Regina e o lecție că nu întotdeauna e bine să renunți pentru copilul tău la tot

Multe miștouri la adresa vârstei ei. Ce-i mai trebuie, frate, n-a domnit destul? Să-l mai lase și pe bietul Charles pe tron.

Mama mea ar fă făcut asta pentru mine, ar fi renunțat. Poate și mama ta ar fi renunțat, să te lase pe tine. Tu ai fi renunțat pentru copilul tău, la fel și eu pentru al meu.

Ce nu au înțeles mințile care au comentat, decât acum, la moartea ei, e în felul următor: n-ar mai fi fost Regina Recordurilor dacă ar fi abdicat. Ar fi făcut-o asta o mamă bună? Habar n-am. Dar n-ar fi devenit un asemenea simbol, asta garantat.

Plus că, poate, în fond, Charles nici nu și-a dorit să fie rege. N-am putut urmări evenimentele acestor săptămâni, dar am auzit un comentariu referitor la zâmbetul Reginei. Că faptul că era o doamnă simpatică și veselă arată robia ei. Regina nu era un om care să-și permită să fie furios, frustrat, cu zile bune și, mai ales, mai puțin bune. Nu, Regina era acolo să zâmbească cu dinții ei naturali, să dea din mână, să aducă liniștea, când ceilalți se enervau. Ea era acolo să medieze, să păstreze, să tradiție, să respect.

Pentru că oricât am fi noi cu ”emoțiile sunt normale” pe toți pereții, pe garduri și peste tot, dacă ne uităm la ea și la modele, vedem.

Control.

Datorie.

Valori.

Nu circ. Ea n-a făcut circ, ci doar l-a stins pe al altora. Nu știu dacă i-a fost ușor, că nu am cunoscut-o personal. Ce știm despre ea e că în preziua morții, era la job. În picioare, zâmbind. La 96 de ani. Câți dintre noi ar face așa ceva?

Păi de aia era ea Regina, nene, și nu altcineva.

Mă întreb, dacă n-o fi avut chef să doar stea. Să zacă într-un pat curat, pe undeva. Să se uite le televizor sau să doarmă, cum dorm oamenii după o anumită vârstă, fiindcă obosesc ușor. Mă întreb cât de greu i-o fi fost să se lase coafată, machiată, îmbrăcată, dezbrăcată. Accesorizată. Fotografiată. Poate nu avea chef, în fond, peste o zi femeia murea.

Nu fac parte dintre cei leșinați acum și căzuți în cap, că R E G I N A. Îmi amintesc când toți o blamau legat de Diana, nu eram chiar atât de tânără, să uit. Doar că acum altfel privesc. Pentru ea, pentru povestea ei, Diana a fost un episod. Pe care reporterii l-au amintit acum, la moartea ei. Imagini scurte dintr-o declarație la Buckingham. O decizie grea pe care a fost nevoită s-o ia indiferent ce ar însemna. Cred că e un rol teribil de ingrat să fii în poziția de a lua decizii la nivel atât de înalt.

Și tocmai de aia e o lecție pentru faptul că nu e întotdeauna bine să renunți pentru copilul tău. Că poate îl protejezi de altele. Sau poate ai și tu o misiune pe pământ. Alta decât a te sacrifica. Charles o să fie un rege dintre cei mulți. Dar ea va rămâne forever The Queen. Nu-i lucru puțin, asta zic.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Articolul anterior

Ai sta și-n limbă să nu răcească al tău? 3 sfaturi care nu merg să ții mucii și tusea departe și ce are șanse să funcționeze pe bune (p)

Articolul următor

Acomodarea la grădiniță (2): Și mamele au nevoie de îmbrățișări

5 Comentarii

  1. LuminițaR

    Am reținut o frază din discursul ei adresat tinerilor, parcă la sfârșitul războiului, care acum e redat de toate televiziunile, în care spunea că își pune viața, fie ea lungă sau scurtă, în slujba poporului. Exact asta a făcut. Datoria până la capăt. Vorba mamei: a dat o lecție multora. În serialul de pe Netflix mai apare o frază, nu știu dacă a rostit-o vreodată Regina în realitate: ”cel mai dificil lucru este să nu faci nimic”, să păstrezi mereu echilibrul, să fii nepărtinitor, să fii mereu o ancoră pentru toți. O doamnă care a asistat la funeralii a spus la un moment dat: ”Sunt aici pentru a onora o persoană ce și-a ținut promisiunea timp de 70 de ani. În viața mea nu și-a ținut nimeni o promisiune atâta timp”. Odihnească-se în pace!

  2. Andra

    E o scena in The Crown, cand ea, proaspat regina, ii reproseaza unchiului ei David, fostul rege Edward VIII, ca a abdicat si le-a schimbat, astfel, tuturor viata – “mi-as fi dorit sa am o viata normala, sa fiu sotie si mama”. Zilele trecute am vazut un documentar despre Casa Windsor in care era spus ca toata viata ei a pus Coroana si binele institutiei deasupra propriilor sentimente.
    Asa ca nu cred ca a fost un gest de egoism ca nu a renuntat la tron, a fost un gest de iubire fata de Charles. L-a lasat sa isi traiasca cat mai mult viata dupa bunul plac, in cea mai mare parte.

  3. Avand in vedere ce se difuzeaza la noi la TV, romanii prefera circul, din pacate…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.166 s