Toaleta fundului de bebeluș: de la șervețele umede la vată înmuiată-n apă (p)

toaleta fundului de bebeluș șervețele umede miruna ioani

Sau când tatăl a avut dreptate, deși mama citise mai mult.

Înainte să se nască Tudor, am citit prin toate părțile și cărțile că toaleta unui fundulețul de bebeluș se face cu apă simplă, un pic de vată și mult aer. Când comandam scutece și alte chestii absolut necesare primelor săptămâni de viață, i-am spus soțului foarte convinsă:

-Șervețele umede?! De ce să dăm banii pe ele, când oricum curge apă la robinet. Plus că am citit eu că e mai bine să-l spălăm de fiecare dată când îi schimbăm scutecul. La chiuvetă cu el, ce mare scofală!

-Cum le știi tu pe toate, iubita mea care a învățat pe de rost manualul de instrucțiuni ale unui bebeluș. Hai totuși să comandăm un bax mic, nu unul mare. Mai bine s-avem decât să n-avem. Uite, dacă nu le folosim la Tudor, șterg eu praful cu ele.

Ștergi tu praful cu ele? am ridicat o sprânceană :)) Eram însărcinată și spălată pe creier de hormoni și manuale de bebeluși, altă scuză n-am să fi picat în această capcană a ștersului de praf. Credeam că-s suficient de mare să nu mai cred chiar orice vorbă dulce îmi spune un bărbat.

-Bine, un bax mic să fie, dar să știi că io n-o să car șervețele umede sigilate în România după noi. Va trebui să ștergi praful și de pe-afară.

Derulați pe repede-nainte, deși am intrat în prelungiri și unșpe metri cu această sarcină, imaginați-vă că deja născusem acest băiețel adorabil de 3 kile și-un pic, eram cu el, proaspăt operată, singură în bucățica mea din salonul de maternitate.

Și a venit momentul să îl schimb.

Fiindcă plângea aproape isteric, nimic nu-l liniștea, nici sân, nici brațe, nici piele pe piele. Vezi că poate trebuie schimbat, mi-a zis o asistentă. O, da, ce idee bună, cum de eu nu m-am gândit! Păi nu prea mai aveam sânge care să-mi ajungă la creier, la cât am pierdut în cezariana de urgentă, burta acum cusută mă sfâșia în două și la clipit. Dă-i și schimbă-l pe copil.

Situația din scutec nu era dramatică: pipi probabil era, dar nu se vedea, nu mirosea, burta mă durea, așa că am decis într-o secundă că probabil pipi de nou-născut e ceva sacru pe pământ, deci nu mă mai deplasez cu el până la chiuvetă să-l spăl de acest pipi divin. La bebeluș mă refer cu deplasatul, că pe lichidul din scutec l-am lăsat împachetat la capul nostru, orice pas pentru mine fiind cel mai mare chin.

Doar că, ghici ce, misiunea ”pipi pe pământ” nici vorbă să se fi încheiat, ci abia începea. Era un fel de antrenament pentru ce urmează și pentru burta mea cusută bine de curând.

Mai târziu, dar nu mai târziu în sensul de câteva săptămâni după, când eu aș fi fost o gazelă cusută, vindecată și fără dureri, nunu, câteva – gen – jumătăți de minute mai târziu, mă trăznește un sunet ca bolboroseala de tras apa la wc. Ce ciudat, mă gândeam, oamenii ăștia chiar stau prost cu izolația fonică-n salon. Ori o fi făcut vreo vecină pe ea? Doar că înainte să apuc să râd în sinea mea la gândul păcătos (recunoașteți, cine nu ar fi râs?!), mă mai trăznește ceva: Mirosul! O, da, cine a avut copil pe care l-a îngrijit din primele ore de viață, știe exact la ce mă refer. Cel mai mare caca din univers, ieșit din cel mai mic funduleț din lume! A fost o reală surpriză, eu chiar nu mai văzusem așa ceva. Hai și schimbă-l, mare scofală.

Păi, situația din scutec era dramatică acum. Manualele mele de bebeluși mă avertizaseră, însă eu credeam că sunt un om în toată firea, nu mi-e frică de păianjeni, mereu îmi spun că sunt mai mare și mai puternică. Doar că situația era realmente Maaaaaare, Maro și Mirositare. Burta mă durea (nu că asta ar fi o scuză, nuuuu, oricine se topește de drag în fața unei bălți de rahat proaspăt venit pe lume), bebelușul plângea, lecția asta lipsea. Cum să te miști cu talent, repede și eficient în situații similare. Ia să le scriu eu autorilor în ale căror buzunare am băgat bani și timp în care nu m-am uitat la seriale, să le spun să adauge acest capitol în edițiile următoare.

Așa că, am pus mâna pe șervețelele mele umede, am șters bine ce-a fost de șters, am mai șters vreo 2 minute, apoi am împachetat frumos conținutul și am băgat scutecul murdar într-o pungă specială, cu aromă de migdale dulci, unul dintre cele mai utile cadouri pe care l-am primit. La finalul acestei operațiuni, consumasem aproape jumătate de pachet de șervețele umede! Ce noroc că am luat un bax întreg și un bărbat mai isteț decât mine! Așa că am pus mâna pe telefon și i-am zis domnului soț să-mi aducă toate șervețelele umede când vine și, pe drum, să se oprească să mai cumpere vreo cincizeci.

Au urmat vremuri căcăcioase, n-o să vă mint. Nou-născutul meu făcea o treabă aproape după fiecare masă, aproape la fel de mult și de mirositor. Ori poate nu eram eu încă atât de ”hormonată ” încât să mi se pare că e cu mimoze și cu flori de tei. Dacă sunteți la fel de pragmatice ca mine, dacă nici nu faceți parte din acea categorie de femei care a doua zi după cezariană urcau scările cu copilul în brațe, o să personalizați manualele de bebeluși după cât de tare vă doare burta sau spatele pe voi.

Știți, când adorabilul ăla mic e cât o franzeluță caldă, doar că moale ca o gelatină în brațe de adult, când trebuie să-i ții capul și toate celelalte, nu e chiar atât de simplu să-l speli la chiuvetă mereu. Cât despre varianta ”castronel cu apă și vată înmuiată”, mi s-a părut perfectă până în momentul când am încercat. Cred totuși foarte sincer că oamenii ăștia, autori de manuale despre bebeluși, fie nu au născut și crescut niciodată un copil, fie au niște standarde îndoielnice de igienă. Nicăieri nu am văzut explicat dacă vata se schimbă de fiecare dată, dacă cea murdară se înmoaie în castronelul curat, dacă nu, unde pui ștromoiogul din care se scurge apă și rahat? Eu vreau instrucțiuni precise, o fi defect profesional.

Așa că, recunosc, noi am folosit șervețele umede la bebeluș (dar voi să nu faceți ca noi, să fiți mai talentați și mai descurcăreți). După ce a mai crescut un pic și putea să-l țină ușor deasupra chiuvetei un singur adult pe care nici nu-l durea burta, le folosim doar în situații excepționale. De a ajuns el singur să se ceară spălat cu apă și săpun mai ales la fiecare schimbat de treaba mare.

Am avut pe mână mai multe mărci de șervețele umede, nu fiindcă am pățit vreo iritație de la vreunul, ci fiindcă am vrut să vedem care ne place mai mult, fiindcă am fost curioasă și fiindcă am fost în vizită 😀 (Da, sunt acel tip de mamă prea relaxată, care pleacă uneori fără lucruri esențiale la ea, cum ar fi scutece sau șervețele. Dar întotdeauna e vina soțului că le-a uitat!) Dintre preferatele noastre sunt șervețelele umede NIVEA Soft&Cream îmbibate în cremă de gălbenele. Poate le știți. Curăță pielea în mod eficient, o calmează și sunt fine ca o catifea moale. Plus, nu lasă dâre în urma lor (asta e foarte important când te grăbești să pui scutecul curat, că îi e frig copilului, de exemplu).

toaleta fundulețului de bebeluș șervețele umede miruna ioani

Vă povesteam și în articolele trecute din campania NIVEA, că aveți posibilitatea să încercați aceste produse și vă încurajez să faceți asta. Să folosiți numai ce vi se potrivește vouă și bebelușului vostru, e singurul adevăr care contează. Vă puteți înscrie pentru testare aici.

Dacă vreți, puteți citi ce alte produse din gama baby folosim noi: am mai scris despre NIVEA Baby Soft Cream, despre crema pentru funduleț și despre șamponul și spuma de baie NIVEA Baby

toaleta fundulețului de bebeluș șervețele umede miruna ioani

Și ca să vă spun cum se termină povestea cu ștersul de praf, aflați că niciun soț n-a fost vătămat în timpul filmărilor, că n-a șters niciodată praful oricât de multe șervețele umede i-aș fi cumpărat 🙂  Dar adevărul e că a avut dreptate și că ideea lui cu baxul mic și-o vorbă dulce a salvat o situație realmente de rahat 🙂

Ascultați-vă și soții. Uneori știu și ei câte ceva bine, chiar dacă nu le-au citit în manualele noastre de instrucțiuni.

foto Shutterstock.com

Articolul anterior

Poze de la petrecerea blogului de 10 ani

Articolul următor

Cum pupatul altcuiva din mijlocul unui mall mi-a făcut poftă de iubire

25 Comentarii

 1. Anca

  Ce bine ca ai spus de servetele😌, aveam mustrari de constiinta ca le folosesc, desi folosim des castronelul cu apa. Spalatul la chiuveta nu tine ca vrea cu totul in apa 🐳🌊 si iese scandal daca e spalat doar la fund.

 2. Costelusa

  Ce sa zic, Miruna? Esti haioasa, desteapta si frumoasa si ai un dar de a scrie extraordinar. Magnifica!
  Eu sunt bunica. Pe vremea cand s-a nascut fiica mea, nu existau servetele umede. Nici vorba. Si nici masini de spalat automate. Era minunat. 🙂 🙁 Ei, acum sunt de toate pentru toti. Si servetele umede 🙂 Nepotelele mele au beneficiat de ele. Si de Nivea. Recunosc, nu numai Nivea. Depinde cine mergea la cumparaturi (stii cum e cand cumparatorul de serviciu abia gaseste raionul cu articole pentru copii si da zece telefoane acasa pentru intrebari suplimentare) 🙂 Ma distreaza tare, si acum, cand vad in magazine asemenea persoane cu dileme neelucidate. Acum, nepotelele mele nu mai sunt bebelusi dar servetelele sunt in continuare folosite. Si eu le folosesc chiar si la sters praful 🙂 Sunt foarte bune. Am spus mereu: ideale pentru om si casa. Pentru copii si adulti, din cap pana in picioare. Pentru casa, cu restrictii: nu sunt bune pentru geamuri si oglinzi 🙂
  O zi buna draga Miruna, si raman cu ochii pe tine pentru ca imi place ce si cum scrii. :*

  • Multuuumesc!!! O singura observatie, sper ca pe picioare totusi ne spalam cu sapun 😉 glumesc!
   Si da, m-am distrat imaginandu-mi scena din supermarket, stim toti ataaaat de bine la ce te referi! Sau trebuia sa zic “toate”? 😜

   • Costelusa

    Spalatul cu apa si sapun/gel de dus este zilnic, de cate ori este nevoie. Nu inlocuieste servetelele. Servetelele, la urgenta: in caz de deplasare cu masina, la serviciu pana pot sa fug la baie, sau chiar in curte/gradina. Oricum, am ramas fan(a) si nu-mi lipsesc.
    Da, la supermarket, scena este permanenta, iar pe mine ma amuza foarte tare. Nu se poate sa treci pe la raionul pentru copii si sa nu intalnesti o figura nedumerita, pierduta in dilemele produselor nenumarate care fac cam toate acelasi lucru dar trebuie sa fie… “Ala, ai uitat? Are ambalajul culoarea cutare (barbatii fiind foarte sensibili la culori, in general 🙂 ), are poza cutare”.
    Nu se poate cumpara altul, sub nicio forma, punct! 🙂 🙂

    • Barbatii sensibili la culori 😂😂😂 sunteti foarte haioasa!

    • Orban Valentina Ana Maria

     In spital doamnele de acolo lau schimbat de vreo doua ori pt ca imi era teama si am vrut sa vad cum procedează ele, iar ele ungeau crema pe niste vata si asa il stergeau… Iar eu dupa ce am ajuns casa de la o săptămână il spal la fund dupa orice scaun sau pipi… Doar cand plec de acasă iau cu mine șervețele se simte si copilul comod si confortabil este curat si este foarte igienic recomand chiuveta👼❤️😁🤭

 3. Jual

  Iti dai seama ce mobila faina ai fi avut daca o trata sotul cu galbenele :-)) Ii repara orice crapatura si tinea 100 de ani! Pe linga mirosul delicios! Acu’ daca ai ratat ocazia, asta e, poate la urmatorul copil ;-))

 4. Irina

  Buna! In concluzie, ce carti ar trebui sa citeasca o viitoare mamica?

 5. Brindusa

  Nu pot sa cred ca in Anglia in spital nu ti-au dat lavete de unica folosinta pentru bebe. (!?)
  Moasa si medicul pediatru(in Germania) mi-au spus din start: servetele umede doar cand sunt in deplasare!! Slava Domnului ca s-au inventat aceste minunate dischete de bumbac pentru bebelusi, un termos cu apa calda (tine aproape toata ziua) si un mic vas pe masa de infasat si nu e nevoie sa alergam cu bebe mic la spalat (chiar si dupa nr. 2) non-stop.
  Altfel, sa nu fim mai catolici ca papa si sa apelam cu incredere la inventiile secolului 😉

 6. Emilia

  Al meu flacau, cand era bebe mic, s-a iritat de la servetele umede imediat cum l-am adus de la maternitate. Medicul de familie ne-a sfatuit sa le inmuiem in apa, sa iasa toate chimicalele din ele, si raman asa, umede, cat ne dorim noi, si sa le folosim asa…de atunci, am testat tot ce a fost pe piata, si nu s-a mai iritat niciodata de la ele. Si acum, ca e mare, are peste 5 ani, se cere sters la fundulet tot asa, cu servetele umede inmuiate/imbibate in apa, ca si cand era bebe. Noi am tras lozul castigator cu strategia asta.

 7. Alina

  Hahaaa. Cât de bine cunosc momentele. :)) Nouă asistentele ne-au spus să stăm liniștiți, că în primele zile de viață nu prea miroase caca, “n-are de unde domne”, au spus… Aha! Fraieri noi c-am ascultat. :))
  În spital mi-au dat de toate, inclusiv șervețele umede. Cred că de aici mi se trage, că și eu tot uitam să car șervețelele după noi când plecam pe undeva (soțul de fapt, nah, eu eram ocupată să-l îmbrac pe Andrei :)) ).
  De la Nivea am folosit însă doar gelul de duș și laptele de corp sensitive, deh, am nascut un sensibilicios. :))
  Dar sunt ok produsele lor și pt mâinile mele uscate, iarna. 😀

 8. Apa maica, apa – asa ca daca la inceput am luat tot felul de maglavaitzuri scumpe si servetele si alte cele, dupa dermatita erupta pe piele am ramas la chiuveta si apa. Mai aveam si cate un prosopel mic.
  La cat de rar venea nenea nelu cacanelu, nu am avut incidente in deplasare.

 9. Gabriela

  Eu am peegatit intr- un borcan cu gura larga ghemotoace de vata pe care le- am umezit cu apa. La fiecare schimbare, scot unul, il scurg de apa, il incazesc cateva sec in palme si apoi sterg funduletul sensibil. Le impachetez in scutecul folosit si le arunc. Servetele umede doar in deplasare.

 10. Mihaela M

  Eu am un ghiveci de flori pe care îl folosesc ca și recipient în care pun apa și înmoi discurile demanchiante. Da, ai citit bine. Un ghiveci de flori :-)). În deplasare șervețele umede. Le voi încerca și eu pe cele de la Nivea, am rămas fără șervețele și deja le-am trecut pe lista de cumpărături.

 11. Onu Laura

  M-a amuzat copios articolul si mai tare unele comentarii. Recunosc ca si eu am folosit servetele umede pana pe la 6 luni, dar doar din pricina ca mi se parea prichindelul prea firav sa il manevrez. Sa nu mai vorbesc de baile de seara care pentru sotul meu erau un chin. Permanent il certam ca nu tine bine bebelusul. Il banuiesc ca a si vrut sa fuga de acasa😂: sotul, nu bebelusul.

 12. 😃 noi n-am avut dileme, am luat servetele de la inceput. Singura mea problema la vremea aia era ca sotul consuma un pachet intreg la un sters de fund. Al unui singur, unic si irepetabil copil. Nu s-a iritat niciodata, nici de la servetele, nici de la scutece, eu am mai zis cu sa traiasca secolul in care am nascut, n-am fiert pelinci, n-am inmuiat vata in apa, n-am fiert biberoane

 13. CristinaM

  Si eu tot servetele umede… nu s-a iritat niciodata, daca as folosi vara inmuiata in apa cred ca tot hahatul ar ajunge pe mainile mele…si asa mai ajunge, 2 maini stangi; poate de la 6 luni imi fac curaj si-l spal cu dusul ca la chiuveta NICI o sansa la cat de mare este bebele ai cat de mica e chiuveta

 14. Roxana

  Miruna eu am folosit servetele din prima zi in care am ajuns acasa. La maternitate a fost internata pe sectia de prematuri si credeti-ma ca nu statea nimeni sa spele bebelusii cu apa si vata. Am fost internate la un spiatal de stat si nu am stat cu ea in salon. Ai vazut-o … e mare si parfect sanatoasa. A avut mici probleme de piele,dar incet, incet am scapat de ele..
  Si Noi am folosit Pampers. La momentul acela erau unele pentru piele sensibila. Si acum foloseste sevetele umede si avem unele doar cu apa de la DM. Si ea se cerea spalat a la fund si cand puteam o spalam mereu cu apa. Dar eu pe masura ce crestea incercam sa ne usuram viata. Preferam sa stam si sa ne jucam ,decat sa facem chestii doar ca sunt scrise in carti.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 183 queries in 0.233 s