Sclav până la moarte

Zilele trecute, în city cafe lângă ASE-ul din Piaţa Romană, ajung să-mi omor vremea dintre cursuri. În afară de faptul că de afară locul promitea multe, aşteptările noastre au fost înşelate mai mult decât prevedea faţa rotofeie a chelnăriţei bine trecute de treizecii ei. Colegul meu a rămas profund marcat de urâţenia unei angajate din zilele noastre la asemenea local cu oareşce aere “dePişentru”. Fără supărare şi fiţe de provinciali, da’ la noi în sat, asemenea apariţie -ca să nu mai zic profesionalism cu ghilimele- ar fi atuul perfect al unei femei de serviciu cu interdicţia de a presta verbal vreo treabă. Ca să nu zic oral, că deja o dăm în vulgarităţi.

Bun. Colegul, sub şoc, se hotărăşte greu ce vrea. Colega cere un cappucino cu frişcă. La care preaurâta, dar mult mai isteaţa chelnăriţă îi explică, nu se poate, cappucino e cu spumă de lapte, frişcă vă aduc la espresso, dacă vreţi. ohoooo, pauză vă rog, că aţi băgat blondele în ceaţă! Deci, să recapitulăm: dacă vrei frişcă, musai să vrei şi espresso. Şi dacă ăsta-ţi pică greu la bila leneşă, ajungi să  cauţi cu papilele-ţi nehalite spuma  mereu pe cale de dispariţie, de pe linguriţă. Cine a consumat, ştie. Mă refer la cine a consumat nervi şi a făcut spume, dar nu de lapte, nici pe cafele, ci de la bila leneşă cu rol decorativ, de pe gâtul preafrumoasei şi atât. Or fi având ei la cafeneaua asta vreo maşină minunată care toarnă cappucino direct cu laptele făcut spumă deasupra şi espresso la superofertă, cu frişca inclusă în preţul oricum piperat. (repet, eram la fiţe) Şi care ţine cu dinţii şi prostia omenească de fidelitatea spumei pentru cappucino şi a frişcăi pentru espresso.  Buuun. Nu înţelege nici unul nimic, colega aşteaptă cu sufletul la gură să primească ceva.

De bunăvoie şi nesilit de nimeni, accept. Sclav, până când moartea mă va despărţi. De a mea prostie. Oare?!

Azi, la Ikea. Oficiul relaţii clienţi. Aproape de ora închiderii, nimeni la coadă. Ajunge mama în faţa duduii de la vorbitor, care îi spune: Luaţi un număr de ordin, doamnă. Bine, doamnă, aş înţelege şi eu, să facem ordine atunci când este haos. Dar… Ăsta era ca-n bancul ăla, doi copii numărau o bilă. (Ulterior am întrebat un angajat la preaordonatului magazin, dacă bonurile alea au vreo valoare în afară de cea evidentă. Cică nu, da’ cum, domnişoară, sunt pentru a ordona rândul clienţilor!) Bine, nene..am înţeles, iartă-mi optuzitatea.

Rămânem la Ikea. La împinge-tava acolo. Îmi place, se mânânca parţial bine, parţial rece, tre’ să-ţi cari singur marfa, mi-e drag într-un fel, că îmi aminteşte de cantinele Clujului. Doar că acolo aveau nişte ciorbe senzaţionale, iar mămăliguţa era 1,2 lei. Şi încă îmi plouă-n gură, pe deasupra. Vine o tanti – flămândă – şi întreabă pe o altă tanti de după tejghea, ce-i acolo, în nişte pane-uri arătoase. (Pesmetul pus peste cam orice, cam tot aşa arată, adi, cam a pesmet. Adică, înauntru poate fi carne, file de peşte, caşcaval, mezeluri.) La care i se răspunde pe un ton vădit ofticato-deranjato-nedumerito-grosolan: Naaagheţ, doamnă!!

Într-un gest reflex, sprânceana mea ridicată s-a întâlnit cu nedumerirea şi foamea clientei, care a renunţat la nagheţii prea-mpesmetaţi, în favoarea clasicului grătar cu cartofi prăjiţi. Mie mi-a pierit pofta de speranţă şi mi-a venit lehamitea în gât. E pătura aia de oameni care s-a născut într-un fel şi care tot aşa o să şi moară. Sunt ăia care nu pot funcţiona decât în tipare gândite pentru ei de către alţii. Sclavii ăia pe care nici cu 120W pe cap de locuitor nu îi mai poţi ilumina. Diagnosticul de orbire se pune atunci când pacientul nu mai percepe nici un strop de lumină. Dar diagnosticul de “prostie incurabilă” când îl depăşim?

Luaţi-mă de plete, daţi-mă cu capul de pereţi, dar, vă rog, aştept… careva să mă contraziceţi…

Articolul anterior

Om bogat vs om cu bani

Articolul următor

Ca la mine acasa

26 Comentarii

  1. Cristian

    He he … dacă localul ăla era de fițe te cred și eu că nu puteai să comanzi orice îți trecea prin cap. E ca și cum te-ai duce la un restaurant de lux și ai comanda friptură cu cartofi prăjiți. În altă ordine de idei să înțeleg că ai ajuns om cu bani? 🙂

    Faza cu bonul de la Ikea e cam stupidă într-adevăr. Dar pe de altă parte poate că femeia aia de la ghișeu are nevoie de acel bon de ordine din considerente birocratice. De exemplu poate vor să vadă la sfârșitul zilei câtă lume a trecut pe la ghișeul ăla și când. În fine, clientul nu ar trebui să simtă pe pielea lui toate astea.

    De faza cu tava nu comentez până nu văd înregistrarea video sau măcar ascult cu urechile mele acel ton “ofticat”.

    Că tot veni vorba de organizare eu am pațit-o cu Angst-ul când am vrut să iau niște cârnați. Deși la raionul cu produse din carne aveau 4 cântare, toată lumea era nevoită să se înghesuie la unul singur, unde stăteau la rândul lor la fel de înghesuite și vânzătoarele. Iar când am prins-o pe una la un alt cântar m-a luat cu “Ați stat la coadă?”. Așa că mi-am luat tălpășița de acolo și mi-am făcut cumpărăturile din altă parte.

    Oricum tu chiar crezi că un om mai inteligent vă avea vreodată aceste meserii? Taman azi am vazut unul în EvZ cu comentariul ăsta:

    “În Romania toți puturoșii cu liceu s-au transformat în agenți [de pază]”

    . Doar n-o să se facă unul cu facultate și eventual și masterat agent de pază la un hypermarket amărât 🙂
    Și încă ceva: nu ți se pare cam dur (batjocoritor) și oarecum nepotrivit cuvântul “sclav”? Cu prostia sunt însă de acord 🙂

  2. Cristian

    PS: vezi că post-editarea (“Click to edit”) nu funcționeaza. Îmi dă “Error 500: Invalid …ownership/permission…” sau ceva de genul asta (aș fi făcut copy&paste dar popup-ul ăla care nu merge închis m-a scos din sărite).

  3. “doi copii numărau o bilă” hehe acum cativa ani am castigat o sticla de vin la un concurs de bancuri seci 😀

    @Cristian si licentiatii or sa ajunga sa spele podele in supermarketuri. Toti vor experienta, nu ti se da sansa de a te demonstra, de a invata intr o luna tot ce considera ei ca ar trebui pt cine cu experienta. Asta e… cand o sa dai peste vreo femeie de serviciu tanara, frumos imbracata, manierata si politicoasa, sa nu te miri… probabil ca sunt eu dupa ce am terminat de dus pe la toate interviurile de joburi decente din oras, si nimeni nu mi a dat o sansa.

    http://spititout.haipa.ro/2008/11/04/din-lac-in-put/

  4. A.I.

    ce inseamna naghet ?

  5. Imi place Ikea, imi aduce aminte de ordinea nemţilor, dar văd ca din păcate au fost românizate serviciile 🙁
    De le-ar vedea Ingwar Kamprad le-ar da 2 cu bastonu’ peste spinare, vai de mama lor…. 😛

  6. magnum44

    He he he … Tu de-abea acum observi eterna si fascinanta prostie omeneasca?
    Va trebui sa te obisnuiesti cu asta, pentru ca in profesia care ti-ai ales-o vei lucra CU OAMENI, de la bun inceput si pana la adanci batraneti.
    Eu unul cand am inceput sa lucrez am fost de-a dreptul socat. Atunci am realizat ca prostia intr-adevar NU ARE LIMITE. In urmatoarea faza ma enervam … ingrozitor :)). Acum m-am resemnat. Ba chiar ma distrez copios. Se mai intampla totusi sa prind cate o zi in care jur pe ce am mai sfant ca, cu cat cunosc mai multi oameni cu atat iubesc mai mult animalele 😉
    Bafta!

  7. magnum44

    Sa iti povestesc si eu o intamplare care mi s-a parut de-a dreptu` geniala.
    In urma cu cativa ani eram pe la bunici, intr-un sat uitat de lume cam pe unde se agata harta in cui. Merg eu frumos la “bufetul” din sat sa achizitionez niste bere pt. ca asteptam niste musafiri.
    Intru, salut politicos si cer: Dati-mi va rog 6 beri Ursus.
    Vanzatorul (amabil): De care? Rosu sau verde?
    Eu: Aaa, rosu.
    Vanzatorul: Rosu n-avem. Numa verde.
    😐

  8. demirel

    “optuzitatea”?

    poate obtuzitatea

    in rest numa’ bine!

  9. Blondo, nu poate sa fie toata lumea asa vesela si draguta cu altii ca noi. Iti dai seama ce balamuc ar fi? Da, sunt tare multi oameni rai si neprietenosi pe lume. Cei mai multi. Dar cred ca e pentru ca u niste vieti asa de nasoale (alese prin liber arbitru sau combinate cu soarta), incat au gura amara permanent.

  10. Nu ţine de câte şcoli ai, ci de bun simţ. Bunica mea nici n-a mers la şcoală, a avut 12 copii, dar au supravieţuit doar 8, a trecut prin războaie şi prin foamete. Lucruri care în mod normal înrăiesc un om. Ea a fost cea mai cu bun simţ persoană pe care am cunoscut-o vreodată. Şi în faţa morţii şi-a păstrat demnitatea şi le-a cerut scuze propriilor copii, că trebuie să aibă grijă de ea în ultimele zile de viaţă.

    Am întâlnit şi licenţiaţi care îţi răspund flegmatic şi superior, cu aerul că-i deranjezi din sferele superioare în care se scaldă. Oameni fără caracter se găsesc peste tot, dar cei de care vorbeşte blonda sunt într-adevăr nişte stereotipuri. Am întâlnit dintr-ăştia şi la noi în sat.

  11. Trinity

    cred ca cu totii avem parte de intamplari de genu’ asta!! mai rau este ca multi nu isi dau seama de groapa in care sunt si de orizonturile inguste care ii inconjoara ( ca si tipa cu bonul de ordine)……
    numai bine!
    PS ai dreptate!! ciorbele la cantina in hasdeu sunt la fel de bune, mamaliguta e putin mai scumpa, (1,5 lei) si mai nou, este coada pana afara pe scari la orele pranzului!! si-au dat seama si fitzosii ca nu inseamna ca esti sarac daca mananci la cantina si ca e pacat sa stai cu stomacul gol de mandrie!!

  12. Prostia chelnaritelor e arhicunoscuta … cat despre cum arata de cand e asta un criteriu …

    Da multi sau nascut sclavi si asa o sa moara inclusiv aia cu joburi sde nuj cate zeci de milioane …

    Da na tre sa fie si sclavi ca fara ei ar fi rau /..

  13. da’ vrem sa-l depasim? ca atata vreme cat unora le e caldut in aceste minunate tipare, slabe sanse..

  14. :)):)):)) Nelămurirea mea este ce căutai tu să mănânci la fabrica de mobilă! :)):)):)) Bine, ştiu că au resturant, dar noh, îi ciudat! :)):)):)) E ca şi cum ai merge la fast-food la spitalul de nebuni… :)):)):))

  15. Mi se întâmplă mereu și mă scot din minți oamenii din servicii: lehamitea, sictirul, felul în care ”simți” că ești boscorodit sau chiar batjocorit când te întorci cu spatele.

  16. Crisitan, tocmai de aia AM INTREBAT: daca bonurile alea mai folosesc la vreo statistica sau evidenta a clientilor din ziua respectiva etc. Si mi s-a raspuns ca nici vorba.
    Iar sclav nu e deloc urat. Pentru ca sunt oamenii care nu pot gandi decat in tipare. E mult daca cer sa flexibilitate? Logica? sclavul e un robot care face strict numai ce a fost programat sa faca. tocilarul ala care nu poate face corelatii intre lectia de azi si aia de ieri. chelnarul care nu iti poate da cappucino cu frisca. sclavul e prima victima a propriei sale minti inguste. a doua, suntem noi, ceilalti. do I make my point?
    de editul ala stiu, m-am tot chinuit, probabil il voi scoate. si pe mine ma scoate din sarite cand te scoate pe tine din discutie. grrrr

    Spit it out, nu tocurile ma intereseaza. le vreau harnice si fara oase-n burta.
    iar faza cu interviurile nu o prea inteleg. am fost la vreo 2 in viata mea. si mi-am “cucerit” anagajatorul in primele 5 minute. Si nici nu aveam intentia asta de fiecare data.

    A.I., ai prins ideea. Naghet inseamna nugget. Ca McNuggets, suna cunoscut? un fel de carne de pui in pesmet. cred.

    Taina, si eu le-as da tot asa. Ieri, in Carrefour, voiam sa-l intreb pe un nelu ceva (mi-am luat bohrmasina :p ) si sunt aia care umbla in tricouri cu inscriptia pe spate “la dispozitia dv, va ajutam cu drag” sau ceva de genul..dupa ca em umblat vreo 5 minute dupa un costumat din asta, dau de unul care vorbea la telefon si isi plimba gelul prin magaizn. il rog amabil sa vin dupa ce termina convorbirea, la care imi intoarce spatele si eleganta si stil si-si infige nasul intr-un raft. Na poftim!

    demirel, “poate”?! nunu, PRECIS! :p my bad, voi corecta. merci

    another cherry, bingo. si stii cum functioneaza legea atractiei. astia nici nu vor iesi din hahat vreodata.

    Adela Mohanu, da, exact. nu tine de scoli. tine de chestia aia ca e ok sa respecti regulile atunci cand se aplica. dar sa o trimita pe mama la plimbare dupa bon din ala cand nu mai era oricum nimeni inaintea ei, mi s-a parut…prostie cu caru’

    Trinity, mi-ai amintit cand stateam si eu la coada. ce frumos era, mai ales cu cine stateam.. noi cand mergeam la cantina din hasdeu era sarbatoare :p in rest, traiasca pateul si zacusca! :))

    funny, unde ai mai vazut tu in localuri cu pretentii fete de un metru si-un snitel si cu o moaca de bidon turtit. noroc ca fundul numa’ turtit nu era.. ce sa zic, sunt rea.
    si nu intelege ca ma iau de oamenii care muncesc necalificat. nici vorba, avem nevoie si de gunoieri si de maturatori pe strada. si inca de chiar mai multi. eu vorbesc de aia care dupa cate ca nu au multe de gandit, cand sunt pusi in situatia de a o face, uita din cauza pauzei cerebrale prea lungi.

    Baby Race, uite cum imi ridica ea mititica moralu’… :p

    Robintel, cautam sa-mi potolesc foamea. Iar acolo sunt tot felu’ de oameni, de la angajatii la strans carucioarele din parcare pana la fiti-piti pe tocuri si cu bancomatul cu burta si ceafa groasa langa ea.

    pushthebutton, ohooo mai bine pe la spate,macar te scutesti pe tine de o portie de nervi. dar nici macar atata bun simt… :p

  17. Deci da ne tre si necalificati
    Da sincer eu nu am pretentii intelectuale de la o chelnarita (ca oricum majoritatea is alese duca ce tate si cur au) dar daca e urata care e faza iti sta capuccino in gat > aci teai exprimat ca o piti diva romanca deasta care merge numa in Q7 etc got the ideea ?

    Si cum ii spuneam lu un tovaras avem nevoie si de prosti ca de unde iau eu forta de munca 🙂 sa angajez pt gioburi idioate 🙂

  18. maniak

    Stai linistita. Eu ma duc la Ikea DOAR sa mananc..cei care nu au fost nu au de unde sa inteleaga! Cu nuggets am patit si eu..am cerut McNuggets si mi-a raspuns superior un tinerel “n-avem”. Tratamentul zeflemist il primesti si in alte locuri “de fitze” cum ar fi Valea Regilor unde stai ca prostu o ora sa iti aduca ceva si iti aduce ce nu trebuie sau zice ca nu are decat X cu Y, Z cu Y nu au. Servicii bune in Bucuresti nu am gasit pana acum decat la Golden Blitz si Terasa Doamnei, in rest , niste tarani.Lasa impresia ca ii deranjezi de fiecare data cand le ceri ceva,au pretentii,nu isi dau silinta si daca se poate sa le lasi vreo 50 de lei ar fi ideal pentru ei. Am intalnit si multi badarani in locuri precum “cafeneaua actorilor” unde se presupune ca un nivel minim de bun simt este obligatoriu .

  19. maniak

    ce pareri au unii..poate ar trebui sa stiti ca in afara tarii..in orice local..fitza sau nu..aia te trateaza ca pe un client “VIP”,nu pun etichete,nu se uita cum arati,nu se gandesc unde sunt..iti multumesc si ca i-ai chemat..se poarta frumos,servesc frumos. Crezi ca avem nevoie de prosti platiti prost sau de destepti platiti bine dar care sa atraga clienti? In regie , saptamana trecuta, s-a deschis un club nou, cautam o discoteca si un nene la costum ne-a vazut ca ne-am oprit in dreptul clubului respectiv si ne-a zs “intrati sa vedeti cum este..este nou deschis” am intrat, ne-a placut si ne-a dat omu si coktail gratis.O sa ma mai duc acolo.
    Cat despre mentalitatea de sclav : la BT asigurari daca iti faci masina pe casco trebuie sa : iei dovezi si toate cele , faci constatare la agentul lor , bagi masina in service , ACUM PARTEA INTERESANTA , cand masina e gata te duci la service, iei devizul si alte acte, te duci la ei la sediu, le semneaza si stampileaza,te intorci la service cu ele completate, iei masina , te duci cu masina iar la ei la sediu sa faca poze sa vada ca e ok. WTFFFF?????????
    Sunt curierul lor ? Atat de batuti in cap sunt ?

  20. maniak, era o intrebare retorica, nu? :p te felicit pentru coerenta expunerii firului narativ la faza cu asigurarile. dupa atata du-te-vino, iti admir integritatea facultatilor mintale. bucura-te si fa rugaciuni sa nu mai patesti, ca a doua busitura de masina te trimite nu la BT, ci la spitalu’ de nebuni.
    sunt incredibili. cred ca ei pe asta mizeaza. un fel de razboiul nervilor. ca ajunge omu’ sa cedeze psihic si ei sa iasa cu a lor.

  21. Blondo : Mai traiesti ? mess nimik … articole nimic … eu stiu ca esti la facultate tembele ca in veti da ce dracu 🙂

  22. Gigione

    @maniak … da, primii 3 pasi sunt corecti, iei dovada de la politie, inspectorul de dauna face constatarea si te trimite la service. De obicei, daca tu vrei un service anume, e bine sa intrebi dinainte daca unitatea service respectiva are decontare directa cu firma de asigurari. Pentru ca altfel, patesti exact ce ai patit tu. Daca exista un acord pentru decontare directa, schimbul de acte se face fara implicarea ta, intre service si centrul de daune al BT. Cat despre poze dupa reparatie, le poti trimite procesul verbal de ridicare a masinii din service … are exact aceeasi valoare.
    Altfel, o metoda mai putin birocratica dar poate mai putin avantajoasa pentru tine in cazul unor daune mari … iei dovada de la politie, te duci si faci constatarea la societatea de asigurari, duci masina in service si platesti reparatia din banii tai. Iei de acolo factura si te duci si o decontezi la societatea de asigurari. Ar trebui teoretic sa faci doar un singur drum cu factura. Banii se pot misca si din cont in cont …

    In rest, all the best 😉

  23. maniak

    Adevar graiesti.Service-ul avea decontare directa.Problema e ca nu-s incepator si stiu ce vorbesc.Am facut multe masini la bt…agentul constator ( prieten) m-a trimis acolo.Dealtfel treaba e mult mai nasoala daca nu il cunosti..au si program de semnat devize si de facut poze..stai sa alergi dupa ei prin oras!Am mai facut masini si pe la alte asigurari si treaba s-a desfasurat cum ai spus tu si cum e cat de cat normal.
    @C.B. 🙂 la ce intrebare te referi ? 😛
    multumesc de aprecieri.
    Sa stii ca exista si cazuri fericite, am luat pranzul ieri la un restaurant ( nu de fitze, era prin Carrefour) in Braila si am cerut ceva ce nu era in meniu si m-au servit cu placere , deci se poate!

  24. scrii funny …esti sigur blonda ?

  25. iulian z

    e adevarat ca ikea e populata masiv de oameni cu creier ce aduce aminte de pleistocen. din cand in cand mai fac anunturi sa vina clientu sa`si mute masina din locu` lor de incarcare a marfii. posesorul masinii cu nr gj nustiucat xxx este rugat sa se prezinte la locul de parcare. peste 20 de secunde: posesorul masinii cu nr GL nustiucat xxx este rugat sa se prezinte la masina. rumoare in magazin.

  26. Am văzut şi filme care reîncep de-ndată ce s-au terminat… la TV în SUA. Deci…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 175 queries in 0.395 s