Astăzi se fac 100 de ani de la primul om ”vaccinat” cu insulină

primul om vaccinat insulină miruna ioani

Leonard Thompson are 14 ani și 30 de kilograme. Acum 3 ani, a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Diabetul e o boală care nu se poate vindeca. O dietă strictă, săracă în calorii și fără carbohidrați e singurul tratament la ora actuală.

Sunt zile întregi în care băiatul nu mănâncă mai mult de 500 de calorii. Pentru orice om, dar mai ales copil în creștere, această înfometare lentă e epuizantă. Părinții îl privesc cum se topește. În loc să meargă la fotbal și la întâlniri, Leonard merge la spital, fiindcă intră și iese din comă diabetică. Părinții și medicii nu știu ce să mai facă.

Așa că tatăl lui Leonard își ia inima în dinți și semnează un acord în alb pentru a-și salva fiul. Este de acord ca Leonard să fie primul care testează insulina, o substanță netestată pe om înainte.

Toronto, 11 ianuarie 1922: băiețelul de 14 ani și 30 de kilograme devine primul pacient cu diabet, care primește insulină.

Din cauza impurităților, injecția îi dă o reacție alergică severă.

În numai câteva zile, un biochimist reușește să obțină o formă de insulină purificată. Pe 23 ianuarie, băiețelul primește a doua injecție. Analizele arată că începe să-i scadă nivelul zahărului din sânge și din urină. Valorile se normalizează și începe să își revină la viață.

Părinții lui plâng de fericire. Le pupă mâinile biochimistului, medicilor, asistentelor. Oamenii sunt convinși că medicina face miracole. Și că e o salvare.


Astăzi se împlinesc 100 de ani de la acea dată, iar oamenii par mai convinși ca niciodată că medicina a fost inventată ca să-i fure. De fapt, cineva le-a furat lor încrederea, ceea ce îi va înnebuni pentru totdeauna.


După tratamentul cu insulină, Leonard a mai trăit încă 13 ani și a murit ulterior de pneumonie. La vremea respectivă, au crezut că e o complicație a diabetului.

foto Pixabay

Articolul anterior

Terminați cu prostiile. Nu există femei care nu se îngrașă, oricât ar mânca

Articolul următor

Doar mamele contează. Sunt singurele care nu-ți rămân mici și pe care nu ți le poate lua nimeni niciodată

1 Comentariu

  1. adnana

    Stiinta nu este infailibila.
    De-a lungul timpului s-au descoperit lucruri extraordinare care au salvat multe, multe vieti. Totodata in numele stiintei au fost facute si greseli, unele grave.
    Cand cercetatori si medici consacrati au pareri diferite, cand apar articole stiintifice (peer-reviewed si cu DOI) care spun lucruri diferite … tu, ca om simplu, ce faci? Iti pui nadejdea in Dumnezeu, iti asculti instinctul si alegi o cale.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 130 queries in 0.434 s