Doamnelor, am învins! Legea alăptatului în public a fost votată de Parlament

La câteva luni după ce mă întorceam în România cu un bebeluș la piept, inițiam petiția pentru legea alăptatului în public. Ca să ne aliniem și noi la lumea civilizată.

După ce-au fost două scandaluri publice (o mamă a fost fotografiată cum alăpta în autobuz, iar presa de scandal a pus titlu mare: ”scene de groaznă în RATB, călătorii au fost dezgustați de gestul femeii”, câh, și celălalt scandal de la Cluj, când o mamă a fost dată afară din holul unui hotel unde a vrut să-și alăpteze bebelușul), după ce mamele de pe grupurile de alăptare plănuiau proteste cu sâni plini de lapte și bebeluși nevinovați, am propus o abordare mai prietenoasă:

Hai să facem o lege adevărată!

În UK exista, în Canada exista, în Italia, Franța, SPania, practic, în toată lumea civilizată nimeni nu avea nimic împotrivă să îți alăptezi copilul când îi e foame. Mai mult, era ilegal să fotografiezi și să faci public shaming unei mame care își alăptează copilul în autobuz sau să o azvârli afară dintr-un local.

Am pornit atunci cea mai mare campanie din istoria mea personală și a acestui blog: pentru a normaliza alăptatul în public. Cu susținerea bloggerilor de parenting mai întâi, cărora le mulțumesc și le sunt recunoscătoare.

Jumătate dintre prietenii mei ziceau că sunt nebună. Jumătate zicea că sunt nebună să mă opresc.

Curând, alte publicații își făceau propriile campanii pentru alăptatul în public, eram chemată la televiziuni, în conferințe, mesajul a ajuns la sute de mii de oameni. Am făcut și o monitorizare de presă, ca să vedem cât de serios e subiectul, ca să pot merge cu el mai departe.

Fostul deputat Ovidiu Raețchi (PNL) mi-a susținut ideea, am scris împreună proiectul de lege și imediat a fost depus. Doar eu știu câte telefoane am dat, cu câți oameni am vorbit din toate partidele, să le explic că e un proiect fără miză financiară, e despre principii și sănătate, și despre susținerea mamelor oricum vulnerabile când au un bebe mic.

Proiectul a trecut de Senat. După care a rămas în stand by.

Câțiva ani după asta, în fiecare august, de săptămâna Internațională a Alăptatului, eram invitată la televiziuni să vorbesc despre această normalitate. Simțeam că există o tracțiune și că, atâta timp cât cineva vorbește despre normalizarea alăptatului, scopul a fost oarecum atins.

Dacă la început, inclusiv vedete și-au exprimat dezgustul și dezaprobarea, încet-încet, lumea a început să înțeleagă că nu e cu nimic diferit un copil care mănâncă un covrig de unul care bea din biberon sau suge dintr-un sân.

Și, supriză! Acum câteva minute, îmi scrie Alexa Stănescu, jurnalist Europa FM și mamă, care a susținut inițiativa din start: Miruna, legea ta! Legea ta a trecut!!!

Link, dacă nu mă credeți pe cuvânt.

via GIPHY

Da, în România nu a fost niciodată interzis alăptatul în public, dar nici nu a fost protejat. Astfel, conform legii, oricine discriminează o mamă care alăptează în public e bun de plătit amendă. Cool, nu?

Adică nicio mamă din România nu va mai fi nevoită să stea închisă în casă cu sugarul ei, pe care îl poate hrănit oriunde și oricând.

Nicio mamă din România nu se va mai teme de privirile acuzatoare ale celor din jur când își alăptează copilul.

Nicio mamă din România nu va mai putrezi în depresie de frică părerilor celorlalți.

Nicio mamă din România nu va mai alăpta la wc în mall.

Nu-i va mai pune copilului o pătură pe cap.

Toate mamele din România au de acum legea de partea lor!

Felicitări, doamnelor! Aceasta e legea mamelor din România. Unele fără altele n-am fi reușit. Sunteți niște războinice, niște curajoase. Când vine vorba de copiii voștri, sunteți de neoprit.

Să curgă laptele!

Și-acum dans.

 

 

 

Articolul anterior

Să-ți reprimi furia nu e soluția să nu mai țipi. 7 feluri în care să-i dai drumul în siguranță

Articolul următor

Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl – o carte care rămâne cu tine și după ce ai terminat de citit

34 Comentarii

  1. Multumesc ca esti!

  2. Andreea

    Mă bucur! Felicitări!

    • Natalia

      Stă mintea locului! Să ai nevoie de o lege pentru un gest atât de firesc! După logica asta, ar trebui să se dea o lege ca adulții să aibă voie să mănânce în public!

  3. Elena

    Felicitari!!! *1a si 6 luni de alaptat si continuam :))

    • Adela

      Nu pot sa cred ca e nevoie de o lege pentru a face ceva atât de normal. 😨 Dar felicitări ca ati ajutat România sa devina mai normală

  4. ana

    felicitari!

    Altfel, nu stiu cum e in alte tari, dar, indiferent de asta, suntem o societate tare bolnava, daca avem nevoie de o lege pentru ceva care ar trebui sa fie un fapt banal, din viata de zi cu zi

  5. Florentina

    Superb,chiar era nevoie de asa ceva,ma bucur tare!!!

  6. Mihaela Dragan

    Miruna, ai scris istorie… romaneasca si iti multumim pentru asta. Felicitări pentru putere si determinare!

  7. Alina

    Felicitari!!! Și totodată ,mulțumim!

    • Gabriela

      Buna ziua! Postati va rog si nr legi ca sa se stie de ea!
      Felicitari pentru implicare!

  8. Ana-Maria Scobercea

    Felicitări din suflet, ție și tuturor mamelor care alapteaza si au alăptat! Dacă țin bine minte, am votat si eu acum ceva timp, deci sunt cu atât mai incantata. Acum ma pregatesc pt acelasi proces cu a doua fetiță.

  9. Dana Elena

    Felicitari! Multumesc pentru implicare si initiativa!

  10. Cat de frumos!!! in mintea mea, eu te asociez cu alaptatul oricum, pentru ca asa te-am descoperit, intr-o conferinta despre alaptat.
    Felicitari!!!

  11. Gianina

    Felicitari pt determinare si munca depusă! Super!

    Sa curgă lăpticul ( cine mai are )! ❤️❤️❤️❤️

  12. Cristina

    Cât de tareeeee, cred ca ești mandra ca ai realizat un lucru atât de important pentru toate mamele, nu știam cine a inițiat acesta lege, felicitări din tot sufletul, eu am alăptat primul copil 3 ani și acum gemeni de 9 luni, care bineînțeles vor suge tot pana la 3 ani ca și fratele lor, nu de alta dar sa nu fie diferențe și discuții între frati 😂 mi se pare cel mai firesc lucru din lume, ca o mama sa isi alăpteze puiul oriunde , ești un exemplu pentru noi toate Miruna!!
    MULȚUMIM!!!!!!🤗🤗🤗

  13. Madalina

    Ma bucur ca exista o lege acum, dar chiar si fara lege, eu tot mi.am alaptat puiutii de cate ori si.au dorit, pe plaja, in apa, pe banca in mall, pe drum, nu am tinut cont unde ne aflam.. important pt mine era puiul de om, nu lumea.

  14. Nicolae Milculci

    Bravo !Felicitari !
    Pentru a nu fi acuzate de discrimare solicitati un amendament prin care şi bărbaţii să poată alăpta în public !!

  15. Alexandra

    Felicitari!!!

  16. Big Cezaria

    Felicitări. Primul copil alăptat 1 an și 7 luni iar al doilea 1 an și 9 luni și încă continuam🙏

  17. Cristina

    Felicitari ❤️!!!

  18. Denisa

    Felicitari! 🤱

  19. Daniela

    Nu inteleg de ce este atat de mare dorinta aceasta de a alapta in public si de a te expune in halul acesta? Te poti retrage frumos sa alaptezi copilul fara sa deranjezi pe nimeni.

    • Elena

      unde sa te retragi daca de ex esti departe de casa si ii e foame copilului? Tu nu trebuie sa te expui daca ti se pare ceva rusinos. Lasa copilul sa planga de foame pana ajungi acasa atunci. Atata ca restul femeilor care doresc pot sa alapteze linistite in public.

    • Ale

      Sa inteleg ca nu sunteti mama. In primul rand, nu e un fetis sa alaptezi in public! Si nu inseamna ca iti expui sanii benevol, sa vada ceilalti ce “podoabe” ai tu! Pe principiul asta, mamele care alapteaza, nu ar mai iesi din casa, pentru ca ar trebui sa gaseasca refugiu(unde, nu stiu) ca sa alapteze. Daca si femeile au conceptia asta, atunci de cee mai cerem barbatilor mai multe? Acum 15-20 de ani, era ceva absolut normal! Dar na, timpul trece, si noi cautam tot felul de motive sa devenim mai prosti, ma scuzati…mai “civilizati”. Adevarul este ca, atunci cand vezi tinere pe strada cu fundul gol( ma rog, niste blugi scurti tip boxeri) este de laudat, dar daca o mama alapteaza, este de neconceput!
      A, da…unde e deranjul, cand alaptezi? In fine, cu oamenii de genul asta, te lupti cu morile de vant.

  20. BaLaura

    3 ani jumate, inca mai vrea titi (seara inainte de nani). Nu mai papa de pe la 2 ani in public, dar sustinem alaptarea oriunde 🙂 Cat e nevoie, cand e nevoie.
    As lua oricand apararea unei mame hartuite pentru ca-si alapteaza puiul, inclusiv sunand la politie daca e nevoie.
    Felicitari!

  21. Există numeroase opinii conform cărora, acest tip de acţiune – alăptatul în public – este considerat ofensator la adresa ordinii şi liniştii publice, anumiţi indivizi încadrează fapta la infracţiuni de tipul ultrajului contra bunelor moravuri, susţinând că femeile care alăptează în public caută să-şi expună părţi ale corpului care sunt asociate, cu actul sexual. Eu personal, nu pot să votez absolut nici pentru, nici contra alăptatului în public, deoarece consider că acest lucru este strâns legat de sentimentele faţă de copil, de nivelul dezinhibiţiei, de publicul care asistă. Însă sunt fericită că în urma votării acestei legi, măcar ştii că dacă se întâmplă să alăptezi în public, şi bineînţeles că sigur se va găsi careva care să se uite urât la tine, poţi să-l ameninţi cu amenda.

  22. Irina Ioana

    Felicitări!Chiar ai reusit ceva măreț!Sunt o mamă care încă își alăptează puiul de 3 ani de zile!🙏🏻

  23. Monica

    Felicitări, dragă Ioana! E un lucru măreț! Din fericire, experiența mea cu alăptatul în afara casei a fost una plăcută și nici nu mă gândeam că se poate altfel, dar citind și ascultând poveștile altor mame din jurul meu am realizat că doar am fost eu norocoasă.

  24. Esmeralda

    Felicitari multe si spor la promovat aceasta lege, pentru binele micutilor si mamelor lor 👏 Apropos de alte tari, citisem recent cum ca in Franta, o doamna mai in varsta a palmuit in public o tanara care alapta, nimeni din cei din jur nu a reactionat. Socant, dar cred ca nu e singular 🙁 legea e una, realitatea pe teren poate fi f diferita.

  25. Din câte observ sunt singurul bărbat care comentează la această postare. Da! Sunt de acord și chiar mă bucur că această lege a fost adoptată în sfârșit.

    Ți-am urmărit progresul pe această inițiativă încă de la început. Mă bucur că a trecut! Și mă bucur că ne-am aliniat și noi la țările dezvoltate, lucru pe care sper să-l facem nu doar cu această lege ci și cu alte segmente de activitate și care țin și de alte ministere.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 200 queries in 0.313 s