Ai sta și-n limbă să nu răcească al tău? 3 sfaturi care nu merg să ții mucii și tusea departe și ce are șanse să funcționeze pe bune (p)

Septembrie, părinții sunt pregătiți de război cu mucii și tusea de la grădi. Unii sunt pe front deja, alții se pregătesc. De ce unii copii răcesc mai des și mai grav, iar alții pot linge de pe jos și n-au nicio treabă! De obicei, nu ai tăi. Nooo, ai tăi sunt ăia de care se lipește orice briză ușoară de virusel plăpândel. Din prima săptămână, ați pușcat două de stat acasă. Yey, după un concediu din care n-ai înțeles nimic, când abia așteptai să intri într-un ritm, să poți recupera la muncă din capitolul oboseală, pac, o iei de la capăt.

Mamele din România trăiesc o dramă când copiii nu merg la grădiniță, fiindcă răcesc. Mucii și tusea sunt coșmarul oricărui părinte când cel mic intră în colectivitate. E celebră frecvența ”3 zile la grădi -2 săptămâni acasă”. Drama e din cauză că cele mai multe persoane nu își permit să lipsească de la serviciu câte 2 săptămâni pe lună. Nu vrei să-ți părăsești copilul, dar nici n-ai vrea să-ți pierzi job-ul. Deci cum faci să nu răcească și să nu înnebunești?

3 chestii pe care le poți face, dar nu îți garantează succes

1. Medic și analize:

Să intre în colectivitate cu analizele la zi (deși eu nu i-am înțepat just for fun), văzut de pediatru și medicul de familie nu e o garanție de nimic. Sigur că e bine să-l duci la medic (deși eu nu l-aș duce, dacă n-are ceva, dar rămâne între noi. E același motiv pentru care nu-mi duc copiii la saline. Acolo se adună toți mucii din oraș.) Dar medicul nu e mama Omida, el poate evalua situația de sănătate dintr-un singur moment: ăla când vede copilul. Mai departe, mult succes.

2. Vitamine și minerale din alimentație

Să își ia nutrienții necesari dintr-o alimentație variată e pentru un copil mic, să mă scuzați, la fel de probabil cum e pentru mine să mă vopsesc brunetă chiar acum. Adică nu e imposibil, că aș putea întinde o vopsea închisă peste tot, dar slabe șanse să o fac.

Mult succes să faci un copil să mănânce pătrunjel sau morcov. Ieri pescuiam frunzele verzi de pe niște penne cu creveți, fiindcă altfel domnul mic nu le poftea. Sigur că un morcov din 2022 e mai sănătos decât multe alte alimente procesate, colorate și conservate din 2022. Dar e demonstrat științific că nu mai e ce-a fost?

Informațiile legate de asta sunt controversate, să vedeți.

Pe de o parte, Asociația Consumatorilor Ecologici citează câteva studii cu constatări precum: O analiză din 1975 până în 1997 a Institutului Kushi pe date despre valoarea nutrițională a 12 legume proaspete arată că:

  • nivelul mediu de calciu a scăzut cu 27%
  • nivelul de fier a scăzut cu 37%
  • vitamina A a scăzut cu 21%
  • vitamina C a scăzut cu 30%

Un studiu similar al cercetătorilor britanici din 1930 până în 1980, publicat în British Food Journal, a constatat că la 20 de legume conținutul mediu de calciu a scăzut cu 19%; fier 22%; și potasiu 14%.

Un alt studiu a concluzionat că ar trebui să mănânci astăzi opt portocale pentru a obține aceeași cantitate de vitamina A pe care ar fi obținut-o bunicii noștri de la una.

Pe de altă parte, există voci care spun că portocalele de pe vremea bunicilor noștri nu mai pot fi analizate azi, deci comparăm cam mere cu pere. Alții care au studiat spun că diferențele de calitate a solului influențează nesemnificativ calitatea legumelor sau fructelor care cresc din el. Puteți citi aici un articol care le desființează punct cu punct pe cele de mai sus. E foarte interesant și debusolant în același timp.

Pe cine credem?

Eu decid să-l cred pe copilul meu care a venit din fabricație dotat cu detector de pătrunjel. De spanac și broccoli, împachetate în orice fel. Știți cum pe unele etichete scrie lista de alergeni, posibil să fie urme de nuci, ou și nu-știu-ce. Al meu se autodeclanșează la frunze verzi, fără să fie alergic la ceva. Cel mare e fan fructe și le-ar alege în locul oricărui desert, dar fructele nu sunt legume, să fim cinstiți.

Și nici n-o să calculez calciu, fier și vitamine de peste tot. E omenește imposibil așa ceva făcut corect. Am grijă să nu suplimentez din multiple surse aceste vitamine (că acum avem cereale îmbogățite, cacao, iaurt, totul e mai bogat, am văzut până și apă cu vitamine. De ce? De ce? Grijă mare la exces)

3. Spălatul pe mâini

Dintre toate, ăsta e sfatul care mă enervează cel mai tare. Ba mă face să-mi și cert copiii constant, fiindcă atunci când își bagă în gură mâinile murdare, am senzația că ling toate clanțele, jucăriile și peste tot pe unde au mai umblat. Iar copiii cred că au scris în fișa postului linsul. Și nu, asta nu trece după ce învață să meargă sau să-și pronunțe numele întreg. Nu, linsul continuă. Ei vor pune gura pe ferestre, pe vitrinele din mall, vor apăsa butoanele din lift și apoi își vor gusta degetele și multe alte situații care nici măcar nu ne trec prin cap.

Sigur că spălatul pe mâini ajută și e esențial. Ține multe boli la distanță, doar că cei mici se spală acum și sunt cu mâinile pe jos în secunda doi. Ieri ne-am văzut cu niște prieteni și copiii noștri se jucau liniștiți între ei. Când colo, făceau concurs de scuipați. Unii pe alții, nu cum făceau copiii în fața blocului în copilăria mea. Yey.

 

3 sfaturi cu șanse bune să funcționeze

Simt că e posibil să vă fi panicat un pic și că nu era momentul de așa ceva. Dar să fim clari, nici nu avem nevoie de păcăleli, nu acum. Mergem la medic, facem prevenție și mâncăm diversificat. N-o să-i cumpărăm copilului doar hotdogi, fiindcă nu pune gura pe broccoli neam. Nici nu renunțăm la spălat, fiindcă ne murdărim apoi. Nu asta zic. Doar că, atunci când vine vorba de copii, medicul, legumele și spălatul pe mâini nu sunt niciodată destul și nu îți garantează nimic. Ce putem face ca părinți de copii în colectivitate, care vor să aibă grijă de ei și să nu dea faliment în același timp:

1. Planul B

Planul B te ajută să nu înnebunești. El se ocupă de răspunsul la întrebarea ce faci dacă se îmbolnăvește cel mic? Cu mucii reziduali și tusea care ține 3 luni îl poți duce la grădi, însă cu febră -nu. Nici cu mucii ăia de început, dacă e copilul apatic, poate nici nu are febră, dar îl vezi că nu e el. Vorbești cu o vecină, poate un bunic (Doamne, dă-le sănătate și bucurii bunicilor disponibili și dispuși să sară când ai nevoie de ajutor! Sunt rari și puțini.) Poți vorbi cu șeful inclusiv și, mai ales, cu tatăl copilului, dacă acesta e viu.

2. Somn

Somnul e un obicei foarte ciudat al omului, dar e aproape la fel de sau mai important decât hrana. Dacă fără mâncare putem trăi zile întregi, fără somn e exclus. S-au făcut studii pe asta, care au fost oprite, fiindcă subiecții nu au rezistat. Privarea de somn e o metodă de tortură. Odihna sănătoasă și continuă (hello, mămici!) este esențială pentru un corp sănătos. Nu e o glumă și nu costă nimic. Doar puțină organizare, nici mie nu îmi e ușor, dar o să reușim. Doar să nu vă aud că pierdeți nopțile cu seriale după ce copiii au adormit! Și-apoi vă plângeți că sunteți obosiți.

3. Suplimente alimentare

Nouă ne-a dat mama (medic de familie cu mulți copii mici și mari în grijă) Imunice de la Sun Wave. De la același producător menționez musai RinoSun și Respisun, ce  avem în casă de când erau bebeluși copiii. Respisun folosim și adulții ca picături în nas. E grozav, numai să încercați.

Le luăm pe rând, despre fiecare doar ce e mai important:

Imunice

este o formulă care merge bine, copiii o acceptă ușor (sunt pliculețe cu gust bun, care pot fi dizolvate în apă sau ceai). Conține Wellmune, Prebilac, Colostru, Vit C, Zinc si Vit D. Are gustul ca un ceai mai acrișor, lui Tudor îi place cu o linguriță de miere:

Wellmune activează neutrofilele (65% din total celule ale sistemului imunitar) ce vor fi gata de un răspuns rapid în apărarea antiinfecțioasă de primă linie. Acestea acționează doar în prezența factorului patogen. Ne placă că nu produce suprastimularea sistemului imunitar. 

Prebilac este a treia cea mai abundentă clasă de macromolecule din laptele matern (2 fucozil/lactoza sau L’2FL). Pe scurt, are efect prebiotic. Cercetările au arătat că 2’-FL susține dezvoltarea unui intestin si a unui sistem imunitar sănătos, reduce riscul de alergie și joacă un rol important în dezvoltarea funcțiilor normale ale creierului și a cogniției la începutul vieții și nu numai.

Vitamina C, Zinc și vitamina D au o contribuție binecunoscută în funcționarea normală a sistemului imunitar. 

Știu că aveți încredere în recomandările mele, chiar și cele sponsorizate, dar tot vă arăt că aveam deja în casă o cutie cu Imunice de la mama, cumpărată cu bani:

RinoSun

e un spray pentru durerile de gât. Funcționează cel mai bine dacă este dat cât mai repede, când începe disconfortul. El curăță mucoasa de bacterii, virusuri, celule moarte sau resturi celulare. Formează un film peste ea și permite porțiunilor roșii, iritate să se refacă mai repede. Merge bine dacă există acele depozite albicioase la nivelul gâtului și poate preveni nevoia de antibiotic.

RespiSun

Pe Respisun l-am dus și la 5 stele, e cu noi în vacanțe peste tot. Nu ne lipsește din casă, cum ziceam. Este o soluție salină hipertonică, ce vine ambalată în fiole de plastic individuale. Doar cu RespiSun le-am făcut inhalații copiilor. Ne-am pus și noi în nas, pentru hidratarea mucoasei și curățarea nasului. Fluidifică mucozitățile vâscoase și omul poate sufla nasul mai eficient sau copilului îi poți trage mucii mai cu spor. E foarte bun, nu puneți dexametazonă în nebulizator. Musai încercați cu RespiSun mai întâi! Și, oricum, ideal e să nu vă tratați copiii după sfaturi online, ci după medici consultați în mod real. Nu am pus dexa niciodată în inhalații, eu sunt mai conservatoare de fel când vine vorba de sănătatea mea și a copiilor mei.

Merg pe principiul tratăm de la simplu la complicat. Nu o să mă vedeți că sar cu paracetamolul pe ei decât după ce i-am hidratat, de i-am înmuiat, după ce i-am împachetat și tot ce-am mai știut să fac. Da, poate fi mai complicat, dar dacă tot nu am altceva ce să fac… :p

Și mai e un numărul patru, pentru care sper să nu mă înjurați:

când răcește copilul, te pregătești. Șervețele en-gros. Nu îl bați la cap cu mâncarea, mult mai important e să bea. Nopți nedormite, dacă face febră. Cel puțin trei.

Eu îmi pun o sticlă cu apă la cap sau poate două, să avem. Termometru, șervețele, siropul cu paracetamol. Scutece curate și o pijama de schimb. Dacă am nevoie de ceva peste noapte, ultimul lucru pe care-l vreau e să mă apuc buimacă să caut orice. Așa că le am. Singura chestie care-mi lipsește momentan e faptul că sunt propriul meu plan B. N-am altcineva pe care să mă bazez. Eme ne mai ajută puțin, după care nu va mai putea nici ea deloc, fiindcă se duce la nepoțica ei. Doamna Vasilica o să fie departe ca în alt oraș, iar mama mea chiar cu domiciliul în Sibiu. Pe altcineva dispus și disponibil chiar nu avem.

Mai ajută să-i iubim, să-i pupăm, să-ți ținem în brațe fără minute cu inventar. Dragostea de mamă și de tată e foarte puternică atunci când vrei să vindeci orice.

Deja am bifat prima răceală la copii și zic mersi că n-am luat și adulții, deși mai e timp. Nu numai creierul lor învață să scrie și să citească, ci întregul organism – cum să se lupte cu virusurile de fiecare zi. Știți cum se zice: mucii la copii încep în septembrie și se termină în mai. Multă sănătate și nervii tari.

Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Articolul anterior

Inima de mamă cu doi copii, care simte că-l înșală pe unul când se bucură de altul

Articolul următor

Regina e o lecție că nu întotdeauna e bine să renunți pentru copilul tău la tot

20 Comentarii

  1. Raluca

    Noi nu avem copii la gradi dar din experienta cu 5 copii, pt reducerea frecventei virozelor si pt scurtarea lor, e sa lasam febra fara sa intervenim cu siropele sau supozitoare. De preferat chiar de la prima pe care de obicei o fac la cateva luni. In felul asta dupa 1 an jumate prind mai greu chestiile si daca prind, e fara mare tam-tam.

    • Peste 38,5 se recomanda antitermice. Febra mare la un copil mic se poate transforma in cosmar, eu nu as lasa-o sa scape de sub control. Pana in 38,5 nu dau. Ultima oara nu am dat nici la un 38,5 la trezirea din somn. Stiu de la mama ca atunci e febra mai crescuta si e normal, fiindca e copilul deshidratat. Dar la 39 pe care nu o poti scadea relativ rapid pe alte cai, nu as astepta

    • Și noi am fost foarte reticenți cu siropul pentru febră. L-am dat rar, spre foarte rar. Bine, nici nu prea am avut momente cu febra foarte-foarte mare (39 și peste). Și da, și ai mei sunt destul de rezistenti la viruși. Ii iau de obicei, dar trec foarte ușor prin ei (fără febră sau altele grele). Acuma, n-am studii și nu știu dacă așa e, dar in capul meu are sens toată teoria asta și la noi chiar a mers. Asta NU înseamnă că recomand și la alții. 🙂 E mai mult o analiză personală, pentru că chiar m-am întrebat ce anume i-a ajutat.

  2. Simona

    Buna Miruna,
    Cate pliculete de Imunice pe luna le dai baietilor? Si le dai in toate lunile de frig?

    • Le dau câte acceptă, în răceli am dat și 2 pe zi, dar doza recomandată e de 1/zi. le Dau cam când îmi amintesc, dar îmi propun câte o lună, apoi fac pauză, reiau dacă îi văd că încep iar și răcesc

  3. Ioana

    Imunice de la ce vârstă poate fi administrat?

    • Cristina

      Buna, Miruna! Copilului cel mic ii dai Imunice? Daca da, e înțărcat? Scuza-ma daca e prea invaziva intrebarea, dar tocmai ce am cumparat și noi pt juniorul de 2 ani si am vazut in prospect ca nu se da lapte matern in zilele in care ia Imunice.
      Ai cumva mai multe detalii in legatura cu asta?

  4. Diana

    Cât timp se administrează Imunice unui copil de 6 ani? Și ce doza? Mulțumesc!
    PS: tot din categoria copiilor care nu mănâncă legume și mai nou aproape nimic, ai ceva recomandări de vitamine? Mulțumesc mult!

    • Diana, doza recomandată e de 1 plic pe zi. Aș face cure de o lunp, dar sincer nu mă complic, fiindcă uit. Așa că îi ofer zilnic, uneori vrea, alteori nu vrea. De cele mai multe ori, vrea. Când se termină cutia (are 30 de plicuri), iau o pauză.

  5. Anda

    Super scris ! Ma regăsesc peste tot ! Deși a mers constant la gradi..tot a pescuit ceva acum…și cred ca am luat și eu ! Dar suntem pe poziții! Multa sănătate și putere!!!

  6. Daniela

    Respisun-ul este minune Dumnezeiasca in nebulizator. Am descoperit asta in noptile cu accese de tuse pana la voma. Aveam respisun in frigider, am scos nebulizatorul in disperare de cauza si, desi este marisor, cu 2,5 ml i-a calmat tusea pe toata noaptea. In sufletul noptii nu stiam ca pot sa pun si 5 ml dar am vrut sa subilniez ca isi face treaba si cu doar 2,5 ml :). Cu siguranta voi apela si la celelalte suplimente.

    • Da, este! We love Respisun! Folosit si la adulti

      • Cami

        Imi spui te rog cum il folositi la adulti, in ce dozaj?
        Super bun articolul asta!

      • Alexandra Claudia

        Da, fără suplimente bune nu putem trăi, mai ales ca într-adevăr, mâncarea nu mai e ce a fost pe vremea când eram noi mici. Noi suntem fani Plasma Quinton Hipertonica pentru aport minerale și Izotonica pentru nebulizator și spray izotonic pediatric pentru curățarea nasului. Life changers!

      • Roxana

        Buna seara! Îmi puteți spune,va rog,ce nebulizator folosiți?

  7. Cristina

    Buna, Miruna! Copilului cel mic ii dai Imunice? Daca da, e înțărcat? Scuza-ma daca e prea invaziva intrebarea, dar tocmai ce am cumparat și noi pt juniorul de 2 ani si am vazut in prospect ca nu se da lapte matern in zilele in care ia Imunice.
    Ai cumva mai multe detalii in legatura cu asta?

    • da, îi dau Imunice și celui mic. Sincer, nu am văzut că nu se dă lapte matern în paralel, dar nu știu de ce e trecut așa, cred că e o măsură de protecție, exact cum pe unele produse scrie că nu se recomandă în alăptare sau pentru a nu se da copiilor mici, sugarilor. Dacă te uiți, scrie că e recomandată copiilor peste 1 an.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.552 s