Cum m-am vindecat de dermatită atopică, mărturia unui copil devenit adult (P)

Până la 4 ani, eu nu am pus gura pe ciocolată. Simt de parcă am pierdut startul și încă mai recuperez. Dacă nu-i dați, ea n-are de unde să știe că există, le-a zis pediatra părinților mei, care erau disperați de cum arăta pielea mea. S-o crezi tu! îmi vine să-i zic, de parcă e vina ei că au dat toate alergiile alimentare peste mine când eram copil.

Nu toți bebelușii au pielea fină. Iar eu, toată viața mea am avut niște buburuze pe corp, pe față, pe brațe, de care îmi era o rușine groaznică de când îmi amintesc. Mama zice că așa avea și ea când era mică și că i-au trecut după ce m-am născut eu. Fiindcă le-a dat mai departe, cum ar veni. Am sperat ca o sarcină să mă vindece și pe mine, dar nu s-a întâmplat. Încă îmi e rușine cu brațele mele, încă nu am curajul să port maieu cu breteluțe. Încă mă enervează îngrozitor felul în care mi se înroșesc obrajii până la urechi.

Și fiindcă refuzam să mai port mânecă scurtă, când eram de vreo 12 ani, mama m-a dus la medic. Mai mult pentru mine, că ea știa prea bine ce aveam (mama  și tata sunt medici, deci nu era chiar Enigma Mirunei ceea ce trăiam). Am plecat de-acolo liniștită.

Aveam o boală ereditară, pentru care nu exista tratament: dermatită atopică.

După ani de ținut regim alimentar super strict (cred că înainte de a mă învăța să spun cum mă cheamă, pe mine m-au învățat să nu mănânc nimic fără să-ntreb), după multă baie cu tărâțe de grâu și lapte de bivoliță (leacurile vremii), ajung săptămâna trecută la o conferință despre îngrijirea pielii. Dr Iulia Panțuru, medic dermatolog, a povestit niște chestii mind-blowing despre pielea bebelușului. Printre altele, că ea nu recomandă celor cu atopie sau piele sensibilă băiță decât de 2 ori pe săptămână. Fiindcă e contraintuitiv să îi degresezi întâi copilului pielea cu un săpun sau detergent, ca apoi să i-o rehidratezi artificial. Când o poți lăsa să se autoregleze. Bebelușii nu sunt murdari, a spus dr. Panțuru.

Vă zic ce am aflat despre protecția solară, pielea uscată și dermatita atopică. Și cum m-am vindecat, chiar la final.

Deja a început sezonul cu soare, urmează vacanțele la mare, plimbările prelungite prin parc. Vă rog, citiți și luați notițe acum, nu după ce v-ați prăjit copiii în primele 2 zile la soare.

Pielea bebelușului are foarte puține melanocite, așa că secretă mai greu suficientă melanină care o apără de soare. De asta, bebelușii au mai mare nevoie de protecție solară.

Suprafața pielii e de 2-3 ori mai mare decât a cea a unui adult în raport cu greutatea.

15 minute/zi sunt suficiente pentru secreția de vitamina D.

Melanina se produce la 48h de la expunerea la soare. Riscul cel mai mare de arsuri solare e în primele 2 zile. Toată lumea se arde în primele 2 zile și apoi stă cu tricouri pe ea.

Ne protejăm în primele zile: haine, umbrele – de stuf sau de textilă, fiindcă razele UV trec prin material.

Pe șezlong, sub umbrelă, pe malul apei, putem fi MAI expuși, fiindcă razele UV se reflectă.

OMS recomandă să nu expunem copiii până la 3 ani deloc la soare în mod direct.

Atenție la ochelarii de soare – să fie de calitate, altfel pot face mai mult rău. Dacă nu ne permitem, mai bine o pălărie.

Buzele nu au melanocite, trebuie protejate!

Ne protejăm și la umbră! Fiindcă și aici suntem expuși la soare, chiar dacă indirect.

Shadow rule

– se adresează mai mult adulților, care uită să mai plece de pe plajă.

Când umbra ta de pe plajă e mai mică decât tine, e momentul să pleci, a spus dr. Panțuru.

De ce nu e bine să înfofolim copiii: se supraîncing și încep să se scarpine

Nici să îi lăsăm dezbrăcați, crezând că se adaptează.

Keep it simple!

Recomandări:

  • Nou-născutul nu trebuie neapărat spălat și ținut 30 de minute în apă zilnic. Pielea așa se deshidratează.
  • Dacă vrem totuși zilnic băiță,să alegem produse care nu deshidratează – fără laurit sulfat (emulsificator de grăsime care distruge filmul hidrolipidic și apoi îi hidratăm, ceea ce e paradoxal)
  • Copilașii cu atopie să facă baie de 2 ori pe săptămână maximum și nu cu detergent direct pe piele.
  • Cu apă călâie, nu fierbinte, fiindcă deshidratează pielea.
  • Pentru pielea uscată, mai bine ulei de baie în loc de gel de duș.
  • Să nu spălăm prea mult copiii, să nu dezinfectăm copiii. ”Aveam paciente care au spălat copilul de 10 ori pe mâini în timpul unei consultații. Mai ales copiii născutți prin cezariană se nasc sterili complet, este un minus cu care pornesc în viață. Primul mediu la care sunt expuși e cel de spital, care nu e atât de prietenos. Ar trebui pielea colonizată cu bacteriile benefice din vaginul mamei.” spune dr. Panțuru.

Microbiomul cutanat- totalitatea bacteriilor care trăiesc pe pielea noastră, îi mențin un anumit echilibru. Săpunul distruge aceste bacterii și se face loc pentru stafilococul auriu, de exemplu.

Și e foarte ușor să apară suprainfecție în dermatita atopică cu stafilococul auriu.

Nu toți bebelușii cu piele uscată au dermatită atopică, însă cei afectați se scarpină. Ei știu să se scarpine oricât ar fi de mici, la fel cum știu să mănânce.

Se poate face o analiză din plica cotului la interior pentru a se stabili nivelul de lipide la naștere- e dovedit că bebelușii predispuși la dermatită atopică au un deficit lipidic aici, iar această analiză poate da indicii despre cum putem scădea acest risc. Nu se face încă la noi, dar există discuții la o clinică privată să fie introdus acest test.

Obiceiuri bune

  • Baie scurtă -5-10 minute, produse adaptate, temperatura maximă 37 grade Celsius
  • Uscăm bine pielea după spălare, spălăm de fiecare dată copilul când îi schimbăm scutecul, cu un gel de spălare fără detergent, ca să nu degresăm prea mult, șervețelele umede sunt doar pentru urgențe, nu de rutină.
  • Hidratăm pielea cu ceva potrivit, nu foarte gras – ca să nu apară milaria, care e înfundarea glandelor sudoripare la bebeluș
  • Nu masăm pielea în atopie, ajutăm absorbția prin mișcări circulare foarte ușoare, delicate, pentru a calma bebelușul – Dr. Panțuru a arătat cum aplicăm crema pe picior de exemplu: punem buline de cremă de o parte și alta, apoi din două mișcări (în sus și în jos) le întindem pe toată suprafața, atât.
  • Nu mănuși, nu bureți de baie.
  • Nu bețigașe de urechi – le folosim doar în urechea externă
  • În atopie, expunerea la soare face bine un pic

Foarte important:

Nu vaccinăm copilul cu dermatită atopică cu vaccin antivaricelă. Dacă l-am vaccinat, e important să nu fi fost în puseu de dermatită atopică.

DERMATITA ATOPICĂ, rinita alergică și astmul alergic – o triadă

Atopie = o afecțiune cronică, care implică reacții de hipersensibilitate și apare la persoane cu antecedente personale sau familiale de atopie: rinită alergică, astm bronșic, eczemă cronică

=Deficit de ciment intercelular, e un deficit de barieră –nu recomandă balsamul de rufe, de exemplu.

1/3 dintre copiii care fac dermatită atopică pot dezvolta mai târziu rinită alergică sau astmul alergic.

Dermatita, cu cât debutează mai repede, cu atât trece mai repede – 80% dintre cazuri se vindecă spontan (50% înainte de 5 ani)

Trebuie să refacem cimentul acesta intercelular cu un emolient.

Iarna  folosim un balsam pentru corp, vara-  un fluid, fiindcă vara nu poți aplica balsam ca să te simți ca într-o pungă, însă vara merge un lapte că e ușor.

Simptome:

  • cel mai adesea apar la 3 luni
  • eczemă: pete roșii ce apar preponderent în cutele pielii și pe conturul feței
  • piele uscată, copilul se scarpină, părinții au alergii, au tulburări de somn – pot fi semne de dermatită atopică
  • deseori se asociază cu alergii alimentare, rinite și crize de astm.

Cauze: necunoscute

Nașterea naturală previne dermatita atopică.

Am alăptat exclusiv, am diversificat ca la carte, la fix 6 luni, pe 3 ianuarie i-am dat suc de morcovi 4 zile, apoi pătrunjel 4 zile etc. În momentul în care am oprit alăptarea și am introdus formula, copilul a făcut dermatită atopică. – dr Iulia Panțuru

Poate fi declanșată de un odorizant nou de cameră, un produs de curățat podeaua cu aerosoli și  miros puternic, de un aliment consumat de mamă.

La formele severe, când copilul e acoperit din cap și până în picioare de dermatita atopică, se lucrează în echipă cu alergologul și se testează copilul.

În multe cazuri, dermatita atopică se asociază cu alergii alimentare.

DIETA e importantă atunci când atopia se asociază cu alergii alimentare.

Tratamentul dermatitei atopice se face în 2 etape:

  1. tratamentul de fond: hidratare și dietă
  2. tratamentul erupțiilor

Controversații corticosteroizi:

E o problemă cu corticofobia (mămici care refuză absolut) sau corticodependența (mămici care își dau bebelușii tot timpul, fac abuz). E important de explicat când și de ce se folosesc corticosteroizii.

CE SĂ NU FACEM:

Pielea roșie nu suportă cremă, nici pielea cu atopie în puseu, din cap până în picioare, nu suportă cremă; copilul va plânge, totuși nu se dă cu corticoizi de sus până jos, fiindcă se absorb prin piele.

CE SĂ FACEM:

  • Aplicăm creme cicatrizante, pielea se calmează, apoi urmează hidratarea cel puțin o dată pe zi
  • Baia caldă agravează mâncărimea, stimulează terminațiile nervoase, unii copii pot prinde ură de baie
  • Corticosteroizi -o aplicare pe zi, seara, evitând zona inghinală, unde se absorb mai repede
  • Nu expunem la soare zona tratată, oprim tratamentul dacă nu sunt rezultate după 2 săptămâni.

Se poate folosi Tacrolimus – un imunomodulator- atunci când corticosteroizii dermatologici nu au efect. E un medicament foarte controversat, a fost in blackbox in America multă vreme, e un medicament nou, fără studii pe termen lung.

HIDRATAREA PIELII e baza.

Primii pași ai tratamentului: hidratarea, hidratarea, hidratarea, hidratarea, hidratarea. Dacă tragem părinții de limbă, adesea uită să aplice tratamentul hidratant a doua oară pe zi. – dr. Iulia Panțuru

Cum aplicăm hidratarea CORECT?

  1. Întotdeauna după baie.
  2. Formăm bulinuțe multe pe un picior și, din două mișcări întindem crema cu ambele mâini o dată în sus, o dată în jos. Frecatul e interzis, provoacă mâncărime.

Găsim metode și pentru copiii mici de a-i convinge să accepte crema, unul îi citește o poveste, celălalt îl dă cu cremă. E important să nu perceapă asta ca pe o forțare.

Purtăm doar bumbac, culori deschise, nu tratate. Hăinuțe spălate cu extra clătire, fără balsam de rufe!

Dacă aveți un copil cu dermatită atopică sau cunoașteți pe cineva care suferă de această afecțiune,  puteți accesa acest forum, unde găsiți familii care trec prin experiențe asemănătoare. Ajută mult să înveți de la altul care a bătătorit deja drumul pe care au luat-o. Sau puteți intra pe acest grup de facebook, de părinți ai copiilor cu dermatită atopică.

Conferința a fost găzduită de La Roche Posay, care a prezentat programul ”Familiile Lipikar”, prin care 75 de familii, care au copii cu dermatită atopică, au beneficiat de tratament pentru dermatita atopică. Una dintre ele a fost și  familia Botofei, iar pe doamna am cunoscut-o acolo.

Pentru lupta împotriva dermatitei atopice, La Roche-Posay a conceput gama Lipikar ce se adresează pielii uscate, predispuse la atopie.

Îmi amintesc că și mie mi-a zis medicul așa: poți face 2 chestii să ameliorezi un pic situația: unu, să hidratezi bine pielea și mi-a dat o cremă foarte grasă și doi, să te expui la soare, că mai trece. Însă crema aceea nu am suportat-o niciodată, era atât de grasă, încât aveai senzația că nici nu mai are rost să faci duș, doar ca să te murdărești la loc. Și fix pentru asta cred că s-au inventat formulele precum Lipikar Fluide. Are o textură foarte lejeră și nu rămâne pe piele încât să te simți zângălit. Poate fi reaplicat de câte ori îți amintești.

Cu o săptămână înainte de Paști, am renunțat la lufă și am început și să mă spăl cu Lipikar SyndetAP+, crema de duș. Îmi place mai mult decât un ulei, fiindcă face spumă mai multă și lasă pielea la fel de  fină, ceea ce mie rar mi se întâmplă. Dacă suferiți de piele uscată ca mine, luați-vă un tub, vi-l recomand din inimă, ca pe o ciocolată bună. Mai ales că vine vara și multă apă va curge pe pielea noastră, bag seama.

Cum alegem cele mai bune produse pentru îngrijirea bebelușului nostru?

Regula de aur: cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine.

 

Și cum tot urmează perioadele de concedii, noi întotdeauna avem în trusa de prim ajutor o apă termală (cum e cea La Roche Posay, eu îmi termin întotdeauna curățarea tenului cu o pulverizare care în unele zile e relaxare pură și unică pentru mine) și un tub de Cicaplast ( e mic, încape și în bagajul de mână și e crema bună la toate: repară pielea după arsuri, ajută dacă te mușcă țânțarii, te înțeapă ceva.)

Știați cum se aplică apa termală corect? Se pulverizează, se lasă câteva secunde să se absoarbă, apoi se șterge prin tamponare.

Mi-a plăcut mult la toată gama La Roche Posay că e fără parabeni, fără săpun, fără coloranți, alcool sau ftalați. (Doar câteva produse conțin parfum.) Și mi-a mai plăcut că ce-i pentru adulți e recomandat și pentru bebeluși. Mereu m-am întrebat de ce oare noi nu suntem suficient de buni încât să merităm ceva mai bun (se știe că orice produs pentru bebeluși are o calitate superioară și a fost supus mai multor teste)?


Între timp sunt mult mai bine, că așa e boala asta, mai ușoară la adulți. Dar, atunci, în copilărie, când toată lumea se minuna de ce vedea pe brațele mele, am suferit enorm: – Dar ce-ai pățit aicia, ia uite ce ți-a ieșit! spuneau cu dezgust când se uitau la mine.

Până când tata m-a învățat ce să le răspund: că e o boală gravă de piele și că se ia prin minunat. Iar fețele lor speriate că au luat bube de la mine m-au vindecat de spaime într-un mod de neimaginat.

Mai multe informații despre îngrijirea pielii bebelușului puteți găsi în sesiunea dedicată.

 

Articolul anterior

Cum pot scăpa de contractul cu banca de celule stem, dacă m-am răzgândit?

Articolul următor

Dacă vă plac blondele care gândesc

72 Comentarii

  1. Gabriela F

    No bun. Mi.a plăcut articolul f mult….Dar eu tot nedumerită sunt. Cu ce și de când il dau cu crema de protecție ? Când ieșim la plimbare să il dau pe fata?…Eu așa mă gândesc cu minim 30 SPF…Că nu stam 15 Min afara vreau sa stăm mai mult …Și oare s.a rezolvat enigma absorbției vitaminei D3?…La mare o să dăm cu SPF 50…In august …Sau poate mai mult…Dar acum la plimbare? Sau în mașina?…Of…Speriata de bombe:-)))

    • Cu protecția solară e așa: teoretic, până în 3 ani nu îl expui în mod direct. Practic, nu ai cum să nu faci asta. Atunci, îl dai cu cremă și îi pui șepcuță și eviți orele nepotrivite -între după 10-11 și înainte de 3-4. Felul cum aplici crema de protecție e important, asta am învățat la altă conferință tot despre piele: aplici în straturi subțiri, de 3 ori la interval de 5 minute.

      :))) Orice SPF ai folosi, important e să reaplici mereu, fiindcă altfel o transpiri crema și tu și el. La mare, în august, eu i-aș lua tricouri din alea cu protecție UV și în primele 2 zile l-aș lăsa maximum 10 minute la soare, în intervalul permis. Da, poate intra și în apă cu aceste tricouri speciale.

  2. Larisa

    Eu am probleme cu zona decolteului si a umerilor doar atunci cand am emotii, ma enervez, sau fac dus un pic mai fierbinte. Nu tine decat 10-15 minute dar ma inrosesc foarte tare in aceste zone cand sunt expusa mai mult unor factori de stres intens. Debuteaza cu niste puncte mici, dupa care se inroseste toata zona. De cele mai multe ori, la intalniri importante am fost nevoita sa port bluze pana in gat sa nu se observe. Si e ereditara treaba, mama are aceeasi chestie. Inca nu stiu despre ce este vorba, mi s-a spus doar ca e pe fond nervos. Trebuie sa fac niste investigatii mai amanuntite.

  3. Simona-Maria

    Foarte util articolul. Merg sa caut protectie solara pt bebe ca a iesit soarele. Cu baita nu avem probleme, o facem la 2 zile sau mai rar, dupa caz. Pana acum nu l-am cremuit, om vedea mai departe.

  4. De ce nu se vaccinează antivaricela copilul cu dermatita? Ai ceva informații? Pe cea mare am vaccinat-o. Acum nu mai stiu daca era in plin puseu sau nu. Este posibil pentru ca la ea s-a declanșat dermatita pe la 9 luni.
    Cea mica are inca de la nastere.
    Asta in ciuda faptului ca amandoua sunt născute natural si alaptate.

    • nu mai știu explicația, din păcate și nu vreau să vorbesc prostii. Și probabil dacă nu ai fi născut natural și alăptat, dermatita ar fi fost mult mai nasoală.

  5. Alina

    Si fiica-mea a căpătat dermatita asta pacatoasa imediat dupa botez, pe la 4 luni. De atunci tot Lipikar Syndet folosesc la baie, si Baume dupa. Dar sa stii ca pana nu am pus putin cortizon nu a trecut. Locoid. A facut minuni in cazul nostru. I-au disparut bubitele aproape de tot. I-am dat foarte putin, fix peste bubite si apoi, peste, i-am dat cu Bepanthen sensiderm.
    Folosim in continuare Lipikar la spalat insa. Crema nu mai dam deloc, nu mai e nevoie.
    Acum ca o sa mergem la mare, nu stiu ce crema de protectie sa iau. Ai vreo sugestie? Multumesc

  6. Foarte util articolul!!!

  7. Daniela A.

    Hey,
    Ti am citit articolul cu dermatita si am o piele ff uscata. Astia in uk m au tratat cu cortizol si alte nebunji la care am ajuns sa fac alergie. Am ajuns la un dermatolog very old school de pe la noi si mi a facut o crema. A inceput sa mearga crema cat am fost in ro, cand am ajuns in uk s a dus totul pe apa sambetei. Insa am schimbat produsele de baie, momentan mi le fac eu in casa cu produse organice si cu crema de la dermatolog am scapat cu totul de dermatita. Nici urma nu mai am de ea si au disparut si semnele ce le aveam de peste 20 de ani. Da, mai iau si ocazionalul ketotifen dat de dermatolog cand m am dus din disperare la el (dermatita mea era in plin proces de extindere si bubele erau aproape infectate, arata fff naspa!).

  8. Apai eu sunt cu triada aia de sus. Si citesc si ma ia plansul – asta e viata mea. De peste 10 ani si dupa 7 dermatologi in Bucuresti si 2 alergologi si un pneumolog varza va zic ca nu am parfumuri, nu fac baie zilnic, nu am cosmetice, nu am deodorant, nu bijuterii, f. rar ciocolata si aia neagra si bio, nu sapunuri, nu balsam de rufe, nu am racit de multi ani folosesc nuci de sapun pt spalat, evit la maxim supermarketul la alimente, fermentez in casa si construi ecosistemul bacterial al casei fara dezinfectanti etc si as continua dar uneori simt ca am obosit.
    Am copil nascut natural si la 2 luni i s o declansat dermatita atopica. Nu am pus creme pe ea nici cortizoane dar o spalai zilnic inainte ca asa o zis din maternitate. Intre timp are si ea reactie la bijuterii dar la nastere nu a avut. Ziceti=mi ce am gresit si cum mai repar. Ca de facut fac multe bine ca de 6 ani nu a avut nici muci copila nimic din farmacie (sampon antipaduchi nu se pune)
    Si nu ziceti ca e de la poluare ca industria romaniei o disparut si ceausescu o facuse fara nicio norma si nicio etica si apa la bloc era asa de proasta si rara, si eu am trait mult timp la tara cu apa de ploaie etc.

    P.S. sunt in grup de mii de oameni cu probleme asemanatoare, am cunsocut cazuri in care nici apa din plastic nu pot bea ca fac reactii alergice. Asa ca eu sunt un caz usor.

    • Tu vorbesti serios cu apa din plastic?! Vaccinurile-s de vina! Si, daca nu, Iliescu!

      • diana lupu

        Ai sa râzi de comentariul meu, dar băiețelului meu i s-a declanșat la câteva ore după vaccinul de 2 luni, seara… am fost socata cand l-am vazut plin de bubite rosii din cap pana in picioate. Așa ca eu nu glumesc când aud de efecte oribile date de vaccinuri și sunt f furioasa ca nimeni nu îndrăznește sa spuna ca efectele adverse sunt multe și urate, nimeni altcineva cu pregatire medicala serioasa, vaccinarea obligatorie nu e in regula. Baita nu i-am făcut decât 1 data pe saptamana, folosesc la baie doar ulei stelatopia, crema de hidratare doar uneori, 1 data pe saptamana. Copilul mănâncă aproape doar ce gătesc în casa, nu spăl decât cu săpun natural sau ecologic, niciodată balsam, prosoape si asternuturi dubla clatire, nu curat casa sau vasele decat cu produse eco și din ingrediente simple, gen lămâie, bicarbonat etc. Nu il îmbrac decât cu bumbac, in, iar soarele este intr-adevăr element amelirator esential. Stăm la mare si in general vara îmbrăcați în haine de protecție sau albe și bumbac, vit D doar din alimente gen peste gras și ulei de peste iarna. Fara medicamente decat daca este f necesar, la o infectie bacteriana de ex. Mult iaurt si chefir sau branzeturi fermentate, chiar si cu mucegai, pentru o flora intestinala buna. De când am renunțat la produsele de spălat convenționale și gătesc tot în casa, copilul nu a mai avut niciun puseu urat, doar așa pe obraji sau brate de la frig, iarna. Și mă mosteneste pe mine, deși nu știm care este alergenul. Nici eu nu mâncam în copilarie excitanti gen cacao, nici alimente grase gen unt sau untura. Așa spunea doctorul. Acum mănânc dar bio și cât mai naturale. A, nu mâncăm nici zahar alb, nu prea de fapt consumam zahar sau dulciuri, nici faina alba decat extrem de rar. Multe fructe și legume, organice pe cât posibil, carne și oua și lapte eco. După aceste schimbări, și eu sunt mult mai bine, însă mai ales copilul. Și da, nu are ROR-ul tocmai de teama unei reacții și mai grave…

        • diana lupu

          Am uitat sa adaug ca orice emoție puternica, la examene importante, sau supărare mare determina apariția pe pielea mea, la genunchi, coate uneori sau pe coapse a petelor extinse roșiatice și uscate. Deci acum încerc sa fiu cât mai zen, evit tot ce știu ca m-ar putea enerva tare și mă străduiesc sa mențin în casa o atmosfera vesela și sa fim odihniți. Și nesomnul mă afectează, copilul nefiind prea prieten cu dormitul când era bebe… În concluzie, stăm cu securea deasupra capului, cel mai tare mă tem de reacțiile respiratorii sau complicații cu mancarimile. Cei atopici trebuie sa fie mereu f atenți la ce mănâncă, cat dorm, cu ce se spală și controlul emoțiilor.

          • Mie alergia cea mai mare mi s-a declansat in clasa a 5-a inainte de prima texa la romana

        • Si eu am observat o legatura intre piele si alimentatie. legat de vaccinuri, tocmai am scris parerea mea, apoi am sters-o in intregime.

          • diana lupu

            Îmi pare rău că ai șters, deși înțeleg ca este un subiect extrem de sensibil, iar vedetele sau persoanele publice care își dau cu părerea și mai și propovăduiesc ierburile vindecătoare nu ajuta nicicum…. eu as vrea sa aud medici vorbind răspicat și mai ales sincer. Parcă nu îmi vine sa cred ca băiatul meu e singurul ghinionist… adică, și eu am fost vaccinată și nu știu dacă am avut ceva. Tind sa cred ca nu. Insa acum, mama fiind, e diferit și îmi e foarte frică pt copilul meu.

          • Te inteleg perfect, sa stii ca eu am refuzat vaccinarea pe semnatura in clasa a 12-a, apoi am dat la medicina si a devenit obligatorie ca sa ma lase la pacient. Insa atunci cand alegi pentru copilul tau, e si mai mare raspunderea. Sa stii ca nu mi-a fost usor sa iau o decizie, insa aceasta e pentru el si pentru mine, nu imi pot asuma responsabilitatea nici macar pentru o singura mama care citeste si copilul ei. Pe mine intrebati-ma de dinti.

      • Miruna, situatia mea e buna si am stabilizat-o si nu am mai fost pe la farmacii dar cand ne vedem iti arat mainile si semnele… ; dar am auzit si cunoscut atatea situatii. Nu glumesc si nu mai iau in ras problemele astea pentru ca empatizez cu ele. Nu pun la indoiala niciunul din situatiile primite de la alti alergici tocmai pt ca stiu cum e! exista un prag unde corpul nu mai poate elimina anumite toxinele (metale sau chimicale sau esteri – dau si eu niste ex.) si de acolo incepe sa reactioneze cum poate: eruptii cutanate. Si e problema pe viata. Cand fata a facut reactie la cercei am plans zile la rand: e o viata dura ce va avea.

        Alergia e cronica, toti dermatologii pe care i-am vizitat au declarat ca sa imi mut gandul ca trece pt ca nu cunosc cazuri tratate dar cunosc cazuri tinute sub control cu igiena vietii si ca oricand poate fi un nou puseu. La fel cu astmul. La copilasi mai vine minunea numita pubertate, cand hormonal corpul are o evolutie colosala dar eu desi ma consider pe alocuri naiva si infantila, alta pubertate nu mai prind.

        Altii insa rad de mine cand le zic ca evit sapunul si ma considera din epoca de piatra. Asa ca o sa declar sus si tare ca spal pe jos numai cu apa, nu am dezinfectat in casa de peste 10 ani, rufe cu nuci de sapun (e un site cu numele asta), rar la alea albe pun detergent lichid la juma din doza si clatire dubla, nu balsam de rufe, nu creme, nu cosmetiec, nu machiaje, nu deodorant antipersiprant, nu filtru solar doar bunul simt si bluza cu maneca lunga, nu bijuterii etc. Si nu mai merg la dermatologi si alergologi si la pneumologi si farmacie ca nu mai am nevoie! Nici macar nu stim in casa ce sunt aia muci! Marea chimizare care mi-o fac e vopsitul parului (nu sunt o blonda adevarata dar ma ascund) si se lasa cu coji pe piele si iritatie si usturime si rani pana la sange- intr-o zi o sa imi accept pletele albe 🙂 pana atunci raman o blonda.

        Bon, am grija si de alimentatie dar cred ca orice mama cu responsabilitate citeste lista ingredientelor de pe ce cumpara si refuza sa cumpere ce nu intelege.

        • Buna, eu cred ca alergiile trec. La fel si dermatita.
          Va las blogul meu, fetita a avut o dermatita forma severa si ne-am tratat la Spezialklinik Neukirchen- Germania iar acum urmam terapii la o clinica din Cluj – medicina alternativa.

          Ultimul articol de pe blog are toate detaliile

          Multumim pt articol!

          • Bună ziua Miruna și cititorilor tăi,
            Vă scriu acum de la Spezialklinik Neukirchen din Germania, unde am venit să îmi tratez dermatita. Tratat e mult spus, căci ea nu dispare după șederea la clinică, ci înveți să o manageriezi altfel. Și eu folosesc produsele La Roche-Posay, cred ca gelul meu de duș e chiar din gama Lipikar (când sunt acasă, pe perioada șederii în clinică am folosit produsele proprii ale clinicii, gel de duș fără parfum).
            Mi-am comandat o carte foarte bună pe care am descoperit-o aici, se numește “Neurodermitis” și e scrisă de Lucie Olsan, care nu e medic însă de 30 ani suferă de dermatită și a strâns sfaturi, recomandări și remedii naturiste care au ajutat-o să reducă simptomele bolii fără cortizon. Cartea e în limba germană. Un alt lucru pe care l-am învățat aici e trainingul autogen, o metodă de relaxare care ajută neurodermiticii să își controleze mai ușor stările. Aș mai adăuga că folosesc un produs cumpărat din farmacie din România, medicii de la clinică mi-au confirmat că nimic de pe lista de ingrediente nu este dăunător. Este vorba de spray-ul “Blue cap” de la firma catalysis,este produs în Spania și pe mine mă ajută enorm când am un apisod de mâncărime acută și m-aș scarpina și cu peria de sârmă. Ma dau cu spray-ul asta atunci în prima zi când e nasol, aplic cam de 3-4 ori. Liniștește pielea și apoi cam 10-14 zile nu mai am mâncărimi deloc. Desigur, tot ce am scris mai sus este propria mea experiență și nu știu dacă fiecare organism răspunde la fel. Poate ajută pe cineva experiența mea, numai bine și multă sănătate tuturor!

          • mulțumim și sănătate!

  9. cismaru

    lipikar si aici. pare sa fie ce trebuie, dupa ce am trecut prin vreo 3 variante

    • Cica e cel mai recomandat de medicii dermatologi. La conferinta asta a fost si domna Botofei, care a povestit experienta lor din programul asta Lipikar. Amazing!

  10. Nu toti se scarpina sau nu mereu, nu la orice pata/buba/manifestare a dermatitei. Noi am ajuns sa folosim inclusiv cortizon cand nu se mai putea, cand erau rani deschise pe obraji 🙁
    Are 6.5 ani si, desi se zice ca dermatita trece, asta nu prea o cred, e drept ca nu au mai aparut rani ca atunci cand era bebe, insa a ramas sensibilitatea pielii, se vede, este clar terenul atopic. Le-am incercat cam pe toate din disperare, nici nu mai stiu care crema mers, ca asa e cand le iei pe toate (ma rog, nu existau chiar toate care exista acum).
    Nu stiu care este mecanismul cu vaccinarea, insa mai multi medici dermatologi au confirmat ca agraveaza si am constatat pe pielea lui :(, nu doar cel antivaricela, ci si celelalte.

    • Serios?! Adica, o cred pe dr Panturu, dar cand vine cineva si mai si confirma… cred ca atopia e o reactie imunologica exacerbata, intervine probabil la acest nivel si vaccinarea, zic si eu ca sa nu tac.

      • Miruna, de fapt studiile facute de producatorii de farmaceutice sunt pe termen scurt si de cauzalitate. Corelarea este atat de greu de studiat pt ca apar zgomote si interpretari incat sunt abandonuri. Nu e niciun studiu pe termen lung si foarte lung (zeci de ani) despre utilizarea paracetamolului sau nurofenului la copii, de ex.
        Ramanem noi parintii care ne asumam riscurile si ducem costurile – sistemul medical nu are niciuna: si aici ma refer ca nu sunt teste de alergii compensate in romania, nu sunt teste de anticorpi compensate in romania, si daca e vreun efect secundar la vreun medicament sau cosmetic nu e NICIUN PRODUCATOR sa le plateasca. Toate le plati eu financiar. Inclusiv cortizonul. Au fost luni cand am dat jumate din venit. Sa mai zic ca am vazut efectele secundare din prospectul romanesc la cortizon cum dispare. Am vrut sa fac reclamatie si la producator, si la comisia europeana. Sa vezi cum e cand nimeni din romania nu poate raporta efectele secundare ale medicamentelor asupra oemenilor pt ca institutiile romanesti au blocat asta. Cand ne vedem iti prezint corespondenta si dilemele mele, sunt prea multe de scris si prea multe evenimente pe tema asta incat as scrie si povesti cateva ore.

        Am ramas cu efect secundar al cortizonului. Pe viata. Medicii zic ca nu mai pot face nimic. Eu sunt sigura ca voi reusi.

        • Mihaela

          Poti, te rog, sa-mi spui ce efecte secundare ai avut de la cortizon? cat timp ai folosit cortizon?
          Fetita mea are 4 ani si jumatate si ne luptam de la 11 luni cu dermatita atopica, cam de 2-3 ori pe an face puseu si ajungem la cortizon. Ma sperie efectele adverse insa fara el nu merge. Medicii imi spun ca utilizat doar in pusee nu da efecte adverse insa anul trecut un renumit pediatru alergolog mi-a recomandat sa-i dau 2 luni cu cortizon, primele 9 zile zilnic, de 2 ori pe zi, apoi la 2-3 zile ca vezi doamne scapa de dermatita insa evident ca a recidivat. si mi-e tare frica ca in perioada respectiva sa nu-i fi afectat rau pielea. multumesc pt raspuns.

          • O femeie

            Pielea subtiata si fragila, crapa atunci si cand strangeam mana. Dar nu cremele au fost cel mai nasul ci seretide luat zi de zis 2 doze timp de peste 1 an: dureri musculare de ma trezeam plangand, agitatie/tremur nervos a membrelor, ameteli, candida orala.
            Primele le am avut si un an dupa.
            Groaznic a fost cand am oprit brusc.

  11. Super util! Multumim! Si eu am dermatita atopica, sa stii. Dar pentru ca nu e grav, nu ma tratez. Rar, aplic o crema dedicata, dermatocosmetica asa cum ne recomanzi si tu.
    Multumim, Dr. Blog! 🙂

  12. Bubulina

    Eu pe bebe de la nastere am inceput cu baita la 2-3 zile, in apa de 37 grade, masurat cu termometrul (mi se parea prea rece altfel). Dar nu folosim gelul de curatare dacat rar (cam la 2 saptamani) si mai mult pe cap si la fund, iar acum pe maini cateodata. Doar apa il curata suficient, si nici nu avem nevoie de creme dupa. La schimbat scutec, spalat cu apa si gata. Acum ca a mai crescut si ii place mult in apa, avem rutina noastra de seara si face aproape zilnic baie, dar reped, doar apa in majoritatea cazurilor. Bine, in cazul nostru nu sunt nici un fel de probleme la nivelul pielii.

    • Asta e foarte bine! Eu nu il spal decat dupa treaba mare la chiuveta si nu de cand era mic mic. Am folosit multe servetele din comoditate, recunosc. Dar nici nu au fost probleme.

    • Lili G.

      Miruna te rog sa-mi trimiți si mie rețetele de la Daniela A.
      Ași avea nevoie pt băiat care are 9 ani 🤔
      De aproximativ 1 an îi iese pe coate si genunchi și pe mâini…pediatra ne-a dat sirop natural 2 saptamani iar altceva nimic… îl mai dau cu o cremă naturala din mărul lupului, galbenele și rostopasca si o cremă fff bună care am inteles ca nu mai lasă să fie fabricată 🙁 ( dar o s-o mai caut 😁) Aur derm de la Laur Med Plant . La cea din urmă avea efect a doua,a treia zi…
      Mulțumim pentru articolul tau! 🤗

  13. Din fericire, nu m-am confruntat cu problema asta, dar tare utile sunt sfaturile, sunt de bun simt, pana la urma. Apa termala am folosit si eu la greu toata perioada de bebelusie si copilarie mica. Chiar si acum o folosesc, mai ales vara. In rest, am avut nevoie punctual de crema pentru iritatii si cam atat.

  14. Codruta

    Baietelului meu i-a apărut dermatita atopica imediat după vaccinul de 4 luni. L-am vindecat cu Roche Posay (BAUME AP, Syndet, apa termala) si cu un tratament de la un medic homeopat. In plus, am evitat atat eu (il alaptam) cat si el, orice aliment cu semințe ( capsuni, zmeura, rosii, vinete etc). Extralimpezire la rufe, detergent bio, exclus balsam. Acum are 7 ani. Foarte rar (de 2 ori pe an poate) dacă îi apar la coate sau genunchi bubitele, ii dau cu lipikar baume si in 2 zile ii trec. A fost greu intr-adevar sa-l vad cu rani la gat si incheieturi dar ma bucur c-am depasit fara unguentele cu corticosteroizi. Rochie Posay a făcut minuni în cazul nostru 😊

  15. Anki

    Copilul meu a avut dermatita atopica de la aprox 10 luni jumate pana la aproape 4 ani. Pe el l-au ajutat foarte mult crema cu galbenele si lotiunea de spalat de la Weleda. (E drept ca produsele recomandate de tine nu le-am incercat).

  16. Marian C.

    Eu am dermatita seboreica.. imi ies pete rosi pe toata fata si dupa se descuameaza pielea, de 4ani sufar deasaceva si eu si fratele meu, problema e ca de la an la an e tot mai rau 🙁 Corticosteroizi mi-au subtiat pielea in zona nasului si acum se vad niste venişoaremici in acea zona 🙁 Am folostit toate cremele aprope dar si ceaiuri,miere. Am inteles ca e un cabinet in bucuresti pe langa parcul toneretului si acolo doctorul iti da o reteta si pe baza la reteta aia iti prepara la un laborator o crema cu mai multe ingrediente. Ma poate ajuta coneva cu o informatie. Nu mai suport mancarimile aste arat oribil.. im imi vine uneori sa-mi iau zilele… simt ca o o sa cedez si nu vreau sa fac ceva necugetat, dar nu mai am puteri.. 🙁 Ajutor ! 🙁 (((((

    • Marian, îmi pare foarte rău că treci prin asta Eu nu știu despre ce medic vobești,dar îți scriu eu dacă lasă cineva aici numele lui.

      • Marian C.

        Te rog din inima sa ma ajuti 🙁 Fac orice numai sa ma ajuti sa ma pot vindeca ! Nu mai am chef de viata, pe zi ce trece mi se ia cheful de viata si simt ca nu mai am niciun rost pe lumea asta.. M.am saturat sa fiu parasit de orice fata, prietenii mei ma privesc ciudat.. sunt distrus pe viata 🙁 Nu mai suport, ajutati.ma cu ceva sa.mi treaca si mie dermatita asta va implor 🙁 ((( Am inteles de la cineva ca problema asta poate aparea din interior adica de la: (ficat/rinichi sau o infectie ce sta in interiorul corpului) si degeaba tratam doar pielea fetei pe exterior cu creme. Eu unu simt ca voi ceda si mi.e teama ca nu as suporta sa raman cu boala asta pe viata stiind ca am tot viitorul inainte pt ca am doar 31 de ani 🙁 (((( In disperarea mea as fi in stare sa ma pun si in genunchi in fata celui care ma ajuta sa vindec dermatita asta numai sa fiu si eu bine 🙁 Va implor lasati.mi mesaj aici pe acest site, nu cred ca mai am parola la Email.ul meu 🙁

        • Gheorghe Denisa

          Citește cartea “Vindecă natural dermatita atopică, alergiile și intoleranțele alimentare”, de Dumitru Bălan și Ingrid Bălan

    • Cristi_S

      Pentru dermatita seboreica, dupa mai multe produse incercate, la recomandarea unui dermatolog am trecut pe produsele Blue Cap (sampon ,spray si crema). Se gaseste la farmacii (mai ieftin un pic este la Farmacia Tei, de unde poti cumpara si online).
      Pentru mine functioneaza bine, reusesc sa o tin sub control.
      Cum procedez:
      Sampon: ma spal pe cap odata la 2 zile (dau odata cu sampon, las 5 min sa actioneze, apoi clatesc si mai dau odata, mai las 2-3 min si clatesc final).
      Spray: pentru cap il folosesc, la nevoie, cand am o eruptie mai puternica (de la stres sau nesomn se intampla cam 1 pe luna sa se accentueze pe pielea de la spatele capului). Dupa ce ma spal pe cap si sterg parul, dau cu spray direct pe pielea capului, pe zona afectata, folosind mica teava ce vine in pachet ca sa nu umplu parul de solutie. Nu e nevoie sa masez, actioneaza singur. Daca simt nevoia, repet procedura si dupa 2 zile, dupa urmatoarea spalare, dar de obicei odata e de ajuns sa treaca.
      Crema: pentru restul zonelor (fata, urechi, piept). O folosesc 1 pe zi, ZILNIC, seara, dupa dus.
      Nu uita ca dermatita seboreica face parte din organism, nu este un virus/microb/bacterie.
      Poti sa ameliorezi simtomele, dar nu exista un tratament definitiv!

  17. Marian C.

    Miruna, asa am inteles de la cineva pe un site ca exista un cabinet langa parcul Tineretui iar medicul de acolo iti da o reteta iar cu aceasta reteta te duci la farmacia indicata de el sa iti prebare in laboratorul farmaciei compozitoa cremei ! Nu mai rezist ma mananca rau pielea pe fara, dupa toate am fost si parasit de prietena mea, asa cum am spus si mi sus.. prietenii se uita ciudat la mine si ma evita 🙁 inainte aveam pielea fina pe fata cu trasaturi frumoase dar acum arat ca un monstru cand se inroseste pielea si se fac cojile acelea pe fata, acum mi-e scarba de propria fata cand ma uit in oglinda !

    • Gheorghe Denisa

      Citește cartea “Vindecă natural dermatita atopică, alergiile și intoleranțele alimentare”, de Dumitru Bălan și Ingrid Bălan

  18. Adina

    Buna seara! Incercati crema LOCOBASE sau LIPOBASE repair.Pentru mancarimi baita cu bicarbonat de sodiu.

  19. Rox

    Ce bine ca am gasit articolul asta la tine! Tot recidiveaza la al meu baiat, are doar la incheietura piciorului. Tare se mai scarpina…
    La temperatura apei in care face baie trebuie sa hotarasc ca nu va trece de 37… s-a implementat ideea ca e prea mica 37, merge un 38-39, saracul copil, ii fac baie in apa prea rece. Cand le-am zis ca poate face baie si in apa de 24 de grade s-au uitat crucis. Zau asa.
    Oare se pune si daca mama sotului meu are astm (noi doi n-avem astm sau rinite)? E posibil sa-l fi influentat pe el genetic? Intreb si eu, sper sa scapam subit, repede si sa uitam cum a fost. 🙂

  20. Mihaela

    Cum scăpăm de dermatita atopica la adulti

  21. Am tratat dermatita atopică a fiicei mele pentru o perioadă foarte lungă de timp. Acesta este un tratament constant, îngrijire a pielii și nutriție. Dar totul este posibil, principalul lucru este dorința, noroc tuturor.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 278 queries in 0.521 s