Naşterea, în UK

nastere

Majoritatea naşterilor în Marea Britanie se întâmplă natural şi vaginal. Moaşa e omul de bază din partea staff-ului medical. A mea a zis că atunci când a început ea să lucreze, acum vreo 20 de ani, cezarienele erau foarte rare, nu sărea lumea aşa rapid cu bisturiul. Adică, vreo 10% dintre naşteri deveneau cezariene. Acum, vreo 25%. Spunea că procentul e foarte ridicat şi că se străduiesc să îl reducă.

Aşadar, se întâmplă cam în felul următor, ai 2 opţiuni:

 1.  Fie alegi să naşti natural/vaginal sau cel puţin să încerci, asta în spital de NHS ori acasă,
 2. Fie alegi cezariană în privat. Legat de a doua opţiune, nu vă pot da prea multe detalii, fiindcă nu m-a interesat subiectul din start. Pentru o cezariană programată, de obicei se intervine în săptămâna 38, când e considerată sarcină la termen. Doar că puiul mai poate sta până la 2-3 săptămâni liniştit în burtică şi nu aş fi vrut să îl fugăresc de acolo. Plus, mi-am dorit să evit operaţia, la mine nu s-a putut, vă povestesc separat. A fost cu cântec.

Dacă alegi să naşti natural, ai vizita la moaşă la 36, 38 de săptămâni. După săptămâna a 38-a, moaşa te vede în fiecare săptămână. Face măsurători de burtă, asculta bătăile inimii copilului, chestii de rutină. Te întreabă dacă eşti happy cu mişcările lui.

Cândva în tot acest timp, poţi participa la un curs antenatal pentru părinţi. E gratuit şi organizat de maternitate. Nu sunt sigură dacă e disponibil în toate maternităţile. Eu am născut într-un spital universitar mare. Aici ni s-a explicat totul: cum se porneşte, la ce să ne aşteptăm, cum să reacţionăm, unde să sunăm, ce să aducem, unde să parcăm maşina. Toate informaţiile astea sunt de mare folos când eşti oricum superemoţionat şi stresat. Poate te mai şi doare una-alta.

Pe scurt, ce am aflat:

 • că, de obicei, contracţiile încep înainte de a se rupe membranele (“apa”) şi că nu e chiar ca în filme, surpriză, mi s-a rupt apa. Dar că, poate fi. Rar.
 • Că, după ce încep contracţiile, să le notăm şi monitorizăm.
 • Că e recomandat un duş cald şi un paracetamol cu ibuprofen, dacă se înteţesc contracţiile.
 • Ziceau aşa: suni la spital doar când ai contracţii la 5 minute sau crezi că s-au rupt membranele. Vorbeai la telefon cu o moaşă, care decidea dacă eşti de venit la spital sau nu. Chiar dacă eşti cu membranele rupte, dar fără contracţii, se poate să te trimită înapoi acasă. (Asta e din cauză că aveau paturile foarte ocupate, iar un travaliu e ceva destul de imprevizibil ca timp.)
 • Ne-au explicat şi variantele de analgezie în timpul travaliului, cu avantaje şi dezavantaje,
 • care sunt timpii travaliului,
 • ce se întâmplă imediat după naştere.
 • A, şi ne-au dat lista cu exact ce să punem în bagajul pentru maternitate. Erau 3 coloane: pentru mamă, însoţitori şi bebeluş. Erau scrise chestii de genul: bani mărunţi pentru parcare, un schimb de haine pentru însoţitori, periuţe de dinţi şi o gustare. Noi am luat inclusiv papuci de casă. Au fost bineveniţi.

Aici fac o paranteză: mi-a plăcut enorm faptul că practica lor era la zi cu cele mai recente studii. Adică, dacă nu exista o urgenţă medicală, lăsau cordonul ombilical să mai pulseze câteva secunde/minute (există multe beneficii pentru bebeluş, citiţi aici), aşezau copilul pe abdomenul mamei (exact ca în poza de mai sus). Apoi, tăiau cordonul ombilical şi bebeluşul era aşezat la sân. Nu îl lua nimeni de la mamă nici să îl şteargă, cureţe, nici să-l cântărească, măsoare, etc. Astea se pot face şi 2 ceasuri mai târziu! Erau clar scrişi pe pereţi primii “paşi” în îngrijirea bebeluşului: expluzie, primul plâns, primul contact vizual cu mama, pus la sân (dacă mama doreşte să alăpteze) şi somn.

La spital, există 2 secţii pentru naşteri: midwife led unit şi consultant led unit. Adică, o secţie condusă de moaşe, alta de medici. Iniţial, mama e internată la moaşe şi mutată la medici, doar dacă cere anestezie epidurală ori se complică situaţia şi e nevoie de alte intervenţii.

Alte opţiuni pentru naştere:

 • poţi naşte acasă: spitalul îţi poate oferi piscina (dacă o doreşti) şi întregul echipament, plus îţi asigură asistenţa unei moaşe. Aceasta va avea un echipament de bază de prim ajutor la ea. Din câte am citit eu, moaşa va sfătui viitoarea mamă dacă sarcina ei şi naşterea se pretează la aşa ceva. În general, e mai simplu la al doilea copil şi cu mai puţine riscuri. Să vedeţi, moaşa mi-a povestit că sunt în discuţii acum să ofere femeilor care optează pentru o naştere acasă 3000 lire. Asta, ca să mai salveze NHS-ul nişte bani, normal. O naştere naturală costă spitalul undeva la 5 mii de lire, deci toată lumea câştigă.
 • poţi folosi piscina şi în spital. Gratis, nu se plăteşte nimic extra. Singura “problemă” în spitalul unde am născut eu ar fi putut ca piscina să fie ocupată, fiindcă aveau doar una. Însă moaşa mi-a zis să stau liniştită, că ar trebui să am mare ghinion ca cineva să folosească piscina fix când mă înteţeşte şi pe mine. Nu a fost cazul, nu am optat pentru asta, deşi am luat în considerare.

În sala de naşteri, aveau voie tatăl, bunica, bunicii, alţi copii. Dacă se mergea în sala de operaţii, doar tatăl sau un însoţitor avea voie.

Dacă totul decurge bine, după o naştere naturală, femeia pleacă acasă cu bebeluşul după 6 ore. După o naştere vaginală cu anestezie epidurală, rămâne o noapte în spital. După cezariană, rămâne cam 2 nopţi sau mai multe, în funcţie de necesitate.

Pentru plecarea din spital, se cerea obligatoriu scaun de maşină. Nu te lăsa să pleci, dacă nu aveai scaun. Punct. Sau, dacă duceai nou-născutul pe jos acasă, aveai voie să-l pui într-un sistem de purtare potrivit vârstei lui.

Urmează apoi o săptămână sau 2 de monitorizare din partea moaşei. La 2-3 zile vine acasă şi-ţi cântăreşte bebeluşul, te controlează şi pe tine: cum te simţi, sâni, lapte, cicatrice, din astea. Dacă totul e ok, după ce bebeluşul recuperează şi ajunge la greutatea de la naştere, moaşa predă ştafeta unui health visitor, care nu am înţeles exact ce face. În principiu, are grijă să nu strici copilul. Medicul de familie de vede la 6 săptămâni. Nu tu ginecolog, nu tu consult vaginal. Doar te întreabă ce mai faci. 😛 (În principiu, pentru depistarea depresiilor post-partum)

Cu health visitor poţi vorbi despre cum te simţi fizic şi psihic, îţi poate da sfaturi de alăptat. Mai pleacă nişte bani de la bugetul de stat pentru aceste vizite. Pentru mine nu ar fi fost importante, însă pentru mulţi alţii sunt ultra-mega-binevenite. Cunosc englezoaice care au făcut zero informare, au citit zero cărţi ori articole pe net, având pretenţia ca moaşa şi acest health visitor să le spună tot ce au nevoie să ştie. Despre sarcină, naştere şi bebeluş.

Please, educate me, cum se zice.

Acum, poveşti reale, ale femeilor care au născut în UK:

Pentru noi, ăştia veniţi din România, e totul destul de diferit. Şi cu puţină componentă medicală. Despre urmărirea sarcinii am scris aici. Am auzit experienţe frumoase şi mai puţin frumoase, depinde cum ţi-e norocul. Eu am dat întotdeauna peste personal prietenos, amabil, care a sărit mereu în ajutor. Aşa cum ar şi trebui să fie. Peste tot 😉

imagine via shutterstock, naştere

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Lunea de după alegeri

Articolul următor

Cu bebeluşul în maşină: mama stă în faţă sau în spate?

28 Comentarii

 1. Pare din regula : “keep it simple and stupid” (seful meu vine de la Cambridge si tot ne zice asta)

 2. Andreea Ilie

  Mi se pare foarte ciudata nasterea si urmarirea sarcinii in UK versus Romania. Probabil ca daca esti acolo si nu ai avut contact cu tot ce inseamna acest lucru in Romania, nu ti se pare nimic neobisnuit. Insa mie, obisnuita cu stilul romanesc, mi se pare super ok sa mergi luna de luna la control la medic, sa iti confirme ca bebe e ok ecografic, nu doar sa ii asculte bataile inimii o moasa. Eu abia astept urmatorul control sa fiu sigura ca e totul in regula cu bebe.
  Eu tind sa cred ca accesul la medic este limitat din motive economice ( exact cum ai zis ca vor sa faca cu nasterea, sa primeasca mamele bani sa nasca acasa ptr a economisi la buget). Nu vad nimic rau sa mergi luna de luna la medic sa iti urmareasca sarcina, parerea mea e ca paza buna trece primejdia rea.

  Cat despre nasterea in sine, conditiile sunt clar superioare la stat acolo decat aici,si mi se pare ok ca se respecta toate acele lucruri pe care incep sa si le doreasca tot mai multe viitoare mame . It’s just me, dar recunosc ca nu mi-ar fi placut sa imi dea copilul asa murdar pe burtica sau sa il pun la piept :)))), dar asta e o preferinta. Iar eu nu prea sunt de acord cu nasterea acasa, neasistata de medic. Consider ca poti interveni mult mai prompt in caz de complicatie daca esti intr-un spital, cu un medic langa tine.

  • Ei fac toate lucrurile astea dupa niste concluzii ale studiilor. S-a constatat ca pentru bebelus cel mai putin stresant e sa ajunga imediat pe abdomentul mamei, nu sa fie spalat si etc. Tu iti dai seama ce navaleste peste el dintr-o data: lumina, sunet, atingere, totul la alt nivel decat stia el pana atunci. Si mie mi s-ar parea ciudat, dar na, daca e mai bine pentru bebelus…
   Cat despre nasterea acasa, am cunoscut femei medic si sotii de medic (chiar sotia ginecologului meu din Uk) care au ales asta. Cred ca trebuie un pic mai mult curaj si un strop de altceva 🙂 cand se termina cu bine, cica e minunat.

  • dia

   Andreea, mie mi se par ecografiile lunare din Romania un business si atât. Științific, nu e nimic care susțină asa ceva. Ma refer la o sarcina care e cu risc scăzut cum sunt majoritatea. Peste ocean, am avut 3 ecografii( recomandarea e de 1 sau 2)- una de confirmare, alta pentru un screening si cea anatomica. Pentru 1 sau 2 ecografii se stie ca nu e risc pentru bebe, dar nu stie nimeni daca riscul nu creste cand ecografiile devin frecvente( nu prea sunt studii pentru asta) si de acolo si ideea ca nu ai nevoie, nu iti face si asa e cel mai bine. Stiu ca e momentul cel mai așteptat de viitoarele mame insa in acest caz less is better

  • Crista

   Andreea Ilie : Asta pentru ca nu ai intalnit pana acum medici incompetenti. Eu da, in Romania ! Si aroganti pe deasupra ….
   Cred ca noua romanilor in general ne place teribil de mult sa dam spaga , sa luam pastile, sa mergem la nene doctor pentru ca ” ne simtim in siguranta “.
   O sarcina normala nu necesita control lunar efectuat de un medic ginecolog. Iar o nastere nici atat.

 3. Imi place ideea ca nu te lasa sa pleci cu masina, fara scaun/landou. La noi nu s-a pus problema, Nadia a mers doar in aceste conditii, dar sunt inca multi romani care spera ca nu se poate intampla nimic nici daca tin copilul in brate.

  NU sunt de acord cu mutatul nasterii acasa. Faza asta mi se pare absolut criminala, pentru ca o nastere acasa poate sa o ia nasol si mori cu copilul in brate. SAu mori tu. Sau moare doar el

  De asta se merge val-vartej la spital, pentru ca acolo exista MEDICI si TEHNOLOGIA care sa te salveze. Si acolo se moare, culmea, acasa insa nu ai nicio sansa, daca se impute chifteaua.

  Chiar discutam cu ginecoloaga mea, dupa ce am nascut, ca observ tot mai des trendul asta cu nascutul acasa si la noi. Mi-a zis ca in mod normal e fain, ca esti acasa etc., dar ca, daca porneste o hemoragie mai sanatoasa, aia esti, pana te culege ambulanta.

  Este un risc pe care eu nu mi l-as fi asumat nici pentru 30 de mii de lire.

  Oricum, e nasol ca fac smecheria asta, pentru ca multi mai fara bai vor fi tentati sa incerce acasa.

  Personal nu mi-ar fi placut oricum, nici trecand peste faza de riscuri. La cat de ‘messy’ e tot, prefer sa fac mizerie la altii decat la mine.

  Nu as avea incredere nici sa nasc cu o moasa, oricat de buna este. MEDIC sau nu nasc 😀

  Unul dintre avantajele faptului ca am nascut cu cezariana (si am planificat-o – well, aprox, ca fii-mea trebuia scosa cu 5 zile inainte de data oficiala, deci am grabit procedura), este ca am nascut cu medicul meu, plus sotul ei.

  Doctorita mea m-a consultat din 2008 incoace, am facut o cauterizare cu ea, ne-am vazut din 3 in 3 saptamani la controale pre-natale, am incredere oarba in ea si in sotul ei.

  Avantajul ca nu ne-am vazut din an in paste – am putut vedea foarte bine cum merge sarcina, am facut masuratorile de Down, am facut o cura de fier inainte de operatie si a vazut ca placenta se calcifia, asa ca am intervenit mai devreme.

  Nu stiu ce s-ar fi intamplat, daca, stateam lejer acasa cu moasa, sa astept travaliul, probabil era nasol de tot. Oricum placenta era bine ‘lipita’, asa ca a fost si o hemoragie pe cinste.

  Dar eram perfect pregatiti, aveam echipa medicala pe alese (oamenii in care am 100% incredere), eram intr-o clinica foarte bine dotata etc.

  A mica s-a ales cu un Apgar 9 (extremitatile ‘violete), dar a fost super OK pana la urma.

  Alta faza care nu-mi place – sa vin cu sufertasul de acasa

  Am ales o clinica privata (si am platit cam 1200 de euro, plus 1200 celulele stem), pentru ca m-am dus cu buletinul, ca le creditele de acum cativa ani 😀

  Nu am avut bagaj, nu a fost problema mea.

  Curatenie absoluta, dotari superbe, personal absolut senzational.

  Daca nu as fi atat de batrana, mai faceam 2 copii doar ca mi-a placut experienta 😀

  Oricum .. bine ca exista atatea optiuni. Poti merge la privat, poti merge la stat, poti alege cum sa nasti (aici cel putin chiar ai de ales, in special daca poti ‘unge’ la stat sau plati preturile de privat), stiinta merge inainte, asa ca in mod normal treci cu bine si de asta 😀

  • Ramona, scenarii paranoice se intampla si in spital. Moralul sus, nu cauta numai scenariul apocaliptic! sansa de hemoragii sub 1%, si acasa si in spital.
   Dar hai sa ne uitam la cifrele Olandei:
   -40% din gravide ce sa nasca acasa
   -jumatate din acestea li se da acordul (evaluarea e complexa si tine de: antecedente, fara probleme in sarcina, distanta fata de spital, termenul de declansare a nasterii, travaliul cum decurge, pozitionat bebe in burtica etc etc).
   -nasterea decurge mai repede acasa. Mama e mai relaxata. Daca e o problema, in cateva minute e adusa la spital (masina e in fata casei), si intre timp e pregatita si sala de operatii (nici la ei, nici la noi, nu sta niciun anestezist cu seringa pe vine sau vreun chirurg in halat si cu manusile si mainile in sus, ca poate ii pica ACUM ceva ceva de operat)
   -mama la 1 ora de la nastere isi vede de ritmul obisnuit
   -e cea mai mica rata din europa (sau no.2, dupa Suedia) la infectii intraspitalicesti la bebelusi si mame
   -e cea mai mica rata din europa (DE DEPAAARTE) la depresii postnatale
   IEFTIN!! Da, e cel mai ieftin si pt sistem si pt parinti sa nasca asa. Si zic asta pt ca sotul era gata gata sa faca credit sa nasc si eu, ca o doamna, la euroclinic :D. Fara haine speciale, fara bagaj, fara agitatie, fara drumuri, fara masina (da, sunt multe familii ce nu au masina), fara scaun etc.
   -post nastere vine zilnic, o saptamana, o asistenta acasa, sa ajute: la acte, la mancare, la jucat cu copiii mai mari, sa faca mami o baie, sa alapteze, etc. Sta si juma de zi!
   -scade riscul de gelozii si discutii cu copiii mai mari, echilibrul psihic in familie e cel mai important pt sanatatea tuturor: bebe mic vine in familie, se integreaza, e ca o trecere lina din interior in lumea exterioara.

   • Adina

    Vreau sa impartasesc cu voi povestea mea. Eu am doua nasteri. Prima în România și cea dea doua în UK.
    1.NASTEREA ÎN UK
    Pe tot parcursul nasterii nu am cheltuit niciun ban pt controale sau medicamente.Nu am avut nicio problema cu medici,chiar s-au purtat exemplar deși nu știam foarte bine limba. Am avut și ceva probleme dar nu foarte grave. Au cam început de la 7 luni când am fost programată la control. Când am ajuns la spital pt control am urcat niște scări cam multe (îmi este frica cu liftul), nu am crezut ca o sa am probleme daca urc pe scări pt ca nu a fost prima data,iar când am ajuns în cabinet mi s-a făcut rau. Eu cred ca nu numai scările au fost de vina ci și benzile ce urmau sa le pună pe burta pt a asculta bătăile inimii copilului. Nu îmi plăceau acele benzi,parcă eram ținută în lanțuri simțeam ca nu am aer și pana sa îi spun ca îmi este rau,ea a vazut repede si a sunat la alt spital mai mare unde urma sa nasc și au cerut o ambulanta. Și în câteva minute au fost acolo,nici nu m-au lăsat sa merg pe picioarele mele ca mau dus pe un pat mobil cu liftul pana jos și m-au băgat în ambulanta. Cu sirena pornita m-au dus la spital. Mie mi sa părut o nimaca toată. ..deși le-am spus ca nu vreau sa merg ca îmi revin dacă beau putina apa,degeaba le-am spus. Când am ajuns acolo m-au băgat intr-o sala, o asistenta m-a imbracat cu ceva ca un halat si in picioare mi-a pus niste ciorapi medicinali și cred ca venise vreo 10 doctori și asistente acolo și nu înțelegeam ce se întâmplă. Abia când a venit sotul meu ,ca a fost anunțat și l-au chemat de la munca,atunci am aflat ca ei vroiau sa îmi facă cezariana ca ziceau ca bătăile inimii fătului sunt foarte slabe. Aveam doar 7 luni de sarcina. Am avut noroc ca a venit sotul la timp altfel îmi făceau cezariana ca ei tot îmi exclicau de o injecție și sa stau calma ca dacă vreau locala sau totala…. Poate ca nu mi-ai spus de cezariana și de bătăile fatului ca sunt slabe ca sa nu mă stresez sa nu îmi fac griji. Și am vorbit cu sotul si i-am spus sa le zică ca nu vrea sa îmi facă cezariana ca mai este mult timp pana la termen și sa mai așteptăm măcar 2,3 săptămâni și mi-au dat drumul.Alt incident a avut loc la 8 luni de sarcina când am crezut ca o sa basc ca s-a rupt apa dar nu a curs foarte mult,nici nu știam ce sa cred. Și am sunat la numărul de pe dosar și m-au chemat la spital pt analize. Mi-au luat probe și au constatat ca am avut o pierdere de apa și m-aU internat în spital. Am stat 2 zile pt ca trebuia sa îmi facă 2 injecție fiecare introfeu zi. Acele injecții au fost foarte,foarte dureroase și mi-au dat și niște pastile pt acasa. Inainte cu doua saptamani cand am fost la control,am aflat ca pozizia copilului nu este buna. Era cu picioarele in jos si mi-au facut o programare peste cateva zile la spitalul unde urma sa nasc sa il puna in pozitia corecta. M-am prezentat la spital sa il aduca in pozitia buna dar din fericire copilu s-a intors singur si ma bucur,altfel nu stiu cum ar fi procedat si prin ce ar m-ai fi trebuit sa trec pt ca mi-au spus ca este posibil ca asta sa declanseze nasterea.Mi-au făcut și ecografie sa vadă dacă totul este bine și a fost totul bine. Apoi a venit si momentul sa nasc,exact ziua în care a spus doctorul de familie, și nu știam ce sa fac ca la spital mergi degeaba dacă nu s-a rupt apa(știu pt ca a mai născut cineva și s-a dus la spital ca avea contractii și au trimis-o acasă si peste 3 ore s-a întors la spital și a nascut) așa ca nu știam ce sa fac. Toată noaptea nu dormisem din cauza durerilor dar nu au fost foarte tari și pana la urma am hotărât sa merg la spital și am tot sunat la cunoștințe care aveau mașini sa mă mă duca la spital dar nu răspundea nimeni,fiind prea dimineata. Și în timp ce tot cauta, i-am spus soțului ca nu mai mergem ca acum trebuie sa nasc,am simțit arsura aceea,așa am simțit ca o arsura tare și a sunat la ambulanta. A durat 15 minute pana a venit ambulanta și eu în timpul ăsta mă tot fortam sa nu nasc pana cand nu ajung ei, ca mi-am adus aminte ca pozitia copilului nu a foat buna si de atunci putea sa se intoarca si mi-am facut o gramada de griji iar când ai contractii impingi chiar fără sa vrei, a fost foarte greu sa mă abțin, si asa pana au venit ei se vedea deja capul copilului. Sotul meu a asistat la naștere deși nu a vrut. Am ales sa nasc în spital și tot îl convingem pe sotul meu sa asiste la naștere și tot refuza ca îi era teama. Dar tot a asistat fără sa vrea și a fost foarte speriat și nu știa ce sa facă ca ambulanta nu mai ajungea. Pt mine a fost o eternitate pana au venit. Apa s-a rupt abea în momentul când a ieșit copilul. Și dupa ce am născut,așa murdar cum era lau pus pe burta și mi -au spus sa îi dau sân. Și mi-au explicat ca primul contact pe care trebuie sa îl aibă copilul este cu mama și nu oricum,piele pe piele,nu ca îl țin în brațe dar pe tricou. Copilul trebuia sa simtă pielea mamei lui. Sotul meu a avut onoarea de a tăia cordonul,și au stat cu mine acolo vreo ora sa vadă cum mă simt,m-au întrebat dacă vreau sa merg la spital, și în timp ce au stat cu mine au chemat o moașă care sa se ocupe de copil și de mine. A fost totul bine. La început a venit mai des,îl contola pe copil și pe mine sa vadă kg,dacă mananca,sa vadă dacă am vreo depresie. Copilul nu trebuia infofolit. Trebuia sa il tin fara caciula si sosete sau sa fie invelit cu vreo patura.Deși în UK am avut câteva probleme și am născut acasă a fost mult mai bine acolo ca și în România. Travaliu meu a durat doar 15 minute si ma bucur foarte mult. Cred ca a avut mila Dumnezeu de mine sa nu indur prea mult acele dureri crunte.
    2. Nasterea în Romania
    Și în România am avut moașă care mă controla periodic fără sa platesc ceva. Și cu prima sarcina am avut ceva probleme,am avut o infecție urinara și mi-a dat reteta care a costat 250 lei iar unul din medicamente foarte greu l-am găsit. Asta a fost când aveam 6 luni de sarcina. Vreo săptămână am stat numai în pat ca îmi era greu și sa merg la baie iar ce mancam
    varsam tot. Pe la 26,27 sapt a trebuit sa fac nu mai știu ce ecografie care a costat 450 lei. Apoi m-a internat în spital pt naștere înainte cu o săptămână de termen ,după ce m-a controla sa vadă dacă sunt dilatata. Aveam dilatatia 4 înainte de a mă interna și tot 4 și când am născut. Pana sa îmi rupă apa,tot venea o moașă care era pe schimb și tot își îndesa degetele încercând sa ne dilate. Uram când știam ca trebuie sa vina dar nu din cauza ca durea ca nu a durut prea tare dar îmi era frica din cauza celei dinaintea mea care zbiera cât o ținea gura. Intrun final mi-a rupt apa și de atunci au început durerile cumplite. 2 ore a trebuit sa le suport pana am născut iar doctorița și moașă și asintenta stăteau în fata noastră și beau cafele și râdeau. Nu aveau ele treaba. Am tipat și eu dar nu din cauza durerilor ci pt ca trebuia sa nasc și nu venea nimeni. Abea când am tipat a venit si ma trasese asistenta din pat ca pe un animal de parca ar fi trebuit sa metg sa dansez in vreun club nicidecum sa nasc. Abea te misti de dureri si ea sa te traga asa din pat si numai bine facuse ca si asa eram plina de nervi ca mai aveam putin si nasteam acolo in pat pana veneau eu si am intrebat-o de ce ma bruscheaza asa …. si si-a cerut scuze. In momentele alea abea te misti.In Romania când naști iți face o tăietură de câțiva cm pe viu apoi tot pe viu te și coase. În UK în schimb nici nu vor sa audă de așa ceva. La a doua naștere m-am rupt,ca din nou nu am avut dilatatia prea mare și ei nu vor sa te taie. În românia am stat vreo 6 zile în spital,tot din cauza asistentelor zic eu, copilul ce l-am născut după 3 zile îmi spune ca nu poate sa îmi dea drumul acasă fiindca copilul are un început de infecție si trebuie sa stăm pt analize si sa îi facă tratament. Când am întrebat de unde este infecția au spus ca este din cauza mea ca doar am avut o infecție pe timpul sarcinii și poate încă nu sunt vindecata complet și mi-au luat sânge și urina pt analize și eu nu aveam absolut nimic. Spitalul unde am născut este Panait Sarbu,exact acela unde s-a găsit vreo 12 asistente care sunt purtătoare de stafilococ auriu….

 4. Diana

  Nu sunt mama si nici nu intentionez sa fiu in viitorul apropiat- mediu, insa am citit cu mult interes pentru ca sunt o fana a serialului britanic “Call the Midwife”, care descrie in detaliu inceputurile NHS si finantarea moaselor prin sistemul de stat din UK. Actiunea are loc la final de anii 50 si pentru cei fascinati de cinematografia britanica, este o serie foarte bine realizata.

  Serialul este bazat pe cartea unei moase celebre. Mi-a parut bine sa observ din relatarile tale ca programul continua, la aproape 6 decenii de la implementare. 🙂

  • Diana, moasa care m-a asistat la nastere era un inger tanar! Si da, era l fel de buna si blanda ca una cu experienta dubla! Chiar cred ca isi fac bine meseria asta moasele.

 5. dia

  Mie mi se pare chiar ok sa ai o moașa, in majoritatea cazurilor nici nu ai nevoie de altceva. Cat despre nașterea acasă, asa cum se scria mai sus, sunt tari care chiar o practica si sunt anumite criterii pe care trebuie sa le îndeplinești. Da, am citit si eu de cazuri in Romania care au mers foarte prost din cauza ca mama a insistat sa nasaca acasă dupa o cezariana.. Pai, asa nu! De asta sunt criterii pe care trebuie sa le îndeplinești. Si da, in țările unde se practica asa ca la carte toată treaba cu născutul acasă lucrurile merg bine in majoritatea cazurilor, ca altfel nu s-ar practica. România nu e pregătită pentru asta. Nu m-a interesat născutul acasă si peste ocean nici nu mi s-a oferit dar cred ca pus bine la cale e ok. Pe mine aici m-a monitorizat medicul meu de familie si cu ea am născut. As fi vrut acces la o piscina dar spitalul respectiv nu avea. Pentru cine crede ca e nevoie de o ecografie la fiecare luna ca lucrurile sa meargă smooth, se inseala. Măsurătorile si ascultatul inimii sint suficiente( plus screening-ul pentru pre-eclampsie etc). Daca ceva nu e in regula acolo sau in simptomatologia mamei, atunci se trece la pasul următor. Plus, cum am scris si mai sus, se stie ca 1-2 ecografii in timpul sarcinii sunt ok ca risc pentru bebe, dar nu stie nimeni riscul atunci cand faci una la fiecare 3 saptamâni.

 6. mary

  Buna sunt aici de ceva vreme si sunt insarcinata in 17 sapt nu am lurat undeva si as vrea sa stiu o sa ma coste aici sa nasc sau nu daca da si care va fii pretu mersi

  • Salut, nu sunt sigura. Cel mai bine ar fi sa intrebi medicul de familie.

  • Gina

   Buna , daca nasti la Nhs nu platesti absolut nimic indiferent daca ai lucrat sau nu . Este spital public si tu esti din EU (uniunea europeana) .
   Eu urmeaza sa nasc aici in curand .. nu am lucrat in Uk niciodata dar am fost informata de moasa ca totul e gratuit 🙂
   Sarcina frumoasa 🙂

   • mulțumim, Gina, pentru comentariu. Foarte prețioasă informația!

   • Carmen

    Buna.si eu sunt in aceeasi situatie ca tine si cand am intrebat pe mamici in uk m-am ingrozit cand au zis ca trebuie sa platesc.am auzit ca e foarte scump,plus ca mai am un copil si numai sotul meu lucreaza.

 7. Olga

  Vreau sa va spun si eu mamici experienta pe care am avut o in urma cu o luna cand am nascut fetita am avut contracti seara pe la 10 si dimineata la ora 5 am plecat la spital si ma u trimis acasa ca aveam dilatatia 1 cm dupa o zi de dureri seara la 11 noaptea am plecat din nou la spital ma u trimis din nou acasa au zis ca am doar 2 cm dilatatia am ajuns acasa si cam intr o ora maxim mi sa rupt apa am sunat la salvare dar era prea tarziu ca am nascut in cateva minute acasa fara anestezi fara nimic aici sitemu medical este varza din cauza la moase ca nu au experienta unui medic si aici sa nasti acasa cica e ceva normal este mult mai bine in Romania asa ca aveti grija cele care aleg sa nasca in UK!

 8. Geo

  Buna, lucrez de doi ani in uk si acum sunt gravida in 6 luni. Ma gandesc sa nasc in romania .,stie cineva daca primesc smp de aici din uk?ps.,nu am intrerupt serviciul niciodata.

 9. Ali

  Am și eu cunoștințe și prietene care au născut în Uk și au numai cuvinte de laudă la adresa moșelor. Probabil se stabilește o legătură mai mare de încredere între ea și mamă, oferindu-i celei din urmă siguranța că e un proces normal.
  Cât despre medici nu am aceeași părere. Cel puțin cei cu care am interacționat m-au dezamagit profund. Cum poți să recomanzi paracetamol pentru gastrită? Sau cum poți să lași o infecție în organism fără antibiotic?! La fel și sistemul farmaceutic este diferit- adică farmacia e pur și simplu un magazin cu vânzători nespecializați, care îți oferă nurofen și paracetamol pentru orice boală de pe pământ 🙂

 10. anika

  Olga,
  Spuneti sarumana.In Romania la dilatatie 1cm sareau cu bisturiul la cezariana si nu mai erati buna de nimic o saptamana sau doua dupa, dar ati fi dat o suma substantiala in plus unui medic sau unei clinici.

 11. CHRISTINA

  Imi poate spune cineva daca a primit scrisoare acasa sa plateasca 6,500 pounds dupa nastere (UK)//??

 12. Lorena

  Eu am 3 cezariene…tocmai am aflat ca sunt insarcinata si e prima data cand voi naste in uk…voi naste tot prin cezariana nu? Va fi considerata sarcina cu risc?

 13. Sofia

  Da am primit si eu si trebuie sa duci dovada ca ai lucrat tu sau soțul tău si contract de la casa sau de la facturi

 14. Raluca

  Buna ! In legatura cu controalele din uk sunt la prima sarcina , urmeaza sa am la12 saptamani scanner aceste este doar la burtica ? Sau vaginal . Multumesc ! Sunt putin speriata

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 187 queries in 0.381 s