Timpul nu mai are răbdare cu noi

Ştiţi unde se vede cel mai des chestia asta?


În răspunsurile copiilor, care îşi motivează lipsa mişcării cu “nu am timp” şi a lecturii suplimentare, cu “sunt obosit”.

În ticurile părinţilor, care îşi cumpără bone, fiindcă “nu au timp” să-i ducă la şcoală, şi plasme performante, fiindcă “sunt prea obosiţi” să mai spună poveşti.

În blocajele din traficul de dimineaţă, fiindcă nu mai ai timp să ajungi la fix la birou şi eşti prea obosit să te trezeşti mai repede. În fiecare dimineaţă care urmează.

În pauza de prânz, când nu mai ai timp să ieşi după o gură de aer şi te mulţumeşti cu o gură de cafea. În loc de prânz. Că eşti prea obosit să urci la cantină.

În prieteniile din copilărie, când nu mai ai timp să te suni unul pe altul, ca să păstrezi legătura. Dar să-ţi întrebi clienţii de sănătate nu mai eşti obosit. Sau eşti, dar tot îi suni.

La masa de seară, când nu mai ai timppre-găteşti ceva de Doamne-ajută şi bagi în tine primul junk aflat la limita legalităţii de expirare. Şi faci chestia asta singur, că celălalt a fost prea obosit să te mai aştepte şi pe tine. Cu cina.

La duşul de dinainte de culcare, când nu mai ai timp să te dai şi cu lapte de corp sau eşti prea obosit să mai ştergi şi cu mopul.

Când i te întinzi obosit alături şi nu mai ai timp. Să iubeşti…

sursa 1, 2

Articolul anterior

Reticenţa sibienilor

Articolul următor

“a ierta” la reflexiv

32 Comentarii

 1. Andrei Bugeac

  Asta inseamna sa crezi si sa aplici eronat sintagma “time is money”…

 2. “…timpul avea cu oamenii nesfârşită răbdare.”
  Aşa părea, dar AZI, ca să adaptez realităţii acestui secol, modific sintagma care incheie dur romanul şi pun verbul la prezent – Timpul nu mai are răbdare cu noi, s-a săturat să ne acorde atâtea circumstanţe atenuante, s-a săturat să vadă cât de ieftin am ajuns să ne justificăm!

  O zi faină!
  😉

 3. Asa e domne 🙂 ..e doar o chestiune de prioritati

 4. Probabil oamenii ar trebui sa se intrebe ce au facut cu timpul pe care il aveau odata.
  Si poate astfel vor gasi ca-si ocupa timpul cu lucruri nu neaparat necesare.
  Deasemenea cred ca ar trebui evitata amanarea. Facand asta o sa vezi ca in timp o sa se adune mult timp liber.

 5. nu am sa angajez vreodata bona, copiii cresc asa cum ii cresti, nu am de gand sa-l las cu vreo straina oricata incredere ar emana. Sa fim seriosi, carcaterul viitorului meu copil va fi modelat de mine/sotie.
  Voi avea timp oricand pentru lucrurile importante 😛

 6. de fapt, noi avem timp pentru toate. insa cand vine vorba de un pic de tandrete, murim. Adevar spune Paller asta.:)

 7. naty

  “Timpul, aceasta veche balanta de aur care judeca si plateste.” asa frumos si concis zicea Victor Hugo…si cam asa e. Doar de noi depinde …

 8. Am invatat sa nu irosesc timpul si atunci mai multe lucruri reusesc sa fac.
  Uneori nu-i o tragedie sa nu dai cu mopul dupa ce faci dus, dar cu siguranta e grav daca nu mai ai timp sa iubesti.

 9. Zice bine mamaie:
  MA COPILE, TIMPUL IL AI CAT VREI, DOAR CA NU STII SA TI-L ORAGNIZEZI! sI MAI PRESUS DECAT ATAT, AI O LENE DE TE DOARE CAND VINE VORBA SA PUI OSU LA TREABA PENTRU MICSORAREA TIMPULUI DE LUCRU SI MARIREA NUMARULUI DE CLIPE LIBERE!
  Eeee, na acu pot sa o contrazic io pe mamaie? Atat imi trebuie ca imi carpeste una cu facaletzul de nu ma vad! 😉

 10. Andrei Bugeac, doar oamenii cu bani se grăbesc?

  Aceeaşi ea, I’ve missed ya 🙂

  Nicule, mda, mai greu e să te hotărăşti care, când..

  ZuZu, de la vorbe pân’ la fapte e o cale lungăăă. Teorie ştim cu toţii. Practica ne grăbeşte.
  Da’ tare bine ai zis.

  somnulescule
  , uneori suntem luaţi prin surprindere de propriile noastre acţiuni. Never say never. 🙁

  deyu, timpul este al nostru. să facem ceva cu el!

  naty, uneori răs-plăteşte. Ce frumos e atunci!

  nina, de la mop începe totul! :p

  artistule, nimeni nu contrazice pe mamaie. Toţi urâm făcăleţul.

 11. Am scris și eu un articol despre minciuna pe care ne-o spunem zilnic ’n-am timp’.

  http://www.hiq.ro/blog/florin/2009/03/09/n-am-timp/

 12. Andrei Bugeac

  Ei se grabesc uneori mai eficient,desi nu e general valabil…oricum nu ma refeream strict la asa ceva si oricum graba e inutila in cele din urma…

 13. Îmi place ce ai scris, foarte adevărat, foarte trist.
  Doar că în Bucureşti când devii părinte, ai servici de 8 ore + 2 ore drumul dus-întors până la servici, iar părinţii nu sunt lângă tine să te ajute nu e de mirare că e nevoie de bonă. Astea sunt vremurile, în care suntem sclavul banului….şi al timpului care trece fără ca noi să ne ocupăm de noi….şi de ceilalţi…

 14. Florin, nu e o minciună, e o distorsionare a realităţii. Timp avem. Doar că nu ştim ce să facem cu el.

  Andrei Bugeac, graba te oboseşte atunci când devine o constantă

  Taina, ştiu. Când toată lumea aleargă, tu nu te poţi plimba.

 15. Nu cred ca timpul nu mai are rabdare cu noi, ci noi nu mai stim cum sa ne bucuram de viata si sa ne gasim cate putin timp pentru fiecare lucru frumos din viata noastra.

 16. Andrei Bugeac

  E pur si simplu inutila,nu e vorba de oboseala…

 17. @ Copila blonda

  Nu cred ca e greu deloc, ba mai cred ca e o reactie fireasca, naturala prioritizarea. Actionezi asa pt ca asa simti de cele mai multe ori. La final iti mai dai seama uneori ca de fapt..puteai si altfel

 18. Din pacate cea mai trista este ultima parte…nu mai ai timp..sa iubesti..

 19. asta cu timpul e invers proportionala….cu cat ai mai putine de facut…cu atata ai timp mai putin :)…lenea e mare…:)

 20. Cineava spunea :” am facut un pact de coexistenta pacifica cu timpul…nici el nu ma urmareste..nici eu nu fug de el..Intr’o zi ne vom intalni..” Cam asta cred ca e problema cu timpul…sau daca pot sa ii zic problema…desi pana la urma se transforma intr’una mare si denatureaza in multa tristete..

 21. Ela

  Uneori cred ca un curs de time management mi-ar fi util. Dar sper sa n-ajung niciodata atat de departe incat sa nu am timp pentru mine si pentru cei de langa mine.

 22. Rain, deci noi ne schimbăm. Timpul a rămas acelaşi.

  Nicule, trist e când îţi dai seama că altfel ar fi fost mai bine.

  You’re Just Fluffy, 🙁

  Silviule, e un paradox acolo. Dar ai dreptate. Cu cât stau mai aproape de unde trebuie să ajung, cu atât ajung mai târziu.

  andrada, aia da întâlnire de gradul trei!

  Ela, dar sunt convinsă că ştii şi singură ce ai de făcut. Păcat că nu poţi plăti pe careva să şi facă lucrurile ergonomic, în locul tău.

 23. Nu cred ca se cuvine sa-mi dau cu parerea despre alte locuri, insa in Romania situatie este destul de trista. Tot timpul alergam dupa ceva; fie ca este vorba de bani sau despre alte avantaje/beneficii.
  Sa admitem ca facem multi bani, ca muncim de dimineata pana seara. Ce se intampla de cele mai multe ori in astfel de situatii?
  1. Uitam sa-i cheltuim in scopuri “relaxante”;
  2. Sanatatea noastra devine problematica. Abia atunci inteleg oamenii cat de importante sunt si altele pe langa bani, cand “timpul” le este pus in primejdie.

 24. @ Copila Blonda

  Daca iti dai seama tot e bine…esti inca pe linia de plutire

 25. :)) se vede că n-ai job sau că încă nu eşti cocoşată de muncă. Mai vb peste câţiva ani. Aşa vitează eram şi eu în tinereţe :))

 26. Alex B.

  Ar trebui sa ne punem mai des intrebarea “de ce?” De ce alergam asa de la o chestie la alta? De ce prioritizam lucrurile asa cum o facem si nu altfel? E pentru ca ‘asa face toata lumea’? Sau pentru ca ne inchipuim ca asa face toata lumea, sau ‘asa trebuie’? Pentru ca am ajuns sclavii propriilor inchipuiri si inchipuirilor altora? Traim ca sa facem bani pentru altii si (putini) pentru noi, and then we die? De ce?

  Welcome to the desert of the Real…

 27. Sunt atat de obosita uneori sa fiu eu insami ………

 28. Eu nu prea fol “nu am timp” decat ffff rar mi se pare de cacat cand aud fraza asta … mi se pare ca omu care zice des asa ceva e prea sclav ca sa merite sa aiba timp

  Still cu lectura :)) mai bine mor 🙂 citesc doar ce ma ajuta pe mine atat …

  Obosit e se mai intampla nu suntem roboti …

 29. minunat articol 🙂

 30. alergam o viata intreaga si nu avem timp pentru NOI, iar in momentul in care am avea acel timp la dispozitie, nu mai stim ce sa facem cu el, sau poate ca nu mai putem face nimica nici pentru noi, nici pentru altii si asa raminem tacuti in lumea noastra, aruncind din cind in cind cite o privire spre lume deschizind televizorul.

 31. Ar fi fost mai bine fara tehnologie si epoca moderna…Pe o parte, lumea spune ca tehnologia a aparut penru a usura munca si pentru a-si crea mai mult timp liber. In realitatea, tehnologia a mancat tot timpul liber si viata oamenilor…Vrem sa revenim la secolul 19, dar nu ne lasa cei din jurul nostru, viata prezenta…

 32. Nu mai am timp sa nu mai am timp. Nu?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 190 queries in 0.244 s