La bloc: Cum scapi de gândaci fără otravă

scapi gândaci miruna ioani

Subiectul gândaci e unul foarte delicat. Roșesc oamenii de parcă ai vorbi de vagin. Glumesc.

Nu e nicio rușine să ai gândaci la bloc. Rușine e să minți și să furi.

Să ai gândaci nu e vina ta, nu o lua personal. Să ai gândaci la bloc nu înseamnă că ești un împuțit. Nici că lași resturi de mâncare peste tot sau că nu dai cu mopul niște ani.

News flash: gândacii nu se ”nasc” din resturile tale de covrigi. Gândacii vin de undeva.

Și mai am o veste proastă: dacă vecinii tăi spun că au gândaci, sunt șanse mari să ai și tu, chiar dacă nu-i vezi.

Bucureștiul e într-un hal de mizerie de nedescris. Se joacă șobolanii printre copii în parc. Gândacii s-au dezvoltat în subspecii și joacă țonțoroiul pe masa din bucătărie.

-Vecine, ai gândaci?
-Nooooo, niciunul, jur!
-La mine-i plin.
(SIgur, eu ziceam că-i plin de la primul gândac, dar plin a fost abia când nu-i mai puteam număra.)

Am avut diverse discuții din astea prin bloc, până mi-a zis cineva, că era chiar în vizită mai sus, la un vecin din ăsta ”care n-avea și se jura”, când a deschis omul sertarul cu tacâmuri și, pac, ghiciți cine tocmai pe-acolo trecea! Domnul Gândac 🙂

Să vedeți cum a fost la noi. Disperare. Eram pe punctul de a ne schimba mobila de bucătărie, dacă am fi știut că asta ne scapă de ei.

Ce am încercat și n-a funcționat

Să facem lună și bec în bucătărie în fiecare seară (cheers to you, domnule bărbat!)

Silicon, să astupăm toate găurile și spațiile văzute și nevăzute: pe lângă țevi, calorifer, aerisiri, nimic.

Am dat la bani pe otravă din aia din seringă de la Bayer, de mi-au ieșit pe nas. Milioane întregi de lei vechi!

Degeaba, nenicule, ăștia mici tot apăreau.

Pentru că nu la noi se făceau, ci doar se adăposteau. Ori ne tranzitau. Și, cum suntem oameni primitori, au cerut și rezidență nenorociții ăștia mici. Până le-a stricat președintele familiei, adică bărbatu-meu, vreo două cuiburi (căutați peste mașina de spălat vase și după frigider, le place unde e umed și cald. Desființați coșuri sau grătare din acelea de tăiat pâine. Noi am deșurubat tot, am rupt vata aia de peste mașina de spălat și am turnat otravă peste tot).

Cum am scăpat de ei, de fapt

Am rugat administratorul si președintele blocului să facă dezinsecție generală. Probabil că au vorbit și alți vecini, fiecare sub anonimat.

Altfel n-ai cum scăpa de ei. Am văzut unul intrând odată printr-o crăpătură de kit, lângă furtunul mașinii de spălat din baie. Nu îmi venea să cred că există viață în acel loc!

Înainte de prima dezinsecție, am făcut curățenie generală și am dat cu otravă proaspătă peste tot. Să nu fugă gândacii de la subsol și se refugieze pe la noi. La două săptămâni, firma de dezinsecție a revenit și, de atunci, n-am mai văzut nici măcar urmă de gândac mort.

Vorbiți cu asociația voastră să facă la fel. Altfel, n-aveți nicio șansă să scăpați de ei.

Articolul anterior

S-au deschis înscrierile la cursul de comunicare non-violentă pentru femei, cu Mira Loghin

Articolul următor

Un buchet de flori nu e șpagă. Nu-l iei pentru învățătoare, ci ca să-ți înveți copilul că să dăruiască e frumos

10 Comentarii

 1. Diana

  Ne-am mutat de mai bine de un an din București, dar articolul tău mi-a adus aminte de ei, de cum puneam scoci pe gurile de la chiuveta când plecam mai mult de o zi de acasă, sa nu cumva sa intre pe acolo. Am făcut tot ce zici ca ati încercat și voi si tot era sa imi cada unul in ciorba pe aragaz, tot nu puteam sa merg noaptea la baie cu becul stins. Insa administratorul nostru ne ducea cu zaharelul cu dezinsecția, desi domnul care făcea curat la bloc aduna un făraș plin de gândaci in fiecare dimineață. Horor horror horror, nu vreau sa imi aduc aminte! Dar am scăpat de ei, ne-am mutat din București :))

 2. Denisa

  Eu sunt nostalgica cand ma gandesc la gandaci caci i-am cunoscut cand eram studenta si locuiam in Grozavesti.
  Ce vremuri!Ce de gandaci!😀
  Noaptea umblau pe sub afisele lipite pe pereti si efectif ii auzeai.
  Am scapat de ei cand am terminat facultatea si am emigrat.
  Aici nu poti lasa nimic afara fiindca este ros de veverite, toaca si plastic, tesatura…au facut praf caruciorul .
  Nu avem gandaci, dar locuind intr-un imobil cu structura de lemn, avem furnici din belsug, furnici bine crescute nu cine stie ce pipernicite.
  Deci am putea spune ca ne iubesc insectele.😀

  • Furnicile parcă nu-s așa scârboase ca gândacii, cred că au PR mai bun :)))

   Cât despre veverițe, știu că multora li se par adorabile, aveam și noi în UK. Doar că, de fapt, sunt niște șobolani cu coadă stufoasă. Nu sunt mare fan…

 3. maria

  Am astm, nu vreau sa mai dau cu otravuri prin casa.
  Ma lupt cu ei de aproape 20 de ani, de cand m-am casatorit si m-am mutat in acest bloc.
  Dezinsectia doar ii mai starpeste … pentru o vreme.
  Nu e definitiva, mai ales intr-un bloc turn de 40 de ani unde sunt si multi chiriasi straini veniti la studii care au alte norme de igiena.
  Si eu am avut un vecin care spunea ca nu are gandaci. Dar i-a iesit unul din sertar o data cand era sotul meu la el. 🙂
  De 2 ani folosesc niste capcane cu feromoni puse in zonele care le plac gandacilor “mei” (de ex. in masca de la chiuveta unde tin galeata de gunoi) care atrag toti gandacii in capcana si raman lipiti acolo pana mor. Mi-e mila de ei ca mor asa, dar nu vreau sa mai vad excremente de gandac pe farfuriile mele curate din dulap.
  Singura solutie definitiva sa scap de gandaci e sa ma mut din bloc :), ceea ce nadajduiesc sa fac in viitorul apropiat.

  • Noi am scăpat de ei cu dezinsecția, să știi. Îmi dau seama că va trebui reluată acțiunea asta și la anul, probabil, dar totuși ne bucurăm. Te înnebunesc de cap altfel.

 4. Lia

  Gândacii is parfum, eu am boschetari care se droghează in bloc, calc pe seringi cu heroină, am avut și discuții amuzante cu copiii pe tema asta. De ăștia cum scap? :(((

  • Pfoa, asta e foarte complicat. Câtă vreme nu sunt violenți, e ok. Totuși, nu te-aș sfătui să umbli singură după ce se întunecă…

 5. La mine se ocupă asociația și se face dezinsecție cam în fiecare an, din câte am înțeles. Și chiar și așa tot mai răsare câte vreo gânganie uneori, profitând de geamurile rabatate și fără plasă.

 6. Esmeralda

  Nu acum un an-doi parca era plin de stiri cu dezinsectii care omorau oameni in Romania? Solutii prea puternice, firme fantoma angajate sa le faca… In fine, mi a ramas in memorie ca o chestie f sensibila, care tb facuta de super profesionisti.
  Felicitari ca ati scapat asa de gandaci, plus ati facut un smotru in casa binevenit 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 143 queries in 0.123 s