O revoluție pentru mame în 5 reguli de viață


Lacrimile celorlalți și regretele lor nu ne folosesc la nimic. Nici intențiile bune, mă lași. Concluzia la care ajung cei bătrâni e că viața nu e despre alții. E a ta și atât. Pe patul de moarte, nimeni nu își dorește să fi făcut ciorbe mai multe în oalele lui. Să fi ținut în casă mai curat. Să fi făcut mai multe sacrificii pentru ceilalți.

Marele tău avantaj e că încă ai timp, mi-a zis mentorul meu. Era o dentistă grecoaică pe care am cunoscut-o la primul cabinet în care am lucrat în UK, la un african. Ce combinație genială, ce noroc să fi fost acolo la momentul potrivit. Trăiam povești de dragoste similare, doar că ei aveau copii făcuți fiecare cu alt om și vreo treijde ani la vârstă în plus.

You have time, Miruna, îmi zicea Giasemi a mea. And I love you.

Încă simt asta. Știți, după unele înțelepciuni nu merită să aștepți.

1. Nu aștepta să observe alții ce valoare ai.

Pune-ți singură un preț și vezi dacă merită plătit. Cum zicea în ”Dansul Furiei”: dacă speli vasele, vei avea farfurii și furculițe curate, e adevărat. Dar dacă plătești pentru asta cu efortul de a le spăla plus niște nervi foarte mari, poate mai bine mănânci o coajă de pâine și te culci. Vezi cum negociezi cu tine ca să ieși căștigată cu adevărat, fiindcă nu toate prețurile sunt afișate la raft. Gândește cu cap.

2. Plătește-te pe tine mai întâi.

Asta e o regulă pe care-am citit-o în ”Tată sărac, tată bogat”, perfect valabilă și la nivel personal. E regula măștii pe care ți-o pui ție în avion mai întâi. Ani de zile m-am dus la baie, nu când aveam nevoie, ci când se putea. Uneori treceau ore înainte ”să se poată”. Deschideam ochii, copiii plângeau, voiau, cereau. Schimbă-i, hrănește-i, pregătește-i. Ce exemplu le-am dat? De hahat. Ce mi-am făcut mie? O bătaie de joc pe care n-aș fi acceptat-o de la nimeni altcineva.

3. Fă curățenie în viața ta.

O cititoare mi-a scris la serialul cu soacre, pe care îl public pe blog, o chestie deloc nouă, dar care s-a așezat în mine într-un fel aproape vechi. Când cineva sau ceva nu e așa cum te-ai aștepta sau cum ți-ai dori, poți alege să te consumi, să suferi și să disperi SAU poți alege să ignori. De descurcat, oricum te vei descurca. Ești o supergagică, asta știm deja. Teo Trandafir zicea într-un podcast, că atunci când a plecat din Pro, nu tocmai în cei mai prietenoși termeni cu mentorul ei pe care-l iubea și căruia îi datora enorm, l-a întrebat ce se va întâmpla acum cu relația lor. Nu știu dacă ea se aștepta s-o blesteme sau ceva, dar el i-a răspuns scurt: te voi uita. Teo a zis că ceva mai dureros nu exista. Fiindcă după uitare nu mai e nimic altceva.

4. În loc să-i reproșezi celuilalt DUPĂ, că nu a făcut, mai bine spune-i ÎNAINTE cum se poate implica.

Asta m-a ajutat deja în relația de cuplu. Am învățat despre soțul meu că e o ființă care nu citește gânduri, deși mi-ar plăcea. Lucruri evidente pentru mine, el are nevoie să i le desenez. Așa că m-a rugat să vorbesc cu subiect și predicat, mai mult la viitor decât la trecut. Știți că femeile au o intuiție ceva de speriat. Anticipează inclusiv lucrurile care nu se vor întâmpla. Putem profita de asta sau ne putem enerva, că iar am avut dreptate. Așa că, de ce ne-am enerva? În loc să-i zici retrospectiv ”iar ai stat toată seara cu ochii-n telefon”, spune-i înainte să stea: ”până îmbraci tu copiii în pijama, eu le încălzesc laptele”. Sau ”până strângi tu vasele, eu îi spăl pe dinți”. Fără apropouri, fără rugăminți. Subiect și predicat.

5. Ce poți face azi nu lăsa pe mâine

Cremă pe față, ridurile nu așteaptă să ai tu timp. Spălat pe dinți, cariile nu te întreabă dacă le permiți. Somn, țiglele pe casă nu-s lipite cu lipici. Mâncare, cafeaua nu se încadrează aici. Apă, organismului nu-i pasă că tu ai deadline-uri și stres. Pauze, corpul nu funcționează pe datorii. Bucurii, chiar dacă ești om mare, cât trăiești, ai nevoie să te joci. Și râzi cu copiii tăi. La înmormântarea ta, nu-ți vor pomeni funcțiile pe care le-ai deținut și canapeaua scumpă din sufrageria ta, ci se vor hrăni din amintirile cu care le-ai mobilat inima.

credit foto Alina Botica, #RawYOU

Articolul anterior

Schimb de soacre, episodul 6: Totul până la telenovele

Articolul următor

Schimb de soacre, episodul 7: Inspecția curățeniei, hobby-ul preferat

18 Comentarii

  1. Mirabela

    Cat de adevarat, cat de corect, Doamne, Doamne! Trebuie sa tin cont!!!💞

    • Andreea

      Vai,vai, cum m-a lovit articolul ăsta! Fix în moalele capului….din păcate este ușor sa spunem ceva, însă este foarte greu sa punem în practica. Mereu spun ca voi face asta și asta și cealaltă pentru mine și tot timpul sfârșesc prin a face ceva pentru copii. Nu îmi pare rău,însă viata trece și lucrurile nefăcute rămân asa, nefăcute. Îmbrățișări și mulțumiri!😘🤗

      • Andreea, e foarte bine să faci pentru copii și e foarte bine să faci și pentru tine. E important să ții minte, altfel vine viața într-o zi și îți arată că nu ești nici nemuritoare, nici infinită. Poate tu vrei, dar corpul nu mai poate. El are nevoie de câteva lucruri simple. Nu e o matematică prea complicată. Complicată e viața de mamă. Hugs to all of us.

    • Amalia

      De-aia te iubesc, Miruna, pentru generozitatea cu care imparti chestiile astea traite, prelucrate, perfection ate. Mie mi-au trebuit 4 ani, dar in sfarsit aplic aproape toate regulile. Inca uit de crema zilnica. 😀

      • Patru ani par un pret mare, dar esti norocoasa ca doar atat a costat. Unii nu se prind dupa o viata. Bucura-te de ceea ce ai inteles

  2. Gabriela

    Multumesc!!!

  3. Ioana

    Reminder for life! Multumim, Miruna!

    • Constantina

      Woaaaa…sincer sunt intr-o.perioada de asta aiurea, la marele fix a fost articolul asta acum de dimineata! Ar trebui sa-i pun steluta, sau daca as putea sa l fac ca o postare fixa sa-mi reamintesc! AVEAM NEVOIE! Tnx Miruna! U rock! Hugs and kisses!

  4. Violeta

    Foarte adevarat. Ma asociez la fiecare cuvant🙂

  5. Roxana

    Foarte adevarat tot ce ai scris!! ❤️

  6. Dana

    Print și pe frigider îl pun!

  7. Eliza

    As vrea sa îți traduc lecțiile de viața și in engleză și in japoneza (locuiesc in Japonia). Apoi, as ruga vântul sa ia lecțiile pe aripile lui și sa le împraștie mamelor de aici.
    Îți mulțumesc 🙂

  8. Silvia R.

    Asa de mare dreptate ai. De as scapa totusi de vina de a ma ocupa de mine in loc de a ma servi pe tava pt ceilalti… mi-ar fi mult mai usor sa pun in practica anumite sfaturi.
    Esti minunata! Multumesc ca ai impartasit cu noi!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 167 queries in 0.168 s