Piure de cartofi sub formă de frișcă: rețeta aia bună, de lingi oala și mai vrei o porție

Știu că fierbeți de curiozitate. Nu aș îndrăzni să vă dau lecții de găteală din asta grosolană în plină vară, dar să știți că sunt puține lucrurile la care mă pricep. Iar acelea îmi ies excepțional de bine indiferent de vremea de afară.

Astăzi, sfântul piure de cartofi

Începem cu câteva exemple de AȘA NU,

fiindcă un piure bun se cunoaște de la prima vedere. Iar o fană ca mine nu se înșală niciodată. Deci:

Acest piure de cartofi are două probleme: e anemic la culoare și e prea puternic la consistență. Niciun piure pufos n-ar trebui să poată susține ditamai dărăbana de carne. Un piure moale și aerat e ușor ca o balerină, plutește pe farfurie ca un pescăruș în aer, nici nu-l simți în transportul cu furculița spre gură.

Să vedem, mai departe.

Aici avem piureul în forma numită căcărează de căpriță și o întâlnim prin restaurantele care nu folosesc fulgi de cartofi, că se respectă, dar nici nu pot trece de stadiul de zgârcenie comunistă.

De obicei, acest piure e dubios fiindcă e prea cuminte. E acolo mai mult ca o pată de culoare și-l mănânci ca pe-un pătrunjel în supă: nici nu strică, nici n-ajută.

Ăsta e un piure certat cu el însuși, deși la culoare câștigă. Dar ceva nu se leagă, e un arici cu totul, muzica prin acest piure nu curge. N-aș gusta nici să mă pici cu ceară.

Acum, se poate să fi exagerat oleacă. Știu că prin restaurantele elegante, piureurile sunt fine și, mai ales, foarte puține. Pentru că un cartof din belșug e cumva o sărăcie la masă. Dar lăsați. Eu sunt o țărancă din Sibiu și iubesc să mănânc un piure cinstit, mult și pufos ca o frișcă.

(pozele de mai sus sunt de pe pixabay, cred că nu ia cineva personal această analiză pe text :p )

E mai simplu decât v-ați imaginat vreodată

Aveți nevoie de cartofi, doooh, unt și lapte. Și sare, bineînțeles. Și un strop de ulei, dar nu e musai, iese bine și fără.

Lăsați cartofii să fiarbă bine, 20 de minute cel puțin. Poate le turnați un strop de ulei la fiert și niște sare. Doar dacă vă amintiți. Nu vă învinovățiți dacă uitați.

Tăiați-i cum vreți voi, dar de preferință mici. Am citit că, vai, se sfarmă și nu înțeleg de ce asta ar fi o problemă, dacă oricum îi zdrobim ulterior.

Puteți să vă liniștiți. Vă zic cum îi fac eu și o să fie bine:

Pun apa la fiert, curăț cartofii, să câștigăm timp.

Îi tai cuburi, când sunt gata, apa deja fierbe. Pun timer-ul pe 20 de minute, apoi verific. Rar e nevoie să-i mai las un pic. Dacă intră furculisionul în ei, e semn bun, mai avem puțin!

Am uitat să spun că sunt importanți și cartofii. Să fie albi și să fie frumoși ca un Făt Frumos de dimineață, nu ca un Făt Frumos la 50 de ani.

După ce-au fiert, îi scurgem de apa fiartă și aici vine secretul pufoșeniei și pireofrișcăi.

Untul, nene! Nu vă zgârciți la unt!

Eu pun un pachet de unt la kilogramul de cartofi, cel puțin. Cu cât mai mult unt, cu atât mai bine 🙂 Nu vă temeți de unt.

Să fie unt gras, pest 80%. Să fie lapte roșu, să nu vă aud cu ifose de low fat.

Ori facem treabă, ori dăm o tură de alergare în loc să gătim piure pe care-l mâncăm tot.

Tăiem untul, îl punem printre cartofi. El se topește, după care zdrobim cu zdrobitorul. Nu facem cu blender-ul vertical, că iese cleios piureul. Deși mie îmi place și varianta asta, dar nu mereu 🙂

După ce-am zdrobit bine untul cu cartofii, venim cu mixerul clasic, cu tel, și turnăm laptele treptat. Aici am o dispută cu mama: ea zice că musai să fie laptele cald, io nu cred.

Nu vă mai chinuiți să-l încălziți, e foarte bun și cu el rece! N-am avut plângeri până acum.

Dar turnați și lapte, nu vă zgârciți, dar nici nu-l faceți supă.

Merge bine la ochi, vă zic. Iar eu sunt doamna Virgulă în bucătărie. Adică, am nevoie să-mi dai mură-n gură cât să pun și când, că nu mă prind.

Dar asta e simplu până și pentru mine.

Și dai la mixer, să se pufoșască, nu te grăbești.

Guști, să potrivești de sare. Poate mai pui un pic de lapte. Poate pui și puțină smântână de pe lapte.

Și e gata piureul, ai înnebunit? Cred că n-au trecut 10 minute nici de când m-am apucat de scris.

Cea mai simplă rețetă gustoasă, v-am zis.

Piureul ăla bun e pufos, e aerat, e moale. Nu e vârtos, n-are cocoloașe, nu îți stă în gât. E tânăr și parcă te-ar invita la dans. După prima degustare, orice om sănătos la cap mai vrea. E divin piureul ăsta. Secretul e să vă învingeți frica de lapte și de mult unt gras.

Poftă bună, dragii mei. Dacă vă faceți rotunjei de la piure vara asta, nu-s eu de vină.

Articolul anterior

Și tu ce mai faci de mâncare? Mirodeniile (sănătoase) te pot scăpa de clasicul ”grătar cu piure de cartofi” (p)

Articolul următor

Nu vă mai certați -mă enervează bărbatul și copiii urlă, n-a venit curierul și m-a inundat vecinul

8 Comentarii

 1. Alina I.

  Cu o singură chestie trebuie sa te contrazic: pătrunjelul în supă face toți banii, mai ales dacă supa e de regim (adică nesărată) 😁

 2. Ecarulan

  Un pachet de unt la un kg de cartofi?? Wow! Cred ca e bun 🙂

 3. Aurelia

  in loc de unt eu folosesc uleiul de la friptura de pui la cuptor (nu de la snitele, ca se arde). Si da, si uleiul si laptele se pun fierbinti!

 4. Josephine

  Stiu ca e bun de tot piureul tau, dar cand ai alergii sau intolerante la lactate..merge si amestecat cu unt de cocos! Iese destul de bun, mai ales cand ai si uitat gustul laptelui si al untului 😀

 5. Cristiana

  căcărează de căpriță :))) GENIAL!

 6. Gianina

  Un altfel de piure: cartofi ( albi/ de care ai prin casa/ gasesti ) tăiați mărunți, clatiti bine si puși la fiert in lapte dulce cat sa ii acopere cu un deget/ doua mai mult. Se fierb bine ( nu am cronometrat niciodată, nu pun ac cantitate niciodată ). Cd sunt fierți ( intra furculița f usor ) se adauga untul bucatele ( treptat, nici aici nu am cantități exacte, dupa gust ), 1/2 lgta sare ( tot dupa gust ) si eu bag blenderul vertical. Dc v-a rămas mult lapte la finalul fierberii mai scurgeți din el intr-o cana, inainte sa adăugați untul. Sa-l savurati sanatosi!

  Merci si pt reteta ta!
  Ca sa nu devină cleios tb sa aibă suficient lichid ( lapte cald ).

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 138 queries in 0.223 s