Stânjeneala ei nu ar trebui să fie distracția nimănui – Salvați fetițele de întrebări incomode!

fetițele stânjeneala miruna ioaniUn unchi întreabă o fetiță: Ai iubit?

Ea râde, dar nu e râsul ei de copil. E râsul ăla de ”cum să zic, dar vezi-ți de treaba ta”, pe care femeile îl învață de mici. Fix din situații din astea, în care nimeni nu le spune că nu datorează nimănui nimic, nici măcar un răspuns. Nici măcar un râs. Să învățăm femeile să spună de mici: Nu e treaba ta. Lasă-mă-n pace. Oprește-te. Ai întrecut limita. Nu vreau să răspund. Nu-ți datorez nicio explicație.

El întreabă, ea râde, eu mă aprind.

Aveam și eu un unchi când eram mică. Care avea bunul obicei să mă cheme să-mi pună la ureche o întrebare. Care mă făcea să mă-nroșesc și pe ceilalți să se distreze. Era aceeași întrebare de fiecare dată:

Dacă mi-au crescut țițișoarele.

N-ați râs?

Fiindcă biologia e comică, ahahaha.

Și nimeni, niciuna dintre femeile din familie, nimeni dintre cele care stăteau și râdeau nu a sărit să-mi spună regula de aur: țâțele mele, treaba mea. Da, fetițele ar trebui să știe de mici. Da, femeile ar trebui să le ia apărarea. Bărbații n-ar trebui să pună astfel de întrebări, desigur, dar până așteptăm să învețe ei, ne avem una pe alta.

Nicio fetiță n-ar trebui niciodată să se simtă rușinată de biologia ei. De cum se transformă și de ceea ce simte. Că îi plac alți oameni în felul acela care-i face să se numească iubiți.

Un moș libidinos m-a pupat odată fără voia mea și tata mi-a zis, ce bine că n-am făcut scandal.

Eram mai mare. Dar ce ”fetiță cuminte”!

Acela a fost momentul în care am decis că voi face scandal de câte ori un scandal va fi necesar ca un bărbat să învețe o limită. Și o fetiță, că nu trebuie să rabde și să tacă.

Scena de mai sus m-a dus direct înapoi în obrajii de la 11 ani și în greața de la douăzeci. Roșii ca focul. Rușinați ca o vinovată. Doar că acum aveam vârsta și curajul să iau apărarea tuturor copilelor care aveau nevoie să fie apărate.

Așa că m-am dus acolo pentru ea și un pic pentru mine. Și le-am zis pentru ea, dar și un pic pentru mine. Cât am putut de calm: E fix treaba ei dacă are iubit sau n-are. Știți, când eram mică, aveam un unchi care…

Mai târziu i-am spus ei ce mi-ar fi plăcut să aflu și eu mai devreme: Nu e treaba ta. Lasă-mă-n pace. Oprește-te. Ai întrecut limita. Nu vreau să răspund. Nu-ți datorez nicio explicație.

Știu că bărbații nu prea citesc blogul ăsta. Dar suntem mii de femei aici zilnic. Până așteptăm să învețe ei, hai să ne bazăm una pe alta.

Articolul anterior

Copilul tău. Sistemul lor. Viitorul lui -Despre job-uri pe cale de dispariție și abilități de bază în orice profesie ar urma

Articolul următor

Cum a fost la noi (Paști 2022)

23 Comentarii

 1. Și nu sunt supărată pe nimeni, vreau să știți. Știu că fiecare a fost bine intenționat. Asta nu înseamnă că e în regulă să lăsăm lucrurile fără să schimbăm ceva. Și că nu voi profita de fiecare scandal să iau apărarea unei fetițe sau unei femei. 😉

  • Lili

   Miruna draga, spot on acest articol …dar sa sti ca acelasi lucru ar trebui sa se aplice si la baietei!
   Tot mai aud pe x sau y cum il intreaba pe baietelul meu de 5 ani daca are “gagica”

   • Foarte bun, multumesc pt atentionare. Voi fi mai atenta cand e vorba de baietii mei.

    • Corina

     Pe băiețelul meu, e în clasa pregatitoare, l-a întrebat un coleg dacă are “gagica”. El săracul nici nu știe ce înseamnă.

   • rox

    Dap, confirm. Taica-miu nu discrimineaza nici un copil de glumele care ii lasa incurcati, cu referire la lucruri pe care le inteleg doar adultii (chiar daca nu sunt legate de biologie sau iubite). Nu exista, cred, metoda mai buna sa faci ca un copil un pic doar un pic timid sau prudent sa se indeparteze (sau sa pastreze distanta) de tine.

 2. Oana

  Eu am pățit altceva, la fel de aiuritor în 1984. Aveam 20 de ani, eram în București să fac pregătire cu un lector universitar pt facultate. Locuiam la o dnă mai în vârstă, iar soțul ei stătea cu ea câte 2 săptămâni pe lună, pt ca îngrijea și de o proprietate pe Valea Prahovei. El, vreo 80 de ani. Într-o zi, dna fiind plecată la cumpărături, moșul vine în camera mea și îmi prinde fața în mâini încercând să mă pupe. Eu îl respingeam cu toată puterea, iar norocul meu a fost că dna tocmai intra pe ușa apartamentului. A doua zi i-am spus dnei ce s-a întâmplat, iar ea ce credeți? Mi-a spus că trebuia să tac pt că i-am făcut foarte rău, că deși îl știa de gagicar, că așa fusese toată viața, nu se aștepta să se comporte așa la bătrânețe !!! Adică, tot eu eram de vină !???!!!

  • Fantastic, gagicarii nu-s niciodata de vina, ei sunt mereu grozavi. Sper ca te-ai mutat de acolo.

   • Oana

    Nu aveam cum, am stat vreo lună și ceva până am terminat lecțiile cu acel universitar. Taică-meu plătise în avans, eu nu mai cunoșteam pe nimeni în capitală. Dar moșul a plecat înapoi la casa din Prahova, subit, invocând nu știu ce probleme. Singurii care m-au susținut au fost părinții mei, dar nu la modul să-i fi zis vreo două, de la obraz, dnei bucureștence. Taică-meu s-a făcut că plouă când a venit să mă ia acasă. Mă rog… așa erau vremurile, e bine că acum altfel stau lucrurile.

    • Da, probabil ii era atat de rusine de rusinea lor… cred ca asta a fost si la tatal meu.

     • Ani

      Cred ca la fel de trist ca si glumele de prost gust si observatiile nepotrivite e lipsa oricarei educatii sexuale sau biologice reale in scoli. De ce sa stiu cat de usor pot sa contactez HPV sau oricare virus sau boala, cand am niste diviziuni celulare de invatat pe cand nici sa le pronunt nu puteam. Mi se pare incredibil de trist ca trebuie sa ajungem adulti si sa ne confrutam cu momente penibile in care medicii sa ne explice ce e o boala asa comuna sau sa nu ne mai putem vaccina ca nici parintii nostri nu stiau de ea si la varsta asta e cam tarziu. Si da, exista internet. Da cu ce te poate ajuta cand nu ai idee ca exista sau ca e mult mai usor de intrat in contact cu ea decat credeai. Nici macar in liceu nu s-a vorbit de asa ceva. Oribil, extrem de oribil.

 3. Felicitari pentru articol! Da, empatia este buna, necesara dar nu
  este si suficientă. Sunt multe lucruri pe care fetele au nevoie sa le știe, să le îndrăznească ca să crească.
  De aceea, exista Tabara pentru Fete TEENAGER BootCamp (11-15 ani) https://www.centrulcresc.ro/tabara-pentru-fete-2022/
  Experți in educatie, mentori, medici, psihologi fac echipă pentru ca astfel de situații stânjenitoare să fie gestionate potrivit de fete pentru că ele trebuie sa stie cine sunt, ce pot și merită.

 4. Maria I.

  Fiica mea (7 ani) le-a închis gura colegilor de clasă zicând: ” Nu am iubit, încă sunt mică!”. Alt coleg o tot întreba dacă vrea să se căsatorească cu el și i-a spus “Nu! Încă suntem copii, doar adulții se căsătoresc!” Mândră de copila mea!!
  Mi-aș dori ca profesorii să fie atenți și să le explice că ei sunt copii, să ai un iubit sau o iubită e o responsabilitate mare! Ei să se limiteze la joc și joacă, la prieteniile frumoase între copii!!

 5. Silvia R.

  Felicitari pentru articol. Da, ar trebui sa invatam cu totii, fie femei sau barbati, fete sau baieti, sa punem limite, sa spunem nu.

 6. Aura

  Si femeile in varsta au prostul obicei de a pune asemenea intrebari. Pentru ei sunt copii, adica nu stiu, nu inteleg, subiect de amuzament. Penibil comportament pentru varsta lor.

 7. Livia

  O doamnă în vârstă ÷75+,imi cosea o rochița pt o nuntă eu fiind prin anul lll liceu. Soțul ei și mai in vârstă o ajuta la descusut și la cusut nasturi,mă rog…erau doar ei ,fără urmași.
  Și la prima probă,d.na,f veselă,volubilă,privind ștrengar spre soț zice: hai că ești fată deșteaptă,ești la liceu(1974) ia spune-i tu lui Ghio,cum i se spune nevestei cucului…?!??
  Eu…inroșit,transpirat,blocat..
  D.na se scutura de râs….
  Când am luat rochița,aceeași întrebare,același râs cu mare poftă….Bonus de despărțire…:
  d.nul avea o monedă…..și nu “vedea” bine ce scria pe ea.
  Mă pune să îi citesc eu.Și hop! ,acoperă cu degetele silabele ” po “…. și…” ră”; din republica “populară “”.Și râââdeau …ce naivă și fâstâcita eram.

 8. Cornel

  Ba mai citesc și unii bărbați blogul asta. Și îți dau superlike! ❤️

 9. Incredibil… degeaba au ajuns batranii respectivi la varsta aia “venerabila”. Asa “strengarii” de doi lei te-ai putea astepta sa faca niste copii de 8-9 ani, nu niste adulti. Cine stie, poate erau amandoi cam senili! :))

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 181 queries in 0.370 s