Nu e nicio campanie îndreptată împotriva litoralului românesc, domnule

Asta e cea mai recentă insultă citită pe internet. Dar ce credeți, că oamenii sunt tâmpiți? Că, dacă ar avea la ei în țară condiții decente, comparabile sau mai bune decât la străini nu ar veni? Credeți că ne place să conducem zece ore până la greci? Sau să plecăm seara, ca să doarmă copiii mici pe drum? Credeți că alegem Turcia pentru că ne place cum sună când vorbim? Sau Bulgaria, fiindcă ne plictisim?

Doamne, ferește și păzește, nu clienții sunt de vină când nu mai merg într-un loc. Nu alinierea astrelor și nici nu există conspirații. Serios? Chiar asta a declarat un oficial, am citit în presă azi.

Sau poate că omul se referea la campania de distrugere a litoralului românesc din interior.

Mișcare din care fac parte mizeria sinistră de pe plăji, șezlongurile de sute de lei și enterocolitele de care nu scapi. Da, dacă la asta referea, îmi cer scuze.

Adică, am văzut mucurile de țigară și rahații pe plajă cu ochii mei. Adică, am fost cazați în centrul stațiunii Mamaia (acum patru ani) ca barosanii, dar eram nevoiți să facem câte 15 minute cu mașina până la o plajă privată din nord. Unde un șezlong costa 50 lei (acum patru ani, da, între timp am văzut și cu 200, dar pe net, e drept).

15 minute dus și 15 întors, de două ori pe zi cu copil mic, un vis, ce să zic. Fiindcă pe plaja din centrul stațiunii Mamaia, când călcai în nisip era plin de smotocioace de păr amestecat cu mucuri de țigară și miroasea pe stradă a pipi. Probabil de om, câini n-am văzut.

Și vă mai întrebați de ce s-au deșteptat românii și merg la turci, greci, bulgari?

Pentru că ăștia nu-i prostesc. Nu e nicio conspirație, stați liniștit. E comerț cinstit. Dai un ban și primești ceva corect la schimb. O vacanță de care să te bucuri fără să te îmbolnăvești de nervi.

Oamenii nu sunt sado-masochiști să-și petreacă vacanța pentru care au muncit un an în țară la ei, doar fiindcă ce? Sunt patrioți? Să fim serioși.

Acum patru ani am mâncat pe plaja din Mamaia de toți banii o ciorbă și-un felul doi. Nu ne-am săturat niciunul, dar a costat ca și cum am fi mâncat vreo cinci. Nu suntem niște săraci, nici niște bogați, suntem niște români care nu vor să își bată nimeni joc de ei. La fel ca toți ceilalți români care vor merge în continuare la turci, greci și bulgari.

Știți ce aveți de făcut daca vreți ceva să schimbați?

Nu să vă rugați la stele sau conspirații să-njurați, ci să puneți mâna să curățați. Toate buruienile din sistem și să faceți ceva constructiv cu adevărat. Oamenii nu sunt tâmpiți. Oferiți-le ceva decent și vor veni. Sau credeți că nu ne-am dori ca în două ceasuri din București să fim cu burta pe o plajă curată și să contribuim la afacerile cinstite ale unor români onești?

Photo by Charl Folscher on Unsplash

Articolul anterior

Papa Francisc aduce femeile la putere: numește 3 doamne într-un consiliu ocupat exclusiv de bărbați până acum

Articolul următor

Aventuri de Casă Nouă (4): O surpriză beton

10 Comentarii

 1. Andreea

  Noi numai ce am venit din Eforie Nord, unde am ajuns pentru ca ne-am sincronizat cu niste fosti colegi. Nu mai fusesem pe litoralul romanesc de vreo 15 ani. Nu cred ca mai calc in urmatorii 15, mai bine nu mai merg la mare. Totul a fost fix cum ai descris tu.

  • Teodora

   Ce trist. Țara asta nici nu are nevoie de dușmani 😪…. voi rămâne deci cu nostalgia verii la Costinești, studentă fiind, in ’89. Ar fi o crimă să merg acum și să-mi distrug amintirile cu ceea ce oferă prezentul. Treizeci de ani de când am părăsit țara pentru o viață mai bună, dar încă doare când aflu asemenea știri.

   • Livia

    @Teodora am aceleași amintiri plăcute din Costinești, sint probabil cu vreo 3 ani mai mare decit tine și am plecat din țara in vara 1990 după un concediu la mare. Plecarea de atunci nu a avut nici o legătura cu marea. Am revenit in țara pt prima data după 16 ani in anul 2006 cu parintii și copiii – la mare pt 3 sapt. A fost frumos, dar am avut multe aventuri, pe vremea aia era plin de ciini vagabonzi.

 2. Teodora

  Ce trist. Țara asta nici nu are nevoie de dușmani 😪…. voi rămâne deci cu nostalgia verii la Costinești, studentă fiind, in ’89. Ar fi o crimă să merg acum și să-mi distrug amintirile cu ceea ce oferă prezentul. Treizeci de ani de când am părăsit țara pentru o viață mai bună, dar încă doare când aflu asemenea știri.

 3. Dani

  Perfect adevărat. Noi avem și un pici de 4 luni si de teama distantei și a drumului am mers la noi în Olimp. Copiii se distrară dar … self catering, altfel faliment. Fără 150 lei nu mănâncă 3 persoane o masa pranz sau cină, la restaurant pizzerie sau orice ai alege. În rest, ce sa zic … destul de neingrijita zona litoralului. Traversai campuri cu boschetaris spre plaja

 4. Silvia R.

  Eh… e o moda sa fim patrioti. Dar eu sunt de parere ca de banii mei munciti cu greu am si eu dreptul la un concediu linistit. Cu servicii de calitate. As vrea sa merg la anul si la turci, ca la bulgari nu mi-a priit prea mult anul asta. Dar vom vedea.
  Dar da, la noi cam greu sa gasesti servicii de calitate la preturi corecte. Cel putin la mare. La munte si in alte zone ale tarii din fericire stau altfel lucrurile.

 5. Cora

  Adevarat, nu mergem la greci sau bulgari ca suntem prost informati, ci pentru ca anul trecut am comandat ptr copil o supa crema de legume si mirosea a acru, acum 2 ani supa de pui era de fapt din Delikat, la hoteluri “ptr familii”, chistoace pe plaja etc etc.

 6. S

  Mda, cam oriunde in Romania e de mers (unde e cat de cat turistic) in afara de litoral. Asta ar trebui sa-i puna pe ganduri, ca si comparativ cu restul tarii sunt jos.

 7. Andreea

  Tocmai m-am intors de la Jupiter. A fost chiar ok, cazare platita cu vouchere de vacanta, masa la fel. Pensiunea era cam departe de plaja, dar asta a fost vina mea pt ca am rezervat camera cu o zi inainte de a ajunge. Camera era curata, mare, unul dintre restaurantele la care am mancat avea totul bun si proaspat. Plaja destul de curata, singura mai ok din statiune (Charm), am stat gratis pe rogojina aproape de apa, apa curata. Suntem din nordul tarii, asa ca facem 10 ore pe drum.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 142 queries in 0.333 s