Obișnuită fiind să citesc de rău despre țara noastră, critici și chestii care încep cu ”România, primul loc la mame sub 15 ani”, am zâmbit. M-am bucurat. E tare să aflu că se întâmplă lucruri faine și la noi tocmai din New York Times! Ziceți-mi câți ați știut astea până acum?

Reportajul e făcut de Charly Wilder pentru New York Times după o călătorie într-un ”safari” românesc din Carpații Meridionali. Charly e o scriitoare stabilită la Berlin și Mexico City, care publică ocazional în rubrica de călătorii. O puteți urmări pe Twitter și Instagram.

În Carpații Meridionali, numiți și Alpii Transilvaniei, se găsesc unele dintre cele mai mari concentrații de specii de animale și plante de pe continent.

De pe f*cking continent, oameni.

După ce descrie într-un paragraf generos trista gară din Timișoara. Amintește și de  șoferul care a întârziat să-i ia. Care nu rupea o boabă de engleză, dar gesticula puternic. Dar ce urmează Charly povestește chiar încântată. Că, în două ore, a uitat experiența gării, pentru că … munții.

E vorba de un proiect de „resălbăticire” din Europa. Nu știu dacă am tradus corect ”rewildering”. Ajută la reintroducerea în natură a speciilor-cheie de animale, inclusiv zimbrii. Pe care vizitatorii le pot urmări în pădurile și pajiștile din vestul României.

Mai exact, în Munții Târcu de la noi (vestul Carpaților Meridionali) este un astfel de „safari”.

În ultimii 9 ani peste 60 de zimbri au fost eliberați din captivitate și aduși aici.

În reportaj e descrisă natura neatinsă de om și autoarea povestește cum, la un moment dat, a apărut o căprioară în spatele ei.

”Esențială pentru resălbăticie este reintroducerea „speciilor-cheie” precum lupii, vulturii și zimbrii, animale care au o influență uriașă asupra habitatului lor, remodelând semnificativ peisajul și promovând biodiversitatea prin pășunat, răspândirea semințelor și controlul populației prădătoare.” scrie Charly în articol.

Sunt multe poze din România, cu localnici, ulițe și pășuni. Zice că e un mare potențial turistic aici. Vă invit să citiți tot articolul. Mi-a crescut inima.