Nu vreau să fac liste, dar încerc să fac diferenţe

Repetându-ne că suntem nişte păcătoşi, ne condamnăm la a fi unii. Ştiam că nu e bine să îi spui pruncului că e un copil rău, fiindcă astfel îl sugestionezi, dar nu am făcut niciodată analogia cu păcătoşenia. Nu încurajez pe nimeni să se închipuie infailibil, ferească Sfântu’, dar încurajez iradierea “păcatului” din limbaj. La nivel de cuvânt. Căci la nivel de simţire, din momentul în care l-am născut, nu mai e chip să-l renegăm. Ca o mamă pe copilul din flori. (Exemplul nu poate fi transpus cu bărbaţi, fiindcă dintre posibilii taţi care-l reneagă, cei mai mulţi nici nu se înşeală. Doar unul pică de fraier. La testul de paternitate. )

Desigur, există Păcate. Păcate mari.

Şi mai există greşeli.

Şi-apoi e felul cum te raportezi la ele.

 • nu cred că vreun fel de contracepţie este un păcat. Tocmai fiindcă ne-a fost lăsată puterea chibzuinţei, s-a inventat şi prezervativul. Şi nu trebuie şcoli înalte ca să îl ştii folosi!
 • la fel, nu cred că sexul premarital e un păcat. Poate fi o greşeală. Poate fi mai multe greşeli. Poate fi aceeaşi greşeală repetată de mai multe ori. Combinări de câte vrei luate de câte ori poţi. Că sexul fără simţire mi se pare pervers, am mai spus-o. Astfel, în context, susţin cele de mai sus până în pânzele albe. Fiindcă nu cred că iubirea poate condamna iubirea. Dimpotrivă, o binecuvântează. Uneori prin preot, dar întotdeauna prin însăşi natura ei. Şi alteori, prin ambele. Îi compătimesc sincer pe cei care se îndoiesc de asta. Fiindcă nu se pot bucura de iubrea lor.
 • nu cred că există vreo formă de iubire păcătoasă, atâta vreme, cât ea nu face rău. Chiar dacă principiul atracţiei nu lasă niciodată loc aceloraşi semne, nu cred într-un păcat al homosexualităţii. Fiindcă nu cred că iubirea se supune vreunor principii. Dar sunt convinsă că e păcat să ucizi. Indiferent de orientarea sexuală sau prenumele din buletin. Ştiu, n-are nici o legătură. Tocmai asta voiam să subliniez.

Să nu ne alegem muzicienii după ce cântă sub duş şi nici poeţii, după trupurile pe care le duc la culcare. Şi să nu ne îndepărtăm prietenii pentru felul în care simt.

O duminică senină să aveţi.

Articolul anterior

Auzi, culmea!

Articolul următor

Mi-e dor să se râdă de mine

27 Comentarii

 1. Mi-ar fi placut sa continui! Ti-a fost teama? Ai trecut prin contraceptie, sex premarital. Ce zici despre sarcina “aprute” la un moment neptrivit?
  La asta care ar fi rezolvarea ?

 2. morbo

  da, nici eu nu le pot considera pacate, in conditiile prezentate.
  si-mi dau si eu cu parerea despre ce a intrebat nicu. avortul e un pacat (zic eu, pe langa altii 🙂 dar nu trebuie sa fie ilegal. si,normal, daca sexul premarital e facut cu contraceptia aia si nu e o greseala, pe langa ca nu e un pacat, probabilitatea unei sarcini si a unei sarcini nedorite scade (datorita contraceptiei respectiv datorita faptului ca sexul premarital nu a fost o greseala – a fost cu cineva cu care te poti vedea intr-o casatorie). sunt si alte situatii in care sarcinile apar la un moment potrivit, dar pe alea le las la o parte. atata doar ca, in toate cazurile, bine ar fi daca societatea ar incuraja adoptiile in locul avorturilor…dar asta ar insemna intelegere (in masa) din partea oamenilor in urmatoarele situatii: 1)cand vad ca o femeie nu mai are cu ea copilul, dupa o sarcina de 9 luni (sau in fine, cand se naste copilul) si o nastere fara probleme 2) cand vad insarcinata o femeie care ”n-ar trebui” sa fie in situatia asta (de ex. o eleva sau in general, o femeie nemaritata). adica sa nu existe reactii negative din partea societatii la situatia in care a ajuns femeia respectiva. iar sarcina sa intre in categoria ”nedorita” doar din motive care tin de persoana in cauza si eventual de cea care a contribuit cu 50% la ea.

 3. oho cât de intens ai scris 🙂 citisem odată că dacă o femeie face sex fără să iubească, corpul ei elimină un fel de hormoni care îi fac rău după, ceva de genul apar depresii

 4. Cred ca pacatul ar trebui inlocuit cu responsabilitatea. Nu trebuie sa ne infranam unele dorinte pentru ca auoritatea bisericeasca le considera un pacat. Iubirea nu e un pacat indiferent de cine si pentru cine o simte. Metodele contraceptive intra la capitolul responsabilitati asumate si buna informare.

 5. eu si...

  Pacatos e omul care n-a iubit niciodata. A iubi iubire, a uri e moarte.Omul are , intre toate vietuitoarele de pe Planeta, aceea calitate ca poate iubi.Iubim natura(unii dintre noi), iubim muzica, iubim pictura,iubim… si cite nu sunt pe lumea aceasta care pot fi iubite.Iubim barbati, iubim femei, dar la inceput de drum dorim sau ne indragostim .Abia dupa un timp incepem sa iubim.Nu poti iubi cu adevarat decit ceea ce-ti alegi tu! Dragostea este probabil singura forta care poate sa invinga moartea. Ea este alcatuita din afectiune, tandrete, dorinta din ceva esential si nedefinit. Din dragoste se nasc cei mai doriti copii, dar asta nu inseamna ca nu tot din dragoste se nasc si ceilalti(exceptind pe cei care s-au nascut in urma unui viol), dar o dragoste mincinoasa.Pentru ca oameni suntem, mai avem si alte calitati, mintim, suntem iresponsabili, egoisti,needucati, ingusti la minte…si cite alte calitati nu mai avem. Si atunci, de unde sa invatam sa prevenim cind de fapt boala s-a cronicizat in noi?. Nu ne ramine decit sa invatam copii sa aiba grija de viitorul lor…IUBIND.

 6. Nicule, nu apare din senin. Exista si pastila de a 2a zi, asa ca…nu stiu daca se mai poate vorbi de un “moment nepotrivit”.
  Eu nu vreau sa judec. Tot ce pot sa spun e ca mai bine nu ajungi acolo.

  morbo, adica viol. Asa e.

  cosanzeano, dar barbatilor nu le face deloc rau sexul ca sport, ai?! pfff

  strumfito, total de acord. Ce pofte si placeri avem, ne priveste. Dar sa ne asumam responsabilitatea lor si sa nu ii afecteze pe altii.

  tu si…, (nu te-am botezat, dar daca tu iti spui “eu”, eu iti spun “tu”. Nu face sens? :p )
  ai zis frumos. Dar nu stiu daca iubirea poate fi educata.

 7. @ Miruna

  Eu stiu prea bine despre ce spui tu. Am inteles ca s-ar fi inventat si pastila de-a 5 a zi cu o eficienta de 75 %, dar ce ne facem cu femeile cu o educatie mai precara, care sunt prost informate. Sunt condamnate oare ?

 8. Nicule, tu ai auzit ca prostia doare? Din pacate, nu intotdeauna pe cine ar trebui.

  dar tu ce crezi, pacatul unui avort al cui e? ma refer la cuplu, nu discutam de medic

 9. nu, pentur barbati sexul fara sentimente nu le face nimik, nimik direct, dar cine stie

 10. ba le face. Nu le face rau, dar le face mult bine. Daca nu ma crezi, intreaba=i pe ei :p

 11. ma rog, “mult” e sub semnul relativitatii. Intelegi.

 12. Cristian

  Șmenarii fac combinații, matematicienii fac combinări 🙂

 13. Iar blondele-au făcut combinările în germană. Nu că ar fi vreo scuză. Sau că s-ar fi referit la matematicieni 😛

  corectez, merci 🙂

 14. Dana

  subscriu, iubirea nu e un pacat!…

 15. ardeleanu'

  Geez! ce-ți veni să te legi de toate astea?

 16. Daniela, 🙂

  ardeleanule, mai bine rămâneam filozof, ai?

 17. eu si...

  Eu cred ca se poate invata…iubirea.Poate este mai greu, poate ca trebuie o viata intreaga de exercitii, ca pina la sfirsit sa mori iubind… VIATA, dar nu poate fi niciodata educata.Este ca si cum l-ai invata pe un surd cum sa asculte Mozart, iar un orb cum admire un Da Vinci.

 18. ardeleanu'

  Nu asta am vrut sa zic; noi nu prea te putem ajuta- dacă-i necazul pe care-l ghicesc.

 19. cine nu are nici o greseala sa arunce primul piatra

 20. tu , 🙂

  ardeleanule, nu stiu la ce vrei sa spui

  elEna, nu am vrut sa arunc nici o piatra. Imi pare rau daca am facut-o/

 21. Nu la tine m-am referit cu arncatul pietrei, … la gloata m-am referit.

  Am auzit doua vorbe ce m-au pus pe ganduri:
  1) Preotii templelor au fost primii psihologi (asa ca preotii -de azi- au cea mai lunga si mai fructuoasa traditie in ale manipularii)
  2) Economie fara FALIMENT e ca religia fara iad. (In traducere pentru a manipula cu succes e NECESAR factorul frica)

 22. ardeleanu'

  Nu pansăm răni inexistente,
  încercăm să dezinfectăm o societate ce este în sine un mare abces; mai clar? 🙂

 23. elEna, preotii cu har inca sunt niste fini psihologi

  ardeleanule, abcesele nu se dezinfecteaza. E mai complicat de atat. Pana si in medicina.

 24. ardeleanu'

  Exact!

 25. O să revin cu un răspuns mult mai elaborat, când o să am timp. Singurul lucru pe care nu m-am abţinut să ţi-l spun e că există un fel de iubire care e păcătoasă, dar nu neapărat catalogată ca şi păcat: iubirea exagerată de sine.
  Ar putea exista şi altele, dar n-am făcut o analiză pertinentă.
  Te îmbrăţişez, ai grijă de tine.
  „A”

 26. Frumos articol. Uite ca mai exista si oameni care gandesc out of the box, dar responsabil. Eu chiar ma gandesc cate din pacatele lumesti tin de religia adevarata si cate tin de traditii…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 178 queries in 0.414 s