Un buchet de flori nu e șpagă. Nu-l iei pentru învățătoare, ci ca să-ți înveți copilul că să dăruiască e frumos

șpagă miruna ioani

Prima zi de școală, și internetul e împărțit în două: poze cu elevi ducând flori și postări revoltate de la oameni care nu dau șpagă, domnule, cu semnul exclamării. Nu dau șpagă, na! Trei fire de frezii sunt împotriva demnității lor.

Un buchet de flori nu e șpagă

Ia să întrebați o profesoară cam câte buchete primește în prima zi. Multe! Îi plătesc aceste buchete vreo factură? Mă îndoiesc. Ba cred că e chiar complicat să și le ducă acasă. Imaginați-vă o făptură slăbuță, care vine la școală cu autobuzul, cum se întoarce ea cu tona de flori în spinare. Nu pare tocmai distractiv.

Apoi, imaginați-vă că nu mai știe cine i-a adus ori ce buchet e de la cine.

Un buchet de flori nu e șpagă,

ci un semn de bucurie că ne întâlnim,

felul în care marcăm un început în viața noastră,

o sărbătoare a acestui eveniment.

Și nu, nu e nimic rău să îți înveți copilul că poate oferi ceva atunci când așteaptă să primească ceva. Pentru că merge la școală așteptând să primească atâtea lucruri de acolo! De ce ne gândim automat la favoruri și note mari?

Cu ce se întorc copiii noștri acasă e mult mai valoros decât ce scrie în catalog.

Un buchet de flori nu e o vacanță la mare.

Nici, o casetă cu bani.

Nu e o brățară cu diamante.

Și nici un parfum de lux.

Un buchet de flori e un semn că îți pasă. Că te bucuri, că vrei să fie bine ce urmează între voi. Un buchet de flori e intenția ta de bine, ca o declarație către celălalt: ești important pentru mine, vreau să îți fac o bucurie.

Un buchet de flori nu e o casă pe coastă lângă ocean.

E un buchet de flori, măi, oameni.

Dacă l-ați dus, foarte bine. Dacă nu l-ați dus, tot așa. Dar nu fiți mândri de voi pe internet. Nu folosiți semne de exclamare.

Asta e ca bărbații ăia care se fălesc că ei n-au nevoie de ocazii speciale să-i ducă nevestii flori, că ei duc când vor ei, nu când le zice data din calendar. Dar, dacă-i întrebi, n-au mai luat o buruiană de vreo 10 ani.

Articolul anterior

La bloc: Cum scapi de gândaci fără otravă

Articolul următor

3 idei să înveți copilul despre consumerismul conștient, ca să nu le mai vrea pe toate când mergeți la cumpărături

34 Comentarii

 1. Silvia R.

  Off… unii nu se fac bine niciodata. Din fericire parintii celorlalti copii din grupa de gradinita sunt foarte cumsecade. Nu sunt genul care sa doreasca sa faca diverse cadouri scumpe, dar mereu au fost pro unei atentii care sa aduca bucurie.
  Pana la urma, despre asta e vorba.
  Un buchet de flori inseamna ca apreciezi ce face educatorul cu copilul, ca stii ca e greu si ca face totul cu devotament.
  Nu vreau sa generalizez, dar tare imi e ca tocmai cei care considera un buchet de flori mita, sunt cei care dau mita cu alte ocazii. Ca altcineva, care nu da mita in general, nu s-ar gandi nicicand la un buchet de flori ca mita.

  • Valeriu

   De ce trebuie sa acorzi atentie cuiva care isi face treaba pentru care este platit si pe care si-a ales-o singur?!… As vrea si eu sa primesc o atentie de cate ori fac un document de analiza la client.

   • Liliana

    Ce te opreste sa primesti. Profesorii nu primesc de fiecare data flori. In plus poate daca ai darui tu ai si primi… nu e un gest ,e o bucurie a revederii , stii cati profesori cumpara mici surprize la inceput de an sau la sfarsit pt piticii lor? Stii de cate ori unii profesori fac decorul clasei din banii lor? Copiii mei s-au bucurat de astfel de atentii din partea profesorilor atunci eu fin respect si cu drag si msi ales pt ai invata sa daruiasca le-am pus in mana cu fiecare inceput de an o floare, sunt sigura ca vor stii sa daruiasca cand vor fi mari cu fiecare ocazie…

  • Paul

   Azi un buchet de flori, mâine un parfum, apoi un plic cu bani…Așa se învață copilul să dea mită !

 2. S

  haha, eu le aruncam pe drum, nu le mai dadeam. eff school:)
  ca no, din a doua mergeam singur la scoala. nu era criminalitatea uriasa de acum.

  • Denisa

   Oare… Noi cei care nu suntem educatoare/invatatoare/profesoare. Primim ceva (un buchet de flori spre ex) cand ne intoarcem din concediu? 🤔
   Si noi oferim munca si transpiram la locul de munca.
   Am terminat scoala in strainatate, nu am dus niciodata NIMIC, nu am dat FONDUL CLASEI NICIODATA, si toti eram egali in fata profesorului.
   M-am intors in Romania, si aici dau si car cum facea mama cand ma ducea pe mine la gradinita…
   Dovada ca romanii au ramas tot acolo 😐

 3. Fiica-mea nu a dus nimic la scoala, decat superba persoana. A fost deja o saptamana la scoala si azi abia am cunoscut cele 2 invatatoare (Math & Science si English & Arts). Am primit o lista cu rechizite pentru anul asta scolar, folosite de copil exclusiv in scoala (azi le-am si vazut in masuta ei de acolo).

  Nimeni nu duce aici flori, mi se par inutile (mai ales cand se primesc 30 de buchete, ce sa faca biata femeie, ca nici de salata nu sunt bune).

  Inteleg intentia frumoasa, dar inca de cand eram pustoaica (si se dadeau flori pe vremea mea la greu) stiu si partea aialalta: ca nu stii fizic cum sa cari 30 de ghivece / buchete. Majoritatea ori ajung la gunoi direct, se dau mai departe etc. Sunt insa atat de multe, incat e imposibil sa te bucuri de ele cu adevarat.

  Fiica-mea, cand a terminat anul scolar in vara si se muta in alt stat, le-a facut personal fiecarui profesor cate o mica felicitare, in care le-a scris pe verticala numele, apoi fiecare litera a inceput un cuvant (amazing, great, kind, awesome etc.)

  I-a anuntat pe fiecare ca se muta in alt stat, ca luam casa si a scris cu mana ei adresa casei, numarul meu de telefon si emailul.

  Felicitarile in cauza au fost facute din hartie normala de printer, indoita in doua, asa cum s-a priceput, si decorata tot cum a putut ea.

  I-a pus in fund pe toti, a dus scrisoare din asta si celor 2 invatatoare din anul precedent, pentru ca si pe ele le-a iubit.

  Mult mai usor sa gestionezi o foaie de hartie (unii au zis ca le-au pus pe “tabla” cu amintiri), decat ditai buchetul de flori. Plus ca, la cati alergici la polen sunt aici, nu cred ca vreau sa intru in probleme din astea 😀

  • Mihaela

   Superba persoana care i-a pus in fund pe toti. Asta consideri tu, ca mama. Dar te asigur ca nimeni, dar absolut nimeni nu e impresionat la modul sincer si profund de asa ceva. O hartie in plus care ajunge imediat la gunoi. Uite, un raspuns pe masura mesajului tau.

   • Olguta

    Pe acea bucata de hartie s a scris un mesaj de suflet care s a transmis cu drag ,si cate s a lipit de celalalt suflet !Dupa aceea ,hartia putea ajunge la gunoi .Asta nu ati inteles pt ca nh oricine stie ce e empatia !

   • Unul

    E mai usor sa scoti banii din buzunar ca altfel nu simte aprecierea din partea copilului. Daca vrei/iti permiti sa duci un buchet de flori/cateva fire e decizia proprie dar sa consideri ca foaia facuta de copil nu inseamna nimic pentru un profesor/o profesoara inseamna ca acel profesor/ acea profesoara nu iubeste ceea ce face. Toti traim intr-o lume materiala dar sa gandim asa despre ceea ce fac cu mainile lor inseamna ca sensul vietii dumneavoastra e doar financiar.

  • D.

   Frumos! Eu am strâns biletele elevilor din clasa a IX-a cu ce vor face peste 2, 4 și 10 ani, cu ce își doresc cel mai mult, etc. și le-am dat să se uite pe ele la final de a 12-a. Câțiva au înțeles mesajul de peste ani pe care și l-au trimis de fapt și cât se maturizaseră între timp, la câte vise și-au dat cu piciorul când au renunțat la a mai învăța. Și aceia au înțeles și empatia profesorului, dragul de ei. Însă doar 2-3 elevi, pentru ceilalți miștocăreala e pe primul plan. Eu nu mai iau buchete de flori, mărțișoare etc. tocmai din silă pentru reacția aceasta, de a fi considerată mită. Oricum la liceu elevii nu mai vin cu buchetele, poate nici la premiere, cu a nu primi nimic s-au obișnuit repede, deși în fiecare an le place să iscodească ” De ce , doamna? Un mărțișor? O flore din partea clasei, nu?”. La unul dintre bacalaureate ( la care suntem presați să participăm) a fost considerată mită cafeaua dată dimineața, așa că mi-a ajunsla saturație felul ipocrit în care sunt tratați profesorii și mă bucur că Dumnezeu m-a scutit atunci și n-am participat, am putut să fentez bacul acela că aveam rude care participau la examen. Și să știți că profesorii mai cheltuie cu elevii lor, unde sunt diriginți. Bomboane sau căpșune de 1 iunie, de moș Nicolae, iarna, uneori pixuri. Lucruri mici, nesemnificative, nu par impresionați de asta nici ei. Din păcate mai dăm bani pe timbre și plicuri pentru anunțurile cu absențe , corigențe, risc de abandon, exmatriculări, iar asta mi se pare incorect și mă enervează de fiecare dată, dar dacă alții nu fac gură, tac și eu. De 2 ori pe an facem treaba asta. Relația cu părinții este de fapt cea mai problematică mai enervantă și nerezolvabilă problemă, dincolo de educația specifică materiei, a fizicii pentru mine. Părinții își scuză imediat neimplicarea lor în evoluția copilului, au atâtea probleme ( și îi cred), dar deja sunt când ajung la liceu sunt ca și abandonați de familii. Educația morală și comportamentală este lăsată total pe spatele școlii și nu e corect! Ce nu puteți face voi , părinții, cum să putem face noi? Când pierd nopțile jucându-se pe internet, stând pe tiktok sau insta, prostindu-se cu gașca prin baruri, când se bat în parc, când se iubesc, se despart, se bârfesc, ce importanță mai poate avea profesoara aia care le predă legile mecanicii, opticii? Nici să-mi fac harakiri nu m-ar băga în seamă decât vreo 5 minute, nu pot concura cu atracțiile celelalte și mai ales nu mai își doresc efortul de a le cunoaște. Din fericire sunt și excepții de la cele spuse aici și pentru ei ne facem treaba, așa cum putem sub mișto-ul elevilor, bălăcăreala părinților, a presei, a șefului ierarhic, inspectoratelor și atât cât ne duce pe noi mintea, de neEinsteini cu aceleași probleme pe care le aveți și voi, părinții. În schimb, după ce termină liceul mulți dintre cei care ne-au fript nervii la ore, se poartă cu respect mai mult decât atunci când erau adolescenți rebeli și nici de-al naibii nu învățau, arată chiar un mare respect, aproape toți. Așa că parcă merită atunci să zici că le-ai fost profesor. Nu vă speriați de salariul profesorului, dacă nu ar fi vacanțele, nimeni n-ar sta pe salariul ăsta. În fiecare generație le permit copiilor care doresc să țină o oră, să predea colegilor din clase mai mici, după ce se pregătesc temeinic și însoțiți de mine. Toți au zis că e mult mai greu decât pare, pentru că nu noțiunile științifice sunt cele mai grele ci interacțiunea umană în procesul predării e cea epuizantă! Profesorii iubesc mai mult vacanțele decât elevii, fără ele n-am rezista! Sănătate, oameni buni!

 4. Andreea L.

  Fiica mea (clasa a VIII-a) nu a vrut sa duca flori dnei diriginte. Multe colege au invidiat-o (au numit-o norocoaso) pentru ca ele au fost obligate de mame sa duca flori la scoala. Diriginta fetei mele le spune de nenumarate ori lunar, ca sunt o clasa rea si … nu mai vrea sa fie diriginta lor! De ce sa duci flori unei asemenea diriginte?

 5. Roxana

  Fiica mea clasa a 7a, a vrut sa ducă flori doamnei . Buchetul l-a ales singura, convinsa fiind ca doamnei ii va plăcea foarte mult. Si asa a fost. Eu nu consider mita un buchet de flori. Din păcate doamnele și domnișoarele nu mai știu sa se bucure atunci când primesc flori. Soțul meu a început sa ii cumpere din când în când câte o floare fiicei noastre, tocmai pentru a știi sa primească o floare în viitor.

 6. Lucia

  In Elvetia in prima zi de gradinita sau in clasa 1 copiii sunt cei care daruiesc un trandafir mamei (sau persoanei care ii insoteste) cand se simt pregatiti sa ramana singuri si este momentul in care insotitorul paraseste clasa 🙂

  • S

   o lamaie, va rog
   tot bull shit ul asta dulceag amestecat cu abuzurile emotionale pe care le incaseaza copilul mediu de la parinti o sa-l deregleze la cap
   de ce nu pot fi normali la cap oamenii? 🙂

 7. Loredana

  Daca este asa, de ce copiii nu duc flori si personalului auxiliar? Femeii de serviciu, portarului, secretarei, asistentei medicale, consilierului scolar, directorului…etc?

  Si de ce nu duc flori copiii tuturor oamenilor pe care ii intalnesc? Vanzatoarei din magazin, soferitei…etc?

  Din cultura noastra, florile sunt o forma de mituire, de cumparare a atentiei si bunavointei profesorilor.

  Despre asta este vorba
  Dar fiind asa obisnuiti cu mita, nici nu constientizam.
  Si gasim tot felul de explicatii pt mita!

 8. Madalina

  Putem sa-i invatam sa daruiasca in sute de alte contexte.
  Flori noi ducem in ultima zi de scoala din an, daca ne-a placut profa (in UK), nu in prima. De Craciun scriem felicitari pentru toata clasa, profa/proful primeste acelasi tip de felicitare, nimic altceva.
  In Romania, avand in vedere ca doar 2 copii care incep scoala (din 10) reusesc sa o si termine (cu bac-ul luat), cred ca atentia se indreapta prea mult spre prima zi de scoala si deloc catre ce conteaza cu adevarat.

 9. ana

  bleah, am fost profa 7 ani, doi intr-o scoala din Dolj, 5 in Bucuresti. suna frumos, dar nu e pusa chestiunea in context. atunci nu mai e totul asa roz.
  in primul rand e o risipa, un profesor care primeste multe buchete de flori n-are ce face cu ele, trebuie sa pierzi timp sa le imprastii pe la vecini, ca nu poti intr-o casa/apartament sa stai cu atatea flori, chiar daca unele tin putin.
  in al doilea rand, idealizati gestul, multe mame o fac pentru a epata, pentru a-si arata superioritatea materiala. si de aici individii si frustrari pentru copiii care nu pot darui buchete prea scumpe. iar multi profesori/invatatori incurajeaza aceasta mizerie, stramband din nas cand primesc un buchet obisnuit.
  in al treilea rand, cei mici – 90% – o fac robotic, uneori chiar fara placere. si da, invata ca e bine sa mituiesti, pentru ca – ce sa vezi – sunt profesori care tin cont ca cutare copil le-a dat un buchet scump, iar altul – nu.

  • Bia

   Mă gândesc des la buchetul de început de an, la cele trei garoafe roșii pe care maicămea le împacheta ea singură. Mereu, dar mereu învățătoarea le dădea mai departe la femeia de serviciu. Buchetele bogate și frumose le păstra pentru ea…sau cine știe. Gestul ei era groaznic și față de mine dar și față de femeia de serviciu.
   Ca și copil am văzut, am simțit diferențele “de clasă”, era dureros dar știam că ai mei nu își pot permite mai mult…Ah și clar că învățătoare ne bătea, “doar” ne trăgea palme și țipa groaznic la noi. Și acu când o văd prin oraș îmi vine să o iau la fugă…

  • Cocuta

   Despre generozitate ,multumire ,respect fata de cel in varsta care te invata ceva ati auzit .? Nu cred!Asa va fi invatat ca de a lungul vietii ,in ocazii speciale ,aniversari ,nunti ,botezuri ,chiar si decese ,sa poarte la el flori sa le ofere ca un gest frumos ,in caz ca nu are cuvintele la el !Dvs cand primeati flori de ziua dvs ,ori de la un baiat ,simteati ca sunteti mituita ,trebuia sa i dati mai mult ,adica sa va oferiti lui ? Daca la evenimente speciale ,cineva vine fara flori ori cadou ,il considerati un marlan zgarcit ,nu ??

  • O fosta profa

   Degeaba ai fost profa, #Ana! 👎👎👎(tine cont ca 👎=💐). Ai lipsit de la orele de “Bune maniere”.

   • Ana

    @O fosta profa
    Nu ma cunoașteți asa ca n aveți de unde ști ce fel de profa am fost eu. Apropo de bune maniere, când n ai ce sa spui e mai elegant sa taci, în loc sa recurgi la atac la persoana.

 10. Mirela

  Ce triste mi se par unele comentarii! A compara buchetele de flori si a le socoti corvoade pentru dnele invatatoare sau a le socoti instrumente de diferentiere intre copii, mi se pare ca de asa ceva doar o minte ingusta poate fi capabila. Singura data in viata mea cand am primit foarte multe buchete de flori a fost la cununia civila. Si da, nu am reusit sa le admir pe toate, caci erau prea multe, si flori si alte lucruri de organizat. Dar m-am bucurat de fiecare floare primita si apoi daruita unei vecine, prietene care cu siguranta i-a inseninat privirea. Cele mai frumoase flori sunt copiii nostri. Cand cele mai frumoase flori ofera o floare dnei invatatoarei acea floare ar trebui sa bucure atat pe copil, cat si pe doamna ca stie ca e un dar nevinovat/ efemer de la un elev drag. Florile ar trebui sa ne aduca bucurie! Sa le oferim si sa le primim cu drag. Un buchet de flori nu inseamna mita ci poate insemna recunostinta, apreciere. Nu sunt invatatoare ca sa primesc si eu flori caci in primul autobuz in care ma urcam cu bratul plin de flori ofeream si eu fiecarei bunicute sau mamicute pe care o intalneam in cale. Dar din dar se face rai. Iar florile se ofera si se primesc cu drag. Florile aduc doar bucurie.

 11. Roxana

  Aici intram in alte discuții.. Dacă profesorii și învățătorii au ajuns la acest nivel, vai și amar de generațiile viitoare..

 12. O fosta profa

  Degeaba ai fost profa, #Ana ! 👎👎👎 (tine cont ca 👎=💐). Ai lipsit de la orele de “Bune maniere”.

 13. Rox

  Pluginul asta de dat inimioare nu e ok. Mi-arata că am dat like-uri la comentarii la care de fapt nu am dat.

 14. Gepa

  Daca s-ar aduna toti banii care se cheltuie pe flori pt scopuri mai utile decat banalul frumos expus in titlu, am invata ca e frumos sa folosim banii in scopuri constructive, nu florarie pt doamna.
  Sunt atatea cazuri sociale, copii grav bolnavi pt care orice suma reprezinta o sansa pt vindecare. Daca o singura scoala sa zicem 1-8, cu cate minim 15 elevi/clasă, 15x8x30 lei un buchet=3600 de lei, ar merge catre un caz social ales de catre scoala, ca sunt destule, din pacate.
  Nu am face un gest mai frumos si maret, nu am invata noi copii ca din gestul nostru oferim sansa la viata pt cineva ca suntem empatici, ne pasă?
  Insa e vina noastra ca toleram, ducem floricele ca se ofilesc, iar cadrele didactice nu iau atitudine, pt ca le place frumosul, nu utilul si asa isi invata si elevii si parinti.
  Sunteti kit!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 201 queries in 0.208 s