Ce să faceți ca să fiți despăgubiți pentru scaunul auto al copilului în caz de accident rutier

Nu scrie nicăieri pe interneți chestia asta, eu tocmai vin de la inspectorul constatator, după un accident rutier în care nu am fost vinovată. Toți producătorii de scaune auto  recomandă schimbarea acestuia în cazul unui accident rutier, indiferent cât de mic a fost impactul.

Atenție, cele de mai jos se aplică atunci când NU sunteți vinovat. Dacă sunteți vinovat, vă schimbați scaunul pe cheltuială proprie.

Iată ce aveți de făcut:

1. Pe constatarea amiabilă, să treceți la capitolul observații (e jos de tot): ”scaun auto copil prezent la impact” și să bifați căsuța cu dauna altor obiecte (sus de tot).

2. Dacă aveați alte obiecte în mașină care ar fi putut avea daune, de exemplu: telefon, tabletă, laptop, verificați-le să funcționeze corect, să nu aibă ecrane sparte etc sau treceți-le la observații oricum. Dacă descoperiți daunele mai târziu, să fiți măcar acoperiți în felul ăsta.

3. Sunați la sediul companiei unde vinovatul are polița RCA, pentru a deschide un dosar de daună non-auto. Vă îndrumă ei legat de ce mai este de făcut.

Aveți nevoie de următoarele acte:

–         Avizarea de daună (un formular tip, de la ei)

–          Copia cărții de identitate a dvs.

–          Act de la poliție sau constatarea amiabilă (în original sau copie conform cu originalul) semnată și ștampilată de către poliție sau de către inspectorul constatator (în cazul amiabilei) din care să reiasă cauzele și împrejurăarile, cine se face vinovat de producerea acestuia, pagubele produse și proprietarul acestora.

–          Copia poliței RCA a autoturismului vinovat

–          Acte de proveniență ale bunului păgubit (facturi, chitanțe, bonuri, op, etc.)

Dacă nu mai aveți factura scaunului auto pentru copil, procedura spune că inspectorul are obligația să ”evalueze prețul pieței”. Pe românește, se va orienta după prețul unui scaun identic cu al vostru, dar second hand. Ceea ce e complet nedrept, fiindcă TOȚI producătorii recomandă să NU cumpărăm scaune second hand, tocmai din cauză că nu poți ști dacă a fost sau nu implicat într-un accident. Iar tu cu banii pentru un scaun SH nu îți poți lua unul nou, așa cum ar trebui. Dacă nu mai aveți acte doveditoare și nu sunteți mulțumiți cu oferta de despăgubire, puteți face reclamație la ASF.

Inspectorul vede scaunul auto, îi face poze, deși exceptând cazul în care a fost cu sânge pe pereți, scaunul poate să nu aibă nici măcar o zgârietură. (Însă pot fi afectate elemente de siguranță, care nu sunt vizibile cu ochiul liber.) Inspectorii știu care este recomandarea producătorilor și că nu ne jucăm cu siguranța copiilor.

Paranteză: Eu am atașat și o copie după manualul scaunului, unde scrie pe prima pagină fix chestia asta: că se recomandă înlocuirea lui după orice impact, indiferent cât de mic.

După care, procedura e așa: Inspectorul îți face oferta de despăgubire. Dacă o accepți, trebuie să predai bunul vătămat. Dacă nu vrei să îl predai, poți primi 50% din valoarea cash, la tine în cont.

Știți cum e, sper să nu aveți niciodată nevoie de informațiile astea, dar, în caz de ceva, e bine să le aveți. Drum bun și întotdeauna purtați copiii în scaune speciale, cu centura pusă! Primul meu gând în timpul impactului a fost: Ce bine că Tudor e bine.

Update: Am primit banii pentru scaunul nostru implicat în accidentul rutier, fără niciun fel de probleme. Asiguratorul a virat suma respectivă în cont și așa s-a încheiat această poveste.

Ce am mai scris pe acest subiect:

Să încurajăm purtatul copiilor în scaune auto rear facing, că altfel, uite ce se poate întâmpla

Articolul anterior

Să le spună cineva și bărbaților că după ”te doare și gata” mai e ceva

Articolul următor

Un nou record Sibiu-Bucuresti: 8 ore fara ceva

20 Comentarii

 1. Simo

  Multumim de info!

  0
 2. Oana

  Sunteti Ok?

  0
 3. AnaI

  Super informații!! 🙂

  0
 4. Diana Preda

  Ma bucur că sunteți bine, sper că nu s-a speriat tare cel mic.

  0
 5. Petronela Iorga

  Imi pare rau pt incident si ma bucur ca sunteti bine. In cat timp ati primit banii?

  0
 6. Alexandra

  Noi am mai adaugat la Dosar si o scrisoare oficiala de la producator cu recomandarea inlocuirii scaunului. Am trimis un mail producatorului si in cateva zile am primit raspuns.

  0
 7. Alina D

  Multumim mult de info! Drumuri line sa aveti!

  0
 8. Alina

  Doamne, chiar ma intrebam ce ai facut cu scaunul, daca l-ai trecut pe amiabila. Ce bine! Sper sa luati banii asap! Succes si cu reparatul masinii. 🙂

  0
 9. Laura Andreea

  Azi chiar plecam la mare. Cand mi-a aparut articolul in news si am vazut titlul, am zis ca nu il citesc, ca noi nu patim bla bla bla. Acum la cafea mi-am luat inima in dinti si am acceptat ca se poate intampla si l-am citit. Stiam ca se trece pe amiabila dar nu stiam pasii. Sper sa nu avem nevoie. Si am pastrat factura fiindca noi avem 2 Axkid si nu sunt tocmai ieftine. Ma bucur ca sunteti bine. Multumesc pentru informatii!

  0
 10. Roxana

  Bune ca sunteti ok!!

  0
 11. este totul in regula si toata lumea e bine ?

  0
 12. multumim de articol!
  E important de stiut asta.

  0
 13. dia

  Ma bucur ca sunteți bine. E cel mai important, restul se rezolva. Cu ocazia asta îți mulțumesc și de articolul cu scaunele auto, plănuim sa stam RF pana pe la 4 ani😀

  0
 14. Viorela

  Buna Miruna! Am citit articolul tau acum cateva zile si astazi m-a lovit o masina din spate…Ma bucur ca am regasit articolul tau si tocmai l-am listat, voi merge cu el la Politie, cand ma cheama sa ridic Procesul verbal. Domnul care m-a lovit urmeaza sa mearga si el la politie sa dea o Declaratie, eu tocmai am revenit de la ei, eu nu am vrut sa fac Constat amiabil pentru ca am mai avut discutii in trecut cu Euroins… Domnul politist nu parea foarte increzator legat de scaun, insa ii voi spune sa treaca neaparat scaunul auto ca fiind prezent si voi solicita decshiderea unui dosar de dauna non-auto la ei. Te tin si eu la curent si sper sa mai postezi si tu updateuri legat de incidentul vostru.

  0
  • Și eu tot la Euroins am dosarul și nu au fost probleme. Inspectorul meu constator a fost foarte profi și prompt. Să nu îți faci griji.
   Îmi pare rău că ai pățit așa, sper că ești bine.

   0
 15. Roxana

  Bună. Ați fost despăgubiți pentru ambele (mașină, scaun)? Cât a durat? Îmi pare rău că nu am văzut articolul acesta mai din timp. Drumuri fără incidente să aveți!

  0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 182 queries in 1.119 s