(Studiu) O rețetă simplă pentru adaptarea ușoară la grădiniță: peste 10 ore de somn!

adaptarea grădiniță miruna ioaniAdaptarea lui Tudor la grădiniță a fost un purgatoriu emoțional pentru noi. Din septembrie, urmează episodul fratele mai mic și mă pregătesc pentru ce-i mai rău, sincer vă zic.

Sunt abonată la newsletter-ul Asociației Americane de Pediatrie, în care am găsit un studiu folositor părinților cu copii care se pregătesc de grădiniță (și de școală)!

Cercetătorii au urmărit copiii de grădiniță vreme de 4 săptămâni, iar educatorii le-au evaluat ”performanțele” în diferite domenii.

„Cu cât copiii dorm mai mult de 10 ore în timpul nopții, cu atât sunt mai bune relațiile cu colegii lor, cu profesorii lor, performanța academică generală și recunoașterea vizuală a cuvintelor și literelor”, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Douglas Teti. Prof. Teti e șef al Departamentului de Dezvoltare Umană și Studii Familiale de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Peste 10 ore de somn noaptea, mai bune decât 8h cu un somn la prânz

Recomandările de până acum ziceau ca un copil să doarmă între 10 și 13 ore din 24, adică într-o zi. Ce a găsit acest studiu nou e că somnul de peste noapte e mult mai important decât cel de prânz. Sigur că, după o noapte cu mai puține ore de somn, ajută un dormit la prânz. Ce spune însă acest studiu e că un somn de 10 ore legate peste noapte e mult mai eficient.

Se pare că somnul este unul dintre principalii indicatori pentru adaptarea la grădiniță/școală și pentru performanțele copilului.

Așa că, dacă știți că urmează să înceapă grădinița sau școala și vă doriți o adaptare ușoară (cine nu-și dorește), începeți de acum. Septembrie e prea târziu.

 • Scurtați sau scoateți somnul de prânz
 • Începeți manevrele de culcare mai devreme. (Știu că e greu, fiindcă se întunecă târziu și abia poți respira afară înainte de 7)
 • Faceți o rutină de somn (lapte cald, duș, spălat pe dinți, poveste, mângâieri, pupicei, repeat la mângâieri și pupicei)
 • Fără ecrane înainte de culcare

Și pregătiți-vă pentru ce e mai rău :)))

Photo by Lucas Alexander on Unsplash

 

Articolul anterior

Și băieții au grijă de părinții lor

Articolul următor

Am testat o nouă periuță electrică de dinți, care-ți spune dacă te-ai spălat bine și unde să mai insiști: Oclean X Pro Smart (p)

10 Comentarii

 1. Irina

  Exact asta ma gandeam sa fac, sa scot somnul de dupamasa, pentru ca seara a inceput sa adoarma extrem de greu, dar la gradinita se doarme dupamasa… si eu nu am cum sa il iau la 12:00… deci nu stiu daca e bine sa scoatem somnul de dupamasa, numai cei care lasa copiii numai pana la pranz.

  • Da, si noi am avut problema asta.

   • Irina

    cum ati rezolvat problema?

    • A trecut timpul. Când tudor a intrat la grădi, deja nu mai dormea la prânz și reușeam să îi culc pe amândoi pe la 9. Când a reintrodus somnul de prânz, nu îi mai ardea de somn seara la 9, evident. Am profitat o vreme de diferența de timp să ne jucăm doar noi doi. Doar că, pe măsură ce Victor a crescut, nici el nu se mai culca așa devreme. Plus că nu voia fără frate-său. Nu rezista să doarmă când știa că noi ne jucăm toți în sufragerie. Iar perioada de tranziție a fost scurtă, copiii cresc rapid, nu îți imagina.

     Acum suntem cât de cât ok, fiindcă în grupa mare nu s-a mai dormit la grădi. Dar o luăm de la capăt, că intră Victor la creșă și își va păstra somnul de prânz negreșit. Asta e, facem cumva să fie bine.

 2. Irina

  Draga Miru,

  as vrea sa spun ca asa e, dar n-a fost asa. Isa doarme 11 ore plus pe noapte, fara somn la pranz, si adaptarea la gradinita tot grea a fost. Adica nu dorea sa mearga, punct. Abia de la cinci ani n-au mai fost episoade de plans si refuz de a merge la gradinita, dar rar a mers de placere, cu entuziasm.

  Cred ca a contat ca ea a avut contact doar cu noi doi si ca nu vorbea germana, desi cred ca nici pandemia n-a ajutat.

  Acum pare doritoare sa mearga la scoala, asa ca sper ca ne va fi usor. Va fi intr-o clasa de 19 copii dintre care 7 sunt colegii de la gradinita, asa ca sper sa aiba o acomodare rapida tinand cont ca vorbeste germana, e mai sociabila si ii place de doamna invatatoare.

  Ramane de vazut daca e suficient de sociabila pentru succesul scolar, pentru ca eu cred ca are ceva carente.

  Na ja!

 3. Oana

  La noi functioneaza cu culcat seara la 7, somn de 12 ore. Mi se pare intr-adevar mai odihnita si cooperanta. Si daca fac legatura, da, a fost mai bine la gradinita, cand am inceput sa o iau la pranz si sa o culc seara la 7. Acum da, e dificil daca trebuie sa ramana acolo, dar la noi la gradi, copiii care nu dorm au o camera separata unde se joaca cat ceilalti dorm.

 4. Ioana

  Buna,
  La ce grădiniță este cel mic, dar cel mare?
  Mersi,
  Ioana

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 155 queries in 0.483 s