Împrumutând de la Sibiu

Zilele acestea Sibiul îmi pare ca un moş tânăr, care îţi pune tot ce are el mai bun pe masă. Doar ca să te simţi bine  şi să mai vii.
E o zăpadă îngheţată, că n-a mai nins de două zile. Dar zăpada din Sibiu e albă, fără cenuşiul peisajului bucureştean. Iar frigul îţi pătrunde prin paltoane mai rău decât vântul la metrou, prin păr.

Oraşul în care niciodată nu se întâmpla nimic, fiindcă îl cunoşti atât de bine, ca pe un soţ ale cărui reacţii le poţi anticipa. Sibiul pe care mi-am tocit coatele şi mi-am distrus neuronii ca să-l părăsesc fără regret  îmi serveşte într-un soi de înşiruire logică toate motivele pentru care să-mi fie dor de el…

  • când să intru în oraş, coadă de vreo 3-4 rânduri de stat la roşu. Alături, banda pentru viraj dreapta – goală-puşcă. Şi vine blonda, îi depăşeşte pe toţi, dar semaforul – leneş şi el. Mai erau vreo 15 secunde până la verde. În spatele meu, două maşini: un taximetrist şi-un moş. Voiau să facă dreapta şi nu puteau de mine. Situaţie tipică, aţi zice. Ghiciţi care a claxonat! Nici unul.
  • ieri eram în dreptul garajului, cu maşina. La semafor – coadă. Vreo 4 maşini. Verde, porniţi. FIECARE dintre ele a oprit să-mi cedeze trecerea. Doar că eu voiam să intru, nu să ies. Şi promit, oamenii îmi făceau semn că poftiţi, iar eu le arătam dintr-un gest cu degetul arătător că o iau în direcţie opusă. Incredibil. Fiecare din cele 4 maşini a oprit.
  • toată lumea ştie ce înseamnă culorile la semafor. Chiar şi pietonii! Şi mi-era un fel de drag de colegii de stat la roşu , era o formă de complicitate tăcută între noi, o unitate într-o civilizaţie care mi-era comună acum o vreme. Pe care o practicam şi nu o admiram la semafoare. Apropo de Bucureşti şi dezvoltare personală!
  • Dar Sibiul e mai leneş, căci pentru distanţă de trei străzi nu ţi-e greu să mai scoţi maşina. Fiindcă ştii precis că ai loc de parcare şi unde te duci şi când te întorci. La tine, în faţa casei.
  • Sibiul e mai leneş, fiindcă îi ştii toate străduţele şi cele mai ascunse scurtături. De îţi permiţi să pleci la fără cinci, când trebuie să fii la fix acolo.
  • Sibiul e mai leneş, că nu s-a inventat încă slalomul printre maşini într-o coloană. Fiecare stă pe banda lui, în treaba lui. De parcă ar fi toţi aşa deştepţi să ştie că mare brânză nici nu faci cu toate fentele din dotarea roţilor tale. Ale minţii, că maşina tot roşu prinde la semafor.

În concluzie, e bine acasă. Data viitoare când merg la Bucureşti, o să încerc să aduc şi lucrurile astea cu mine. Cine ştie, poate or să vă placă şi veţi hotărî că le păstraţi.

Articolul anterior

Crăciun culinar

Articolul următor

Primul Ajun departe de ei

15 Comentarii

  1. Tavi

    Hmm.Cei mai mari zmei ai volanului peste care am dat pe aci or fo’ din Alba…si din Sibiu…

  2. morbo

    @tavi – am vazut eu destui zmei la bucuresti, majoritatea, logic, cu numar de B
    oricum, despre zmeii de care spui tu…pai, erau acolo, adica ”aci”-ul de care zici, nu la sibiu 🙂 o zic pt cei din sibiu, ca AB se stie ca vine de la ”atentie,bolovani!” :)) (glumesc, sa nu se supere albanezii 🙂

  3. calinvd

    Am citit articolul despre profa de romana si pt prima data de cand citesc acest blog mi s-a parut ca nu am cuvinte.. ca e atat de frumos redactat incat imi era frica sa nu stric ceva prin banalele mele vorbe.

    Acum aproape ca simt acelasi lucru ..ma amuza teribil insiruirea comica cu liniuta a te miri ce insusiri gasesti tu despre bunul simt al sibienilor. Observ o nuantare a propriilor idei despre Sibiu pe care le-ai avut atunci cand l-ai parasit “fara regrete”. Mi se pare prea dur cuvantul “parasit” ca nu parasesti ceva/pe cineva la care te intorci ciclic. Il imprumuti doar ..altora care ajung acolo , in vizita…

  4. cornel

    te-am vazut in atrium

  5. Eu cred ca Bucurestiul este un loc al pierzaniei pentru ca toti vin aici si cred ca au ajuns in locul tuturor posibilitatilor si in locul unde la Romania Actualitatii se da ora exacta pt. prima data.
    Bucurestiul este America Romaniei
    indiferent.
    Toti……romani, tigani, lipoveni si Plesu si “Paulo Kelio” ….incalca regulile 😀

  6. Valeriu

    Sugestiile sunt de admirat.
    Bucureștiul este cel mai amuzant oraș, dupa părerea mea.
    Ceea ce îl face special este că nesimțirea și bunul simț se multiplica la 6, râzi X 6, înjuri X 6, te ingheisui X 6, că atatea sectoare avem. Prin urmare dacă nu s-ar circula din sector în sector cred că sistemul tau de împrumut chiar ar fi functional. 🙂 Dacă X 6. :))

  7. Tavi, zmei nu prea e de bine, să înţeleg… hm

    morbo, chiar aşa… se ştie! da’ de sibieni n-am mai auzit astfel de vorbe…

    calinvd, mereu am crezut că acele chinuri de dor de casă sunt poveşti scornite de oameni care se plictisesc. Între timp, am ajuns la concluzia – pe propria-mi piele- că locurile natale au proprietatea aproape supranaturală de a te încărca de energie. Nu credeam că aş putea fi legată de casa părintească, ba am insistat muuult să o vindem… eah, oamenii se schimbă. Oare îmbătrânesc? :p

    cornel, mă dai şi tu de gol acia… 🙂

    Nicule, eu continui să susţin că Bucureştiul e stricat de provincie. Iar traficul de cei care tranzitează oraşul. Bucureştenii sunt foarte buni conducători auto. Smuciţi, dar siguri pe ei. Cei care încurcă sunt provincialii şi femeile. Şi parcă-s tot mai multe… 😛

    Valeriu, şase?!

  8. Valeriu

    Da Miruna, deocamdată numai 6. 🙂 7 e pe vine.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Sectoarele_Bucure%C5%9Ftiului

  9. @ Miruna

    Aia de la Radio Guerrilla zic ca in Focsani ar fi 7 femei la 1 barbat 😛 .

  10. Dee

    off topic: am nevoie de o adresă de mail de-a ta care să şi funcţioneze, cea de pe site mi-a dat cu failure notice. Ţi-am trimis şi pe adresa cu măseluţa însă nu ştiu dacă o foloseşti. Sau poate pur şi simplu n-ai avut timp să-mi răspunzi.

  11. Rares

    GOOD LUCK! sau cum zice englezu’
    “break a leg”. daca reusesti, sa ne zici si noua.
    Sarbatori fericite!

  12. morbo

    la chestia asta…,,Nicule, eu continui să susţin că Bucureştiul e stricat de provincie. Iar traficul de cei care tranzitează oraşul. Bucureştenii sunt foarte buni conducători auto. Smuciţi, dar siguri pe ei. Cei care încurcă sunt provincialii şi femeile. Şi parcă-s tot mai multe… ”…nu stiu ce fel de provinciali or veni in bucuresti. treaba e ca in orase ca sibiu sau timisoara un procent mai mare al populatiei(sau aproximativ tot pe acolo) decat in bucuresti e nascut in alta parte decat in orasele respective. si totusi…bine, la bucuresti cei mai multi provinciali sunt de pe acolo din jur. la sibiu si timisoara…din zonele din jurul sibiului si timisoarei, care sunt altele decat cele din jurul bucurestiului.
    nu trag concluzii, doar zic statistici.

  13. In general orasele de provincie sunt mai lenese, in sensul bun al cuvantului. 😀
    Sarbatori frumoase!

  14. Esti din Sibiu? Mi-ar placea sa te cunosc. 🙂
    Si da, ai dreptate in tot ce ai scris.

  15. Îmi place complicitatea despre care vorbeşti. Dar pare scoasă dintr-o lume ireală.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 156 queries in 0.458 s