Nu vă mai certați -mă enervează bărbatul și copiii urlă, n-a venit curierul și m-a inundat vecinul

nu vă certați miruna ioani

Știți, când dispare primul om din generația ta sau din foarte marea apropiere, zici c-a fost un accident. Ceasul rău. Ghinionul ghinionului.

Când dispare al doilea, nu poți decât cădea în genunchi cu ochii spre soare și capul plecat în fața vieții și morții, care nu țin cont de nicio ordine pe lume. Și te întrebi care-i următorul.

Nu poți să nu te întrebi asta. Și pare atât de nedrept și atât de devreme.

Și ți-e atât de frică. Pe bună dreptate.

Singura noastră garanție e că nu știm mâine ce-o să fie. Singura noastră bucurie e că respirăm astăzi. Să mulțumim cu recunoștință pentru fiecare dimineață în care ne trezim împreună.

Nu vă certați c-a apărut un gândac în bucătărie. Sau că s-a stricat frigiderul. Cine a uitat iar să scoată gunoiul. Sau, mașina la spălătorie. Ori, copiii din cadă.

Însuși faptul că suntem în această formulă de atomi și energie e o chestie pur întâmplătoare. Unii o numesc și miracol.

Tudor mă tot întreabă cum funcționează inima și de ce, la un moment dat, se oprește. E fascinat cum i se pot termina niște baterii pe care nu le are.

Și așa e. Ceea ce nu poți înțelege la 5 ani, la 9, la 10, nu vei înțelege nici la 100.

Ce ne rămâne de făcut e să ne bucurăm de tot ce avem între.

 

 

Articolul anterior

Piure de cartofi sub formă de frișcă: rețeta aia bună, de lingi oala și mai vrei o porție

Articolul următor

M-am schimbat când m-am întrebat cum vreau să îmbătrânesc

15 Comentarii

 1. Silvia R.

  Teoria suna asa bine. Mai greu e de pus in practica, mai ales cand ai bateriile consumate. Si nu ma refer la cele ale inimii. 😅
  Imi pare rau daca ai pierdut pe cineva, fapt ce ti-a dat acest semnal de alarma.
  Si da, ar fi bine sa ne bucuram de fiecare clipa impreuna.
  Hugs!

  • Da, stiu! Chiar stiu. Insa mai vine cate un reminder din asta si te regrupezi rapid, de te intrebi tu ce alegi in viata si cam this is it.

 2. Adriana

  Sunt 3 ani, 4 luni si 2 saptamani de cand am facut infarct, urmat, la cateva minute de un prim stop cardio-respirator (4 minute) si apoi de un al doilea, de 20 de minute. Dumnezeu, medicii si inspiratia mea de moment m-au salvat. Eu nu-mi amintesc nimic din intervalul 2-16 martie 2018. ”Lovitura” a fost in 5 martie. Niciodata, pana atunci, nu am avut probleme cu inima si toata viata am fost hipotensiva. In plus, avand antecedente in familie, am fost la cardiolog, cu vreo 2 ani inainte, mi s-au facut investigatii si nu au gasit nimic in neregula. Am cautat sa inteleg ce s-a intamplat, sa compilez ce mi-au spus medicii – necazuri, stres si tigari – cu toate informatiile pe care le-am gasit si am ajuns la concluzia ca mie mi s-a intamplat ceea ce, popular, se numeste ”a muri de inima rea”… De atunci, ma autoeduc, in fiecare zi, sa ma bucur de fiecare clipa. De copiii mei, de faptul ca sunt langa ei, de viata mea, de oamenii care au ramas langa mine… Inca nu am ajuns acolo unde mi-am propus (sa nu mai pun la suflet), dar ma straduiesc in continuare. Cand treci, razant, pe langa sfarsit, stii ca trebuie sa-ti schimbi felul de a percepe tot ceea ce se intampla in jurul tau. Stii, teoretic…

  • Adriana, ce minunat că ești aici să scrii asta! La mulți ani, dragă Adriana!

   • Adriana

    Multumesc, Miruna! Din primul moment in care am revenit la cea care eram eu, cu adevarat, si mi s-a povestit prin ce trecusem, am crezut si cred ca Dumnezeu m-a adus inapoi pentru copiii mei. Sper sa imi dea si timpul necesar sa-i vad pe picioarele lor.

    • Ce ai făcut tu este terapeutic, și anume ai găsit un sens pentru existența ta, ai aflat de ce-ul. E foarte prețios acest dar.

 3. Alina Nistor

  In seara asta am vazut in familie filmul de animatie Coco . Mi s-a parut pur si simplu superb, cum vorbeste despre moarte in ritm de muzica, plin de ritm si culoare, duios maxim. Poate vreti sa vizionati

  • mulțumesc, ALina! Pentru ce vârstă crezi că ar fi potrivit?

   • Timeea Barbu

    Ailin avea 3 ani cand am mers la Coco si i-a plăcut teribil. Este cu si despre moarte cu schelete haioase, nu am simțit nimic înfricoșător. Din contră, pentru copilasi, este o certitudine ca există viață după această viață si ca, in continuare, ești iubit si amintit. Vezi ca vei plange mult tu 😂 dar mie mi se pare minunat de potrivit pentru copilasi mici.

   • Mădălina Bălăianu

    E potrivit pentru orice vârstă, eu am 49 de ani și l-am văzut de 3 ori deja😇. Iar puștiul ăla care cântă e genial

 4. Sanda

  Îmi aduc aminte când a murit o fosta colegă din generală. A fost pentru prima dată când am conștientizat că asta chiar mi se poate întâmpla și mie.

 5. IQ

  Si? Ce i-ai raspuns la intrebarea de ce se opreste inima la un moment dat?

  • că uneori există cauze cunoscute: boli, accidente, iar alteori, nimeni nu știe. Inima e bateria noastră și cel mai mare mister. E generatoare de energie. Din săptămâna 4 de viață intrauterină. În săptămâna 6, deja se aude la ecograf cum bate. Inima noastră e Dumnezeul din fiecare.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 154 queries in 0.162 s