Mesaj către May Williams, moașa mea, pe care nu știu dacă o s-o mai văd vreodată

Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, aflați că am un băiețel de 1 an și 2 luni, pe care l-am născut în Anglia, unde am locuit până anul trecut. Toată sarcina și nașterea au fost acolo, sub atenta urmărire a unor moașe grozave -până am intrat pe mâna chirurgului că, asta e, altfel nu s-a putut.

Mă gândesc mult la moașa care mi-a fost alături în travaliu, May Williams cea blândă și bună, pe care nu am mai găsit-o în dimineața următoare să îi mulțumesc. Stătuse cu mine toată noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, una dintre cele mai proaste momente ale săptămânii să-ți alegi să naști. Mai ales când te apucă cezarienele și spitalul e cu anesteziștii și chirurgii numărați.

-Vrei cezariană? m-a întrebat

Eu eram deja de 10 ore în travaliu, tremuram toată de la epidurala aia nenorocită, mi se părea că nu mai trece timpul odată și că lucrurile pot oricând scăpa de sub control.

Nu voiam cezariană, voiam să fie bine copilul meu, atâta voiam. Dacă trebuie cezariană, facem, dacă trebuie orice, facem, i-am zis. Eu nu mă pricep la nașteri, for God’s sake, pe mine întrebați-mă de dinți! Medicul care mă urmărea teoretic nu îmi inspira cea mai mare încredere din lume, nici ei, se părea, așa că a chemat un al doilea medic, o tipă care știa mai bine pe ce lume trăia. Am scris povestea cu May Williams aici, într-un articol în care mi-am arătat și susținerea față de moașele din România, care luptă în acest moment pentru independență.

Moașele au nevoie de mame

Săptămâna trecută am participat ca speaker la conferința cu acest nume, organizată de Asociația Moașelor Independente, unde am povestit fix experiența mea. Moașele se zbat în acest moment să se separe de asistenți și să aibă autonomie. Miercuri a avut loc o dezbatere la Parlament, care nu știu cât de grozav a mers, fiindcă nu am fost prezentă. Știu sigur că demersul lor a avut sprijin în guvernul trecut, acum rămâne de văzut ce-o să se întâmple. Ideea este că ele au nevoie de noi să facem cât mai mult tam-tam pe acest subiect, ca parlamentarii să simtă presiunea publică și să facă pașii înspre un proiect de lege. Eu am vorbit la o televiziune națională, urmează să scriu eu într-o revistă de renume internațional (vă spun atunci despre care e vorba), public pe blog, mă agit.

Dacă știți vreo femeie gravidă, vorbiți-i despre moașe, că multă lume nici nu știe că ele mai există sau are impresia că sunt doar la țară. Vorbiți oricui are urechi să asculte, scrieți pe facebook, e cea mai tare platformă de împrăștiat informația, dați share, distribuiți. Avem nevoie de moașe! Aceste femei sunt destul de singure, nu au bugete de comunicare și sponsori în spatele lor. Le-am spus că au sprijinul meu până la victorie. Care nu va fi ușor de obținut, dar asta nu e o scuză pentru resemnare.

Facts

  • 591 de moașe calificate lucrează în sistemul medical din România.
  • Doar două dintre ele sunt active în mediul rural.
  • Aproximativ 1000 de moașe licențiate sunt neintegrate adecvat sau sunt ținute în afara sistemului de sănătate.
  • Ca țară, ocupăm locul III în topul practicării cezarienei ca modalitate de naștere, cu un procent de 36,9 din totalul nașterilor
  • Locul III la rata epiziotomiilor, 68,2% din totalul nașterilor vaginale*

* Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca epiziotomiile să fie efectuate numai în anumite circumstanţe particulare, intervenţia fiind recomandată în 10% dintre cazuri. (pentru a evita epiziotomia, ce ajută: masaj cu ulei de măsline sau acest aparat, de care mi-a povestit o prietenă, eu nu l-am folosit. E ca un balon, se umflă progresiv, iar până la final de sarcină, ajungi să îl umfli până la 8-10 cm și să îl împingi afară doar din mușchii pelvieni. Mi se pare foarte tare, prietenei mele i l-a recomandat ginecologul din Austria.)

Să vedeți. La această conferință a fost prezentă și Lesley Page, președinta Colegiului Regal al Moașelor din Marea Britanie. Și, când am povestit eu despre nașterea lui Tudor, i-am zis: s-o țineți minte pe May Williams a mea!!! Sper că și-a notat și că englezoaica îi va transmite cumva aprecierea și recunoștința mea infinită.

Lesley Page

Despre cum e o sarcină urmărită în UK, am scris aici.

Despre cum e o naștere în UK, am scris aici.

credit foto Alexandra Bordeianu

Articolul anterior

Când sub așternut este o mulțime – mai bine, mai rău sau la fel?

Articolul următor

Food Revolution Day ar trebui să fie Food Revolution Way

25 Comentarii

  1. Diana v

    Susțin cu tărie aceasta inițiativa si imi doresc din suflet, sincer iti zic ca toate româncele care nasc in Ro sa aibă parte de moașe cum am avut noi. Moașa mea a fost ca o raza de soare intr-o zi mohorâtă in cele 7 ore de travaliu.

  2. Mi-ar placea ca in timpul nasterii sa fiu asistata de o moasa. Ar fi bine sa existe mai multa initiativa din partea statului si organizatiilor de acest fel.

  3. oana harabagiu

    Eu nici măcar nu știu cum o chema pe moașa care m-a ajutat la naștere. Dar ea a fost cea care nu s-a pierdut cu firea în niște momente în care era muuult prea târziu pentru cezariană. Ea ”mi-a scos” copilul care s-a născut cu APGAR 6! Până și doctorița i-a spus că ar trebui să se revigoreze această categorie și să nu mai fie privite ca ceva destinat ”femeilor sărace de la țară”. Dar cum la noi este în floare cezariana programată, rolul moașei se cam diluează!

  4. Eu mi-am concediat moașa în săptămâna 41 de sarcină. Este chiar prezentă în pozele tale. S-a rupt chimia dintre noi exact când aveam mai multă nevoie de sprijin: ”are capul mobil, riști prolaps de cordon”. Știu că se impune cezariană atunci când iese cordonul. ”Aaa, poți să naști și natural, un copil mort.” Și acum îmi răsună în cap vorbele ei. De asta am și renunțat la serviciile ei. Unde mai pui că Isabella a fost resuscitată la naștere?!
    Da, avem nevoie de moașe și moașele de mame, dar trebuie domle` să fie într-un fel anume moașele astea …

    • Si chimia e diferita intre oameni, si pe mine m-au vazut moase diferite, May nu e cea care mi-a urmarit sarcina, nu am nascut pe tura moasei respective. Care tot era super, dar la vizita de dupa nastere au mai venit alte doua, pe care nu le stiam. Zero chinie, la una chiar am urlat, fiindca venise cu o idioata de studenta care habar nu avea sa tina capul copilului. A vrut sa mi-l cantareasca fix ca pe un kil de cartofi la piata. Atunci am zis, stop, take your hands off my baby. And another job, you stupid idiot, in capul meu. Deci na, nu sunt toate la fel :))

  5. si moasele care exista, le educa cineva? Una in expulzia mea venise sa impinge cu coatele in burta. I-am zis NU si a mers totul si fara aceasta interventie.

  6. Adriana

    Nu am stiut ce inseamna o moasa pana cand am ajuns la spital (in Cluj) ca sa nasc.
    Am gasit o moasa minunata, m-a monitorizat mereu, mi-a impletit parul la un moment dat, a adus anestezist la momentul potrivit, l-a mai chemat cand a fost nevoie de inca o doza, tot cu ea am si nascut. Medicul de garda si-a facut prezenta doar ca sa imi faca epiziotomie.. Mai bine nu venea 🙂
    Nici eu nu mai retin cum arata, doar ca era blonda si zâmbitoare. Imi amintesc cu drag de ea.

  7. Eu am avut două moașe unde am născut (Spania): una mi-a fost alături în timpul travaliului și alta a asistat la naștere, așa s-a nimerit, în dimineața când am născut eu s-a schimbat tura de moașe și asistenți. Am născut și cu medicul care mi-a monitorizat sarcina pentru că așa am cerut eu dar puteam bine-mersi doar cu moașa. Totul a decurs bine, când am născut moașa a fost cea care mă mângâia pe burtă să simtă când vin contracțiile pentru că eu nu simțeam nimic de la epidurală, ea mă încuraja, îmi spunea cum să împing, mi-a pus copilul pe piept proaspăt scos, m-a ajutat să alăptez la câteva minute după ce am născut. Au un rol foarte important moașele pentru că doctorii sunt acolo în față, așteaptă copilul, nu au timp de astfel de ”detalii” și finețuri.

    • Asa este. Medicii sunt foarte importanti, eu nu am avut curaj sa nasc doar cu moasa acasa, de exemplu

  8. Cristina

    Moasa mea olandeza multi laudate, cum m-au transferat pe partea medicala, adica epidurala, m-a lasat cu ochii in soare. Ea nu mai are ce sa faca ..si a plecat…Oricum, cat a fost cu mine a fost mai mult pe laptop si la telefon si Remco, a fost cel care m-a tinut de mana 24h. Mi-a dat drumul cat sa faca un pipi si sa manance un ceva…Am fost pasata pe trei ture de moase si asistente si doctori. Fiecare si-a gasit mana in vaginul meu … pana am ajuns la cezariana…am plans si plang ca un copil ca la 10cm dilatatie eu nu am putut sa nasc…natural…bine ca nu am vrut sa nasc acasa.

    • Cunosc foarte bine frustrarea. Si eu am ajuns la dilatatie 9,5, ba la un moment dat mi-a zis ca sunt la dilatatie maxima.
      Dar, hei, ce tot aveti cu nasterile acasa? Eu nu am zis nicaieri asta, nici nu mi-am pus problema, nu recomand!

  9. Ecarulan

    O moasa la munca:
    https://www.facebook.com/milkandhoneylifestylefotografie/photos/a.560104327497978.1073741828.478269172348161/693200680855008/?type=3&theater
    – nu-i copilul meu, dar e prima mea moasa – am crezut ca ma moseste Claudia Schiffer cand am vazut-o prima data :)))
    Poate ca pare ciudat ca atmosfera e asa relaxata la o nastere cu moasa (n-are nici macar halat, pana la urma…), dar daca e o nastere fara complicatii, chiar poate sa fie asa de simplu.

    • Stai ca nu pot vedea poza

      • Ecarulan

        Mda, nu stiu de ce – eu o pot vedea logged in and logged out de pe Facebook. E o poza foarte frumoasa cu un bebelus care tocmai se naste asistat de o moasa.

  10. Ar fi bine sa se faca un pic de tam tam, eu am nascut 2 copii la spital si habar n-aveam ca exista moase, pana cand nam devenit mai activa in online.
    As scrie si eu, desi pentru mine ar fi un fel de “a 7 a zi dupa scripturi” am descoperit si eu ca exista moase.

  11. Bubulina

    Eu am nascut in Berlin, la spital, cu moasa. Si am folosit aparatul de care vorbeai, epino, recomandat de moasa de la cursul de nasteri. Si-a facut efectul, zic eu, desi l-am folosit doar 6 saptamani, si nu chiar zilnic. Bebe de 4 kg nascut vaginal, fara epiziotomie, fara cusaturi, recuperare usoara. Traiasca moasele! Nemtii au vreo 4 tipuri de moase, specializate pe diverse stadii din sarcina, nastere, dupa. Sunt fff cautate si respectate. Trebuie si in Romania

  12. Buna Miruna! Ma intereseaza si pe mine subiectul (si chiar as vrea sa ma implic), dar am 2 nelamuriri: 1) care e diferenta intre asociatia moaselor si asociatia moaselor independente?; 2) ce lege vor moasele sa se modifice sau sa se dea?
    De asemenea, din ce tin eu minte dupa intalnirea la MS de anul trecut ramasese ca asociati sa faca niste reguli de practica (sau altceva nu mai tin minte exact)…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 189 queries in 0.309 s