apărători pătuț bebeluș balansoare miruna ioani

Cred că în majoritatea pozelor cu vreo cameră pregătită pentru bebeluș apar apărători laterale în pătuț și alte accesorii de somn. Parcă ar fi parte din ”ce trebuie să faci ca părinte”. Ce nu știu mulți e că, în ele, bebelușii se pot sufoca. Dacă le aveți, nu le mai folosiți din secunda asta. Mulțumesc cititoarei care mi-a trimis știrea. E un mesaj foarte important de dat mai departe.

Oficial: sunt interzise prin lege

Luni, 16 mai, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a semnat legea care interzice fabricarea și vânzarea lor. Mai precis, sunt interzise: apărători  laterale pentru pătuț și balansoare sau leagăne înclinate pentru somn. De ce? Se pare că aceste produse au cauzat peste 200 de decese în rândul bebelușilor din SUA, conform webmd.

În H.R. 3182 (Safe Sleep for Babies Act din 2021) scrie că apărătorile laterale de protecție și balansoarele pentru somn vor fi considerate „produse periculoase interzise” în conformitate cu Legea privind siguranța produselor de consum.

Producătorii și comercianții au 180 de zile pentru a se conforma.

Dar noi nu avem nicio secundă să ne scărpinăm în cap și să nu dăm vestea tuturor părinților de copii mici.

Când l-am născut pe Tudor, la cursul de puericultură oferit de maternitatea din UK, ne-au zis că n-avem ce căuta cu pernele alea de protecție în pătuț. Fiindcă sunt periculoase, oricât ar fi de drăgălașe. Bebelușul se poate sufoca în ele. Nu-i nimic dacă se lovește de zăbrele, îi trece.

De ce mai sunt atunci în comerț, am întrebat, normal. Pentru că durează până lucrurile astea sunt reglementate. E mindblowing, știu.

Cât despre balansoarele înclinate, îmi e groază că am avut și noi, dar niciodată n-am lăsat copilul să doarmă în el. Niciodată nu l-am lăsat nesupravegheat. Acum nu l-aș mai folosi deloc, vă dați seama!

Dar cum e riscul în scoică?

M-am întrebat dacă riscul somnului pe suprafață înclinată există și în scoică, unde bebelușii adorm aproape instantaneu când pornești mașina.

Ce răspuns am găsit în acest caz: recomandarea e oricum să faci pauze dese. Nu lași copilul în scoică pe distanțe lungi. Limita e pe la 1,5-2 ore. Deci riscul de sufocare în scoică există, dar riscul de rănire gravă într-un accident auto dacă nu stă în asigurat e mult mai mare. Pe scurt, nu merită. Țineți bebelușul în scoică și faceți pauze dese.

Ce sunt balansoarele înclinate, conform legii?

-produse cu o suprafață de somn înclinată mai mare de 10 grade, destinate bebelușilor cu vârsta de până la 1 an. (Din cauza înclinației, bebelușilor le poate cădea bărbia în piept, ceea ce poate obstrucționa căile respiratorii)

Ce sunt apărători laterale pentru pătuț?

Sunt acele pernuțe cu care se căptușește pătuțul pe interior, ca să nu se lovească bebelușul. Ele includ orice material care este proiectat să acopere părțile laterale ale pătuțului, matlasare sau apărătoare din vinil, dar nu căptușeala de plasă pentru pătuț.

Recomandările pentru somn în siguranță rămân în picioare

Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii să doarmă singuri în pătuț, pe suprafață plană, fără protecții, perne, pături, plușuri în jurul lor. Dacă bebelușul se întoarce singur pe burtă, recomandarea e să îl lăsăm așa (că tot întreba cineva, dar vă invit să citiți încă o dată toate măsurile de siguranță cu atenție).

Nu ne panicăm, dar ne informăm. Îmi pare foarte rău că a fost nevoie de atât de multe tragedii până să se ajungă aici. Și nu știu cum să facem să fim cu un pas înainte, ca ele să nu se mai întâmple în nicio familie, niciunor părinți. Să vă fie de folos informația.