Primul meu RMN – ce aș fi vrut să știu înainte să mă urc în aparat

Rezultatul e bun, ca să nu citiți asta cu vreun fel de nod în gât. L-am făcut degeaba, dar ce bine că l-am făcut. Adică, sigur că n-am făcut degeaba un RMN, dar acum știu că puteam să nu-l fac, fiindcă nu s-a văzut pe el nimic nou. Ceea ce îmi și doream.

Acum că am pus reflectorul pe elefantul din cameră, aș vrea să vă povestesc cum a fost. Poate veți trece prin acest aparat la un moment dat și voi și o să fie folositor să știți la ce să vă aștepați.

În general, eu sunt o tipă curajoasă medical. Niciodată nu mi-a fost frică de dentist, nici de ac. Stau la recoltat sânge, n-am nicio treabă la injecții, branule, perfuzii. Nici să le primesc, nici să le fac. Am o cezariană și o naștere naturală, fără anestezie, fără niciun medicament. Nu sunt o mimoză, asta zic.

Măi, dar când m-am băgat în acel aparat, am început să tremur din încheieturi. Deși mâncasem înainte, că m-am gândit să nu le fac vreo figură. Erau emoțiile, na. Mi-au trecut o grămadă de gânduri prin cap. Inclusiv că trecutul și viitorul nu înseamnă nimic. Prezentul e tot ce avem.

Și mai aveam o brățară făcută de Tudor la mână. Una din elastice colorate, poate le știți. N-a fost doar o brățară, ci un cârlig.

Aparatul în sine nu e ceva claustrofobic așa cum mi-am imaginat. Adică, e un tub, dar îți vine aer curat printr-o găurică fix la nas. Am ținut ochii închiși și cred că de asta m-am speriat. Realitatea era mult mai blândă decât ce îmi imaginam. După ce am deschis ochii, m-am liniștit. Respiram, vedeam spațiu între mine și tavan, era ok.

Mi-au dat în mână o pară, să o strâng dacă e ceva. Ce să fie? Dar e bine că o aveam.

Mi-am luat niște pantaloni de trening la mine, să nu îngheț acolo de frig. Că blugii cu nasture metalic și fermoar m-au pus să îi dezbrac. A fost o idee bună să mă îmbrac.

Am primit niște căști pe urechi, care izolau fonic destul de prost. Și cu o muzică sinistră în urechi. Oare de ce nu pune un Feliz navidad, o macarena sau ceva mai antrenant. De dormit oricum nu poți, adică eu eram varză de oboseală, adorm și la coafor în fund, dar la RMN nu aș fi reușit. Și era în primul rând muzica aia. Ziceai că te-a răpit un trib de sălbatici și ești în ritualul de dinainte de prăjit. Înțeleg că nu îți pot pune Jingle Bells, să nu te apuci să dansezi. E important să stai nemișcat la RMN.

Dar nu cred că cineva ar dansa în acest aparat, deși poate dau celulele din fund, mai știi. Cine a zis că n-au și ele dreptul ăsta, când pornește Jingle Bells.

Căștile pe urechi, o doamnă drăguță mi-a zis că se întoarce să-mi bage contrast și să strâng de pară dacă e ceva. Bon voiaj.

Mai întâi a fost liniștea.

De nu știai, acum face ceva? S-a stricat? Stai greșit? Aș fi ațipit, dar nu puteam de muzică.

Or fi uitat? S-or fi pus pe povestit?

După care, zdrang. Am decolat. Bumbambum, bumbambum.

Apoi a început să se încălzească targa aia pe care stăteam. M-am bucurat inițial. Apoi m-am întrebat dacă arde sau am amorțit. Mi-a fost frică să mă mișc, să nu stric totul și să o luăm de la capăt cumva. Îmi era rușine de doamnele de acolo, că erau drăguțe și cred că voiau și ele să meargă acasă în loc să stea după fundul meu.

Zgabum, zgabam, zgabumbumbam.

Apoi te obișnuiai. Auzeai un zgomot ca o imprimantă veche la tine în urechi.

Apoi iar pauză.

Încă o serie de zbang zbum. După care un bumbumbam, ca la bombardament. Doar că nu se mai temea nimeni deja.

Când te obișnuiai, începea un NINONINO, de iar te apuca: Sigur am stricat ceva. N-ai cum, ăsta o fi norocul meu. O luăm de la capăt, facem 1 decembrie în RMN. Ninonino tot urla. Deja speram să nu fi luat foc ceva. O fi alarma de incendiu, să fug? Îmi imaginam cum mă scot cu o mișcare de Spiderman din tub, doar că rapid îmi aminteam că eu nu-s mobilă nici măcar 0,5 cât el.

Apoi s-au oprit tunetele, s-a aprins o lumină, a venit doamna, mi-a prins o venă. Vă e frică?

-De ce să-mi fie frică?
-Doar prind o venă.
-Prindeți liniștită. Se vede ceva?
-Nu se vede, că de aia dăm contrast. Așa e corect.
-Bine, mulțumesc.

Dacă nu se vede, e semn bun. Poate nu o fi nimic, mă gândeam.
Dar și dacă s-ar fi văzut, oare mi-ar fi zis? Precis că nu. Dar hai că poate totuși nu se vede nimic, deși n-are cum, că toți știm că acolo e ceva.

-Mai durează încă o dată atât? am întrebat.
-Nu chiar, chiar o idee mai puțin.
-Mai am brățara? Sunt pregătită, să decolăm.

Substanța aia de contrast pare așa puțină și intră în venă rapid. E un shot. După care mai iei o tură de zbam zbam și nino nino și ai plecat.

Multă apă azi.
Da, să trăiți.

Mi-am verificat brățara de la Tudor, încă o aveam. M-am schimbat și cam atât. Oare copiii ce fac? Sunt cu tatăl lor, relax.

A fost bine, mi-ar plăcea să fie bine pentru toți cei care trec prin experiența asta.

Deci să țineți minte: haine fără metal, sutien fără sârme și pantaloni fără fermoar. Merită să luați un schimb la voi, în care să stați.
O să fie gălăgie și muzică sinistră, probabil e normal.
Alarmele nu sunt semn că trebuie să fugiți.
Pe mine m-a ajutat să țin ochii deschiși, voi faceți ce vă liniștește mai mult.
Respirați, vine întruna aer curat.
O să fie gata mai repede decât vă imaginați.

Mulțumesc doamenlor drăguțe, care m-au ajutat. Și mamei mele, că a stat. Multă sănătate pentru toți.

Photo by Accuray on Unsplash

Articolul anterior

Poza asta e fix cum mi-am imaginat viața noastră: bucle, botoșei și pijamale

Articolul următor

Nu înțeleg miorlăeza! Cum mi-am vindecat copilul de miorlăit -metodă testată

38 Comentarii

 1. Simo

  Uf, am fost nevoită să fac acum câteva luni, însă nu am putut sta în el. Am coborât după câteva minute, habar nu aveam ca sunt claustrofoba.
  Sau poate a fost doar emoția gândului ca îmi suna în cap povestea tatălui meu, ce a făcut un rmn înainte de a ne părăsi.
  Ma bucur ca e totul bine la tine!

  • Sper ca si la tine! Poate fi o experienta intensa, nici eu nu ma asteptam, asa ca te inteleg perfect! Multa sanatate, Simo!

  • Alina

   Buna seara. Aceași situație și la mine azi, am incercat de doua ori și mi s-au activat toate stările, apoi am cerut să ies… Cum ați făcut rmn până la urmă?

  • Claudia

   Am făcut și eu 2. Unul la cap care a ieșit excelent și slavă Domnului că n-am avut nimic și unul la genunchi azi. A ieșit varză. L-am mai și plătit. Nu am nimic cu zgomotele și cu tubul doar că nu am putut sta nemiscată. Involuntar mușchii picioarelor mele se mișcau. Un spasm, un tremurat abia perceptil dar care al dracu a interferat cu imaginile dar culmea e ca pe asistente le-a deranjat și mișcările piciorului neexaminat deși m-am străduit sa-l țin și pe ăla din răsputeri neclintit. Mă gândesc că o asistență bună ar fi trebuit să mă ridice in secunda 2 de pe acea masă și să nu ducă la sfârșit investigatia. După nu știu câte minute care mi s-au părut secole în sfârșit s-a terminat. Am fost pusă să semnez că am fost informată că m-am miscat în timpul investigatiei și gata. Nici nu mai aștept rezultatele. Parcă văd că o să scrie mare neinterpretabil. Pt mine trebuie să se inventeze un RMN cu sedare dacă nu s-o fi inventat deja.

 2. Tzuk

  Eu am făcut RMN de 2 ori, pentru zona cervicală mi-au dat niște căști mici care nu izolau fonic dar muzica era mișto, pentru zona lombară am avut căști mari care izolau foarte bine,dar muzica nașpa (același RMN, aceeași clinică)
  Doamnele asistente mi-au explicat de fiecare data cum o sa decurgă tot procesul
  Sănătate multă tuturor!

  • Multumesc ca ai impartasit. Multa sanatate! Probabil muzica si castile difera. Ma bucur ca personalul e amabil in mai multe locuri.

 3. Ina

  Pfff.. am unul la cap, 2 la sâni. La primul îți fixează și capul intr-un fel de masca, eu am preferat sa am ochii închiși continuu, sa nu ma sufoc. Prefer fără casti, cu casti am avut din nou senzatia de sufocare.. La sâni a fost ciudat, nu stiam și primul a fost un șoc. Stai pe burta, cu sânii îndesati in 2 spații. Și cu o mâna înainte, cam ca Superman, ptr subst de contrast. Înțeleg ca RMN ul ptr prostata e ceva de vis……not. Tre’ sa-ti îndese altceva in orificiu. Și daaa, bine ar fi sa știi cate ceva înainte, deși cu emoțiile și grija și toate cele nu știu cât mai contează. Sănătate muuulta!

  • Wow, nici nu m-am gandit. Ba conteaza, ca avem si un suflet, nu numai organe si corp ?

  • Adriana

   Teoretic RM-ul de prostata nu se mai face cu antena endorectala, s-a demonstrat ca nu ajuta. Deci teoretic nu mai e asa o experienta neplacuta nici ala 🙂

   • Roxana M T

    4 rmn uri cu substanța in decurs de 3 zile. Și al 7 lea Intr un an, doar 3 chestii au găsite, peste o lună mă operez, sper sa fie bine. Multa sănătate! Ce vreau sa zic cu acest comentariu, faceți atâtea cat sunt nevoie, cine se caută se găsește, nu de alta dar vreau să îmi prelungesc viața, deci să previn. A fost un an lung de examene analize și mă simt ușurată că am aflat ce am.

 4. Ioana

  Vai am ras cu lacrimi, sunteti foarte amuzanta?. L-am facut si eu numai ca era doar un cerc, cred ca in Danemarka e deschis, pe mine ma panicat maxim cand mi-a intrat contrastul in corp, am crezut ca am facut pipi pe mine? desi mi sa explicat ca asa o sa fie, atunci m-am panicat si eu, am inceput sa strig sa vina la mine simpteam ca lesin si nu aveam aer.

  • Oare de la contrast ati simtit nevoia de pipi?

   • Adina

    Nu știu dacă e cazul de mai sus, dar eu la CT cu substanță de contrast pentru rinichi am avut aceeași senzație (am fost avertizata de asistentă înainte ca așa va fi). La RMN în schimb, nu. Dintre cele 2, prefer CT-ul, ca e mai scurt. Dar e suportabil și RMN-ul.

    • Stefania

     Adina, sa ceri intodeauna RMN, nu CT scan, chiar daca e mai scurt si pare mai bun. Cantitatea de radiatie de la CT este mare. Daca ti se da de ales, alege RMN.

     • Adina

      Știu. Dar la acel moment au cerut 2 medici diferiți, 2 metode diferite.

  • Anda

   Ala deschis nu e CT(Computer Tomograf)? Intreb si eu ?

  • Adriana

   Acela sigur a fost CT. De la substanta de contrast iodata apare acea senzatie.

 5. Alina

  Ce ajuta la rmn, pt. persoanele claustrofobice este o eșarfă pe ochi( dar nu legata la ceafa ca ar jena, nodul) sau o masca din aceea de somn…asa, ochii pot fi ținuți și deschiși și închiși și nici nu pare acel tavan asa aproape.
  Eu, asa am făcut( era rmn pt cap)și sunt ușor clautrofoba.

  • Wow, ce desteapta esti! Sper ca a iesit ok rmn-ul tau.
   E bun trucul cu masca respectiva pt cine nu vrea sa vada. Adevarul e ca aerul era asa bun, ca nu iti imaginai un tavam atat de jos

   • Alina

    A iesit ok, dar eu am și ceva experienta cu rmn urile( am facut și pt coloana, genunchi…trebuiau rmn urile pt.acuratetea diagnosticului).
    Pe mine ma deranja ideea de tavan/ceva deasupra, ca asa, aer era.
    N am prea înțeles niciodată, de ce, dacă ne dau casti cu muzica, aceasta nu acoperă acele zgomote și nici nu e o muzica” ok”.?

  • Laura

   Bună. Norocul meu e ca ti-am citit postarea fix înainte de RMN. Mulțumesc pentru ca ai explicat. Am fost pregătită.
   Tocmai ce am fost pentru cervicala, o sa urmeze și celelalte zone ale coloanei. Am numărat minim 7 sunete diferite(zici ca făcea cu tocatorul salata de vinete, trăgea cu mitraliera s.a). Îmi venea sa rad și greu m-am abținut.
   La cervicala a durat 10 min și abia așteptam să ies pentru ca mai aveam puțin și adormeam. Nu am avut probleme cu zgomotele pe care căștile nu le-au acoperit foarte mult.
   Mai mult am așteptat CD-ul(peste 40 min).
   Sănătate tuturor!

 6. MonicaB

  Am avut de facut 2 in 1, cranian si cervical. Mi ar fi folosit sa stiu sa mi iau sosete. Nu am avut voie nici cu pantalonii de vara cu elastic in talie. Doar chiloti si halatul clinicii. Insa as fi avut voie cu sosete, insa era in iulie. M au acoperit cu o paturica, dar o ora si 15 min a fost muuuuult. Am inghetat. Sunt claustrofoba dar a fost ok. Am avut o oglinda mica in dreptul ochilor si le vedeam pe doamnele asistente si pe mama. Nu am vrut casti, accentueaza senzatia de sufocare pt mine. Sunetele au fost exact asa, de mitraliera si ninonino. Exact cand trebuie sa stai nemiscat, te gadila si inteapa si pisca si orice, evident. Ah, si mi tot lacrima un ochi si ma gâdila in gât sa tusesc

 7. Gabi

  In primul rand ma bucur ca ti-a iesit RMN-ul bine. Parca ai descris prima mea experienta cand am
  facut un Rmn de pelvis, nu am stiut atunci de hainele cu metal. Dupa cativa ani a trebuit sa-l refac si m-am dus pregatita, pantaloni de trening, bustiera. Dar cum m-au pus pe masa am inchis ochii si am inceput sa fredonez la greu diferite cantece( nu am voce deloc, cel mai des am fredonat Desteapta-te romane!) Tin minte cand s-a terminat si mi-a spus domnul de acolo ce bine stiu imnul, m-am rusinat, cat am fost pe masa acolo eu nu am realizat ca ma pot auzi. Din fericire rezultatele la rmn au fost bune si asta e tot ce conteaza. Sanatate multa!

 8. Anda

  Ma bucur ca ti-a iesit bine RMN-ul ?
  Eu fac RMN din 2017 incoace cate 2 pe an..abia din pandemie le-am mai rarit… Mi-ar fi placut si mie sa-mi spuna cineva cum sta treaba inainte de RMN,dar nu am avut norocul asta :))cea mai nasoala experienta la RMN a fost in Timisoara la Spitalul Judetean unde m-au tinut asa cum m-a nascut mama(goala) si tremuram ca o piftie,pentru ca imi era foarte foarteee frig. Empatie? Nu cred ca se stia in 2017 de asa ceva :)) cireasa de pe tort a fost cand domnul supraveghetor de la RMN a tipat la mine in felul urmator:
  „Domnita,daca te mai fâțâi mult in cusca asta,te trimit in salon si nu mai facem nimic,te duci si faci pe bani,daca la stat pe gratis nu-ti place.” ??‍♀️ Asta o fost cea mai naspa chestie,ever,pentru ca starea mea de sanatate era oricum praf. In fine,totul e bine cand se termina cu bine :)) Sanatate multa iti doresc!

 9. Irina

  Eu le-am pierdut numărul. Am făcut RMN-uri pentru cap și pelvis, deja sunt obișnuită cu procedurile. Cel mai nasol a fost cel cu protocol pentru endometrioza…

 10. Gabriela F.

  Multa sănătate Miruna . Sper că ești bine..că dacă ai ajuns la RMN înseamnă că ceva a fost rău destul. Îmbrățișări multe !

 11. Și eu am făcut un RMN la cap, pt niște amețeli îngrozitoare. Nu mi-au găsit nimic, din fericire.
  Dar ceea ce m-a ajutat pe mine în timpul procedurii a fost sfatul unei prietene care mi-a spus sa număr secundele. Am făcut o estimare ca as sta vreo 25 de minute, deci aveam de numărat până la 1500.
  M-am așezat pe pat, mi-au pus căștile, apoi ei au pornit râsnita, iar eu am început sa număr. Rar și concentrat.
  Teama mea cea mai mare era sa nu ma mișc și să o iau de la capăt. De aceea eram foarte fericită când se zgâlțâia aparatul, pt ca astfel mi se mai relaxau muschii și mai scapam de teama de a nu ma misca involuntar.
  Am ținut ochii închiși tot timpul pt că astfel nu exista riscul sa ma sperii de ce se întâmplă în jur. Am stat concentrată pe numărat, m-am bucurat de zgaltaieli, și pe la 1200 s-a terminat. Deci a fost, cumva, mai scurt decât m-am așteptat.

 12. Andreea

  Sincer citind mi-am adus aminte de primul meu RMN dupa diagnosticul de cancer. Acum m-a amuzat, atunci voiam doar sa fug de acolo cat mai departe. Intre timp a devenit ceva uzual, plus ca intre timp sunt vesti bune, nu ca prima data. Dar tot 2 ore de stres raman. Si cel mai horror moment ramane tot efectul substantei de contrast. Ma bucur ca rezultatul tau a fost unul pozitiv! Sanatate multa!

 13. Roxana

  Am făcut 3 RMN – uri cu substanta de contrast. A trebuit sa fac 2 pentru zona capului. Primul pentru circulatia craniana, al doilea, ocular. Pare ca nu imi ajunge suficient sange in cap si am o leziune de nerv optic. Dupa 6 luni de investigatii intense, acesta a fost diagnosticul. Am început sa beau un pahar de vin rosu si sa fac sport. Ma simt foarte bine.. Cred ca e de la vin:))
  Al treilea, a fost in februarie anul acesta pentru san. Doamna care m a ajutat,a avut super rabdare cu mine, desi sunt ok la medic. Sa ii dea Dumnezeu sanatate.!! La RMN ul pentru sani trebuie sa stai pe burta nemiscata, cu mainile sus. La fel, aveam o para, dar nu a fost nevoie de ea. M-am purtat impecabil, avand in vedere ca a trebuit sa stau cu masca pe fata, inclusiv pe nas, cu capul in. Am avut casti, zgomotul era infernal,eu fiind foarte sensiba la zgomot..
  Eram ca intr-o transa, doar gandurile erau in agitatie browniana… Ce pot sa va spun, eate ca atunci cand am iesit din tub am hotarat sa iau pisica pentru fiica mea, eu nesuportand animale in casa. Tot ce aveam in cap era cum voi ramane eu in amintirea ei daca ceva apare la “poze”. Din fericire totul a fost bine, doar un chist care s-a complicat, dar care la următoarea eco si-a revenit.
  Sanatate multa tuturor!!

 14. Roxana

  Am uitat sa scriu ca nu imi amintesc daca mi a fost frig. Sigur nu am stat imbracata. Cred ca ramaneam in dres si bustiera. Aveam halat de la clinica si atat. Dar la ce transpiratii reci aveam…
  Si mai stiu ca atunci cand mi au injectat substanta, un val de caldura ma cuprindea, dar imi crestea parca mai tare pulsul..

 15. I.

  buna,

  eu am niste tendinte claustrofobice si in vara a tb sa fac un RMN “dublu”, adica cerebral si cervical.
  inainte facusem un CT care a durat putin, dar la care ma luasera toate panicile. de unde puteti intelege usor cu ce ganduri am asteptat programarea la RMN.

  si eu m-am intrebat de ce nu aleg alta muzica pt casti sau si mai bine sa te intrebe ce vrei sa asculti :))) oricum suntele scoase de aparat sunt horror si aplifica gandurile negre.

  din fericire am reusit sa stau o ora nemiscata, cred ca doar de groaza faptului ca daca cer o pauza o vom lua de la capat si eram sigura ca a doua oara nu mai intru de buna voie acolo.

  parea ca am reusit sa ma linistesc tinand ochii inchisi, dar ce sa vezi, de la un punct in colo tb musai, musai sa-i deschid. asa ca i-am deschis si, ce sa vezi, am luat-o de la capat cu toate gandurile si panicile si tremuratul si tot. asa ca mare parte din timp am stat-o cu ochii deschisi.

  dar totul e bine cand se termina cu bine si dupa ce m-am gandit ca asa te-ai simti daca te-ar ingropa de viu; mi-am imaginat tot rozul din lume; am numarat in toate combinatiile posibile; am trecut in evidenta toate cuvintele pe care le stiu si care incep cu litera X sau w; am incercat sa-mi amintesc actiunea unor carti care mi-au placut, dar pe care le-am citit cu multa vreme in urma, am reusit sa ma obisnuiesc si cu sunetele aparatului si cu faptul ca sunt inchisa in spatiul acela ingust si… m-a luat somnul. asa ca finalul investigatiei a insemnat o lupta cu somnul :))) ma temeam ca daca adorm poate tresar sau ma misc si stric secventa respectiva si lungesc inutil timpul examinarii.

  • Nu a fost nevoie sa fac, iar după descrierea ta sper nici sa nu fie nevoie sa fac ?
   M-a luat claustrofobie doar citind ?
   Bine ca rezultatul este bun, doar asta contează în final

 16. Nu a fost nevoie sa fac, iar după descrierea ta sper nici sa nu fie nevoie sa fac ?
  M-a luat claustrofobie doar citind ?
  Bine ca rezultatul este bun, doar asta contează în final

 17. Claudia

  Am făcut și eu 2. Unul la cap care a ieșit excelent și slavă Domnului că n-am avut nimic și unul la genunchi azi. A ieșit varză. L-am mai și plătit. Nu am nimic cu zgomotele și cu tubul doar că nu am putut sta nemiscată. Involuntar mușchii picioarelor mele se mișcau. Un spasm, un tremurat abia perceptil dar care al dracu a interferat cu imaginile dar culmea e ca pe asistente le-a deranjat și mișcările piciorului neexaminat deși m-am străduit sa-l țin și pe ăla din răsputeri neclintit. Mă gândesc că o asistență bună ar fi trebuit să mă ridice in secunda 2 de pe acea masă și să nu ducă la sfârșit investigatia. După nu știu câte minute care mi s-au părut secole în sfârșit s-a terminat. Am fost pusă să semnez că am fost informată că m-am miscat în timpul investigatiei și gata. Nici nu mai aștept rezultatele. Parcă văd că o să scrie mare neinterpretabil. Pt mine trebuie să se inventeze un RMN cu sedare dacă nu s-o fi inventat deja.

 18. Claudia

  Scuze. Din greșeală am plasat comentariu de 2 ori. Rog administratorul să șteargă una din postări. Însă între timp am mai investigat și am aflat ceva uimitor. Ct-ul de genunchi durează doar între 15 și 30 de secunde nu 25 de minute câte scria pe programarea mea. Acum dacă mi s-ar da de ales aș prefera CT ul cu toate radiațiile lui nocive. 3 Minute pot tine piciorul fix. Și încă ceva as cere scrisoare de la medicul specialist ca să pot merge la medicul de familie pt că ai gratuitate prin casa de sănătate.

  • Nu e nicio problema. Sanatate

  • CORINA

   ???Descrierea zgomotelor a fost geniala,m-am amuzat tare, oricum aveti imaginatie, scrieti bine si pacientii ca dumneavoastra reusesc sa treaca cu bine peste aceasta experienta. Eu sunt tehnician rmn?.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 211 queries in 0.386 s