 8. Miki

  Eu am semnat contractul si dupa ce m-am externat trebuia sa platesc, am dat email unei d-re ca nu mai pot plati ca am avut un necaz si nu am primit raspuns! Acum ma tot suna de la recuperari sa le platesc macar esalonat! Ce se poate intampla?!

  • Uită-te în contract, acolo trebuie să scrie.

  • Luminița

   Ce s a intamplat pana la urma cu plata celulelor?acum sunt si eu in aceiasi situatie. Multumesc!

   • Anee

    Buna si eu am recoltat in timpu nasteri si am semnat iar dupa ce mam dezmeticit si am citit mau sunat si leam spus ca nu imi pot permite si ca a fost o greseala si mau sunat sami spuna ca le trebuie o poza dupa buletinu meu sa le trimit si ca osami trimita Contractul prin posta sal semne si leam spus ca nui nevoie ca vreau sa le distruga pt ca nu am atatea bani si miau zis ca daca le diatrug trebuie sa platesc o taxa de 300 euro si nu leam mai raspuns la telefon sincer nu stiu ce sa fac

   • Anee

    Ce ati facut pana la urma

 9. Anca

  Eu am semnat contractul în noiembrie….urmează sa nasc în martie….I am anunțat ca am o problema financiara și trebuie sa renunț la contract și mi au spus ca totuși trebuie sa plătesc 1200 lei….n am primit nici măcar kit ul sa zici ca I plătesc transportul…..chiar nu înțeleg pt ce sa I plătesc! Firma Biogenis…..voi ați patit asa?

  • Madalina

   Bună! Aceiași problema o am și eu cu Biogenis. Mi se pare irelevant . Atâta timp cât nu s a efectuat nimic decât s a discutat telefonic , pt ce sa plătesc 1200 de lei , ca am discutat telefonic ?

   • Nu ai semnat un contract?

   • Mihaela

    Sunt foarte multe persoane care spun ca au primit de la Biogenis imediat factura de 1200 lei pe email sa o plateasca daca renunta la contract INAINTE de a naste!!! Chiar stie cineva de ce 1200 si nu 200 sau ce servicii presteaza pentru suma asta?
    Ce amabili sunt initial si cum se transforma cand le spui ca nu mai vrei contractul…..

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 187 queries in 0.408 s