Un fenomen nou: ridurile de somn. Despre știința îmbătrânirii și o perna antirid, dacă tot vorbim de-ntinerit (p)


Ridurile de somn nu sunt o invenție, poftim studii din pubmed: 1, 2, 3. Citiți la results:

Ceea ce face cremele antirid insuficiente. Nici măcar bisturiul nu face minuni, dacă tu te întorci acasă și petreci 7 ore pe noapte cu fața mototolită în perna obișnuită. Deși da, vă zic imediat. Perna antirid nu e o invenție SF, o am în dormitor. Am și pus pe story, că m-au văzut pe mine bătrână și obosită, de mi-au trimis perna antirid. Așa că am zis să mă interesez, să pun de-un articol, că poate vă interesează și pe voi îmbătrânirea s-o opriți. Măcar un pic.

Dorm pe ea de câteva zile, deci dacă o să mă vedeți brusc tânără și odihnită, să nu mă întrebați ce am făcut.

Vorbeam ieri cu o prietenă. Îmi zice că așa bine nu m-a văzut de enorm de mult timp.

Am avut cel mai paradoxal an din tot ce am trăit. Fără glumă, 2022 e anul în care am îmbătrânit. Bifat cele mai aprige dureri, travaliul a fost mic copil. Bifat și cea mai faină vară, nu întrebați de ce. Bifat și chemat o ambulanță care nu mai venea, dar avut noroc, unul dintre cele mai mari de până acum. O sperietură soră cu moartea, nici nu vreau să-mi amintesc liniștea sinistră, când aștepți sirenele și ele nu vin.

Citeam acum câțiva ani un articol, în care se spunea că oamenii de știință au identificat 4 tipuri de îmbătrânit:

pe imunitate, rinichi, ficat și metabolism. Având în vedere că principala cauză a morții la nivel mondial sunt bolile cardio-vasculare, m-am mirat. Dar moartea și bătrânețea sunt lucruri diferite, așa îmi explic.

Ce înseamnă asta?

Că poți avea inima betonela la șaptejde ani, și să o mierlești de la rinichi. Să ai plămâni de atlet, dar să te apuce niște infecții în lanț. Cică, dacă te-ar putea încadra specialiștii într-un anumit tipar, ți-ar da și niște indicații serioase anti-îmbătrânire. Doar că noi suntem băieți deștepți și le știm deja. Vreți să vi le zic?

Lasă-te de fumat, renunță la alcool, consumă zahăr moderat, mișcă-ți fundul de la birou.

Scoate-ți ochii din ecran, oprește-te să dai scroll. Comandă vită cu salată în loc de costițe cu cartofi prăjiți. Crește-ți roșiile pe balcon. Găinile sub pat. Mută-te la țară, la bunici, și lucrează online. Du-ți copiii la școală pe jos. Nu știu dacă în București, că e unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, dacă verificați. Nu e sănătos să mergi cu bicicleta aici, deși autoritățile încurajează această practică, fiindcă pare ceva cool. De fapt, e periculos să hiperventilezi poluarea și s-o bagi direct la tine în plămâni. Oamenii nu înțeleg, așa că să vă zic de riduri, ele sunt la modă mai ceva ca bicicletele în București.

2022 e și anul în care am slăbit semnificativ, iar durerea aia săptămâni în șir m-a epuizat. Am rămas cu multe riduri la purtător. Am stat încruntată și în somn. Ele nu mă deranjează, fiindcă, în fond, eu nu le văd deloc. Problema e în felul următor: dacă mă răzgândesc peste 5 ani? Dar peste 10, dacă voi vrea să scap de ele, când o să fie prea târziu? Ei, dragii babei, la asta nu ne-am gândit.

Puteam scoate ridurile și cearcănele din poza asta cu un click. Doar că n-am vrut. Ba mi-am pus-o și la profil pe facebook și Instagram.

De principiu, sunt toată pentru acceptare și iubire de sine, pentru natural și chiar cred că bătrânețea nu e o boală, ci o binecuvântare.

În timp ce mulți oameni luptă pentru niște timp, alții cheltuie bani să-l șteargă de pe fața lor. Scriu asta, ca să ne trezim la realitate puțin. Știți câți își doresc să îmbătrânească, dar nu pot? Vă zice bărbatu-meu de niște pacienți cu tumori. Cerebrale, care știți cum rezolvă bătrânețea? Fără să se uite înapoi.  Vă zic eu de mătușa mea, care nu mai e. Și ca ei, ohoo, câți.

Deci Doamne-ajută pentru laba gâștii, să fie pentru toți

Acum într-un ton mai optimist, eu cred că vom trăi mult. Că 80 e noul 60 pentru generația noastră de tinerei. Deci am face bine să ne mișcăm, puștanii mei, să ne pregătim pentru ce vrem să trăim. Și poate nu vrem cu riduri, poftim, e dreptul nostru, să vrem să fim creți doar la creieraș.

După vârsta de 25-30, say arivederci-colagen! Producția lui scade 1% pe an, conform studiilor clinice. Și non-clinice, că uitați-vă în jur. Bunicile clar nu suferă de surplus, deci aia e. Ba mai pierdem și din grăsimea aia de bebeluș, că de asta simt eu că arăt mai bine la 30 decât la 20. Am rămas un bebeluș până târziu, dacă înțelegeți ce zic.

Colagenul e baza pentru rezistența și elasticitatea pielii. No more colagen, hello riduri, cum ar veni. Se spune că ridurile apar acolo unde au fost zâmbete. Că râsul lasă în urma lui riduri și necazurile, zbârcituri. Doar plictiseala e netedă :)))

Două tipuri de riduri: de expresie și de compresie (de somn)

Ați auzit de ridurile de expresie.

Ele sunt mai cunoscute decât ridurile de somn, deși invers ar trebui. Pentru că nu râdem 8 ore pe zi, dar de dormit… cam dormim.

Pe cele de expresie le punem pe mut cu botox, dacă vrem. Eu încă n-am vrut, dar v-am zis că e posibil să mă răzgândesc. Însă pe ridurile de somn, nu prea avem cum. Ce-o să facem, dormim cu capul în jos, ca fata din reclama la șampon? Să meargă sângele la cap, să irige fața bine de tot, să pătrundă în cel mai mic capilar și să aibă întoarcere venoasă beton? Să fim serioși.

Problema cu șanțul naso-labial (care unește nasul de gură) e că-i principalul semn de bătrânețe. Nu ridurile de pe frunte, culmea. Ci atunci când îți intră gura în cap și îți ies obrajii în relief. Orice program de editare ”cum o să arăți la 70 de ani” îți va accentua liniile dintre gură și nas. Între ele apare un șanț vertical.

Ăsta e cel mai cunoscut rid de compresie, adică de somn.

Nu știu voi cum dormiți, dar eu am dormit pe o parte aproape 7 ani. Știți că am avut probleme inclusiv cu amețeala, am mai povestit. Fiindcă alăptam, adormeam într-o parte, cu copilul la sân, după care așa rămâneam. Până dimineață, de cele mai multe ori.

Ridurile de somn sunt cele de compresie/de presare. Cei care dorm pe o parte sau pe burtă suportă o presiune pe zona feței. Cu alte cuvinte, greutatea capului cade pe zona centrală a feței și se pliază pielea. Problema începe să se vadă când nu se mai sintetizează colagen (după 25-30 de ani) și, prin repetarea mișcării în fiecare noapte, putem deduce ce se va întâmpla. Studiile arată că 60% din populație doarme pe o parte. Ideal ar fi să dormim pe spate pentru a le evita, dar noi putem fi conștienți doar inițial de acesta poziție. Ulterior în timpul somnului ne schimbăm în postura de confort (cu care ne-am obișnuit).

Ce face perna antirid?

Perna Yiara are decupajele laterale special concepute astfel încât să nu se mai preseze pielea din zona centrală a feței. Adică, atunci când dormim pe o parte, sprijinim capul pe zona frunții și mandibulei. Astfel, pielea din etajul central va rămâne nepliată/nepresată/necompresată. Uitați-vă care-i diferența față de o pernă clasică,e destul de evidentă.

Putem reveni și pe spate (în somn, poziția se schimbă) fiindcă perna anti-îmbătrânire are o zonă centrală plină.

De asemenea, zona cervicală este protejată prin existența unui design ergonomic care menține curbura naturală a gâtului în poziție corectă.

Este fabricată din spumă cu memorie care se mulează după forma feței și a gâtului, fiind foarte plăcută și comodă.

Purtătoarele de gene false vor iubi această pernă, pentru că nu își lovesc genele de ea. Nu e cazul meu, dar e un beneficiu real.

Există și fețe de pernă suplimentare, identice cu cea cu care este livrată perna antirid.

Povestea reală a pernei antirid, conform Ștefaniei Dragomir, fondatoarea clinicii Yiara:

”Mergând la congrese medicale din SUA, am aflat de existența acestor riduri de somn, de care nu eram conștientă. Sesizasem existența unor pliuri fine în zona centrală a fețeim care nu aveau localizarea și direcția celor de expresie prin faptul că se poziționau vertical. Cu alte cuvinte, ridurile de somn sunt perpendiculare pe cele de expresie (care sunt orizontale). Am găsit și soluția, și mi-am achziționat o pernă specială, cu o formă care să mă ajute să nu le potențez și mai mult pe cele deja create.

Fiindcă am înțeles beneficiul în câteva săptămâni, am ajuns să fiu extrem de confortabilă cu dormitul pe această nouă pernă antirid. Am dormit pe Perna Nurse Jamie mai bine de 6 ani, doar că în timp am sesizat faptul că eu îmi schimbam poziția de pe stânga pe dreapta iar ea nu avea decupaje decât pe o parte. Și, practic, Perna Yiara a venit dintr-o necesitate personală, dar și dintr-o conștientizare a faptului că la noi nu există una de acest gen. ” – Ștefania Dragmori, fondatoarea clinicii Yiara

Cât costă perna antirid?

Vedeți că în decembrie e redusă pe site de la 500lei la 400lei. Mi se pare o investiție mică în comparație cu cât costă niște creme bune, de tratamente cosmetice și estetice nu mai zic.

Sgur că nu o să fii Zâna Zorilor după X săptămâni, ăsta e genul de investiție educată pe care o faci și nu vei ști niciodată de câte riduri te-a scutit. Dar merită încercat? Asta știe fiecare pentru ea.

Eu încă n-am curaj de botox sau injecții cu acid. Dar mă dau cu cremă regulat și mă culc pe această pernă antirid. Nici nu mai alăptez între timp și, vă zic, cred că și dormitul cu mâinile pe lângă corp mă întinerește un pic. Sigur, se poate voi să nu vedeți, dar eu simt. Fiindcă, la urma urmei, despre asta sunt toate tratamentele anti-îmbătrânire și antirid: despre cum te simți tu în pielea pe care o ai. Ce pot să vă zic la finalul anului meu paradoxal: viața e mai frumoasă când îți place de tine și asta e senzațional.

Articolul anterior

Parte importantă din tratament e să ai încredere în medic și să nu citești pe forumuri povești îngrozitoare

Articolul următor

5 tradiții de sărbători, pe care le-aș interzice prin lege

10 Comentarii

 1. Nancy

  Chiar nou nu e fenomenul, eu îmi știu ridurile de somn de vreo 10 ani….

  • Nici somnul nu e nou, ca omul doarme de cand se naste. Dar e nou pt mine, care am inceput sa dorm de vreo luna din nou. Glumesc 😂

 2. Soare

  Ai un stil de a transmite mesajul atât de lin și de sincer; combini fermecător povețele cu umorul, informații de interes cu întâmplări din viața ta și a familiei în care mă regăsesc de multe ori și te citesc cu drag până la capăt, nu mă plictisesc.

 3. Alina

  Nu gasesc pe site ce dimensiuni are perna. Stiam de ridurile de somn, nu stiam de existenta pernei😅

 4. angela stan

  Buna ziua, vorbiti de ridurile de somn din centru fetei dar nu amintiti de ridurile verticale de somn de pe frunte lateral unde vad ca deschizatura de pe perna nu ajunge ! Deci aceasta perna nu ajuta la aceste linii-riduri verticale de pe frunte formate ca urmare a dormitului de multi ani pe o parte. Am dreptate? Eu cred ca da.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 158 queries in 0.148 s