Multe lucruri sunt complicate când ești părinte, dar când vine vorba de miorlăit … nene, e cu totul alt nivel să îi faci față. Pentru că miorlăitul nu e o emoție, e un șantaj în sine. Un miorlăit e mai mult decât doar o nemulțumire. E combinată cu o lene, o cerință combinată cu un ordin, când îmi dai ceva de făcut și vrei să rămânem prieteni. Un miorlăit nu e plânsul ăla de oboseală pe care-l recunoști de la distanță.
Habar n-am care sunt dedesubturile psihologice sau de ce miorlăitul mă enervează. Dacă și voi sunteți ca mine, citiți în continuare. Ce știu precis e că, deși sunt părinte, sunt și om cu drepturi depline. Deci am făcut o alegere.
Miorlăitul, da, mă căpiază.
Așa că, în loc să înnebunesc, am găsit o soluție.
Pe care vreau să o împărtășesc acișea cu voi, surorile anti-miorlăială. Funcționează de fiecare dată. Citiți, aplicați, apoi vă întoarceți să-mi ziceți.
Se miorlăie copilul. Putem permite aceeași cerință pentru îndeplinirea aceleiași nevoi, doar că schimbăm muzica. Mai exact, tonul.
Îmi păstrez calmul, respir bine, mă așez la nivelul lui și scot bagheta magică.
Bagheta magică sunt următoarele cuvinte:
”Dragul meu, sunt aici și vreau să te ajut. Dar nu înțeleg ce spui. Ai putea repeta, ca să fie mai clar pentru mine?”
În momentul ăsta, veți auzi clopoței. Efectiv clopoțeii sună. Copilul se schimbă la față, cling-cling, să-l vedeți cum reformulează și toată lumea câștigă.
E important să spunem asta dintr-un spațiu de căldură și iubire, cu intenția de a înțelege ce zice, nu de a-l certa că nu ne plac alegerile lui ”muzicale”.
Îi putem spune metoda ”Mai facem o dată”. Funcționează și pentru mine, de câte ori folosesc un ton de care nu-s mândră. Sau niște cuvinte pe care le-aș vrea schimbate.
În viața reală nu poți da delete la vorbe, dar poți reformula fraze și tonul din cuvinte.
”Îmi pare rău că am țipat la tine. O să mai spun o dată.”
sau
”Nu a ieșit bine. Voi încerca în alte cuvinte.”
sau
”Am greșit acolo. Hai să mai facem o dată.”
Sigur că nu o să ștergem cu buretele obiceiul de miorlăială, dar repetiția e mama învățăturii. De câte ori îl mai apucă, pac, scot bagheta magică și explic că eu nu înțeleg miorlăeza. E o limbă pe care pur și simplu nu am vorbit-o niciodată. Că îl ajut cu plăcere, sunt acolo când are nevoie, dar e important să fie clar ce vorbește.
Încercați și reveniți la sora voastră, să deschidem șampania antimiorlăială.
Photo by Brooke Cagle on Unsplash
Elenap
Abia aștept să încerc, fac screen capture la fraza, până o învăț pe de rost, i o dau și soțului ;-). La mine fii mea de 6 ani și 7 luni încă miorlăie uneori, greu la deal cu boii mijlocii:-)….oare funcționează și la cei de 1an și jumătate??? Mulțumim Miruna că ai împărtășit cu noi această soluție salvatoare!!!
Miruna
Simt speranta din randurile tale ❤️❤️❤️
Ely
La fel ma căpiază și pe mine miorlaitul,la fel de direct l-am eliminat și eu.Din fașă.Cănd folosea tonul miorlait îi spuneam ca nu înțeleg aceasta limbă,să fie draguț să-mi ,,traducă” pe limba mea.
Miruna
excelent. cred că totul stă în tonul folosit și de noi, când zicem asta. să nu sune a ceartă
Madalina
Functioneaza si la 2 ani! Eu uneori chiar nu il inteleg si am observat ca daca il rog sa repete fara miorlait,o face! Asa ca aplicam metoda asta si cand intelegem dar vrem sa scapam de obicei (nu cred ca se va intampla prea curand dar macar inceteaza miorlaiala pe moment)
Miruna
da, ce bine!
Emma
Ce facem când explică ce vrea, nemiorlait până la urmă( de ex Vreau tableta ) și desi explicam asertiv că a depășit deja timpul pt ziua de azi, incepe iar sa miorlăie, doar pt că nu îi convine răspunsul?
Miruna
Aia e diferit, tb sa ramai pe pozitii, poate miorlai cat vrea, e diferit. Ii spui ca stii ca ii e greu sa se opreasca, dar timpul a expirat, ii reamintesti care a fost intelegerea, dupa care il asiguri ca esti alaturi de el si il intelegi. Na, asta e teoria
Oana
E buna reformularea! Eu am incercat si varianta asta: Nu mai tine cu mataiala/miorlaiala. Asta tinea la bebelusi, dar tu ai crescut deja. Nu mai functioneaza! La care el: Nu?! ii raspund simplu: Nu! El: Bine! De doua saptamani nu mai miorlaie. (fost miorlaitor de 3 ani si 9 luni). Sa vedem cat il tine, ca prea a fost simplu!