Comandam pizza pentru ziua lui Tudor.
-Cât de mare e family, că n-am comandat în viața mea pizza în Sibiu?
-Se satură cam 4 adulți flămânzi.
-Bine, vreau 4 pizze din astea mari, pe principiul dacă nu rămâne, înseamnă că n-a fost destul. Sunt așa obosită, uite acum simt c-am amețit.
-Cred că e cutremur, zice femeia cu pizza de la telefon. Ar fi prea mare coincidență să fi amețit amândouă în fix același timp.

Da, cutremurul ne-a prins la Sibiu, eu eram frumos așezată pe un scaun și am simțit cum se mișcă masa sub coatele mele.

Eram sigură că mi se pare. Mamele înțeleg, sunt multe momente în care nu mai poți avea încredere în tine, fiindcă mămicia ți-a ars mare parte din neuroni ca micii uitați în tigaie. Doar că nu, e cutremur, copii!

Am fugit la ei în cameră, așteptând o replică. Nu înainte de a-i mulțumit doamnei de la pizzerie că a fost cu mine la acest cutremur semnificativ cât să MIȘTE MASA DE LA PARTERUL CASEI DE CĂRĂMIDĂ A PĂRINȚILOR MEI DIN SIBIU.

Păi, COPII, E CUTREMUR, PĂSTRAȚI-VĂ CALMUL, le-am zis cu majuscule un pic.

-Ce-i ăla cutmemun, mami? a zis Victor în timp ce trăgea un leu de urechi.

Apoi a apărut mama, care nu simțise nimic, fiindcă era în mașină și, în mașină, nu te prinzi că e cutremur, ce noroc.

A trecut, să sperăm că nu mai vine. O fi bine că a fost unul mic? Ce facem acum, griji? Ne informăm? Ne asigurăm?

Nu o să fie un articol panicard.

Ci unul constructiv.

Eurolife are 20% reducere la un asigurare facultativă  pentru locuință.

Am făcut niște simulări, să vedeți cam ce a ieșit.

Mai întâi, îmi place că e rezolvabil online, deci fără dosar cu șină și stat în traficoi. Îmi place că asigură și bunurile din casă, și că oferă asistență de urgență în 4 ore, mai exact. Vedeți cu copy/paste; în paranteză ce am de comentat:

„Locul tău. Casa ta” de la Eurolife FFH este o asigurare facultativă pentru locuințe ce oferă proprietarilor sau chiriașilor o protecție extinsă, inclusiv pentru bunurile pe care le dețin (asta cu bunurile e faină de tot). Pe langa bunurile din locuinta, clientul isi poate asigura si bunurile portabile (telefon, tableta – ce ne-am face fără ele, am vorbi între noi???? glumesc) atat in interiorul locuintei, cat si in exterior.
Asigurarea poate fi accesata aici https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-locultau  

(nota 10 pentru poza de pe site, mă face să mă simt înțeleasă ca părinte, ziceți și voi dacă nu. Adică viața noastră e fix așa, uneori vine seara și sunt recunoscătoare că avem cu toții ochii la locurile lor)

Ce acoperă asigurarea?

 • Bunurile aflate în locuință (inclusiv: mobilier, electronice, electrocasnice, ȋmbrăcaminte, ȋncălţăminte, veselă, articole de sport-voiaj, cărţi, covoare, carpete, perdele, lenjerie de pat, scule mecanice sau electrice pentru uzul propriu)
 • Documente, carduri si chei
 • Aparatură electronică portabilă
 • Riscurile/cheltuielile asigurate: clădirile şi bunurile conţinute ȋn acestea sunt asigurate în caz de:
  -Incendiu, Trăsnet, Explozie, Căderea aparatelor de zbor sau elementelor aparţinând acestora
  -Dezastre naturale (Cutremur, Inundație, Alunecare de teren)
  -Fenomene atmosferice (Furtună, Grindină, Greutatea stratului de zăpadă sau de gheață, Avalanșă de zăpadă)
  -Undă sonica (boom sonic)
  -Lovirea de către (auto)vehicule
  -Vandalism
  -Riscuri politice (greve, revolte și tulburari civile)
  -Căderi de corpuri terestre
  -Distrugeri provocate de animale
  -Furt prin efracție/tâlhărie a bunurilor conţinute şi a elementelor de construcţie (inclusiv avarii ca urmare a furtului)
 • Avarii accidentale la instalațiile de gaze, apă, canal și încălzire aferente locuinței asigurate și/sau Inundarea cu apă de conductă (apă rezultată din spargerea ţevilor sau cea provenită de la vecini ori în urma refulării)
 • Avarii accidentale ale centralelor termice, instalațiilor de aer condiționat și instalațiilor de producere de energie alternativă
 • Spargerea suprafețelor vitrate și a bunurilor casabile
 • Intervenții de urgență în maxim 4 ore, în cazul spargerii unei țevi sau pierderii cheilor (în limita a 100 €)
 • Răspunderea civilă legală (față de terți)

Îmi place asta cu asistența de urgență. În epoca pe care o vom numi Înainte de Adi, a pocnit o țeavă în curte.

Și era fântână arteziană, ne-au sunat vecinii. Doamnă, curge. Păi, și ce să fac eu? Adică, mulțumesc că ați semnalat urgența, doar că sunt total inutilă în astfel de situații.

L-am sunat pe constructor. Domnule, ajută-mă. Nici nu mai știu dacă eram în București parcă. Bine, puteam să fiu fix sub fântâna arteziană, că nu era mare diferență. S-a dus omul, a descuiat poarta, a oprit apa, a reparat țeava.

Dar dacă nu m-ar fi ajutat omul? Dacă nu aș fi știut numărul lui?

Aș fi chemat pe cineva de pe google. Aș fi tremurat până l-aș fi văzut că apare. Habar n-am dacă e justificat, poate în comunitățile mai mici e altfel, dar în București te bucuri doar să știi pe cineva care știe pe cineva.

Cât costă?

Simulare pe site: introduci județul/sectorul, tipul locuinței (casă/apartament) și anul construcției. La noi, anul construcției e încă în viitor, cred că asta ne-a ajutat să tragă de preț în jos. Deci poftiți:

Nu vi se pare mai mult decât decent? Sincer nu mă așteptam să fie atât de puțin la ditamai căsoiul. La asta mai poți adăuga niște extraopțiuni, bineînțeles, dar tot am senzația că ceva e greșit. Doar că nu, totul e corect.

Dacă aveți case construite înainte de 1950, o să fie nevoie să vorbiți direct cu un consultant Eurolife FFH. Nu merge simulare online.

Am făcut simulare și pentru un apartament cu valoare de 500.000 lei, cu sumele asigurate la bunuri 40.000 lei și acoperire pentru daune cauzate vecinilor – valoarea primei lunare este 42.26 lei:

Cu discount-ul de 20%, ajungi la o valoare a primei de asigurare de 33.81 lei/lună, respectiv 405 lei, in loc 507 lei/an.

Discount-ul de 20% e pe baza codului ONLINE20, la orice poliță de asigurare achiziționată până la sfârșitul lunii aprilie 2023. Codul de discount se aplică în procesul de achiziție și este valabil doar pentru asigurarea de locuință facultativă.

Ce ziceți deci, aveți deja asigurare facultativă? Faceți o simulare, s-ar putea să fiți surprinși. Pe hârtie sună tentant, iar pentru mine, pacea sufletească e importantă. Că nu mai am mulți mici de sfârâit în tigaie, dacă înțelegeți ce vrea să zică autorul.