Aud în jurul meu că multe mame se plâng că nu stă copilul la schimbat, că-l fugăresc prin casă, că ce scutece să folosești ca să fie mai rapid de îndesat peste picioare, unde să-l pui să nu cadă în luptele de pe terenul blestemat, ce cântecele să-i fredonezi ca să reacționeze, ce glume sau ce minciuni.
Nu am folosit (încă) nici o strategie dintre cele de mai sus, nu fiindcă ar fi neapărat greșite, ci fiindcă nu a fost nevoie la noi. Oi fi io Mama Schimbatului de Scutec pe Pământ, n-am nicio îndoială că nu le-aș ști pe toate, doar am blog și scriu despre copil (glumesc), dar pot să vă spun cum am ajuns aici. Bebelușul meu stă la schimbat, nu se luptă cu nimeni și nici nu s-a luptat, râde și e o bucurie pentru toți.
- De când era mic-mic, din primele zile de viață, îl întrebam: Mergem să schimbăm scutecul, da? Unii râdeau de mine, că și-așa nu pricepe copilul, ce tot îl întreb atâta, alții-mi spuneau că fac asta fiindcă am timp (o, da, pe lângă că le știu pe toate fiindcă am blog și scriu despre copil, am și foarte mult timp la dispoziție, mai ales pentru lucrurile considerate de alții în van). Acesta nu era unul dintre ele. Mereu mi-am imaginat cum aș fi eu complet neajutorată, într-o țară nouă, în mâinile altui om, care m-ar șterge la fund fără să știu. Căruia nu îi pot spune ce vreau sau ce simt, care ar face cu mine chestii dintr-o dată fără să-mi explice când sau de ce. Așa că, m-am străduit să fiu foarte descriptivă cu copilul meu. Nu garantez că înțelegea din prima zi vorbele mele, dar de unde era să știu cu precizie care-i clipa în care va înțelege prima dată ce-i spun? Așa că, nu mi-am asumat riscuri. Vorbiți cu copilul, cereți-i permisiunea de a-l șterge la fund, chiar dacă el e mic și voi sunteți mari.
- Dacă refuză să-l schimb, îi respect alegerea. Fiindcă e fundul lui, scutecul lui. Dacă răspunsul la întrebarea de mai sus e NU, căci între timp poate să-mi răspundă, accept asta și încerc mai târziu. Niciodată nu l-am luat pe sus, nu l-am obligat, nici nu l-am forțat. Copilul ține minte.
- I-am descris ce am găsit în scutec. Uneori pipi, alteori caca, întotdeauna anatomia lui. De fiecare dată cu bucurie, chiar atunci când făceam fețe caraghioase, că era ceva puternic mirositor (fix pe aceleași pe care le adopt și când altcineva face ceva asemănător). El se amuza un pic, nimic ieșit din comun, și cred că percepea totul ca pe un joc.
- După ce a mai crescut, îl ademeneam cu baia. De cele mai multe ori, vrea să îl spăl. Luăm prosopul, el aprinde lumina, dă drumul la apă și o închide la final. Ieșim din baie, stinge tot el lumina. Un alt fel de joc.
- Îl fac să râdă în hohote de fiecare dată la schimbat. Am citit un articol la Otilia (nu îl găsesc acum) despre cum râd bebelușii garantat, dacă îți pui ceva pe cap și lași să cadă. Am testat, efect instantaneu! Așa că, de cele mai multe ori, când pun un scutec curat, înainte, îl las să-mi cadă de câteva ori de pe cap. El râde cu hohote și suspine, între timp am adăugat și alte giumbușlucuri la coregrafie și am rezultate de invidiat.
- Te dau cu cremă la fund? Niciodată nu trec peste permisiunea lui. Nu, chiar dacă uneori e nevoie de timp pentru a o obține. Am observat că bebelușii reacționează uneori cu un delay, ca atunci când îți merge prost netul. De tot ceea ce au nevoie e TIMP.
- Psihologia inversă funcționează: Nu vrei să te schimb? Dar nici nu aș fi putut acuma, te întrebam pentru mai târziu. Sper doar să reziști atâta cu toată treaba aia mare care-ți atârnă pe sub fund. Nu știu dacă te poți așeza pe mașinuța ta preferată… (see what I did there? :P)
- Sau, ca alternativă în situații de urgență, luăm o jucărie s-o schimbăm. Uite, a făcut calul caca în scutec, haide să-l schimbăm. Calul nu vrea, ne străduim să ”jucăm” nevrutul ăsta în mod mai haios, așa că îi propun lui Tudor să-i arătăm calului cum se schimbă un scutec. De cele mai multe ori, vrea, iar la final avem două scutece curate puse unul pe cal și celălalt pe bebeluș.
- Spațiul pe care îl schimb e fix și limitat. Avem un pat cu măsuța de schimbat deasupra, el nu mai încape cu totul demult, dar am grijă să nu se lovească și încă îl folosim. Cred că îl ajută să știe că acela e locul dedicat. Deși îl pot schimba ușor oriunde (la Sibiu, de exemplu, nu avem măsuță, îl schimbăm pe pat sau pe unde apucăm.)
Poate credeți că sunt niște prostii de strategii și nu mă îndoiesc că ar putea fi. Dar sunt parte din arsenalul meu de lucruri pe care le-am făcut fără să mă gândesc la altceva în afară de a-mi trata copilul cu respect și că-i mai bine să ne distrăm decât să ne chinuim. La fel cum alte mame care au aceleași principii și valori ca mine au avut tehnici mai bune de a face lucruri la care eu niciodată nu m-aș fi gândit, am scris asta că poate ajută cumva pe cineva.
Voiam să vă mai spun și că, de curând, am testat crema pentru funduleț NIVEA Baby, care previne, calmează și reduce roșeața și iritațiile, nu e genul ăla de cremă lipicioasă de fund, pe care n-o mai speli nici cu rugăciuni de pe piele (știți că există și așa ceva, am dat eu copilul, căci primisem o mostră, de l-am frecat pe bietul la băiță, doar ca să scap de ea!)
Dacă vreți să citiți ce alte produse din gama baby am mai folosit noi: am mai scris despre NIVEA Baby Soft Cream și despre șamponul și spuma de baie NIVEA Baby. Produsul nostru preferat e crema, dar ne împăcăm tare bine cu toate. Vedeți că le puteți cere și dumneavoastră pentru testare, dacă intrați aici. Apoi îmi ziceți cum vi se par.
Și mai îndrăznesc să adaug ceva. Când vedeți că bebelușul are o iritație mică la fund, puteți încerca s-o tratați cu băi de aer și puterea gândului curat. Dar, dacă vedeți că asta nu dă roade și iritația se înrăutățește și apare carne vie într-un loc, vă rog eu, lăsați prostiile și dați copilul cu cremă la fund! Știți mamele acelea imposibil de mulțumit, care iau ingredientele fiecărei creme la puricat și apelează la diverși vraci doar ca să evite ceva la care oricum ajung într-un final? Nu fiți una dintre ele. Nu e niciun bai să dați copilul cu cremă atunci când are nevoie. Pentru asta sunt făcute aceste creme. Nu le mâncăm pe pâine, dar nici nu-l lăsăm să se irite până la sânge, să plângă de durere la fiecare scaun. Există copii care s-au constipat doar fiindcă au ținut prea mult, de frica durerilor pe piele.
Vă rog, să nu exagerăm. Nici într-o direcție, nici în cealaltă. Fiecare mamă știe ce-i mai bine pentru copilul ei, ceea ce-i ok atâta vreme cât faceți ca mine.
p.s. Glumesc, evident :))
sursa foto: Shutterstock
Andreea-Carmen Radu
Să știi că Nivea Baby Soft Cream e foarte bună și pentru mâini, pentru noi ăștia mari, iarna. Eu am testat-o și-mi place că lasă pielea moale și hidratată.
Miruna
Da, stiu. Am si scris despre asta. 🙂
Andreea-Carmen
Acum am citit și articolul acela 🙂 la faza cu mănușile nu mă gândisem 🙂🙂🙂
Miruna
E un truc pe care l-am invatat de la japoneze 😉
Simo
Ia sa-ncerc si eu pct 5 🙂 Si eu ii explic cam tot timpul copilului ce fac, chiar daca mi se mai spune ca e prea mic sa inteleaga. Eu cred ca intelege, dar nu stie, inca, sa raspunda.
Miruna
Exact asa e. Sa te uiti la discursul printesei urbane de la tedx, sa vezi acolo ce zice de bebelusi si cate inteleg si de cand. Ohooo.
Mihaela M
Aici este prezentă o mamă care uneori, doar uneori, i-a pus cântece la telefon. Eu nu sunt atât de inventivă, pe unele le-am incercat, iar pe altele sunt nerăbdătoare să le folosesc. Nivea pentru cea mică nu am folosit, doar produse pentru adulți am încercat și le avem. Pentru iritații, cicatrici, mușcături de insecte, folosesc creme de la Nera Plant. Foarte mulțumită de ele! Tot de acolo iau și săpunuri, ulei de floarea soarelui presat la rece și oțet. Sunt făcute de măicuțele de la Mănăstirea Nera. Plantele medicinale și fructele sunt culese de ele și prelucrate prin metode tradioționale. Merită încercate! 🙂
Miruna
Ce interesant. Nu știam de ele.
Alina
Aia cu pusul lucrurilor pe cap si lasate sa cada inca functioneaza la 2 ani si 7 luni. :))
Nu am scapat de scutec, face la olita sau pisoar doar cand are el chef, dar pana pe la 2 ani am avut masuta de infasat si a stat f linistit in ea, pentru ca, de cand a putut sa stea in fund, si-a dat seama ca daca se misca pe ea, se balangane si scartaie, ceea ce-l amuza teribil. Statea f cuminte la schimbat. Si acum e ok cand il schimb si la fel, il intreb daca il pot schimba si uneori imi spune ca nu. Il las si il schimb un pic mai tarziu, ca nu se intampla nimic.
Asa ca din 9 puncte, doar 7 si 8 nu am aplicat niciodata. 🙂
Si schimbatul scutecului poate fi funny!
Miruna
Corect! :)) Ia să văd eu acum ce am scris la 7 și la 8 😛
Ana
Eu, de obicei, nu folosesc crema pentru fundul bebelusului (are 6 luni). De fiecare data cand ii schimb scutecul o si spal si de obicei nu apar iritatii. Desigur daca se intampla sa se irite aplic o crema dar se intampla rar. Ma intreb daca nu este cumva exces utilizarea zilnica a acestui tip de creme…
Miruna
Da, nu cred că trebuie aplicată zilnic, ci doar la nevoie. De asta am și zis, că unele mame nici la nevoie nu aplică. Eu îți spun sincer că nu am așteptat niciodată să se irite copilul meu. E drept că l-am schimbat des când era mic, nu țin minte să se fi iritat vreodată foarte tare.
Elena
Foarte utile trucurile…am mai aplicat si eu o parte din ele. De vreo 2 zile am luat capac de wc cu adaptor si vreau sa zic ca in prima zi a facut caca de 2 ori si pisu odata; se duce acolo si zice caca bate in capac sa o punem.
Sper sa dea roade tehnica asta ca sincer imi este greu cu olita si in plus ne vede pe noi tot timpul si cred ca se intreaba oare de ce mami si tati nu fac la olita :-)).
Miruna
noi avem două adaptoare, cu modele diferite, unul ales chiar de el. Nu vrea deocamdată. Nu îl forțez.
Elena
De crema nu stiu ce sa zic, noi avem o reteta de crema de cand era mica de la pediatru, din aia care se prepara in laboratoarele din farmacii si a fost tare buna, nu as schimba o pentru nimic😉
Miruna
Ține-te de ea, dacă funcționează. Nu are rost să schimbi un produs de care ești mulțumit.
Mory
Puteti sa imi spuneti reteta?
CristinaM
Uneori il intreb, uneori il anunt ca urmeaza sa-i schimb scutecul, intotdeauna ii spun ca ii pun altul curat…ne-a venit natural aceasta comunicare, atat mie cat si sotului si asa facem de cand am adus bebelusul acasa; si descrierea continutului tot natural, ca o conversatie obisnuita, ne-a venit si mereu rade 🙂
Pana acum nu s-a uitat nimeni ciudat la mine ca fac asta dar nu-i timpul pierdut…
Cu crema la fund dam zilnic dupa baie, dar tot zilnic dupa baie facem si masaj … e un fel de ritual placut pentru el si asa sper sa ramana si pt mai tarziu, atunci cand o sa poata raspunde sau spune ce ii place si ce nu 🙂
Miruna
haha, probabil e mic-mic. Tudor nu mai stă la masaj de fiecare dată… 🙂
CristinaM
Da, este mic… are 4 luni 🙂 dar rasul lui ne face pe noi sa credem ca-i place cremuiala si masajul ce vine o data cu crema, defapt folosim unt de shea.
La momentele potrivite o sa incerc sa aplic si celelalte puncte enumerate de tine 🙂
Miruna
Daaa, la 4 luni inca statea si Tudor. Bucurati-va cat mai aveti 😉
Silvia R.
Eu nu ma numar printre mamele fericite care poate schimba scutecul cu usurinta. Desi il anunt de fiecare data ca ii voi schimba scutecelul, ca este plin. Nu riposteaza, nu plange, insa este exact in perioada in care nu suporta sa stea pe spate. Vrea continuu sa exploreze noi teritorii, desi abia acum incepe sa invete pozitia de-a busilea (are 6 luni). La noi strategia cu lasatul scutecului sa cada nu mai tine, a avut efect doar de 2 sau 3 ori…
Daca reusesc sa il conving sa stea pe spate, ma chinui sa il conving sa dea drumul la “cuc” pentru ca imediat ce ii dau jos scutecul murdar se prinde cu ambele manute, ceea ce il face extrem de fericit 😁
Ioana
Al meu are 20 de luni. Il schimb în picioare cam de când se ține pe picioare. Vorbesc cu el, îl anunț, fac cam tot ce zici tu acolo,dar dacă nu vrea să-l schimb, nu vrea și pace. Schimbatul scutecului îl tine de la activități importante gen sărit pe trambulina, dat pe mașină, jucat în general. Poate sa stea cu scutecul murdar la fund incredibil de mult, dacă-l las, și nr 1 și nr 2 de e balega uscata și plată ca o clatita, nu-i pasă prea tare. Așa că îl iau frumos de mânuță și-l schimb. Ptr nr 2,eu îl spăl la chiuvetă, ptr nr 1 îl schimb pe loc, unde e. Dar mi s-a întâmplat sa nu-mi dau seama de ce e la fund pentru ca se juca… fără problema. Mi-a ajuns pielonefrita lui fratisu asa că-l schimb eu chiar dacă lui nu-i pasă. Dar nu-l oblig.