Scaunul auto nu e un moft

Nu stă în scaun nu e o scuză. Țipă? Foarte bine, e semn că e viu. Mai bine viu decât mort.

Un scaun auto special pentru copii e scump, spun unele voci. Nu zic că-i doi lei, dar nici mașina nu costă puțin. Ai mașină, ai benzină, ia un scaun. Și cel mai ieftin e mai bun decât niciun scaun.

Dragă, dar pe noi cum ne-a dus măicuța noastră, că nici centuri nu aveau sfintele Dacii pe vremuri. Rău destul. Plus că nu comparăm aglomerația de pe șosele de atunci cu acum. Și nici viteza, deși se pot întâmpla nenorociri și la viteze mici.

Dacă e să mori, tot mori. Sigur, fiecare o să moară într-o zi. Hai, să fie totuși cât mai târziu și să nu fim rebeli cu regulile care ne țin vii.

Sigur că se pot întâmpla accidente oribile oribile cum e cel din acest caz. Și toate cele de dinaintea lui, că nimeni nu-și dorește ca al său copil să-și rupă nici măcar o unghie la picior. Dar putem fi isteți și învăța ceva de aici.

Putem folosi acest accident să le amintim tuturor părinților să nu-și țină copilul în brațe în mers. Scaunul auto e cel mai sigur loc din mașină pentru orice copil. Dragostea mamei, căci orice mamă își iubește copilul și vrea ce-i mai bine pentru el, nu îi poate salva viața, dacă mâinile ei nu-l leagă în centuri mai întâi. Atenția șoferului nu scutește pe nimeni de la nenorociri, când sunt atât de mulți alții mișcători pe șosea.

Aici a fost un tată care a intrat pe contrasens. Toată familia și inclusiv el au murit luni dimineața pe Valea Oltului. Ziarele au scris că mama ținea copilul în brațe pe bancheta din spate. E un pas înainte acest detaliu relatat. Dar e util să se scrie și dacă exista scaun special pentru copil, dacă el era prins corect, chiar dacă nu mai schimbă cu nimic lucrurile pentru ei. Să le fie țărâna ușoară, iar noi musai să învățăm ceva de aici.

Aveți grijă de voi.

Tot articolul aici.

Articolul anterior

Alergia la acarieni și praf nu e vina mamelor că n-au făcut curat! (review aspirator de pat cu UV, antiacariaeni JIMMY BX7 PRO) (p)

Articolul următor

Nu a fost neglijența tatălui, nici parenting modern, a fost un accident groaznic

7 Comentarii

 1. Emilia

  Sunt ingrozita de ce vad pe soselele din Romania, zilnic masina versus Tir…Si, nu, scaunul de masina nu e scump, nu pot intelege de ce le este asa greu oamenilor sa inteleaga ca centura/scaunul salvesza vieti.

 2. Cornelia

  Nu sunt împotriva scaunelor de mașina ,însă
  unii dintre voi, în loc de creier aveți o lipsa mare acolo ….cu ce ajuta copilul în situația asta scaunul de mașina??? Mașina a fost strivita de tir ,nu avea scăpare nicicum! Lăsați unii niște comentarii🤦‍♀️ Ce va mai place sa băgați bățul prin gard ,știți voi ce a fost la ei în mașina, poate l-a luat sa ii dea sa manance,v-ati gândit la varianta asta ,sau poate asa a fost sa fie pur și simplu!😤 Dumnezeu sa ii aibă în paza Lui!🙏

  • Radu

   Nu știe nimeni cu siguranță dacă îl ajuta. Dar ar fi avut șanse mai multe. La 1 an și 3 luni stă cu spatele la direcția de mers, cu o carcasă mare în jurul lui. De ce să presupui că nu l-ar fi ajutat?

   De ce ar conta dacă l-a luat să îi dea să mănânce? Dacă vrei scoți copilul din scaun, oprești mașina. Exact acesta e rolul scaunului, să protejeze copilul cât mașina se deplasează. Nu-i ca și cum dacă vrei să alăptezi copilul nu se mai aplică legile fizicii.

   Nu are nicio logică comentariul.

 3. Roxana

  Sa stii ca am vazut și copii ținuți in brate la volan, și nu o data… Intr-unul dintre cazuri voiam sa trec strada cu copilul meu in cărucior, când am observat un copil de 6-7 luni in brațele șoferului. Asteptam la trecere, dar nu m-a observat, iar virajul l-a luat ca pixul …

 4. Diana

  Pfai de capul meu, la cum arata masina aia, ma îndoiesc ca ar fi supraviețuit si in scaun. Dar asta nu înseamnă ca scaunul nu e obligatoriu.

 5. Dan

  Un scaun decent e “scumput”. Un scaun bun e destul de scump.
  Pana la 6 ani, fi-mea a stat intr-un Britax Two Way Elite, rear facing. A fost printre cele mai ieftine scaune rear facing decente, comandat de pe un site din Finlanda, a costat vreo 800 lei.
  De un an am trecut la un FF Axkid. A costat 950 lei. Inainte de Axkid am incercat pentru cateva zile un KinderKraft care costa vreo 600 lei. Nu era chiar ok, aveam impresia ca se dezintegreaza cand statea copilul in el, calitate proasta, l-am dat retur si am luat Axkid.
  Deci un scaun ieftin nu ofera prea mare siguranta. De fapt, scaunele ieftine din supermarket, cele la 200-300-400 lei nu ofera nicio siguranta in caz de accident. Sunt greu sau imposibil de montat corect in masina, copilul nu sta corect in ele si nu poate fi asigurat corespunzator, sunt parti care se pot rupe (tetiera, brate) si pot rani copilul chiar si la accidente foarte usoare.
  Un scaun ieftin de obicei are motive pentru care este ieftin, deci sunt de evitat complet.
  In cazul particular al accidentului din articol, nici cel mai bun scaun rear facing nu ar fi facut vreo diferenta.
  BMW vechi si sofer inconstient care intra in depasire pe linie continua continua inseamna selectie naturala.
  Da, e tragic ca a murit un copil de 1 an. Dar a murit din cauza inconstientei parintilor lui, care ar fi trebuit sa aiba grija de el.
  Mai tragic era insa daca il loc de tir, BMW-ul intra intr-o alta masina mica si omora o familie care mergea regulamentar.

  • Georgiana M.

   Așa este, ca să iei un scaun decent trebuie sa dai niste banuti. Nu cred că poți compara unul de 200 de lei cu unul de 2000-3000. Cele ieftine sunt făcute din plastice ordinare, care se pot rupe oricum.
   Când am început cercetarea pentru scaunul copilului, prin ianuarie a.c, am pornit de la buget de 300-400 lei. Nici nu știam cu ce se mănâncă acest domeniu, să zic pe românește. Cercetând piata, am ajuns la concluzia că, este foarte important sa iei un scaun de calitate, din materiale rezistente, care să se atașeze corect în mașină, să stea copilul confortabil, să aibă materiale non-toxice, dar, mai ales, să protejeze in caz de impact!
   Noi avem o mașină, care nu mai valorează nici 8000 de lei, dar concluzia a fost să nu fac rabat de calitate pentru viata copilului meu. De la buget de 300-400 de lei, am ajuns la unul de 1700, testat Adac.
   Atât timp cât noi, ca nație, ne permitem telefoane de 2000-3000 lei sau mai mult, cred că ne permitem să cumpărăm și un scaun decent de mașină pentru copil. Adică dai 2000 de lei pe un telefon, dar pentru siguranța copilului tau, nu?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 134 queries in 0.173 s