ce să donezi miruna ioani

Eforturile românilor din aceste zile sunt colosale. Fiecare ajută cum poate, e o mobilizare exemplară. Toți vor să ajute, doar că e bine să fie cu sens, ca să nu facă mai mult rău. Îmi spune Andreea că unii oameni au donat inclusiv șlapi.

Așa că am făcut o listă simplă de care să ții cont atunci când ajutați:

1. Întrebi de ce anume este nevoie.

Țin minte cămările pline cu ulei ale maicilor de la mânăstire. Se plângeau că toată lumea le aduce făină și ulei. Cel mai mult se bucurau de fructe. Doar că oamenii nu întrebau. Deci întreabă. Poate oamenii au pături, dar n-au un dezinfectant. Zic doar.

2. Donezi bani către instituții sau ONG-uri cunoscute.

Ei au sisteme de organizare gata puse la punct, știu deja de ce este nevoie și prezintă încredere. Unicef, Crucea Roșie sunte câteva exemple. Au apărut multe fraude, diverși hoți care copiază pagini cunoscute, profită de context și cer bani de care-și cumpără mărgele. Atenție, niciun influencer niciodată nu o să îți ceară bani prin mesaje private. Mecanismul psihologic, de obicei, este că te simți flatat să îți scrie însăși Madonna, iar când îți cere bani pentru ceva caz umanitar, nici nu te mai gândești și faci un virament bancar.

3. Donezi sânge.

Pentru că unii nu au bani și nici alte posibilități de a ajuta, dar sânge au. Poți spune că e pentru ucrainieni sau pentru cine vrei. De sânge e nevoie mereu, peste tot.

4. Răspunzi la apeluri concrete.

”Donați medicamente” este un apel incomplet. ”Avem nevoie de 200 de cutii de Nurofen forte” are ceva mai mult sens.

5. Gândește-te de ce ați avea voi nevoie. Cele mai multe ONG-uri oferă pachete standard.

Un milion de ucrainieni au plecat cu un troller la ei. ONG-urile îi ajută, dar poate ar mai fi chestii de folos. Multă lume a uitat de chestii simple: șosete, tampoane, chiloți.

6. Lucrurile trimise să fie curate și etichetate.

O prietenă s-a înscris volunar să sorteze donațiile trimise de oameni. Zice că e muncă de zile, poate săptămâni. E important ca lucrurile să fie în stare bună și curate. (Unde să le spele bieții refugiați?) Apoi, neapărat etichetate, ca să meargă treaba șnur: bluză damă, mărimea 38. Cizme fetițe, 4 ani.

7. Ce să NU donezi

De exemplu, șlapi, când afară ninge. Poate găsești niște rucsacuri mici în loc de pungi (care pot fi mai greu de transportat, se rup etc). Știu că toate intențiile sunt bune, dar e important să te asiguri că ajuți. Dacă e nevoie de șlapi, foarte bine, trimiți șlapi. Sigur că nu toată lumea poate contribui cu sânge ori cu bani, ce spun e să nu trimiți ce ai prin debara fără să întrebi. Sortarea și apoi debarasarea de lucruri care nu le folosesc refugiaților e un efort în sine uriaș.

O cititoare din Satu Mare mi-a scris că situația satului Halmeu aflat la granița cu Ucraina e mai complicată. Că au aflux mare de refugiați și resurse puține. Am vorbit cu preotul de acolo. Mi-a dat un cont unde putem contribui. Întreaga poveste și contul, mai jos:

Parohia Ortodoxa Halmeu

Cui 10057985

IBAN RO80CECESM1536RON0227574
Vă mulțumesc.