Cum e urmărită o sarcină în UK

Întreg sistemul medical din Marea Britanie e diferit de cel din România. Asemănările sunt doar la boli, cam atât. Pe scurt, pentru cei care au aprins mai târziu televizoarele: e un sistem privat şi unul de stat (National Health System), unde  serviciile medicale sunt gratuite – în afară de cele stomatologice. Astfel, pacienţii sunt programaţi pe nişte liste luuungi, accesul la medicul specialist e foarte limitat (adică, dacă vrei să vezi ginecologul mâine dimineaţă, mergi în privat. Deşi nici acolo nu e garantat că are ăla loc să te vadă. Programările pe NHS se fac peste săptămâni sau luni de zile. Normal că depinde şi de gravitatea situaţiei, cazurile urgente având termen de 2 săptămâni pentru a fi văzute. Asta e o consecinţă a faptului că spitalele sunt suprasolicitate, aglomerate şi din ce în ce mai sărace. Pe de altă parte, binele pacientului e prioritatea principală pentru ei: nu fac manopere fără o justificare clinică, intervin doar când e necesar, se respectă cu sfinţenie dorinţa pacientului, confidenţialitatea , adică, în general, eşti pe mâini bune. Asta şi fiindcă totul e foarte monitorizat, iar cine greşeşte plăteşte. )

shutterstock_342902183

Acest articol va fi util probabil tuturor femeilor însărcinate: atât celor care se află în UK, cât şi celor care sunt curioase cum se pot întâmpla lucrurile fără atâta marketing medical şi ecografii săptămânale. Eu acolo mi-am purtat băiatul vreme de 10 luni, să vă povestesc cum a fost şi la ce să vă aşteptaţi.

Sarcina e urmărită de o moaşă de la început până la sfârşit. Dacă sunt ceva probleme sau ea consideră că e bine să te vadă un medic, te trimite la spital. Dacă ai o sarcină cu risc scăzut şi totul decurge normal, sunt şanse să îţi vezi pruncul înainte de a vedea un ginecolog-obstetrician/radiolog/ce-o fi. Ţi se oferă două (2, da?) ecografii: la 12 şi 20 de săptămâni. Le poţi refuza şi pe astea. Dacă vrei mai multe, mergi în privat, unde costă între 50 şi 150 GBP ecografia. (cu 50 lire îţi zice doar sexul copilului, de exemplu. Pe măsură ce creşte preţul, îţi poate face şi alte măsurători sau poate fi o ecografie 3D, 4D. Pentru preţuri mai mici, caută vouchere pe groupon, ai putea fi norocoasă! Eu n-am prins nici o ofertă, dar ştiu de la prietene.)

shutterstock_253719508

După ce testul arată două liniuţe, mergi la medicul de familie, îi dai vestea şi îi spui cum te simţi. El îţi raportează cam nişte chestii generale, pe care le găseşti pe orice site anemic al zilelor noastre: să nu bei alcool, să nu fumezi, să nu te droghezi, să nu mănânci carne crudă şi lactate din lapte nepasteurizat. Plus, îţi recomandă supliment de acid folic şi vitamina D (Ştiu şi ei că vremea nu e tocmai bună pentru fotosinteză :P). Apoi îţi face programare la ecografia de 12 săptămâni şi te pune în legatură cu moaşa.

Moaşa te vede în jur de 8-9 săptămâni. Îţi începe un caiet, în care va nota nişte date la fiecare vizită. Mai întâi îţi ia istoricul personal şi medical şi pe cel al partenerului. Îţi mai dă ceva lecturi suplimentare şi îţi povesteşte cum va fi. Partea asta administrativă, vreau să zic, că ea nu are de unde şti cu ce viteză îţi vei proiecta micul dejun pe pereţi şi nici câte lacrimi vei vărsa de fericire când cel mic va da prima dată din picioare.

Parcă aici mi-a luat şi sânge, ca să facă nişte analize: cum stai cu fierul şi vaccinurile 😛 primeşti rezultatele doar dacă ceva nu e în regulă. Dacă nu te sună, nu-nimic, înseamnă că e bine.

În săptămâna a 12-a, se face ecografia pentru stabilirea termenului de naştere. Tot atunci se face şi triplu test, dacă vrei. E un test screening pentru sindromul Down. Atenţie, nu e un test diagnostic. (E cam varză modalitatea asta de testare, sfatul meu e să te documentezi ce înseamnă. Mult mai fidel e un test NIPT Harmony sau Panorama, unde marja de eroare e de 1 la 10mii. Nu vă faceţi amniocenteză, fetelor! Chiar dacă e mai scump, non-invasive-prenantal-testing e o analiză din sângele mamei, fără NICI UN FEL DE RISC pentru copil. Se văd anomalii cromozomiale, plus sexul copilului. Testul se poate face din săptămâna a 10-a.)

Pe mine atunci m-au şi cântărit. Prima şi ultima dată. Cică exceptând sarcinile cu risc, unde mama e fie supraponderală, fie suferă de tulburări alimentare, ei nu recomandă gravidelor să se cântărească. Tocmai fiindcă e mai important CE mănânci decât CÂT mănânci. Tocmai fiindcă se poate să slăbeşti la început şi la sfârşit. Şi tocmai fiindcă CEL MAI IMPORTANT peste toate e să păstrezi un echilibru şi să te stresezi cât mai puţin.

În săptămâna a 16-a, i-am ascultat inimioara pentru prima dată. Şi a urmat încă o tură de analize de sânge. Ştiu cât am fost de impresionată, că eu nici burtă nu aveam (adică nu mai mare decât atunci când mâncam o pungă-ntreagă de pufarine), şi moaşa, dintr-o palpare rapidă, a găsit imediat partea cu inimioara şi bătăile ei. A fost ca-n filme!

În săptămâna a 20-a, e ecografia morfo-fetală. Aici îţi poate zice sexul copilului cu certitudine. Asta, dacă vrea mama. În Sheffield, unde eram noi, politica spitalului nu permitea ca ecografistul să îi spună tatălui, dacă mama nu voia să ştie. 🙂

Apoi, au urmat vizite la moaşă pentru o monitorizare de rutină. Cam la 3 săptămâni. De fiecare dată, te pune să faci pipi într-o eprubetă (ca să vadă dacă ai vreo suspiciune de infecţie, diabet), îţi măsoară burta, presiunea arterială şi temperatura. Normal, asculţi bătăile inimii pruncului şi mai întrebi una-alta. Asta, până în săptămâna 36.

shutterstock_285085547

După care, urmează săptămânile 38 şi 40. Dacă nu naşti până în săptămâna 41, cel mai probabil ţi se vor oferi metode de declanşare artificială a naşterii.

Un calendar exact, găseşti aici.

Care e diferenţa între privat şi NHS pentru sarcină şi naştere? – a fost prima întrebare pe care i-am adresat-o moaşei. Răspuns: doar numărul ecografiilor şi eventuala cezariană, dacă alegi s-o programezi. Dacă nu, tot cu personalul din NHS ajungi să naşti.

Concluzia noastră a fost că nu merită plătit privat, deşi tot am mers la o ecografie 4D pe la 36 de săptămâni. Mai mult pentru băiatul nostru a fost asta decât pentru noi, fiindcă ştiam că imaginile astea sunt oricum generate de calculator. Nu e ca şi când filmează cineva în burtică. Dar na, dacă tehnologia exista, am zis să nu ne pară că n-am profitat. A costat 150 lire şi i-am văzut mai mult mânuţele decât faţa. A doua oară, nu cred c-aş mai merge.

Nu consider că sunt necesare mai multe ecografii -din punct de vedere medical. Bineînţeles că cei de acasă erau panicaţi, vai, cum NU AM MERS LA ECOGRAF imediat cum am aflat că sunt însărcinată?!?! Nu. Apoi, vai, cum NU AM MERS LA ECOGRAF în fiecare lună de după?! Nu. Sarcina a fost monitorizată suficient din nişte motive. Am decis să avem încredere într-un sistem care e pus la punct. Şi bine am făcut.

Povestim şi despre cum naşterea în UK, într-un episod viitor.

imagini Shutterstock, sarcina

Articolul anterior

Primele 2 luni împreună

Articolul următor

Norocel

22 Comentarii

 1. carmen

  Testul Nipt se poate face si mai tarziu, eu sunt in sapt 25, ma tot framanta ganduri gri

 2. Sigur. Spuneam ca se poate face incepand cu saptamana a10-a. Ideea e ca e de mare ajutor inainte de saptamana 20, cand ai ecografia morfo-fetala. Aici poti obtine mai multe informatii despre copil.
  Carmen, te pot ajuta cu ceva? Poate chiar si doar cu o discutie. Scrie-mi daca vrei la miruna at siblondelegandesc.ro sau pe facebook.
  Te imbratisez.

 3. Daniela

  In anul 2012 am nascut la o super clinica particulară din Cluj, un băietel cu mari probleme, cu o multime de diagnostice( teste genetice peste teste genetice), care a trait doua luni, iar in final am ramas fara nici un diagnostic. Am fost monitorizata toata sarcina la acea clinică, plangandu-ma mereu ca bebe nu misca, ecografii tot la 2 saptamani, 3D, 4D, si degeaba… Mereu mi s-a spus ca bebe e lenes, eu nestiind exact cum trebuie să îl simt… Dupa 7 luni de la nastere am ramas iar însărcinată, de data aceasta alegând clinica gine 1 din Cluj, fiind monitorizata de o doctorita extraordinara care s-a implicat foarte mult, rezultatul fiind unul extrem de fericit si frumos, o fetita perfecta pe care o cheamă Miruna… In concluzie, a fost mult mai ok la stat din multe puncte de vedere, credeti-ma! Te pup draguto, si feeelicitari!!! Poate ne vedem in Cluj cand vii in vreo vizita

 4. Daniela, ce poveste trista ai transformat intr-o bucurie adusa de o Miruna ! Imi pare rau ca ai trecut prin clipe asa grele. Felicitari inca o data!

 5. ce minunat povestesti! cata naturalete si firesc in povestea ta!
  Din pacate sunt multe drame, si cu si fara ecografii … iar in Romania se recomanda atatea investigatii nu doar din motive mercantile (bani la big pharma) ci si pentru ca o problema ne gasita la timp duce pacienta in spital unde sunt depasiti de situatie. (un exemplu sunt bebeii cu malformatii cardiace ce au nevoie de operatie imediata, si transferul unei gravide la Cluj unde fac cezariana si operatie 2 in una, e mai usor decat transferul bebelusului intubat…)

 6. Se pare ca e mai bine un pic in Romania. Ma cam sperie UK. Am auzit numai povesti horor cu asteptarea asta de cateva zile chiar si pentru o urgenta.

 7. Eu am mers la privat in Romania, a costat, dar a fost OK. Am facut din 3 in 3 saptamani eco (4D), am si acum DVD-urile cu fiica-mea in burtica, o carca de analize, plus o tura de fier inainte de cezariana (eram usor anemica). A costat ceva, dar am avut o experienta absolut senzationala, am fost ingrijita minunat pre-natal si in timpul/dupa nastere. Daca nu am fi atat de batrani, as mai face un copil 😀

 8. dia

  Felicitari Miruna! Sa fiți sănătoși si sa va bucurați unul de celălalt!
  Acum 2 saptamâni a venit si băiețelul nostru! Locuim peste ocean si aici am fost monitorizata de medicul meu de familie( mulți dintre ei au competentă in ob-gyn). Daca era o sarcina complicata, m-ar fi transferat la un obstetician. Din fericire nu a fost. Am făcut 3 ecografii, una pentru confirmarea sarcinii la 8 saptamâni, una pentru nuchal test si una de anatomie in săptămana 22. Nu vad rostul ecografiilor care se fac in Romania, chiar deloc. In sistemul privat e o mare afacere, nu stiu daca si la stat iti fac ecografii din luna in luna. Frecventa lor crescută nu e motivata științific pentru o sarcina fara probleme. In momentul in care sarcina se complica, atunci e altceva.

 9. Ioana, povești horror sunt peste tot…

  În urgențe, se prioritizează pacienții. Am citit și eu despre nemulțumiți de sistemul de urgență, fiindcă au fost lăsați să aștepte 4 ore pentru niște muci în nas…
  Însă cazurile de viață și de moarte sunt adresate în mod profi și documentat.

  • iulia

   eu in urma cu 2 ani am mers la urgente,in Londra cu o hemoragie si am asteptat ff mult in sala de asteptare pe motiv ca sunt altii inaintea mea…..a fost horror pt ca efectiv era sange peste tot unde mergeam….si a trebuit sa m.i se faca transfuzii pt ca nu outeam sta pe picioare……

 10. Liliana

  Uite, acum că citesc acest articol, îmi pare rău că nu am urmat sfatul medicului meu de familie, care mi-a zis că nu e neapărat nevoie să fac ecografii în fiecare lună + o mulțime de alte investigații super scumpe la privat. (Medicul e în România). Când am fost în primul trimestru, pentru bilet de trimitere analize sânge, urină etc., mi-a spus că îmi poate urmări și el sarcina și că, dacă e vreo problemă, mă trimite la un ginecolog pentru alte investigații. Mi-a zis și de cele două ecografii recomandate în primul și al doilea trimestru. Se plângea că sarcina e super “valorificată” în România de doctorii din privat și clinici care oferă tot felul de investigații, o listă imensă de analize ca să dea bine la prețul final etc. Eu… mai fricoasă din fire, i-am zis că trebuie musai să mă vadă un ginecolog în fiecare lună + ecografii bla bla, pentru că așa îmi dictase obstetricianul de la prima vizită (5 săptămâni, prima ecografie! 🙂 Acum îmi pare rău că nu am fost mai relaxată, pentru că, în afară de a-mi spune ce greutate are copilul, câți cm, îi bate inima, nu mai mânca atât că te îngrași, obstetricianul nu îmi zice prea multe. Dar taxează 200 de lei fiecare vizită de 10-15 minute… A, și mie mi-a impus să nu mă îngraș mai mult de 8-9 kg, că atât ia o femeie sănătoasă și fizic și mental într-o sarcină, cică. Nu vă zic cât stres pe mine în fiecare dimineață să nu cumva să depășesc kg.

 11. Denisa

  Acum am dat si eu de articolele tale cu nasterea si sarcina in UK. Proaspata mamica aici, piticotul meu are 2 luni jumate …am nascut si eu tot in Sheffield cu moasa si nu as schimba nimic…poate contractiile de 50h plus, dar nici alea nu m-au deranjat enorm – la urma urmei sunt 50h din restul vietii tale si la final de alegi cu comoara vietii – bebele 😍😍.

  La fel mi s-a zis si mie din tara ca nu e ok ca nu ma vad astia aici destul de des etc, dar am avut o sarcina fara probleme 3 eco (2 de rutina si una extra pt ca ma vazuse alta moasa nu a mea si cred ca nu m-a masurat la fel ca a mea si a zis ca i se pare ca burta nu a mai crescut de la programarea anterioara…totul a fost ok).

  Nasterea am avut-o naturala desi mi-au rupt apa si mi-au grabit dilatarea, dar din start am zis ca nu vreau epidurala daca se poate fara. Planurile mele erau cu nastere in piscina – nu s-a putut pentru ca am fost monitorizata permanent si eu si piticotul – avea cordonul pe dupa umar si ii scadea pulsul la fiecare contractie.

  Moasa care a stat cu noi ( eu si sotul) in salon era tanara, nu avea copii dar stia meserie. A facut totul pt mine sa imi fie bine, comod etc. La final imi venea sa o iau in brate si sa o pup!!! A si venit cand a intrat iar in tura seara sa ne vada si sa vada cum i-am pus numele bebelusului.

  Am citit super mult inainte de nastere despre skin on skin, alaptat, cezariana etc.

  Stiu ei ce fac medicii din UK, nu ofera cezariana decat cand e nevoie din motive serioase…nu e o opertie usoara si recuperarea e mult mai inceata decat la o nastere naturala fara complicatii.

  Skin on skin contactul cu mama din nou e super benefic pt bebe dar si pentru mama, nu iti mai pasa dupa atata munca si stres ca til pune nespalat pe piept…sentimentul e amazing! Vrei sa il tii in brate si sa nu il mai dai la nimeni. Bebele cauta din start sa suga la mama 😍😍

  Si la urma urmei ca specie am nascut mii de ani fara interventii de ce sa intervenim unde nu e necesar?

  Fun fact…in salonul de langa era o romanca care la 5AM isi suna rudele din ro sa le zica ca e ok si a nascut un bebe de 4. ceva kg si ii injura pe bietii medici si moase ca nu au vrut sa ii faca cezariana, se pare ca nu se documentase cu procedurile..

  • Felicitări! Să îți trăiască!!! Și să mergi la TK maxx și pentru mine :)) mi-e așa dor… :)) ce să zic, un bebe de 4 kg nu e indicație de cezariană, păcat că a fost luată prin surprindere mămica respectivă.

   • Denisa

    Multumim! TK Maxx ftw!!! :)) Asa repede creste buburuza 😱😱😱 trebuie vizite regulate. Super articole! Te-am vazut si la TV pt articolul cu celulele 😊 Foarte pe faza si informata ai fost …si calma!!! Mi-ar fi crescut tensiunea la unele chestii si as fi pufnit in ras la altele! 😂

 12. DAN

  TE-AI INCAPATINAT SA TRECI SINGURA PRIN TOATE ASTEA?….CA NU POMENESTI NIMIC DE SOTUL TAU….CIND SOTIA MEA A FOST GRAVIDA NU AM LASAT-O NICI O CLIPA SINGURA….AM FOST LA TOATE CONSULTATIILE CU EA….SI MENTIONEZ CA EU NU ASTEPT NICIODATA AFARA….AM ASISTAT CU PLACERE LA ECOGRAFIA INTRA VAGINALA….LA CEZARIANA AM INTRAT CU FORTA (TRAIM IN ROMANIA)….AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….A FOST VISUL MEU….

  • Dane, sotul meu a fost tot timpul cu mine, vad ca te preocupa asta sau doar voiai sa te lauzi cat de sot devotat esti tu? 🙂

 13. Marinela

  Nu știu cum sa fac sa scap de analize…vreau sa nasc în Anglia mai exact Liverpool, trebuie sa merg luni la spitalul de femei pentru moasa și caietul acela cu toate datele despre mine…dacă merg acolo și le zic ca nu vreau să-mi fac analizele și ca dau semnătura pe proprie răspundere ca, chiar nu le vreau nu pot sa le fac când e vorba de ace leșin instant nici vaccinul nu am fost de acord sa îl fac și mi-au acceptat decizia ca nu l-am vrut…ce ziceți reușesc sa scap de analize? Sau nu am nicio șansă?

  • normal că scapi. Nu ți se face nimic acolo fără consimțământul tău. Analizele sunt însă diferite de acel caiet. Eu cred că e bine totuși să îți urmărească cineva sarcina. Asta nu implică ace 🙂

 14. Sinziana

  Buna,

  Ce bine e sa te mai linistesti citind postari relaxate despre sarcina 😍. Am innebunit cautand tot felul de informatii si facand scenarii despre cati bani ar trebui imprumutati pt. analize….pare o industrie toata treaba. Sunt in prima luna si nu am fost inca la medic-am aflat abia ieri 😊. Nici nu imi doresc sa ma grabesc, dar interesandu-ma de toxoplasmoza(avem multe animalute printre care pisicute adunate de pe strada), am primit indicatia sa efectuez testul TORCH….de care nu sunt sigura deloc (daca aflu ca am cytomegalovirus, alta solutie nu am decat avortul din cate inteleg…..si e mica rau sansa sa il am…ca sa nu mai vorbim de bolile copilariei pe care le-am facut toate….sifilis si altele nu am…si atunci de ce sa platesc de 4 ori mai mult…as face doar analiza pt toxoplasmoza); ca sa nu mai vorbim despre analiza Sindrom Down…ce mai fac cu ea dupa sapt 11…nimic…doar sufar…si atunci? Dar bun, intrebarea logica ar fi unde gasesc un medic normal care sa ma monitorizeze fara toate balariile de ecografii si analize? Si in UK cat m-ar costa sa nasc prin cezariana? Am dioptrii de -5.75 si stiu ca asa e indicat…
  Multumesc din suflet anticipat…si imi cer scuze de avalansa de intrebari 😊

  • Hei, felicitări!!! Ce veste bună 🙂 Hm, sună destul de logic ceea ce spui. Din păcate, nu am răspunsuri pentru tine decât legat de sindromul Down. Poți face testul Harmony sau Panorama începând cu săpt a9a. În caz de ceva, se face oricum amniocenteză și apoi iei o hotărâre. Dar se face întrerupere de sarcină terapeutică și în sarcini mai avansate de 11 săptămâni.

 15. Andrei

  Buna locuim in UK DERBY, sunt la spital cu sotia mea care este gravida in 13 sap si 5 zile ,eu o astept afara de 5-6 ore si ei inca nu iau dat un rasp in legatura cu (sotia mea zis ca ia curs sau ca a pierdut dopul gelatinos “sau ceva de genu eu nu prea inteleg treburile astea de sarcina”) vreau sa stiu daca bebelu nostru e bn sau nu.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.296 s