De ce divorțează femeile

femeie-valiza

Divorțul e o treabă de curaj într-un fel asemănător cum nici sinuciderea nu e pentru căcăcioși. Însă orice divorț, chiar și ăla dintr-o căsnicie în care tu, femeia, servești câte o porție de bătaie pe post de desert, de 3 ori pe zi, și divorțul ĂLA tot un eșec este. Femeile nu divorțează de fericire, dar nici nu sunt ultra-fericite când o fac. Un paradox, nu?

1. Fiindcă el și-a tras amantă

Femeile divorțează atunci când sunt înșelate. Din punctul meu de vedere, treaba asta nu suportă discuții, dezbateri, argumente. Plus, dacă ai mâncat rahatul o dată, adică l-ai prins și l-ai iertat, o să-l mai mănânci de multe ori, cu lingurița, în loc de bătaie și desert. Infidelitatea e dacă dragoste nu e, nimic nu e.

2. Fiindcă nu mai sunt compatibili

Asta cred că e atunci când ea se simte mică într-o casă mare, populată de un singur orgoliu mare și masculin. Sau atunci când ea se simte invizibilă, incoloră, inodoră. Atunci când ea vorbește despre copii, iar el despre cum a jucat Steaua în deplasare. Atunci când el vrea să comande o pizza, iar ea vrea de la chinezi. Atunci când el vrea să stea pe facebook, iar ea vrea conversații de suflet. Atunci când ea pune ceștile la uscat cu capul în jos și el comentează, că trebuie-n sus. Iar ea crede că el tot timpul vrea să fie cu moț. Incompatibilitatea vine din lucruri mari și se exprimă prin lucruri mici, atunci când poate încă ne iubim, dar nu mai privim în aceeași direcție.

3. Fiindcă lui îi place paharul sau drogul prea mult

Nu mă pot hotărî dacă asta este mai sau la fel de gravă ca infidelitatea. Fiindcă atunci când iubește pe alta mai mult decât pe tine, mai contează că îi zice roșcată cu picioare lungi, blondă nefiltrată sau mary j? Ba e mult mai greu să concurezi cu o sticlă rece de vin alb ori cu o priză de ceva prin niște locuri. Și nu mă refer la cele de 220. Unde mai pui că unele-s și ilegale, de poți intra în alte belele. Asta e din categoria: la bine și la rău cu limită, ma frend.

4. Fiindcă nimic e tot ce au în comun

Asta nu se întâmplă peste noapte, la fel cum nici grașii nu s-au trezit într-o dimineața așa. E atunci când ea vrea să meargă singură undeva și el nici nu mai știe unde. Atunci când ea își dă întâlnire cu alt tip și el n-are nimic împotrivă. Atunci când nici nu se mai ceartă, nici nu se mai observă, ea e blondă de vreo două luni și el și-a ras barba de vreo cinci. E atunci când nimeni nu mai ține minte nici un motiv pentru care s-au îndrăgostit, pentru care s-au căsătorit, iar toată lumea-și face cruce-n semn de mulțumesc că nu au și copii. Deși nici să aibă n-ar fi mare bai, înstrăinații vor putea gestiona situația destul de elegant. Că vorba aia, ca să te cerți, încă e nevoie să-ți pese.

5. Fiindcă el s-a schimbat

Și fiindcă ea s-a schimbat. În sensuri diferite și direcții opuse. Poate înainte le plăcea muzica rock, iar el acum ascultă manele. Poate el înainte avea sixpack, acum are doar amintirea unui abdomen perfect. Fiindcă el nu se spală pe dinți și nici pe picioare. Fiindcă el nu îi mai pune întrebări. Nu mai știe care-s florile ei preferate și nici mătura n-o prea mai folosește. E atunci când iubirea nu s-a pierdut, ci s-a transformat. Într-o altfel de mizerie.

6. Fiindcă apar probleme de personalitate

Aici intră bărbații toxici. Îi cunoașteți: mereu bosumflați, toate le put, toate le miros. Nu se pot bucura de nimic niciodată. Le faci un cadou, te ceartă că-i prea scump. Îi inviți în oraș, se enervează în trafic. Ajungi la restaurant, fac scandal ospătarului. Pleci în concediu, primele două zile e circ. E genul de bărbați care vânează gesturile partenerei de parc-ar fi la concursul ”cine e mai hăbăuc”. O fac să se simtă o idioată cu două mâini stângi, când ei sunt cei mereu cu fața la cearșaf.

7. Fiindcă ”lipsa de comunicare”

Asta e atunci când ele își dau seama că Iubirea nu e totul. Ci mai e ceva. Foarte important: MINTEA. Ce spui, cât spui, cum spui. Și cât te aude celălalt. Știți, cei mai mulți dintre noi ascultăm ca să răspundem, nu ca să înțelegem. Ăsta-i scopul comunicării: înțelegerea. Iar atunci când comunicarea e un monolog obosit și răstit la fiecare ceartă monstruoasă, ba se mai lasă și cu înjurături, e fix degeaba. Însă nici comunicarea nu e totul. Iar problema e atunci când femeia comunică și răscomunică, iar el n-ascultă și tace. La un moment dat, strigătele ei de ajutor vor primi răspuns. Doar că va fi altul cel care i-l va oferi bucuros.

8. Fiindcă sunt abuzate fizic sau psihic

După mine, violența și infidelitatea ar fi trebuit să ocupe primele locuri în top. Bătaia nu are scuză, nu are justificare, nu primește iertare. Să se ia de mână cu violența verbală și psihică și să meargă la notariat să semneze actele. Ba ar merge și o plângere la poliție, să-i tremure un pic chiloții nenorocitului. Politică de zero toleranță.

9. Fiindcă nu se mai iubesc.

Cea mai mare greșeală a unei femei, imediat după aceea de nu fi acolo când bărbatul ei o vrea, este să fie acolo când el nu o mai vrea. Înlocuiți femeie cu bărbat și invers, ordinea e chiar irelevantă. Atunci când celălalt nu te mai vrea, fiindcă nu mai simte nimic, e finalul. Sau începutul unui afaceri. Eu îți fac ciorbă, tu îmi plătești lumina. Eu îți cresc copilul, tu îmi cumperi blănuri. Eu îți dau un statut, tu îmi dai sex. Deși nu cred că aceste relații sunt altceva decât un exercițiu oribil pentru societate și oricare membru al ei. Un teatru ieftin de sacrificiu pentru un țel neidentificat. S-a terminat iubirea, s-a terminat povestea. Da, femeile au nevoie de povești chiar și dupa 10 ani de căsnicie. Da, femeile au nevoie de emoție chiar și după 20 de ani de căsnicie. Nu vorbim despre fluturași în burtă și cai verzi pe pereți, suntem cu toții oameni cu picioarele bine înfipte în realitate. Însă mai merge câte o piele de găină, câte o lacrimă în colț de ochi.

10. Fiindcă lui nu îi pasă de familie

Femeile nu le pot face pe toate. Nici atunci când sunt mai multe. Femeile au nevoie de bărbații lor să le fie alături, nu de mamele lor, nu de soacrele lor. Pur și simplu, uneori ai nevoie de ajutor de la partenerul tău. Alteori ai nevoie să te înțeleagă, atât doar. Să fie acolo un sprijin moral, să-ți arate că-i pasă. Că duce gunoiul, că mai face el baie copilului, că îl mai duce grădiniță. Că merge el la ședința cu părinții și deschide o carte despre cum să creștem copii fericiți. Femeile divorțează atunci când ele își doresc o familie și bărbații lor încă-și doresc să burlăcească până noaptea târziu într-un bar.

11. Fiindcă nu mai suportă căcaturi.

Indiferent cum se traduce căcatul pentru fiecare caz în parte, indiferent cât de tare miroase și unde-i îngropat. Toate femeile suportă căcaturi. Unele mai mari, altele mai mici. Unele n-ar suporta ce acceptă altele și acestea nici n-ar sta pe gânduri la rahatul pe care-l înghit primele. Gusturile nu se discută. Nici relație perfectă nu există. Nu, nu e nici cea cu amantul, nici cea viitoare, nici cea prezentă. Important e însă ca atunci când tragi linie, să dea cu plus. Să ai zile în care îți vine să îl strângi de gât, dar mai multe zile în care să vrei să îi faci un masaj doar așa, fiindcă te-a apucat un drag din ăla din stomac. Mai multe zile în care îți vine să-i faci și… ciorbă, atât de mult parcă-l iubești!


Motivele astea sunt concluziile unui studiu de la Pennsylvania State University, care  mai spune și că femeile divorțează mai des decât bărbații. Bine, asta poate fi și datorită faptului că datele au fost colectate în plină mișcare feministă.

Ce mă surprinde pe mine foarte mult:  violența este destul de jos în top, iar banii nici nu se află între primele 10 motive! Dacă m-ai fi întrebat pe mine, aș fi zis la orice oră din zi și din noapte că femeile divorțează din cauză că sunt abuzate și înșelate.

Motive pentru care femeile nu divorțează (de la mine citire):

 • din plictiseală; ele sunt atât de ocupate de cele mai multe ori, încât asta nu prea se întâmplă
 • de supărare; fiindcă supărarea trece. O femeie este atât de ușor de împăcat!
 • Dacă nu bifezi cele de mai sus-sus și îi spui că o iubești și îi arăți asta, dacă nu uiți să o iei în brațe și în inima ta. Dacă îi amintești uneori cât e de frumoasă, mai ales în momentele în care crezi că poate a uitat: când a venit de la piață, când se joacă în patru labe pe covor cu copilul. Dacă îi arăți o oglindă, atunci când simți tu că are mai mare nevoie de una: să vadă că e o deșteaptă și că ești mândru de ea.

Bărbații ar trebui să își dea seama, chiar fără a înțelege de ce, că, dacă îi e femeii bine, automat la este și lor.

imagine via Shutterstock, femeie cu valiza

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să vă abonați cu adresa de email sau să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Plombăm sau îmbrăcăm? De ce dentiștii recomandă coroane scumpe în loc de plombe ieftine

Articolul următor

Ce nu știați despre schimbarea orei și infarctul miocardic

22 Comentarii

 1. F scurt ca scriu de pe telefon si ma asteapta serviciul:
  1. Cred ca ti se lipesc degetele pe taste la fel de frumos ca inainte de plecare
  2. Nu stiu cum poate sa încapă in aceeasi minte si atâta înțelepciune si atâta har la potrivirea cuvintelor. Super fain text si idei.
  3. Am scris ieri o continuare a unei mici discutii dintre noi, dar iată ca nici link nu am putut pune la mine si axa nu merge nici blogul pe motiv de depășiri de nu stiu ce banda.
  4. Pup!

 2. Simo

  Hmm…nu stiu daca esecul cel mai mare ar fi divortul sau mai degraba acceptarea de a sta intr-o casnicie in care se intampla unul sau mai multe lucruri din cele descrise.

  • Cu siguranta, nu. Insa divortul este declararea unui esec cu acte in regula. Ceea ce nu inseamna ca esecul nu exista doar fiindca nu apare divortul. Nu e usor sa divortezi.

 3. Minunat articol! ma uimesc americanii cate studii fac! Si cate concluzii putem trage din viata altora.

  Mai sunt cazuri cand femeile nu divorteaza din lasitate, din comoditate, din frica de singuratate, din frica de gura lumii. Mai sunt femei care depind de sot financiar, fizic, psihic. Mai sunt cazurile de abuz cand cei 2 se alatura si se casatoresc pt ca vin din familii abuzatoare (de ex. copiii loviti in copilarie, copiii certati zilnic, copii care nu se ridicau la nivelul parintilor etc etc) si care copie din mecanismele astea mai departe, in familia noua, si se auto distrug in continuare.

 4. Ei, ai dreptate în multe din cazuri și cum spuneai și tu, chiar dacă știu ca soluția relației e divorțul, tot nefericite sunt.
  Asta pentru ca, pana la hotărâre, ne ambitionam sa credem în- și au trăit fericiți pana la adanci bătrâneți. Nu știm ca fericiți nu înseamnă neapărat împreună.
  În plus, după ce ai făcut nunta, te visezi puțin prințesa fericita.
  Iar sa conștientizezi un eșec personal și sufletesc atât de mare, nu e lucru tocmai ușor. Dacă nu ieșea bună ciorba, te dădeau afara de la munca și alte eșecuri, parca tragedia nu era asa mare.
  Sa constați ca ai eșuat lamentabil cu fericirea ta, ei, asta e dureros.
  Parte bună e că înveți o gramada. Despre tine, despre cel lângă care ai stat, despre prieteni, vecini, părinți… ca deh, la noi divorțul nu e doar al cuplului ci al tot satului, blocului etc…
  Si toți cei care trec prin asta ies mai puternici. Și ei, și ele…
  Iar vina cred eu ca e mereu a cuplului. nu a lui, sau a ei. A lor…

  • Cred absolut tot ce ai zis. Important e sa nu iti para rau ca s-a intamplat, fiindca o vreme a fost fericire acolo, o vreme a fost o printesa acolo. Stiu, fiindca am vazut-o eu 😉

   • Rău nu o sa îmi para niciodată. Toate poveștile au un inceput și sfârșit. E normal.
    Cred ca rău îți pare când gresesti, sau când nu îți place sensul în care merge viata ta. Important e sa învățăm din orice bine și orice rău.

 5. Iulia

  Eu cred ca, in ziua de azi, familiile se destrama prea usor. Oamenii nu sunt dispusi sa faca compromisuri. Prea usor cedeaza, prea usor devin incompatibili. Multe din motivele descrise s-ar rezolva prin comunicare, poate si/sau terapie. Din punctul meu de vedere, motive pentru divort ar fi inselatul, abuzuri fizice si/sau verbale, incompatibilitate sexuala(stiu cateva cazuri) si lipsa iubirii dintre parteneri. Restul consider ca ar putea fi rezolvate prin comunicare, evident conditiile fiind ca cei doi sa se iubeasca si sa fie dornici sa continue impreuna. Altfel, stiu o gramada de cupluri in care el inca isi traieste studentia, fara a mai fi student, iesind cel putin saptamanal cu baietii, in timp ce ea sta acasa. Dar niciuna dintre ele nu doar ca nu divorteaza, dar nici nu incearca sa spuna ca nu ii convine situatia. Si asta pentru ca inca la noi e des intalnita situatia femeii la cratita.

  • Din punctul meu de vedere, 2 dintre motivele sale nu justifica deloc casatoria. Compatibilitatea sexuala se poate verifica inainte, iar iubirea cred ca ar trebui sa fie criteriul de baza oricum.

   • Iulia

    Legat de compatibilitatea sexuala sunt de acord, dar uite ca tot se intampla. Iar legat de iubire, probabil nu m-am exprimat bine. Ma refeream la disparitia iubirii.

 6. Diana

  Eu nu am divortat, dar am terminat o relatie dupa 7 ani si cateva planuri de nunta. Motivul: am evoluat diferit si in mod evident nu ne mai potriveam impreuna, dar a fost greu sa realizam si sa recunoastem asta. Poate nu a fost asa dramatic ca si un divort, dar a fost trist si in acelasi timp cel mai educativ episod din viata mea de pana acum. Am ajuns sa ma cunosc pe mine mult mai bine dupa asta.

  Nu as recomanda nimanui sa se casatoreasca inainte de aproape de 30 de ani, pentru ca la 20 de ani te schimbi mai mult si mai des, nici tu nu stii foarte clar cine esti si ce vrei.

  Divortul este un privit ca un esec, din cauza societatii si educatie pe care o avem: succesul inseamna fericiti pana la adanci batranete, cand de fapt de multe ori succesul e sa gasesti puterea sa iesi dintr-o relatie care nu mai merge.
  Si eu vreau sa imbatranesc alaturi de persoana pe care o iubesc, dar daca nu se va intampla asta, sper sa inteleg ca nu e sfarsitul lumii si ca e mai bine asa.
  Iar despre compromisuri, cu siguranta sunt necesare dar trebuie sa si ai cu cine sa le faci.

  • compromisurile de o singură parte funcționează strict temporar. La un moment dat, va veni o picătură care va umple paharul și situația va exploda. Nu merge așa. Trebuie să ne întâlnim la jumătatea drumului.

 7. Teo

  Si totusi cum ajungi in oricare dintre situatiile de mai sus? Pe mine asta ma macina… nu ca ajungi, ci cum. Si poate mai dureros de atat, cum mai poti sta cu un om la care nu ai nici o bucurie sa vii acasa, sau sa il suni? Vad atat de multe femei care nu mai stiu sa rada cu partenerul si atat de multi barbati care nu suporta sa isi auda femeile vorbind. E trist 🙁

  • cred că primul pas e să îl iei pe celălalt ca din oficiu, să crezi că ți se cuvine iubirea lui, atenția lui, admirația lui. Apoi, începi să îl muncești ca pe un sclav, nu ca pe unpartener , ori să te lași muncit/ă. Sau începi să nu mai exiști unul pentru celălalt. Nu dintr-o dată, câte puțin în fiecare zi, cât să nu observi prea tare și să fie comod de gestionat. nu e simplu.

 8. Cris

  Nu vad divortul ca pe un esec, tot citesc si citesc multe experiente. Cred ca “esec” este sa nu fii fericit, sa nu poti comunica pe aceasi lungime de unda si sa traiesti singur in 2. Cred ca oamenii se schimba si intr-o relatie, nu fac compromisuri, sunt inevitabile, si nu comunica, nu incearca sa se inteleaga reciproc. Judecata societatii are uneori prea mare impact la acest capitol – oare ce o sa zica lumea?! E important sa ne pese de noi si de cel de langa noi mai mult decat de ce spune lumea.

  • păi da, asta este. că nu mai reușești să comunici cu partenerul cu care îți doreai și credeai că ai putea trăi până la adânci bătrâneți. Divorțul e doar o exprimare a acestui fapt. Sunt mulți cu acest eșec, care între timp ajung să trăiască singuri în cuplu și care nu au curajul să facă pasul ăsta. La fel de mare eșecul, dacă nu e chiar mai trist, fiindcă rămân captivi în căsnicia aia și în blocajul de comunicare, de iubire, de tot.

 9. bunica cu bundita

  cred ca divortul e asociat ca trauma psihica,cu moartea cuiva drag.Dar uneori si cineva drag poate muri dupa o lunga suferinta,cand cei din jur se roaga sa i se curme durerea!Dar divortul e ruga pentru suferinta proprie.Si mai cred ,asa cum ai spus ,ca doar femeile au cel mai des aceasta putere,pe cand barbatii pleaca din relatie cand au alternativa unei amante care asteapta oficializarea….Altfel e prea comod pentru ei , si nici nu vad care e problema????

 10. Violeta

  Super-fain articol.. Si la obiect.

 11. ina

  Sexul, de la asta porneste totul, incompatibilitatea in pat, restul le uiti usor. Ma bucur ca noua generatie nu mai ia tzeapa, la femei ma refer. Eu a trebuit sa stau cu individul, era rusine sa divortezi mai ales cu copii. Suntem su acum impreuna dupa 40 de ani dar sexul n-a mers niciodata, ejacularea precoce nu se repara cu nimic. Femeia nesatisfacuta se ingrase nu-i mai pasa de ea de casa de barbat, de nimic si incearca sa-si gaseasca o relatie. Dar compatibilitatea sexuala este rara. Din cca 100 de barbati de-a lungul a 50 de ani, doar unul a fost compatibil sexual .

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 175 queries in 0.190 s