Ce nu știați despre schimbarea orei și infarctul miocardic

shutterstock_465220748

Am două vești: una bună și una rea. Cu care să încep?

Există o legătură între schimbarea orei și infarctul miocardic. Habar n-aveam. Un studiu făcut de americani între 2010 și 2013 a arătat că în lunea de după schimbarea orei de primăvară, rata infarcturilor miocardice a crescut cu 24%. Vestea bună e că aceeași rată, după revenirea la ora de iarnă, a scăzut cu 21%. Sunt sigură că aveați nevoie de informația asta. Am dat și eu peste ea și-am zis să nu țin pentru mine 😛

Știam, de exemplu, că frecvența infarcturilor e mai crescută dimineața. Cu diferențe semnificative, până pe la ora 11. Unele teorii susțin că ar fi vorba despre niște niveluri energetice scăzute ale organului inimii la începutul zilei (de asta, bătrânii spuneau să te trezești și să petreci 2 minute pe marginea patului înainte de a te ridica. Bine, poate și din cauză că beau o țuică-n plus cu o seară înainte).

Alte teorii mai dovedite științific dau vina pe nivelul unei proteine din sânge care inhibă dezintegrarea trombilor, iar concentrația ei este maximă în jur de ora 6-7 am. Deci e cam prostie să faci sport dimineața, să te trezești cu noaptea-n cap ca să alergi pe bandă. Ce-mi place când găsesc scuze din astea științifico-fantastice pentru lenea mea cronică din oase!

E o prostie chestia asta cu trecerea la ora de vară și de iarnă, nu-i așa? Aș îndrăzni să vă întreb și ce nasoale ați pățit din cauza asta, dar mi-e că deschidem o cutie a Pandorei și apoi ne plângem c-am cobit.

Weekend fain, lume! Și duminică, somn ușor.

imagine via shutterstock, ora de iarnă

Articolul anterior

De ce divorțează femeile

Articolul următor

Prizonieri în propria piele (P)

11 Comentarii

 1. Weekend fain sa fie si la voi! Inteleg, deci, ca acuma suntem la perioada buna in care scade rata. Cum eu posed o capacitate incontrolabila de a socoti, concluzia acestui studiu este ca per total an, rata infarctului miocardic datorat schimbarii orei este de 3%. Haha, de aia nu puteam eu suferi treaba aceasta cu schimbarea orei. Pe bune, mereu m-a enervat. Daca imi amintesc bine, ideea aceasta grozava a venit din spirit de economisire. Insa nu sunt sigura si ne enerveaza, mai ales primavara. O alta informatie de care era mare nevoie. Cu gimnastica de dimineata, mi-ai dat si mie inca o scuza 🙂

  • Hm, acelasi studiu zicea ca rata lunara per total nu s-a schimbat. Ce ciudat, nu?

   Schimbarea orei toamna e mereu o bucurie parca. Sau na, cel putin in primele zile 🙂

 2. sa intelegem ca dormitul mai mult dim. face mai bine decat trezitul fortat dimineata? :)))
  O sa dau asta sefului :))))

  In rest, un dr care facea urgente si garzi spunea ca rata cea mai mare de decese/infarcturi a vazut-o la 2-3 dim. Sii ca nu e vorba de energetice etc. dar ca acolo e punctul cand corpul resimte bine oboseala.

 3. Cris

  Oh aici la mine nu se schimba ora…. si sufar! Pt ca oricum se intuneca la 6, oh ce bine ar prinde inca vreo 2 ore de lumina, plus ca diferenta fara de Europa se resimte mai ales la munca, cei din Europa cerand conferinte la ore rezonabile pt ei, dar indecente pt mine – gen 7-8 seara… no thanks, programul mi se termina la 5.30.. what to do?!

 4. Uite aici un articol fun unde Nic povesteste despre ore 😀 http://www.sciencefriction.ro/2015/03/30/cum-a-aparut-si-de-ce-o-sa-dispara-ora-de-vara/
  Anyways, mi-ar placea sa se renunte la balmajeala asta cu schimbatul orei si sa fie una si buna. Timp pierdut aiurea pentru a modifica toate ceasurile de mana :))))

 5. acadea

  ce vrajeala statisticile astea.
  pai o data ziua are 23 de ore si a doua oara are 25 se ore. evident ca in 25 de ore se intampla mai multe chestii ca in 23.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.184 s