7 semne false că bebelușul e pregătit pentru diversificare

meniu-copii

Deși începerea diversificării nu a fost un moment mult așteptat (l-aș fi alăptat exclusiv până la adânci bătrâneți), a fost mai degrabă ales de el decât de noi. După ce a împlinit 6 luni, a fost în erupție dentară o săptămână, cu febră, apoi a răcit. Până să-și revină copilul din situație și mă-sa din oboseală, au trecut 2 săptămâni și-au apărut doi dinți în față. La fix!

 1.  Treziri frecvente noaptea –părinții presupun că se întâmplă din cauza foamei și că, dacă introduc alimentele solide, copilul va dormi mai bine. Nu, bebelușul se poate trezi noaptea din mai multe motive și poate fi liniștit doar oferindu-i sânul.
 2. Creșterea în greutate încetinește ca ritm – ceea ce e perfect normal. Un bebeluș de 4-5 luni nu va mai lua în greutate la fel de spectaculos ca unul de 2-3 luni.
 3. Poftește – copilul nu poftește, fiindcă el nu știe ce e aia mâncare, nu a gustat-o niciodată, nu o cunoaște. El doar privește, analizează, observă părintele cum își duce ceva la gură, expresia feței lui, mișcările obrajilor, etc.
 4. Plescăie din buze – copilul, după ce observă, copiază. Plus, el e într-o perioadă de autdescoperire. Uneori scoate niște sunete, de se miră și el. Adesea, scoate sunetele dor ca să-și demonstreze că poate, să se audă. Acum învață să vorbească, se antrenează zilnic pentru asta. Plescăitul sau mișcările limbii sunt parte din acest proces al vorbirii, al descoperirii.
 5.  Nu mai adoarme imediat după alăptat – pe măsură ce crește, bebelușul are nevoie de din ce în ce mai puțin somn. Nu are legătură cu diversificarea.
 6. Are deja dinți. Erupția dentară e ceva destul de variabil. Teoretic, primii dinți apar în jur de 6 luni, practic însă diferă enorm. Am avut pacienți cu dinți apăruți la 4 luni și-un pic și alții care încă-i așteptau pe primii aproape de 9 luni. Dacă bebelușul de 4 luni e bine-merci alăptat, doar faptul că are doi dinți în față nu e motiv să introducem diversificarea.
 7. Copilul e fie mic – și mama consideră că are nevoie de mai multă hrană să crească, fie mare – și mama consideră că nu mai are destul lapte pentru ei și nevoile lui MARI. (dimensiunile bebelușului sunt adesea determinate genetic, nu prea au legătură cu hrana lui )

Deci, când începem diversificarea?

Nu musai în fix ziua când copilul împlinește 6 luni. (conform recomandărilor OMS, bebelușii e bine să fie alăptați exclusiv până la 6 luni, când se introduc alte alimente în paralel cu continuarea alăptatului) Părinții sunt cei care pot evalua copilul cel mai bine, însă atunci când există dubii, putem întreba medicul.

Dacă bebelușul stă în fund nesusținut câteva secunde, se poate începe diversificarea. Nu trebuie să așteptăm erupția dentară, că nu-i dăm pietre de mestecat, nici planetele să se alinieze. (deși orice ajutor astral e binevenit, o să vedeți!)

Diversificarea înainte de a fi pregătit copilul îl predispune la risc crescut de diabet, obezitate și boală celiacă, precum și la asfixierea cu bolul alimentar. Nu știe ce să facă cu el când e foarte mic și se îneacă.

Pe de altă parte, diversificarea întârziată poate afecta creșterea copilului, absorbția fierului în organism și frecvența alergiilor alimentare. Între 4 și 8 luni există o ”fereastră” în care e bine să facem cunoștință copilului cu cât mai multe alimente, existând șanse bune ca ei să se împrietenească și el să le accepte fără alergii.

(Informațiile din acest articol au fost adunate de-a lungul vremii, parte îmi amintesc din facultate de la pediatrie, parte am citit-o prin alte cărți, parte o știu de la cursul SAMAS de diversificare, parte de la mama mea, medic și bunică. Sper să vă fie de folos. Spor și răbdare la diversificare! dia, asta-i pentru tine 😉 )

imagine via Shutterstock, meniu copii

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Nu ai limite atunci când îți cunoști limitele (P)

Articolul următor

Ați auzit de Piua! ?

12 Comentarii

 1. Spor la treabă,s-ar putea chiar să ai surprize-surprize și să-i placă tot ce-i oferi în farfurie 🙂

 2. Cristinik

  La noi diversificarea a fost….floare la ureche….cred ca lui bebe i se facuse mila de mine si a spus ca macar la capitolul asta sa ma crute! :)) Am inceput la 5 luni jumatate, cu suc de morcov, apoi morcov cu mar si la sfarsit morcov cu mar si portocala….La 6 luni am introdus marul copt – l-a acceptat foarte bine, manca tot. Pe urma au urmat supele si piureurile, carnea, ouale si tot asa…. Singurul alimente refuzate au fost orezul si avocado. Orezul nu ii place nici acum, la 3 ani si putin 🙂 Avocado mananca doar sub forma de guacamole acum.
  Am avut noroc de un copil mancacios, care a primit foarte bine toate alimentele si pe care l-am diversificat conform indicatiilor pediatrului. Nu a refuzat legumele pentru ca au fost introduse dupa fructe, nici nu a trebuit sa ma maimutaresc in fata lui ca sa manance.
  Regulile “impuse” si respectate de mine au fost programul de masa (orele la care ii dadeam sa manance erau respectate) si faptul ca nu il obligam sa manance – daca refuza sa manance la o masa, incercam o data, de doua ori sa ii dau lingurita, apoi il lasam in pace; insa, pana la masa urmatoare, nu ii dadeam nici biscuiti, nici cereale nici alte chestii de rontait/gustat; si la masa urmatoare inevitabil devora tot din farfurie! Si acum procedam la fel si nu avem probleme, nici cu mancatul, nici cu greutatea, nici cu sanatatea! 🙂 La 3 ani si 3 luni mesele sunt dupa sistemul 3 mese principale si doua gustari. Asta functioneaza la noi.
  Deci, exista si copii mancaciosi, si parinti fericiti! Nu trebuie sa ne speriem de diversificare, nici sa grabim bebelusul!

 3. La primul am facut ca la carte, sa vezi la al doilea relaxare pe mine, acum la 6 luni, daca i-a luat lui taica-su castravetele din mana si l-a bagat in gura proprie, nici ca mai clipesc, autodiversificare la propriu.

  Multumesc ca ai scris despre semne false ca multe mame stiu ca sunt batute la cap de mamele proprii sau soacre ca infometeaza copilul daca nu il diversifica mai repede (sau daca nu-i dau ceva faina in biberon, etc)

 4. dia

  Merci!!><
  Dar, intrebarea intrebatoare: cu ce incepem?? aici peste ocean ei zic cereale.. de acasa primesc sfatul cu morcovul…

  • Cred ca cereale bagi daca pruncul are probleme cu greutatea si vrei sa recupereze un pic. La cursul SAMAS zicea tipa ca oricum nu recomanda cereale din comert pt bebelusi. Nu la inceput, oricum. Fiindca cica astea sunt mix-uri din mai multe cereale, ori e important sa intriducem catr un tip pe rand. Atunci, zicea sa luam de la palafar cereale separat, sa le fierbem si sa facem noi un terci.

   • dia

    Merci. Am vazut ceva cereale din orez brun cu care recomandau ei si pare inofensiv pe lista de ingrediente… Dar oricum, cred ca merg cu morcovul. Probleme cu greutatea nu are

 5. CRISTINA

  F BINE SCRIS. TE PUP😚 MERSI

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 146 queries in 0.149 s