Scaunul auto pentru copii nu este o fiță!

Săptămâna asta am citit doar eu de 4 (patru!) accidente rutiere, în care copiii au fost victime.

Copiii morți în accidente de mașină stăteau oare în scaunul auto special?

Aceasta e întrebarea.

Unii au murit, ceilalți au supraviețuit, dar nici bine nu le merge.

Din 4 articole pe această temă (1, 2, 3, 4), într-unul singur se menționează că pruncul nu era asigurat într-un scaun auto special:

  1. Nu trebuie să fie un scaun auto scump, orice scaun e mai bun decât nici un scaun.
  2. Copilul nu trebuie să circule niciodată, sub nici o formă neasigurat. Studiile arată că cele mai multe accidente se întâmplă la viteză mică și în apropierea casei. Că zici, lasă, mă duc numai după pâine în capul străzii. Și, pac, te trezești că rămâne copilul fără dinți în gură.
  3. Când mașina are peste 50km/h, dinții sunt ultima ta problemă. Acolo e treabă de viață și de moarte.
  4. Există lege și în România:

Din februarie 2015, legea românească a fost adaptată la cea europeană, ca să oblige părinții să-și protejeze copiii. Noul regulament spune că minorii care au sub 135 de cm înălțime să fie puși fie într-un scaun special, fie pe o pernă înălțătoare fixată pe bancheta din spate și neapărat cu centura legată. Părinții care nu respectă legea riscă o amendă de 400 lei. Vedeți știrea aici.                                        

5. Ar fi de un real folos ca jurnaliștii care scriu aceste știri să menționeze de fiecare dată dacă a existat sau nu un scaun auto. Poate așa se duce vestea mai departe și la cei din afara bulei noastre: Scaunul auto nu e o fiță, e o obligație!

6. Mare grijă la instalarea scaunului auto, citeam că niște jurnaliști americani au făcut un test: au mers pe la 100 de magazine care vindeau scaune auto și au rugat vânzătorii să îi ajute cu instalarea pentru a se asigura că e corectă. Din păcate, când a verificat un expert, majoritatea scaunelor nu fusese instalată bine, iar părinții nu știau că, de fapt, copiii erau în pericol când ei îi credeau în siguranță! Din păcate, la noi nu există oameni specializați care să ne învețe cum să montăm aceste scaune sau care să le verifice, așa că, atenție mare! Noi l-am instalat pe al nostru cu manualul de instrucțiuni, youtube în față și distribuitorul la telefon!

7. Cel mai recomandat e scaunul instalat cu fața invers sensului de mers al mașinii (rear facing). Putem ține copilul în scaunul în această poziție până se mărită, practic. Noi așa îl purtăm pe al nostru (1an 4 luni), nu am primit reclamații, el practic nici nu știe că se poate să stea și altfel în mașină.

8. Dacă sunteți in Cluj și vă preocupă subiectul, vedeți că pe 15 iulie are loc workshop-ul ”Siguranța în trafic a copilului tău” în care puteți învăța cum să instalați corect scaunul auto, ce tip vi se potrivește și alte informații care vă pot salva viața. Participarea este gratuită, doar să vă rezervați un loc din timp. Detalii aici.

Noi avem un Duofix roșu de la Axkid într-un Peogeot 207, e un scaun care se poate monta și cu fața și cu spatele la sensul de mers al mașinii, bebelușul doarme buștean în el, nu transpiră nici jumătate cât transpira în scoică și îi place mult că vede bine pe geam. Suntem mulțumiți de el, îl recomandăm oricui, am lăsat și pe alți bebeluși să îl testeze la noi în mașină, scriem pe blog despre scaunul auto și importanța lui, haideți să facem orice, doar să nu mai moară nici un copil în accidente grave, pe care le putem evita.

Scaunul auto nu e o fiță, ci un must have!

Despre cele mai frecvente 5 greșeli în instalarea copilului în scaunul auto am scris aici.

Să fiți sănătoși!

foto via shutterstock, băiat în scaunul auto

Articolul anterior

Auleu, pe jumătate dintre băieții din parc îi cheamă Tudor!

Articolul următor

Când se consideră consimțământ informat, un articol pentru pacienți, dar mai ales pentru medici

36 Comentarii

  1. Multe tragedii se intampla si pentru ca ceilalti pasageri nu poarta centura de siguranta. De exemplu mama, daca sta pe scaunul din spate, langa scaunul copilului, si nu are centrura, in cazul unui impact, corpul ei devine o ghiulea care poate rani fie soferul, fie copilul.

    • Foarte bine punctat! Centura e obligatorie pentru toți pasagerii, nu doar pentru cei mici. Educație prin exemplu, nu prin obligație.

  2. Bibi

    Groaznic! Ne-am obisnuit toti cu centura, dar la 35 de saptamani deja ma deranjeaza ingrozitor si n-am avut buget de ceva prelungitor special. Am avut 2 drumuri lungi si restul prin oras, ma simt de parca merg dezbracata pe strada… Nici centura si nici scaunul nu te pot salva in toate cazurile, dar si fara ele este mult mult mai rau. La penultimul drum, cand ne-am intors pe A1 am depasit o.masina cu un bebel pana intr-un an tinut de un adult in picioruse pe scaunul din fata. Mi s-au inmuiat picioarele… Cam asta e constientizarea riscurilor la noi in tara, nr 2 la accidente in Europa.

    • Cand nu am avut conditii nu m-am urcat in masina. Si in travaliu m-am dus cu centura. Si nu e vorba doar de protectia mea, ci si a copilului.
      Poate sunt eu extrem de sensibila de cand sunt mama, dar am plans vazand stirea cu gravida decedata si cezariana de urgenta pe sosea…prea tarziu insa si pt bebe :(, si medicul a zis ca a fost o experienta socanta si dramatica pt…

      • Bibi

        N-am vazut asa ceva… Spre binele meu.

      • Alina Storch

        Si eu am purtat centura in travaliu, in drum spre spital. Recunosc ca in “tinerete” nu prea o purtam, nu eram asa constienta desi stiam ca trebuie folosita. De cand am ramas insarcinata, o pun si pt 100m. Iar copilul (acum 2a3l) nici nu se pune problema sa plece neasigurat. Avem 2 scaune de rf prelungit si am cumparat un al 3-lea pt masina bunicilor. Siguranta e cea mai importanta!

  3. Cand eram insarcinata am avut 2 incidente in jurul meu: colega de birou s-a ciocnit pe autostrada fruntal si copilasii (1-2 ani) au zburat prin parbriz. Erau in brate la mame, in spate, dar la impact (nu aveau viteza mare dar ceilalti da) copilasii au devenit proiectile si… mi-a povestit ca nu vrea sa treaca nimeni prin ce a trecut cand statea pe autostrada langa copilasul in coma. Copiii sunt bine acum.
    Al 2lea caz a fost povestit de florareasa noastra: cumnata/sora s-a rasturnat in sant. 50km/h. Copilul din spate a murit, nu statea in centuri pt ca avea rau de masina…
    Sa fie toate bune, peste 1 an o amica mergea la Braila, la parinti. Ce e Bucuresti braila? o aruncatura de batz dar un tir a facut o miscare brusca si ei s-au rasturnat pe camp. Niciunul nu au avut nimic pt ca aveau centuri si scaun regulamentar copilasul, masina daune totale. Politia a zis ca in situatii echivalente au cules mortzii …

    Noi avem scaun desi nu avem masina. Cum mai imprumutam masina de la unu/altul, am decis ca scaunul e important si prioritar. Da, e scump. Dar daca iti permiti masina, iti permiti si scaun. Eu nu imi permit masina. Exista mereu o alegere: aia de a nu urca in masina.

  4. Bubulina

    Of of, e groaznic ce se poate intampla din cauza inconstientei si lipsei de informare. E deasemenea important sa nu existe in masina bagaje grele care pot “zbura” in caz de impact, se recomanda utilizarea portbagajului pt asta. Sau sa nu aiba copilul jucarii de plastic cu potential periculos, chiar si o cana cu cioc sau o masinuta sau o carte cartonata pot rani urat in caz de impact, deci doar jucarii moi in masina.
    E foarte important ca parintii sa fie informati si categorici. In cazul nostru am primit tot felul de “sfaturi bineintentionate” de la unele rude, pe care am putut sa le contrazicem din start. De exemplu: de ce-l ducem cu spatele, ca i se face rau copilului sau de ce nu il alaptez in mers ca plange, etc. Chiar una din bunici a vrut sa calatoreasca ea in spate langa nepot la unul din drumuri – toate bune si frumoase, dar care era motivatia: ca sa nu-si puna centura de siguranta asa cum stia ca trebuie pe scaunul din fata… Chiar daca nu s-ar fi intamplat nimic, ce ar fi invatat el, care ma vede intotdeauna cu centura. La noi masina nu porneste pana cand toti nu sunt la locurile lor cu centurile puse.

  5. Gabriela

    Vai de mine! Am cautat si eu pe net sa vad daca am instalat bine scaunul de masina. Nu-mi vine sa cred ca de 3 ani ne plimbam cu masina faca ca scaunul sa fie instalat corect. 🙁

  6. Martins

    Scaunele de la Axkid stau foarte prost la testarea in caz de impact. Stiu ca tot li s-a facut reclama si pe alte bloguri si am fost si eu tentata, dar cand am verificat pe http://www.adac.de m-am lamurit. E bine daca tot dai 20 mil pe un scaun macar sa fie safe in caz de impact. Altfel poti da foarte bine si 5 mil si sa n-ai pretentii.
    In rest sunt foarte importante pt. copii. Eu sunt maniaca in privinta sigurantei in general si pana ce n-am verificat din surse omologate n-am dat bani.
    In rest Doamne fereste-ne de nenorociri!

  7. Cricket

    Ce sa zic…multa lume nu constientizeaza importanta scaunului de masina. Mama mea ma intreaba de ce nu o intorc cu fata, de ce pun centurile asa fix etc. Daca incerc sa-i explic imi zice ca sunt exagerata…ca ma gandesc mereu la ce e mai rau. Cam asta e gandirea. Macar am convins-o sa o tina in scaun daca pleaca cu ea si eu nu sunt. Partea proasta e ca nu sunt sigura ca i strange centurile bine. Nu reusesc sa inteleg de ce nu intelege ea ca pericolul e real si nu i-am luat de fita unul din cele mai bune scaune de pe piata, ca doar nu merg cu pretul la vedere si sincer aveam pe ce da banii.

    • Știu, și pe mine mă luau la trei păzești că de ce stau în parcare la carrefour să îi dau să sugă, când facem 5 minute până acasă? Pentru că pe alea 5 minute nu vreau să risc.

  8. Amy

    Eu am spus candva o chestie si multi mi-au sarit in cap, spunandu-mi ca am o gandire invechita si ca nu ma adaptez tipurilor moderne in care traim.

    In afara de ce-ai spus tu, cum ca orice copil ar trebui sa fie transportat numai in scaun, eu as mai adauga un lucru, acela de-a recomanda femeilor insarcinate, cele care au deja burta mare, sa nu mai conduca, iar atunci cand merg ca si pasager, s-o faca stand pe banechta din spate. Personal, consider ca in acest mod ar putea fi evitat pericolul de-a pierde sarcina sau de-ai face rau bebelusului din pantec., in cazul unui accident.

    E adevarat, se poate s-o patesti si-acolo, insa eu cred ca riscurile scad un pic. Si-a pus cineva vreodata intrebarea “ce se intampla daca o gravida face accident si se loveste cu burta destul de agresiv de volan??”

    • Depinde, eu am condus până în aproape 8 luni, nu aveam alternativă să merg la cabinet decât cu mașina, cred că multe femei sunt în această situație. Dar na, purtam centura mereu.

      • Amy

        Centura nu cred ca-ti poate proteja fatul in cazul in care pui o frana mai brusca…

        • Mona

          Exista adaptoare speciale pentru centura pentru gravide. Eu am condus pana cu o saptamana inainte de nastere cu centura speciala.
          Alternativa ar fi fost taxi si nu era mai safe

    • Exista centuri special gandite pentru gravide. Eu cu siguranta voi apela la una daca voi mai avea nevoie!
      Cu al doilea copil am mers in masina am folosit centura in mod normal, desi era incomoda. Dar daca voi mai avea sansa sa fiu insarcinata voi apela la una speciala sa ghideze centura masinii corect. Dar nici o clipa nu am mers fara centura.

  9. Tea

    Pentru cei interesati de rear-facing, care-i de 5 ori mai sigur decat forward-facing 😀 exista un grup pe FB: Rearfacing Prelungit, moderat de Ana Iordan pe care o gasiti pe copiilabord.ro

    Si al meu va merge rear-facing pana la 5 ani (sau cand o implini inaltimea si greutatea de pe instructiuni). Ma laud cu scaunul meu scump si bun pentru ca mi se pare ca de data asta nici macar nu m-am laudat, ci pur si simplu am setat un trend.. pentru siguranta. Asa ca ma laud cu doua voci :)) (spre deosebire de zi cu zi cand ma laud doar cu una ;))

    O sa scriu si eu un articol asemanator, ai dreptate Miruna!

  10. Mie mi se pare de-a dreptul interesant când se merge cu copilul direct pe scaunul din față, în brațele mamei. Uhm… heloooo!!!

  11. Inca o mica remarca: legea e lege. Ca e buna, rea, eu o respect si comentez acasa :D. . In belgia o romanca s-a vaicarit ca a tras-o politistul deoparte si i-a servit o hartie ce i-a costat 150 euro, d’apoi gasii un studiu pe incidente rutiere ca cele mai multe sunt in raza de cativa km de casa… .
    Am povestit asta amicei mele doctor pe ambulanta si mi-a zis ca e suficient o vizita la Bagdazar pt a gasi cate vreun caz copilas proiectat, si ca masinile din ultimii 20 ani prind viteze si demaraje, nu e ca dacia ceausista ce la vale daca ajungea la 80km/h, era bine, si ca macar la asta comunismul ne-a protejat: nu erau masini puternice 😀 .

  12. Ioana

    si noi avem scaun rf (mandra are 2 ani si 9 luni si nu a mers niciodata altfel)- pana la 4 ani. saptamana asta am inscris-o la gradinita si a avut prima iesire fara noi, cu un microbuz. desi scaunele aveau centuri si am vazut ca educatoarele au grija sa ii asigure, am cumparat un al doilea scaun, tot rf prelungit, pe care l-am montat in centuri in autocar (l-am montat ff dar macar a stat in scaun). asa eu am fost linistita si pitica a avut parte de super distractie.

  13. Mihaela

    Urmeaza sa achizitionez un scaun rear facing, dupa multa documentare prealabila. In privinta unui singur lucru nu sunt lamurita: este intr-adevar complicat sa scoti copilul din scaunul pozitionat rear-facing? Acum, cand bebe are 9 luni, e un pic dificil sa il scot din scoica, ma gandesc cum va fi mai tarziu…?! O parere, va rog!

    • absolut deloc! Nu știu de ce ți se pare dificil să îl scoți din scoică. Oricum, din scaun îl scoți mai ușor, fiindcă deja stă în șezut și cooperează.

  14. Luta

    https://tinyurl.com/yxg6dbda super modele de scaune auto

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 195 queries in 0.469 s