Ce să faceți ca să fiți despăgubiți pentru scaunul auto al copilului în caz de accident rutier

Nu scrie nicăieri pe interneți chestia asta, eu tocmai vin de la inspectorul constatator, după un accident rutier în care nu am fost vinovată. Toți producătorii de scaune auto  recomandă schimbarea acestuia în cazul unui accident rutier, indiferent cât de mic a fost impactul.

Atenție, cele de mai jos se aplică atunci când NU sunteți vinovat. Dacă sunteți vinovat, vă schimbați scaunul pe cheltuială proprie.

Iată ce aveți de făcut:

1. Pe constatarea amiabilă, să treceți la capitolul observații (e jos de tot): ”scaun auto copil prezent la impact” și să bifați căsuța cu dauna altor obiecte (sus de tot).

2. Dacă aveați alte obiecte în mașină care ar fi putut avea daune, de exemplu: telefon, tabletă, laptop, verificați-le să funcționeze corect, să nu aibă ecrane sparte etc sau treceți-le la observații oricum. Dacă descoperiți daunele mai târziu, să fiți măcar acoperiți în felul ăsta.

3. Sunați la sediul companiei unde vinovatul are polița RCA, pentru a deschide un dosar de daună non-auto. Vă îndrumă ei legat de ce mai este de făcut.

Aveți nevoie de următoarele acte:

–         Avizarea de daună (un formular tip, de la ei)

–          Copia cărții de identitate a dvs.

–          Act de la poliție sau constatarea amiabilă (în original sau copie conform cu originalul) semnată și ștampilată de către poliție sau de către inspectorul constatator (în cazul amiabilei) din care să reiasă cauzele și împrejurăarile, cine se face vinovat de producerea acestuia, pagubele produse și proprietarul acestora.

–          Copia poliței RCA a autoturismului vinovat

–          Acte de proveniență ale bunului păgubit (facturi, chitanțe, bonuri, op, etc.)

Dacă nu mai aveți factura scaunului auto pentru copil, procedura spune că inspectorul are obligația să ”evalueze prețul pieței”. Pe românește, se va orienta după prețul unui scaun identic cu al vostru, dar second hand. Ceea ce e complet nedrept, fiindcă TOȚI producătorii recomandă să NU cumpărăm scaune second hand, tocmai din cauză că nu poți ști dacă a fost sau nu implicat într-un accident. Iar tu cu banii pentru un scaun SH nu îți poți lua unul nou, așa cum ar trebui. Dacă nu mai aveți acte doveditoare și nu sunteți mulțumiți cu oferta de despăgubire, puteți face reclamație la ASF.

Inspectorul vede scaunul auto, îi face poze, deși exceptând cazul în care a fost cu sânge pe pereți, scaunul poate să nu aibă nici măcar o zgârietură. (Însă pot fi afectate elemente de siguranță, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.) Inspectorii știu care este recomandarea producătorilor și că nu ne jucăm cu siguranța copiilor.

Paranteză: Eu am atașat și o copie după manualul scaunului, unde scrie pe prima pagină fix chestia asta: că se recomandă înlocuirea lui după orice impact, indiferent cât de mic.

După care, procedura e așa: Inspectorul îți face oferta de despăgubire. Dacă o accepți, trebuie să predai bunul vătămat. Dacă nu vrei să îl predai, poți primi 50% din valoarea cash, la tine în cont.

Știți cum e, sper să nu aveți niciodată nevoie de informațiile astea, dar, în caz de ceva, e bine să le aveți. Drum bun și întotdeauna purtați copiii în scaune speciale, cu centura pusă! Primul meu gând în timpul impactului a fost: Ce bine că Tudor e bine.

Update: Am primit banii pentru scaunul nostru implicat în accidentul rutier, fără niciun fel de probleme. Asiguratorul a virat suma respectivă în cont și așa s-a încheiat această poveste.

Ce am mai scris pe acest subiect:

Să încurajăm purtatul copiilor în scaune auto rear facing, că altfel, uite ce se poate întâmpla

Articolul anterior

Să le spună cineva și bărbaților că după ”te doare și gata” mai e ceva

Articolul următor

Un nou record Sibiu-Bucuresti: 8 ore fara ceva

32 Comentarii

 1. Simo

  Multumim de info!

 2. Oana

  Sunteti Ok?

 3. AnaI

  Super informații!! 🙂

 4. Diana Preda

  Ma bucur că sunteți bine, sper că nu s-a speriat tare cel mic.

 5. Petronela Iorga

  Imi pare rau pt incident si ma bucur ca sunteti bine. In cat timp ati primit banii?

 6. Alexandra

  Noi am mai adaugat la Dosar si o scrisoare oficiala de la producator cu recomandarea inlocuirii scaunului. Am trimis un mail producatorului si in cateva zile am primit raspuns.

 7. Alina D

  Multumim mult de info! Drumuri line sa aveti!

 8. Alina

  Doamne, chiar ma intrebam ce ai facut cu scaunul, daca l-ai trecut pe amiabila. Ce bine! Sper sa luati banii asap! Succes si cu reparatul masinii. 🙂

 9. Laura Andreea

  Azi chiar plecam la mare. Cand mi-a aparut articolul in news si am vazut titlul, am zis ca nu il citesc, ca noi nu patim bla bla bla. Acum la cafea mi-am luat inima in dinti si am acceptat ca se poate intampla si l-am citit. Stiam ca se trece pe amiabila dar nu stiam pasii. Sper sa nu avem nevoie. Si am pastrat factura fiindca noi avem 2 Axkid si nu sunt tocmai ieftine. Ma bucur ca sunteti bine. Multumesc pentru informatii!

 10. Roxana

  Bune ca sunteti ok!!

 11. este totul in regula si toata lumea e bine ?

 12. multumim de articol!
  E important de stiut asta.

 13. dia

  Ma bucur ca sunteți bine. E cel mai important, restul se rezolva. Cu ocazia asta îți mulțumesc și de articolul cu scaunele auto, plănuim sa stam RF pana pe la 4 ani😀

 14. Viorela

  Buna Miruna! Am citit articolul tau acum cateva zile si astazi m-a lovit o masina din spate…Ma bucur ca am regasit articolul tau si tocmai l-am listat, voi merge cu el la Politie, cand ma cheama sa ridic Procesul verbal. Domnul care m-a lovit urmeaza sa mearga si el la politie sa dea o Declaratie, eu tocmai am revenit de la ei, eu nu am vrut sa fac Constat amiabil pentru ca am mai avut discutii in trecut cu Euroins… Domnul politist nu parea foarte increzator legat de scaun, insa ii voi spune sa treaca neaparat scaunul auto ca fiind prezent si voi solicita decshiderea unui dosar de dauna non-auto la ei. Te tin si eu la curent si sper sa mai postezi si tu updateuri legat de incidentul vostru.

  • Și eu tot la Euroins am dosarul și nu au fost probleme. Inspectorul meu constator a fost foarte profi și prompt. Să nu îți faci griji.
   Îmi pare rău că ai pățit așa, sper că ești bine.

 15. Roxana

  Bună. Ați fost despăgubiți pentru ambele (mașină, scaun)? Cât a durat? Îmi pare rău că nu am văzut articolul acesta mai din timp. Drumuri fără incidente să aveți!

 16. Andreea

  Buna, Miruna! Saptamana trecuta, sotul meu a fost implicat intr-un accident de masina minor, iar in momentul impactului scaunul de bebe era in masina. Inspectorul auto la care am fost azi nu auzise in viata lui de despagubire in cazul scaunului auto pentru copil. Dupa niste telefoane date la sediul Euroins, s-a lamurit, oarecum. Zic oarecum pentru ca desi am completat o constatare amiabila, ne-a spus ca pentru scaun trebuie sa mergem la politie pentru o dovada (nu stiau nici el la care politie). Din ce ai scris tu mai sus, eu inteleg ca in cazul constatarii amiabile, n-ar mai fi nevoie de avizul politiei. Intrebarea mea este: stii unde pot gasi un document oficial de unde reiese procedura in urmat in acest caz? N-am gasit nimic pe nicaieri 🙁
  Merci frumos!

  • Abia acum am vazut comentariul tau. Eu nu am fost la politie, nu stiu despre ce voresti. Sa nu fie o tehnica de intimidare sau tragere de timp.

 17. Balan S

  Bună ziua! Am o scurta întrebare în limita timpului de care dispuneți sa ma îndrumați. Fiindcă grupul rear facing este arhivat îmi permit sa va scriu aici. Am fost implicat într o tamponare ușoară, am făcut amiabila și apoi m am prezentat la asigurator. În mașină la momentului impactului exista un joie stages care a fost trecut și pe amiabila. La asigurator am deschis doua dosare unul pt. mașina și celalalt pt. scaun. Toate bune, s au făcut poze etc. Problema este ca asigurătorul m a trimis la politie cu ceva foaie sa facă politia constatare iar cei de acolo au ridicat din umeri mai ales ca am amiabila. Într un final mi au spus sa ma prezint cu mașina dar și cu vinovatul de mana sa deschidă dosar. Este clar ca nu pot sa aduc eu vinovatul la politie din mai multe motive. Concluzia este ce pot face mai departe? Exista vreo alternativa vreo procedura? Mulțumesc în avans.

  • Salut, imi pare rau ca ati patit asta. E absurd sa vi se ceara sa
   Mergeti la politie cu vinovatul! Nu! Se deschide dosar pentru non-auto. Puteati avea laptop in masina, telefonul sa zboare si sa se sparga, multe lucruri…
   Stiu ca atunci mi-a zis mecanicul unde am reparat masina ca, daca nu se rezolva, sa fac reclama undeva. Dar nu mai stiu unde. Ii caut nr de tel sau poate am scris prin comentarii pe undeva. Ma uit acum

   • Of. Ce ciuda imi e ca nu am scris. Si nu mai am nici nr lui de telefon 🙁
    Dar sa nu te lasi. E dreptul tau.

    • Stii pe cine pot insa suna? Pe inspectorul meu constatator de la euroins. Luni il sun. Poate ne poate ajuta macar cu o informatie. Precis exista undeva sa poti depune plangere daca nu esti multumit.
     Sau poate s-a schimbat procedura si macar sa stim si noi. Ca, uita-te mai dus, comentariul de dinainte e tot cu politia. Deci ceva trebuie sa fie…

 18. M IV

  1 – Da. Fix pe prima pagina scrie ”se recomanda”. Recomanda nu este tot una cu obligatoriu. Recomandarea are caracter consultativ.
  2 – pe amiabila daca ai bifat avarie alte bunuri ( telefon, tableta, scaun copil, etc..) poti sa uiti de amiabila. Trebuie PV politie. AKA agent constatator.
  3 – nu e vb-a ca iti da bani de un scaun second (in cazul in care nu ai documente). Iti evalueaza bunul, pui diferente si-ti iei unul SH. Si o anvelopa avariata total in accident rutier, ti-o despagubeste total, partial sau deloc. La partial, iti da uzura (uzura profil si/sau data fabricatiei).
  4 – am vazut si o marmota cum impacheta o ciocolata (la Tv), dar asta nu inseamna ca am si crezut. Pe amiabila nu aveai cum sa fii despagubita pt scaun (decat daca este din dotarea standard). La fel de bine, legal, o societate te poate sau nu despagubi pt scaun (optic neavariat sau cu avarii fara legatura cu accidentul). Si asta deoarece este o recomandare din partea producatorilor, nu este o obligatie legala. (sa se exonereze producatorul scaunului de eventuale litigii in viitor). Sunt banii lor, pot despagubii benevol. ASF nu se baga aici, la nedespagubire. Deoarece tine de ordin tehnic. Cine o sa faca o nota tehnica (de fundamentare) pt a inlocui scaunul? ASF-ul? Serviceul? Doar producatorul, care, spune ca este RECOMANDABIL. Mult succes in instanta si cu experti tehnic judiciari.
  Dar pana acolo, lasati-o cu povestile, ca cine stie, lumea le mai si crede. Ca si cu marmota.

 19. Andreea

  Buna seara, stiti care este procedura prin care scaunul auto poate fi asigurat? Pe polita Casco sau in alta varianta. Ma gandesc la situatiile cand masina este avariata parcata fiind cu scaunul in ea fie de o alta masina (al carei sofer nu isi va lasa datele de contact) sau chiar de un copac cazut. Multumesc

 20. Diana Murășan

  Bună, mă poți ajuta cu o lege, ceva, orice…. Am fost implicați intr-un accident și Euroins îmi oferă o sumă mai mică decât valoarea de pe facturi a celor 2 scaune. Deși le-am pus la dispoziție bonurile și am mentionat că doresc înlocuire, ei mi-au oferit o sumă mai mică, “având in vedere uzura” unuia dintre scaune (uzura=vechime, scaunul este in perfectă state, doar că este achiziționat in dec 2017)

  • salut, sunteți bine? Îmi pare rău că trebuie să te cerți cu ei.

   Nu cred că există o lege care să îi oblige să îți restituie toată valoarea scaunului. Nu mai știu cum mi-au oferit mie parcă. Erau două opțiuni, dar nu mai știu exact ce. îmi pare rău că nu te pot ajuta mai mult.

 21. Buta Victor

  Ca o actualizare: am avut un accident auto in care au fost implicate si 2 scaune de copii iar din experienta avuta cu asiguratorul si cu SAL FIN cea mai buna recomandare in care pagubitul nu mai are factura(rile) pe scaune este sa cumpere acele scaune iar valoarea lor sa fie trecuta in cererea de despagubire. La depunerea cererii de despagubire sa ataseze si factura pe scaun(e).
  Sa fac un rezumat eu am depus cererea de despagubire in care am cerut valoarea medie a unui scaun nou pe baza a 5 oferte din magazine online si am primit valoarea medie a unui scaun folosit pe baza a 3 oferte de pe OLX (asta nu am stiut-o pana nu am ridicat litigiu la SAL FIN).
  In concilierea dosarului, conciliatorul a spun ca asiguratorul nu ma poate despagubi pe baza de oferte si o poate face numai pe baza de factura … ramane totusi neclar situatia in care pagubitul nu are o situatie financiara buna si nu isi poate achizitiona scaune noi asteptand sa fie despagubit de asigurator.
  Multumesc

  • Of, nu cred ca e legal totusi! Nu stiu ce sa te sfatuiesc, mi se pare nedrept! Nu e recomandat sa cumperi scaune de masina SH tocmai fiindca nu stii prin ce au trecut ele!

   Multumim pt comentariu, aveti grija de voi.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 197 queries in 0.247 s