E 6 dimineața, toți dorm, eu scriu. Pe masă ard 3 lumânări din coronița de Advent, una mai mare decât cealaltă, ca o scară a apropierii de Crăciun. Iubesc tradițiile de Crăciun. Dar unele ne și enervează, să vedem dacă bifăm la fel:
1. ”Spune și tu, Gigele, o poezie”
Dacă Gigel are chef să spună, bravo lui, îl aplaudăm. Dar dacă Gigel e un copil timid, care nu e flămând după atenție și care se rușinează, acest exercițiu obligat-forțat nu îl va transforma într-un extrovertit. Mai multe despre asta, am scris aici.
2. Etichetele de copii ”cuminți” și copii ”răi”
Nu există copii răi. Există copii obosiți, agitați, entuziasmați, dar asta nu îi face răi. Plus, cine stabilește calitatea de rău sau bun? Și cum ne-am simți noi, ca părinți, dacă de mâine ar începe copilul cu ”ești o mamă rea, mamă rea, să știi. Fii cuminte!”
3. Pupatul babelor de sărbători
Și moșilor, inclusiv moș Crăciun, dacă nu vrea copilul. Cred că obligând să facă acest gest, când el nu simte, transmitem copilului un mesaj fundamental greșit: că e în regulă să obligi pe cineva să te pupe, deși nu vrea. De aici, pentru când va fi mare, e un pas până la viol. Consimțământ există și la 3 ani!
4. Amenințarea ”te vede moșul”
Știu că părinții sunt cu nervii la pământ. Mulți, eu sunt unul dintre ei. Asta nu e însă o scuză să obținem acțiuni rapide prin amenințări: ”mănâncă tot din farfurie, că te vede moșul”. Nimeni nu știe mai bine decât copilul cât să mănânce din farfurie, iar se transmite un mesaj fundamental greșit. Care-i poate strica relația sănătoasă cu mâncarea pe termen lung. Oare putem fără amenințări?
5. Statul la poze cu familionul
Ador pozele, mai ales cele cu ei. De asta merg la ședință foto de Crăciun în fiecare an, că știu că acolo noi ne putem juca și Vadim face poze. Din fiecare an avem câteva în care suntem toți cu ochii deschiși. Nu multe, dar avem. Din restul timpului, e foarte greu. Soțul meu urăște să facă ori să stea în poze, deci așa cum nu îl pot obliga pe el, nu îi pot nici pe copii. Sigur că asta nu înseamnă că nu le fac, deși sunt unele momente când ei cer pur și simplu asta. S-o transmite genetic sau ceva.
foto ședință foto de Crăciun cu Vadim
Nikki
Babele = femei in vârstă pe care nici naiba nu vrea sa le mai pupe. 😊 Ai derapat puțin… Sărbători fericite!
Miruna
ai dat o definiție aproximativ excelentă
Isa
Eu as interzice urmatoarele “traditii” (ghilimele pentru a sugera apucaturi, nicidecum activitati ce tin de datini si obiceiuri): curatenia generala cu intors casa pe dos, sters geamuri de Ajun, tot zelul asta ce se activeaza ca la calendarul Advent, ziua si smotruiala pe te miri unde. Doi: goana prin magazine, cumparat vrute si nevrute, iar aici includ si mormanele de jucarii pt Gigel ca a fost cuminte (in traducere, s-a laudat Marcel cum a primit el 3 lego de Craciun anul trecut si doar n-o sa fii tu o mama mai fraiera sa nu cumperi la fel anul asta). Trei: gatit 5 feluri de mancare si inca vreo 14 de prajituri, ca si cand ar veni Apocalipsa, nu sarbatorile. Zic unii ca da, dar au musafiri, sa le puna in fata bucatele alese, se poate si mai minimalist si chiar sa ajungi tu, gazda fiind, sa te simti si bine in compania lor, fara a fi nevoita numai sa intinzi masa si sa strangi masa (servit niste platouase, un fursec, un pahar de vin). Oricum toti vin ghiftuiti pentru ca, nu-i asa, respecta “traditiile” de mai sus :). Sarbatori cu bine, liniste si odihna sa avem!
Adela M.
Isa, perfect de acord!
Eu mi le-am scos singura din program: la inceput din nevoie pt ca munceam de sarbatori, si acum fac pregatiri ca pentru o duminica normala
Ieri am avut colindatori neasteptati, i-am servit cu un ceai pt copii, oua umplute (facute pe loc) si saratele. Ne-am distrat de minune!