diferențe prețMorala nu se scrie din introducere niciodată, dar facem o excepție acum: oferte! Cereți oferte, s-ar putea să fiți uimiți. Sigur că sunt doar două exemple de luna aceasta, posibil să mai urmeze. Dacă da, o să vi le zic. Cert e că nu-s de colea, sunt chiar semnificative.

Toaleta ecologică

Pe șantier, ai nevoie de o budă normală. Nu vă imaginați ceva șmensi-fancy. Imaginați-vă toaleta bunicii din fundul curții, doar că asta e din plastic și n-are gaură. Adică are, dar…înțelegeți voi. O dată pe săptămână vine cineva și o golește, plus spală. Plătești lunar, se închiriază pe sectoare, e cerere destul de mare (o firmă nu avea disponibil pentru sectorul meu), aia e.

Deci pentru aceeași toaletă ecologică am primit oferte între 500 și 300 lei. Acum îmi dau seama că m-am oprit la 300 și că poate aș fi găsit și mai jos? Nu știu. Totuși diferența e aproape încă o dată atât.

Betonul

Încă n-am ieșit din acest film, mai suportați-mă un pic. Cum vă ziceam că eu am pus comanda de beton, tot eu m-am interesat, am cerut oferte, am comparat. Pe același tip de beton cu același tip de pompă am primit între 1500 și 2500 lei. Aproape dublu again.

Sigur că noi am turnat doar de 2500lei. Dar de diferență nu mi-aș fi luat o rochiță eu? O pereche de sandale? Un cuier? În fine, la beton mai era și factorul disponibilitate, fiindcă ne cam grăbeam. Să potrivești echipa cu betonul și cu pompa e un puzzle complicat de zici că ai 2 ani.

Menționez că ambele plăți se fac oficial, cu factură. De la beton am primit-o deja, de la toaletă urmează.

Până la urmă am reușit, dar morala: cereți oferte.

Photo by Jason Dent on Unsplash